Tilbage til alle hunderacer

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog er en livlig, kvik og opmærksom hund. 

Den er yderst social og kontaktsøgende, og derfor meget nem at opdrage.

Scroll længere ned på siden for at blive klogere på Shetland Sheepdog racen.

Karaktertræk for Shetland Sheepdog

Aktivitet
Daglig motion
 • Størrelse
  Størrelse
 • Pelspleje
  Pelspleje
 • Træning
  Førstegangsejer
 • Fældning
  Fælder
 • Gøen
  Gøer hunden
 • Børnevenlighed
  Børnevenlig
 • Lydighed
  Lydighed
 • Vagthund
  Vagthund

 • Udvalgte annoncer

  Image
  Shetland sheepdog, hanhund, hvalp, 8 uger , m. stamtavle, salgsklar 21.5

  Skønne sunde, tillidsfulde og legesyge han hvalpe sælges til kærlige hjem. De har DKK stamtavle og er opdrættet i et lille seriøst stueopdræt, ved uddannet hundeholder og DKK opdrætter. Far og mor er ...

  Alder
  8654 Bryrup
  Image
  Shetland sheepdog, hvalpe, 8 uger , salgklar 15.05.24

  Dejlige Shelty hvalpe født 19.03.24 Der er 2 Blue Merle. drenge 3 tricolor piger Stueopdræt hvor hvalpene vokser op sammen med familien og kat. De socialiseres så de er vant til hverdagen lyde samt bi...

  Alder
  7870 Roslev

  Hvad er en Shetland Sheepdog

  Var der nogen der sagde superstjerne? 

  En Shetland Sheepdog også kaldet Sheltie, er i dag først og fremmest et fremragende familiemedlemmer, men også superstjerner inden for hundesport.

  Førhen blev racen Shetland Sheepdog brugt til at vogte for landmænd på Shetland Island uden for Skotlands kyst, hvor de bl.a. havde til formål at holde sultne fugle og får væk fra landmændenes haver.

  Den lille, aktive Shetland Sheepdog var altså engang en skotsk landmands bedste ven. 

  Du kunne være sikker på at Sheltien nok skulle alarmere sin ejer, hvis nogen nærmede sig ejendommen. 

  På trods af at en Sheltie ved første øjekast ligner en mindre version af en Collie, er de to tydeligt meget forskellige.

  Kort og godt om racen Shetland Sheepdog

  • Loyal og kærlig hund 

  • Shelties er intelligente og lærenemme

  • Nem at træne

  • Yderst reserveret overfor fremmede

  • Kræver en del pelspleje

  • Shelties bliver 12-13 år 

  • Racen vejr et sted mellem 6 og 7 kg.

  • Hanner måler 35-39 cm. og tæver 33-38 cm. 


  Hvordan er en Shetland Sheepdogs sind?

  En Shetland Sheepdog er intenst loyal, yderst blid og meget følsom. 

  Racens personlig kan variere, hvor der kan ses træk som; Meget fremme i skoene, rolig og genert eller at den generelt trække sig meget tilbage.

  Det er normalt, at Shetland Sheepdogs er reserverede overfor fremmede, men hvis du er ude og kigge på hvalpe, bør du undgå hunde, der virker overdrevent sky eller nervøse. 

  Det er det fint, hvis de ikke løber i armene på en fremmed, det er ikke et træk der er karakteristisk for denne race. 

  Dog skal de være glade nysgerrige og klar til at blive interagerer med en der sidder nede på gulvet hos dem.

  Uanset hvilke træk du lige umiddelbart støder på, kan du være sikker og vist på at en Shetland Sheepdog altid vil foretrække at være sammen med den ejere på alle tidspunkter af dagen, og vil følge dem fra værelse til værelse i løbet af dagen.

  Temperament påvirkes af en række faktorer, herunder arvelighed, træning og socialisering. 

  Hvalpe med dejlige temperamenter er nysgerrige og legende, villige til forsigtigt at henvende sig til mennesker og blive holdt af dem. 

  Som udgangspunkt bør du altid møde mindst en af forældrene - normalt er moderen den, der er til stede - for at sikre, at den har et godt og sundt temperament, ét som du har det godt med.

