Chihuahua er verdens mindste hunderace. Dens størrelse gør den nem at have med i tasken. Racen er meget populær blandt mange berømtheder. 

Men denne lille charmetrold, er meget mere end en taskehund. 

Den har nemlig - på trods af dens størrelse - en kæmpe personlighed. Som du bør sætte dig godt ind i, inden du anskaffer dig en Chihuahua. 

Scroll længere ned på siden for at blive klogere på Chihuahuas sind, pleje og historie.

Karaktertræk for Chihuahua

Daglig motion
 • Størrelse
 • Pelspleje
 • Førstegangsejer
 • Fælder
 • Gøer hunden
 • Børnevenlig
 • Lydighed
 • Vagthund

 • Udvalgte annoncer

  Image
  Chihuahua, hund, 5 år , salgklar Salgsklar

  Chihuahua på 5 år søger nyt blivende hjem. Kan ikke med han-hunde og er ikke glad for helt små børn men elsker større børn. <b>Oplysninger:</b>

  Alder
  6700 Esbjerg
  Image
  Chihuahua. Shihtzu, hvalpe, 7 uger , salgklar 8-6

  Forældre hunde haves to dejlige hanhunde sælges . <b>Oplysninger:</b>

  Alder
  2730 Herlev

  Chihuahua er kendt for, at være verdens mindste hund.
  Men at være lille betyder jo ikke nødvendigvis, at man ikke kan eje en verdens største personligheder - vel?

  Kort og godt om Chihuahua

  • Chihuahua er verdens mindste hunderace
  • Den findes både med kort- og langhåret pels
  • Den trives ikke med kulde, og vil nemt begynde at ryste, hvis den fryser - så husk en trøje eller jakke til din lille firbenende ven, når det er koldt eller vejret er fugtigt  :-)
    
  • En Chihuahua knytter sig oftest helt tæt til én enkelt person
  • Og vil gerne med den person overalt
  • Meget gerne i skødet, så I er så tætte på hinanden som muligt
  • Chihuahua og vilde børn er en dårlig kombi, da en Chihuahua er meget skrøbelig og let kan blive skadet
  • Den kan være reserveret overfor fremmede,  så det er især vigtigt, at denne race bliver socialiseret fra hvalp af
    
  • Hold godt øje med din Chihuahua når I er ude, da dens størrelse gør den til et nemt bytte for større firbenede dyr- og fugle.
  • Chihuahuaen kan leve længe, helt op til 18 år
  • Den vejer 0,5 - 3 kilo
  • Og er alt mellem 15 - 25 cm høj

  En Chihuahuas sind

  Du skal ikke lade sig narre af, at racen Chihuahua er verdens mindste hund.
  For inde i denne lille hunds krop (godt mast ud i alle tænkelige kroge - så der er plads til det hele)  der gemmer sig en af verdens største personligheder.  

  En Chihuahua er en ægte charmetrold, som har det med, at knytte sig helt tæt til én enkelt person, som den er loyal overfor - og som den gerne vil være tæt på konstant. Her er den følsom, dristig og trives med en masse kærlighed og nusseri i skødet på dens ejer.

  Dens lille størrelse, gør det nemt at opfylde dens højt ønskede krav om, at komme med på farten - ligegyldigt hvor turen går hen. Men den er meget mere end en taskehund.

  For på trods at dens uskyldige udseende, så kræver en Chihuahua en del lydighedstræning. Uden træning vil denne kloge charmebøf styre hele din husstand, samt dem i møder på jeres gåture, som en gøende borgmester :-)

  Den har en tendens til at glemme alt om dens lille størrelse, hvis den fx står overfor en større hund - her vil den også meget gerne være den, som sætter dagsordenen.

  Så pas på, at den lille selvsikre ballademager ikke roder sig ud i problemer og kommer til skade, den er oftest meget mere skrøbelig end dens modstander.