  Du kan også undersøge om et møde med andre søskende, eller faren er muligt. Dette kan være nyttigt til at vurdere, hvordan din hvalp vil være, når den bliver voksen.

  En Shetland Sheepdogs forhold til børn og andre kæledyr

  Shelties er fremragende familiemedlemmer, især når de er opvokset med børn, der ved, hvordan de skal behandle og omgås hunde.

  Det er dog vigtigt! At du som med enhver anden hunderace, nøje lærer børn, hvordan man begår sig over for en hund, og du bør altid overvåge eventuelle interaktioner mellem hund og små børn, for at for forhindre at hverken din Shetland Sheepdog eller et barn, kommer til at overskride hinanden grænser. 

  Det er hverken godt for hunden eller barnet. 

  Det er vigtigt at lære børn, at de aldrig må nærme sig en hund mens den spiser eller sover, de må heller ikke prøve at tage hundens mad fra den. 

  Ingen hund, uanset hvor venlig og mild den er, bør nogensinde blive efterladt alene med et barn.

  Når det kommer til andre hunde, har en Shetland Sheepdog bestemt bestemt en præference for deres egen race, også selvom de ikke bor sammen med andre Shelties. 

  Ved første introduktion ser de ud til at anerkende andre Shelties som slægt og er normalt straks venlige.

  De har imidlertid en tendens til at være modstandskraftige med nye hunde af andre racer, dette gør sig særligt gældende for voksne hunde og hanner. Tæver vil generelt være imødekommende og kærlige overfor hvalpe.

  Shetland sheepdogs kan sagtens lære at komme godt ud af det med katte, når katten først sætter Sheltie på plads, vil Sheltien respektere katten og ikke forsøge at jage den.

  Shetland sheepdog - motion og stimulering

  En Shetland Sheepdog er bestemt ikke en skødehund, og den trives bedst i en aktiv familie, som er villige til at tilgodese dens store aktivitetsbehov. 

  Sheltien har behov for megen motion og mulighed for at lege. Samtidig har du at gøre med en race der er meget tilpasningsdygtig og holder sig som regel tæt til sin "flok".

  Selvom Shetland Sheepdogs originalt blev avlet for at modstå hårde vejrforhold, elsker de deres mennesker og skal bo indendørs med dem som en del af familien, ellers vil en sheltie blive ulykkelig.

  Lad dig ikke narre af at en Shetland Sheepdog de kan være relativt inaktiv indendørs, husk på at shelties blev opdrættet til at være arbejdshunde.

  De nyder at gå ture (helst meget lange), at lege med dig og børn i familien, hvor I i timevis kan kaste en bold, og forvente at jeres Sheltie henter den. 

  På grund af deres lille størrelse kan shelties sagtens bo i en lejlighed, hvis altså du som ejer kan tilbyde en masse daglige gåture og har mulighed for at tage snoren af og lege med din Shetland Sheepdog, så den rigtigt kan få brændt noget af den energi af.

  Hvordan opdrager jeg en Shetland Sheepdog

  Når det kommer til at opdrage en Shetland Sheepdog, skal du passe en smule på, du kan nemlig hurtigt komme til at såre din Shelties følelser, hvis du er for hård ved den. 

  En Sheltie husker, den vil føle sig meget utilstrækkelig, hvis ikke den kan imødekomme dine ønsker, og kan gå hen og blive deprimeret hvis du generelt er for hård.

  I stedet for at råbe af din Shetland Sheepdog gø i haven eller foran hoveddøren, skal du anerkende den for dens opmærksomme personlighed "Tak, fordi du orienterede mig om egernet i gården" og give kun en verbal irettesættelse, hvis den fortsætter med at larme.

  Generelt reagerer Shelties bedst på positiv forstærkning som ros, leg og mad belønning (hvem gør ikke det).

  De oplevelser de første 4 måneder af en Shetland Sheepdogs liv, har meget stor indflydelse på hvordan hvalpen vil se på verdenen når den bliver ældre.

  Som hvalpeejer handler det derfor om, at skabe så mange positive møder og situationer med andre dyr og mennesker som muligt, for at få en velafbalanceret voksen hund. 

  En hundetræner kalder denne process for socialisering.

  Prøv at holde træningen interessant for din Shetland Sheepdog. Shelties kan let kede sig og ser ingen ide i at gentage en øvelse flere gange, hvis det blev udført korrekt første gang.

  Forbliv tålmodig og tag opdragelsen meget seriøs.

  Du bør derfor holde træningssessionerne korte og sjove, mærk efter på din Shelties humør, og bliv kun ved så længe den viser interesse og er fokuseret. 

  Straf ALDRIG en Shetland Sheepdog (eller hvilken som helst anden hund) for ikke at have mere tålmodighed, eller fordi den ikke forstår dig, husk på det er dit job at gøre dig forståelig, du kan være sikker på at din hund vil gøre sit bedste for at lære.

  Du bør arbejde ud fra følgende principper:

  • Regler
  • Rutiner
  • Tålmodighed 
  • Konsekvent 


  Hvilke genetiske sygdomme kan findes i en Shetland Sheepdog?  

  Shetland Sheepdogs er generelt sunde og raske hunde, men som alle racer er de tilbøjelige til visse sundhedsmæssige forhold. 

  Det er vigtigt at huske på, at langt fra alle Shelties får en eller flere af disse sygdomme, men det er nødvendigt at være opmærksom på dem, hvis du overvejer denne race.

  Hvis du køber en hvalp, skal du finde en god opdrætter, der viser dig sundheds papir for begge dine hvalps forældre. Disse papirer viser, at en hund er testet for en bestemt tilstand.

  Da nogle sundhedsmæssige problemer ikke vises, før en hund når fuld modenhed, udstedes der altså ikke papir til hunde der er yngre end 2 år gamle. 

  Se efter en opdrætter, der ikke avler på sine hunde, før de er mindst 2 år gamle.

  Følgende genetiske sygdomsproblemer kan opstå i racen:

  • Hypothyroidisme

  • Collie Eye Anomaly

  • Von Willebrands sygdom

  • Hoftedysplasi

  • Dermatomyositis


  Ansvarlige opdrættere har dog fokus på, at holde racen så fri som muligt, for disse genetiske helbredsproblemer, ved hjælp af genetisk screening af avlsmateriale. 

  Gode Shetland Sheepdog hvalpe

  Når du er på jagt efter en Sheltie hvalp, bør du følge din mavefornemmelse, og gå en stor bue uden om avlere der ikke er villige til at snakke med dig om genetiske helbredsproblemer, samt hvilke ting de har gjort for at sikre sunde og raske hvalpe.

  Som udgangspunkt bør du altid møde mindst en af forældrene til den hvalp du påtænker at tage med hjem, og igen - følge din mavefornemmelse! Virker til at Shetland Sheepdog hvalpene kommer fra et godt hjem?

  Eller hvalpene sælges blot med profit for øje. Er sidstnævnte tilfældet, risikerer du at anskaffe en syg hund.

  Hvor gammel bliver en Shetland Sheepdog?

  Den søde og energiske hund bliver mellem 12 og 13 år.

  Hvordan ser en Shetland Sheepdog ud

  Shelties har en pels med både yderpels og underpels. 

  Underpelsen er er kort og tæt, og minder om uld, der har til formål at isolere. Yder pelsen som er glat men stiv ligger uden på og er silkeblød.

  Håret på hovedet, ørerne og fødderne er glat, men pelsen omkring nakken og brystet kan være uglet. 

  Du ser tre grundfarver i en Shetland Sheepdog, alle med forskellige mængder hvid- og / eller solbrune markeringer:

  • Zobel, der spænder fra gyldent til mahogni

  • Sort

  • Blue Merle (blågrå med sort)

  Hvordan plejer jeg en Shetland Sheepdogs pels ?

  En Shetland Sheepdogs smukke pels kræver mindst en grundigt ugentlig børstning. 

  Sørg for at komme helt til huden, og børst aldrig en en fuldstændig tør pels. Brug en sprayflaske til at fugte pelsen, for at forhindre skade på pelsen.

  Vær særligt opmærksom på de fine hår bag ørerne, der har tendens til at filtre sammen. Hvis du finder en knude i det  område tidligt, kan den som regel børstes ud uden for meget besvær. 

  En Sheltie har brug for ekstra børstning i løbet af sæsonen. 