  Det betyder dog ikke, at racen Chihuahua er ond eller sky, for den vil meget gerne være social med andre mennesker og dyr. Den er blot opmærksom af natur og lidt skeptisk overfor fremmede.

  Så det kan forventes, at den i første omgang er lidt reserveret når den ser nye ansigter. Men ro på, det skal nok komme, når den er klar.


  Er Chihuahua og børn en god kombi?

  Det er ikke fordi, at racen Chihuahua, ikke kan lide børn. Det er bare ikke altid en god kombi, især ikke hvis du ikke tager dine forholdsregler.
  En Chihuahua er lille og skrøbelig og kan derfor nemt komme til skade.
   
  Fx kan den springe ud af et barns hænder og falde ned på gulvet, og den kan have svært ved at forsvare sig, hvis den bliver hevet og flået i. Det er større hunde bare bedre bygget til.

  Det kan derfor ikke anbefales, at anskaffe sig en Chihuahua, hvis man har små børn i huset. Selvom Chihuahuaen trives bedst i rolige familier, så betyder det ikke at den ikke må komme i nærheden af små børn - det vil derimod være sundt for den, at interagere med dem.

  Det er faktisk vigtigt at det sker, og endda  fra en tidlig alder, så den lærer ikke at være bange for børn, når den støder på dem senere i livet. Det samme gælder også andre dyr, den møder.

  Ved socialiseringen med børn og andre dyr, bør du blot være OBS på følgende:

  • Børn må kun må holde din Chihuahua når de sidder nede på gulvet, så risikoen for at tabe den ikke er til stede.
  • Du overvåger selvfølgelig altid samværet, når børn sidder med din Chihuahua, så du forhindrer at den bliver bidt i øret eller trukket i halen m.v. (det er jo ikke altid at børnene forstår, at hunden ikke synes at det er sjovt) og en Chihuahua er alt for lille og svag til at vride sig fri, fra et par fastholdende barnehænder.

   
  Det kræver en Chihuahua af motion og stimulering

  På trods af dens lille størrelse har en Chihuahua - ligesom alle andre hunde - brug for motion og træning.
  Kortere gåture, er normalt nok motion til at holde racen sund og i form.

  Men overraskende for en del nye Chihuahua ejere er, at den er en lille krudtugle i forklædning, med en kæmpe mængde energi.

  Chihuahua elsker nemlig at være udenfor og løber gerne og jager egern i baghaven, eller leger med dig - bogstavelig talt lige så længe, som du har lyst.

  Den er nærmest villige til at løbe rundt for evigt, og først stoppe når den falder om af træthed.
  Det er derfor vigtigt at du som ejer sørger for, at din Chihuahua ven ikke kører sig selv helt ud, især på varme dage.

  Det lille pus kan simpelthen ikke selv styre det, så hvis du begynder at fornemme træthedstegn hos din Chihuahua, så er det nok tid til en lille pause - evt. med en lur eller lidt nusseri på dit skød - det vil den elske.

  På grund af dens energi, opmærksomhed og intelligens gør den sig især succesfuld i hunde sportsgrene som agility og lydighed - også i film er den ofte brugt.  

  En vigtigt ting at understrege er, at lige så meget som en Chihuahua elsker at lege udendørs, lige så lidt vil det fungere for den at være udehund - altså at bo udendørs.

  For det første er den ikke god til kulde, og for det andet er den avlet som følgesvend, og har det derfor bedst med at være sammen med dig.

   

  Sådan opdrager du din Chihuahua

  En Chihuahua kræver en erfaren hundeejer.

  Jovist den ser mega nuttet og sød ud, men ligesom med så meget andet ved denne lille hund, må du ikke lade dig blænde af dens bedårende udseende.

  Den kan nemlig være svær at træne hvis du ikke har erfaring, tålmodighed og er fastholdende.