  Du kan forvente at en Shetland Sheepdog vil fælde 1 til 2 gange om året.

  En ordentlig Sheltie pels, har en glat men stærk yderpels og blød underuld. 

  Pelsen afviser snavs og til dels vand, så en Sheltie har kun brug for et bad, når de bliver virkelig snavset, hvilket varierer fra hund til hund.

  Øvrig pleje af en Shetland Sheepdog

  Klip neglene på en Shetland Sheepdog en til to gange om måneden. 

  Hvis du kan høre dem klikke på gulvet, er de altså for lange. 

  Korte, kortklippede negle holder poterne i god stand og beskytter desuden dine skinneben mod at blive revet, når din søde Sheltie entusiastisk springer op for at hilse på dig.

  Tandhygiejne er også meget vigtig. 

  Børst din Shetland Sheepdogs tænder mindst to gange om ugen både for at holde dens ånde frisk, men også for at forhindre ophobning af tandsten og periodontal sygdom. 

  Daglig børstning er selvfølgelig endnu bedre, og din Sheltie kan godt lære at synes det er sjovt at få børstet bisserne. 

  Begynd at træn din Shetland Sheepdog til at blive børstet og undersøgt, når den er en hvalp. Håndter gerne poterne ofte - hunde er følsomme omkring deres fødder. 

  Kig også efter inde i munden. 

  Gør pleje til så positiv en oplevelse som muligt, fyldt med ros og belønninger, og det vil kun blive lettere med tiden. 

  Under dine ugentlige tjek, bør du også kontrollere din Shelties ører. 

  Se efter rødme eller dårlig lugt, hvilket kan indikere en infektion. 

  Når du tjekker din hunds ører, skal du først rense dem med en vatrondel, der er fugtet med en mild, pH-afbalanceret ørerens for at hjælpe med at forhindre infektioner. 

  Du må under ingen omstændigheder putte noget ind i øret på hunden, bare rengør det ydre øre.

  Slutligt skal du ved undersøgelsen af en Shetland Sheepdog kontrollere for sår, udslæt eller tegn på infektion såsom: Rødme, ømhed eller betændelse i huden, i næsen, munden og øjnene og på fødderne.

  Historien om racen Shetland Sheepdog

  Shetland Sheepdogs kommer fra de barske Shetland-øer, der ligger mellem Skotland og Norge. Disse øer er også hjemsted for andre små racer af dyr, såsom f.eks shetlandsponyer. 

  Landmænd opdrættede hundene og avlede racen Border Collie med mindre hunde for at vogte og beskytte deres flokke af Shetland får. 

  Nogle spekulerer i, at en af opgaverne fra Shetland Sheepdog var at beskytte de små får mod fugle. Faktisk ses det at mange Shelties i dag, elsker at  jage fugle og nogle prøver endda at jage fly og helikoptere.

  Er du og racen Shetland Sheepdog et godt match? 

  Er du på udkig efter en yderst intelligent og loyal hund? 

  Så har du muligvis fundet den rette race, men stil lige dig selv følgende spørgsmål først. 

  3 spørgsmål, som du bør stille dig selv, inden du vælger at afskaffe en Shetland Sheepdog. 

  1. Har du tid til at stimulere denne race fysisk og mentalt? 

  2. Har du mod på en hund, der har et yderst følsomt sind? 

  3. Har du tid og overskud til at holde pelsen ved lige, og undersøge din hund ofte?


  Kan du svare ja til ovenstående, så kan du med god sandsynlighed skabe et dejligt liv for denne dejlige hund. 

  Held og lykke!


  Copyright Gipote.dk - Det er ulovligt at kopiere denne tekst.


  Powered by Froala Editor


  Ønsker du at købe eller sælge en Shetland Sheepdog?
  Se de mange købs- og salgsannoncer på gipote.dk

  Shetland Sheepdog til salg

  Shetland Sheepdog 17000 kr.

  Shetland Sheepdog

  Skønne shetie hvalpe i farven zobel med hvide aftegninger søger kærligt hjem. De er vant til børn og alt hvad hverdagen tilhører. Der medfølger DKK stambog, hvalpepakke, købekontrakt, sundhedsbog inkl...