  De regler du har sat for din Chihuahua, er vigtigte at holde fast på.
  Hvis ikke, vil du efter kort tid opdage, at din højt elskede lænestol ikke længere tilhører dig - den er nemlig i mellemtiden blevet optaget, at intet mindre end din lille Chihuahua.

  Lad derfor aldrig din Chihuahua løbe afsted med noget, som den i reglen ikke må.

  Den er kendt for, at have lidt af et "terrier" temperament, så en fast men blid og tålmodig træning, med hjælp fra godbidder, ros og leg, skaber de bedste resultater.


  Ved opdragelse af en Chihuahua, bør du arbejde ud fra følgende 4 punkter:

  • Tålmodighed
  • Fastholdelse
  • Belønning
  • Blid træning

  Oplevelser i de første 4 måneder af en hvalps liv har meget stor indflydelse på, hvordan hvalpen vil se på verdenen, når den bliver ældre.

  Som hvalpeejer handler det derfor om, at skabe så mange positive møder og situationer med andre dyr og mennesker som muligt, for at få en velafbalanceret voksen hund.

  En hundetræner kalder denne proces for socialisering.

  Og det er især vigtigt at en Chihuahua, bliver socialiseret fra en tidlig alder, da en Chihuahua, som  ikke er blevet socialiseret fra hvalp af,  kan blive meget krævende og virke skræmt og fjendtligt overfor fremmede i dens voksenliv. Den skal derfor udsætter for mange forskellige mennesker, seværdigheder, lyde og oplevelser som hvalp - så meget som muligt.

  Vedrørende renlighedstræning er Chihuahua racen rimelig nem, som de fleste andre hunderacer. Så længe du sørger for, at den kommer ud ofte efter en nogenlunde fast tidsplan - en Chihuahua hvalp skal ud, så snart den vågner om morgenen, efter hvert måltid, efter lur, efter lege og lige før sengetid.

   
  Kendte sygdomme hos Chihuahua hunden

  Størstedelen af alle Chihuahuaer, er sunde og raske hunde.

  Men det skal nævnes, at racen har nogle genetiske problemer, som den kan blive ramt af.  

  Chihuahua opdrættere har fokus på, at holde racen så fri som muligt, for disse genetiske helbredsproblemer, ved hjælp af genetisk screening af avlsmateriale.

  Er du på udkig efter en Chihuahua, så er det en god ide, at spørge opdrætteren ind til sundheds undersøgelserne og hvad man evt. skal være opmærksom på.

  De typisk forekommende sygdomme, der er kendt for at kunne påvirke en Chihuahua, omfatter hjerteproblemer som patent ductus arteriosus, mitral ventil sygdom,  øje-sygdom og patellar luxation, som de fleste mindre hunde er i risiko for at få. Derudover er Idiopatisk epilepsi også kendt for at forekomme i racen.

  Mindre alvorligt er, at en Chihuahua har tendens til at ryste ofte i situationer hvor den er spændt, stresset eller fryser, man ved ikke hvorfor - men det er ganske ufarligt.

  Endeligt skal det nævnes, at en Chihuahua har, modsat andre hunde (oftest), en åben fontanel også kaldt molera - altså den er født med en blød plet på toppen af dens hoved også ligesom en menneske baby. På mennesker lukker denne bløde plet sig i takt med at de vokser, men for en Chihuahuas vedkommende lukker den sig nogle gange ikke helt, hvilket gør racen ekstra følsom for slag i hovedet.
   

  Chihuahuaens gennemsnitsalder

  En Chihuahua kan leve i helt op til 18 år.
   

  Hvordan ser en Chihuahua ud?

  Som du nok har gættet, er Chihuahua racen den mindste hund i verden. Endnu et kendetegn ved racen er dens afrundede hoved, som lidt ligner et æble, udstyret med to spidse flagermus-øre og en fin lille opstoppernæse. Noget helt unikt ved Chihuahuaen er, at den øverst på hoved har en blød plet, som kaldes en molera. Det er den samme bløde plet, som vi mennesker er født med.