  Alder 4 uger
  9270 Klarup

  Shetland Sheepdog 15995 kr.

  Shetland Sheepdog

  Vores dejlige Kenya har fået 4 skønne bi-black (sort/hvid) hvalpe. Desværre kan vi jo ikke beholde dem alle. Så vi har 2 dejlige drenge der søger nyt hjem. Hvalpene er gået igennem sundhedstjek og øj...

  Alder
  8800 Viborg

  Shetland Sheepdog 11000 kr.

  shetland sheepdog

  Alder 12 uger
  3480 fredensborg

  Shetland Sheepdog 6500 kr.

  Shetland Sheepdog

  Alder
  8900 Randers

  Log ind for at kommentere
  5 kommentarer
  Anita Hansen skrev d. 24-september-2019 #1

  Hejsa Vi overvejer at købe en Shetland sheepdog, vi har haft hunde før men ikke den her race. Så vi jeg har læst en del om de. MEN er blevet lidt forvirret angående aktivitet med dem, det ene sted står der at aktiviteten er mellem, hvor det andet står der at den er høj, så jeg spurte en jeg kender som har den race om hvordan det er angående det, hun sagde at man kunne tilpasse den til at dens aktivitet ikke skulle være så højt. Så er blevet lidt forvirret der. Er der nogle der kan svare på det?. Hvor lang tid og hvor mange gange i går med den race? Er der nogle arvelig sygdomme man skal være opmærksom om? Og hvad plejer prisen nogenlunde løbe fra? Undskyld for min lange opslag, og tak for evt svar.

  skrev d. 21-november-2008 #2

  "Shetland sheepdog:" En Shetland Sheepdog er en skøn og intelligent hund, som er meget lydhør, og nem at opdrage. De ønsker at behage deres ejer og kan lynhurtigt lære en masse ting. De er derfor skønne at arbejde med, fordi de responderer så godt. På trods af deres flotte langhårede pels, så kræver de slet ikke så meget pelspleje som man skulle tro. En gang om måneden er nok, hvis man ikke ligefrem er til udstilling og den slags. Mht. motion så kræver de det samme som en "standard" hund. Hverken mere eller mindre. De er meget efterspurgte, og det forstår man godt, når man først har prøvet at have en. De er så dejligt hengivne overfor deres familie, og nemme at have med, når man skal nogen steder (både pga. den lille størrelse men også pga. at de er så lærenemme). Heldigt at de små racer bliver ældre end de større, fordi man får så varm og givende en relation til sin Shetland Sheepdog, at det næsten ikke er til at bære at må sige farvel igen.

  skrev d. 09-november-2008 #3

  Hvor meget motion kræver den. (I timer cirka); M.V.H Emma Holm

  skrev d. 30-oktober-2008 #4

  Race karakteristik: En Shetland Sheepdog er en utrolig smuk, intelligent og loyal hund, som ønsker at behage sin herre. Den er utrolig hengivende og elsker når familien er samlet. Dog er sheltien noget reserveret overfor fremmed. Den er meget efterspurgt både til lydighed og agility. Lyden af en sheltie, vil du kunne høre når der kommer nogen, ellers er de ikke ret støjende. De fælder ikke mere end alle andre hunde, hvis man eller børster dem, som man skal.

  skrev d. 08-oktober-2008 #5

  Racen har tendens til CEA, som er en arvelig øjenlidelse der i værste fald fører til blindhed. Det anbefales derfor altid at købe øjenlyste hvalpe efter øjenlyste forældre. Den bedste alder for CEA-tjek er 7-9 uger da lidelsen kan "skjules" når hunden vokser, så det passer fint med at det ordnes af opdrætter inden salg. De har også en tendens til gøen, men i kraft af deres intelligens og lærevillighed kan det trænes hvis man er opmærksom fra start. De kræver konsekvens da de lærer dårlige vaner lige så hurtigt som gode, men også forståelse da det er en blød hund der ikke aktivt søger konflikt. Tæver "blæser" (fælder kraftigt) pelsen efter løbetider, hanner fælder en gang årligt - tidspunktet varierer for den enkelte. Der er ikke stor temperamentmæssig forskel på kønnene, men fælles for dem alle er deres skønhed, ynde og intelligens.