  Der findes både kort og langhåret Chihuahuaer, i mange forskellige farver og aftegn.

  De typiske farver er sort, hvid, fawn, chokolade, grå i alle nuancer.


  Den korthåret Chihuahua

  Den korthåret Chihuahua har en glat skinnende pels, som sidder meget tæt.

  Pelsen i  dens hoved og på ørerne er dog knapt så tætsiddende som på resten af dens krop.

   
  Den langhåret Chihuahua

  Den langhåret Chihuahua har en blød pels, der enten er flad eller let krøllet.

  På kroppen er det næsten lige så glat og skinnende som en korthåret Chihuahua, men pelsen på ørerne på en langhåret Chihuahua er mere frynset, og halen meget mere fyldig. 

  Dens ben er også dækket af en længere pels, der hvis man har en god fantasi kan ligne små bukser. Uanset kort- eller langt hår, så fungerer en Chihuahua ikke godt med kulde, da racen ikke har et tykt fedtlag, eller en voldsom tung pels, som kan holde den varm.

  Det er derfor en god ide, at have en lun trøje eller jakke til din Chihuahua, når vejret er køligt eller fugtigt.


   
  Pleje af en Chihuahua

  Pelsplejen på en Chihuahua afhænger af om den er langhåret eller korthåret.

  Den korthåret kræver ikke samme regelmæssige børstning og bad, mens den langhåret gerne skal have sin pels børstet igennem mindst en gang om ugen for at undgå knuder.

  Ved regelmæssig børstning behøver en Chihuahua ikke at blive badet mere en gang hver eller hver anden måned, med en egnet hundeshampoo.

  Fælles for både en lang- og korthåret Chihuahua er, at de kan have tilbøjelighed til at opbygge en del ørevoks.

  En Chihuahuas øre er derfor et vigtigt område at kontrollere, når du plejer den. Kan du lugte eller ser noget inde i dens øre, skal du rense øret med en vatrondel og et rensemiddel, du har fået anbefalet af din dyrlæge.

  Er din Chihuahuas øre tørre langs kanten, kan du massere det med en smule baby eller kokosolie.
   
  Den er også kendt for at have hurtigt voksende negle, og de skal derfor klippes jævnligt. Du ved når de er for lange, når du kan høre dem klikke på gulvet når din Chihuahua går i hjemmet. Jo tidligere du introducerer din Chihuahua til at få klippet negle, desto mindre stressende er oplevelsen for den.
   
  Tandpleje er også en nødvendighed, da en Chihuahua oftest har dårlig tandhygiejne.
  At børste dens tænder og købe godbidder som er designet til dens tandhygiejne, kan hjælpe til en sundere mund. Start når din Chihuahua er ung, så den bliver vant til det, og gør det gerne to eller tre gange om ugen. 

  Sidst men ikke mindst, har nogle Chihuahuaer tendens til at udvikle tårepletter under øjnene. Du bør derfor omhyggeligt tørre dens øjnene, og hvis nødvendigt købe produkter som kan hjælpe med at fjerne pletterne.


  Historien om Chihuahua

  Chihuahuaens oprindelse er stadig et mysterium, men forskere har to mulige teorier.

  Den ene og mest sandsynlige er, at racen stammer tilbage fra Toltec folket i  Mexico.

  Der er nemlig fundet rester af en lille hund, lignende den Chihuahua vi kender i dag, som stammer helt tilbage fra det 9. århundrede.

  Den som er blevet fundet er dog lidt større og tungere, men har præcis de samme struttende flagermus-øre og et rundt hjerteformet hoved.

  I  Toltec-civilisationen blev den kære lille hund, kaldt Techichi.

  Senere blev Toltec-folket, overmandet af Aztekerne, som tog hunden Techichi til sig.

  Her boede racen i templer, og udover at bruge den som kilde til mad og skind, så blev denne race i høj grad også brugt til aztekiske religiøse ritualer.

  Aztekerne troede nemlig at Techichi havde guddommelige kræfter ift at:

  • Se ud i fremtiden
  • Helbrede syge
  • Vejlede døde menneskesjæle sikkert og trygt til den åndelige verden

  Den anden teori er, at små hårløse hunde, stammer fra Kina, men blev bragt til Mexico af spanske handelsmænd. Her parrede hundene sig, med andre små indfødte hunde, og på den måde kom racen Chihuahuaen til.  

  Uanset hvilken teori der er korrekt, blev den korthårede Chihuahua, vi kender i dag, opdaget i 1850'erne i den mexicanske delstat Chihuahua, som racen har sit navn opkaldt efter.  

  Den langhårede Chihuahua blev sandsynligvis senere skabt via avl mellem en korthåret Chihuahua og en papillon eller pomeranian.

  Er du og racen Chihuahua et match?

  Chihuahuaen er en nem hund, når først du har sat dig ind i dens sind og behov og kan finde ud af at håndtere dem.

  3 spørgsmål, som du bør stille dig selv inden du vælger at afskaffe en Chihuahua:

  1. Er du et erfarent hundemenneske, der kender til lydighedstræning?
  2. Er din hund din bedste ven, som du nyder at have med dig overalt?
  3. Du har ikke små vilde børn?
    

  Kan du svare ja til ovenstående, så kan du med god sandsynlighed skabe et dejligt liv for denne lille charmetrold.

  Held og lykke!

  Copyright Gipote.dk - Det er ulovligt at kopiere denne tekst.

  Powered by Froala Editor


  Ønsker du at købe eller sælge en Chihuahua?
  Se de mange købs- og salgsannoncer på gipote.dk

  Chihuahua til salg

  Chihuahua 1. kr.

  Chihuahua , hvalpe, 4 uger , salgklar 4/7

  Smukkeste Malthe, langhåret chihuahua. Søger en velovervejet familie, med kendskab til racen. Han vil være chippet og registreret i dansk hunderegister inden afrejse. Der medfølger 2 kg royal canin hv...

  Alder
  2500 Valby

  Chihuahua 2.500. kr.

  Chihuahuablanding, hund, 5 år , salgklar Nu

  Vores elskede familiehund søger nyt hjem. Efter vi har fået en lille efternøler, får han ikke den mængde opmærksomhed, som han fortjener. Han er meget speciel, og kan ikke med hverken børn eller andr...

  Alder
  2990 Nivå

  Chihuahua 3.000. kr.

  Chihuahua, langhåret, hund, 2 år

  Lady er sort pige, chole er grå pige, Ser rigtig gerne de kommer til samme hjem. De må gerne få gå ture og have tid, gerne et hjem uden små småbørn. De er begge glade for at lege og putte De er begg...

  Alder
  4571 Grevinge

  Chihuahua 7.500. kr.

  Chihuahua /. Coton De Tulear , hvalpe, 5 uger , salgklar 23/6

  Super søde små hvalpe Mor er chihuahua og far er coton de tulear. Vi har begge forældre Vokset op i vores stue og vant til børn og alle lyde De bliver langhårede Når de rejser er de Vaccineret 1. Ga...

  Alder
  8200 Aarhus N

  Log ind for at kommentere
  29 kommentarer
  Bo Eklund skrev d. 23-februar-2018 #1

  Har haft mange store hunde men min Chi har taget mig med storm. Havde aldrig tænkt mig jeg skulle have for den sags skyld gå tur med sådan en lille hund. Den skal opdrages hvilket mange ikke bliver, gør du det er der ingen grænser for hvor pragtfuld en ven du får.

  skrev d. 13-oktober-2015 #2

  Der burde tilføjes at ikke alle farver er tilladt i alle klubber.. DKK godtager feks. ikke merle af nogen slags.

  skrev d. 19-december-2011 #3

  jeg søger en blig sød lille chihauhau

  skrev d. 04-april-2011 #4

  er det den lyse

  skrev d. 23-marts-2011 #5

  Bestemt en lille hund med KÆMPE ego =) Gøer meget og temmelig reserveret ved fremmede men yderst hengiven over for familien. Kan klare mere end den ser ud til og kan sagtens være i børnefamilier, også med små børn! En puttetrold der elsker at være under dynen men på den anden side nemt kan gå meget lange ture, også uden snor. Min chi bliver nogen gange væk, men så kan jeg finde ham i min lille søns (1år) seng..der elsker han at være, hopper op på en puf og over sengehesten, snupper en sovebamse og gemmer sig under dynen ;-)

  skrev d. 18-februar-2011 #6

  Til Nicoline Skovgaard. En Chihuahua har ikke brug for meget plads, så passer derfor fint ind i en lejlighed. Ja, gør meget og det ligger i dens natur. Min lille pige er en lille spilopmager der elsker at stå på sofaen, kigge ud af vinduet og gø af hvem og hvad der nu kommer forbi.

  skrev d. 17-januar-2011 #7

  Nogen der ved om en chihuahua kan trives i lejlighed, og om den gør meget?

  skrev d. 22-november-2010 #8

  hej har selv en langhåret chi -i den tunge ende 3,6 :-)

  skrev d. 17-november-2010 #9

  Til charlotte christensen. Jeg har selv en chihuahua, og han vejer 2,9, så han er også i den tunge ende, men meget flot og spinkel af bygning. Jeg har også set en han chihuahua med stamtavle i DRU han vejede 4,2 kg så vi er ikke de eneste med (store) chihuahuaer (: Hilsen Sandra

  skrev d. 17-november-2010 #10

  Hej jeg er den lykkelige ejer af en lille korthåret chihuahua dreng på 14 mdr. Men skulle der være en, eller andre chihuahua ejer, der ved hvilken hund der er den oprindlige, den korthåret eller den langhåret?? mener selv at det er den korthåret:)

  skrev d. 29-august-2010 #11

  åhh nej ellas hovede kom jo ikke med..her er det så...

  skrev d. 29-august-2010 #12

  til charlotte christensen, jeg har en chi på snart 14 mdr.ella hedder hun, hun er høj, lange ben slank..3.4 kg..ja for stor til udstilling, men det skal hun heller ikke, hun er langhåret, men har ikke den mægtige pels som mange..har købt hende i Ringsted hos merrild...og verdens dejligst hund, når bare hun ikke gør af andre hunde, men det er så ikke alle hun gør af...;))

  skrev d. 18-juni-2010 #13

  Tristan og Malou,Tristan er 2½ år og fra Ungarn, Malou er snart 2 år og hende har vi købt på Fyn gennem en annonce her på gipote.dk. De er meget knyttet til hinanden. Tristan er meget drillesyg, både over for Malou og os mennesker, han elsker at lege fangeleg, og det er ligegyldig om han skal fanges eller vi skal fanges. han største fornøgelse er at tage puder fra Malou især når hun sover, så står han og ryster puden eller hendes kurv, så hun falder af, eller hoppe ned i hende når hun sover. Hun kan blive så fornærmet på ham, at hun nægter at gå med ud og tisse sammen med ham. Vi, min mand og vores børn på 13 og 15 år får mange timer til at gå med dem. Knus Eva Sloth, Struer

  skrev d. 27-april-2010 #14

  min lille pige har ikke læst race beskrivelsen.. hun elsker mine 4 unger--samt alle deres legekammerater.. børnene skal bare opdrages til at behandle hunden som en hund. og respektere den skal ha fred af og til... husk at opdrage det lille kræ...en tur på hvalpekursus og i er godt igang. held og lykke b.olsen

  skrev d. 11-april-2010 #15

  Jeg ville høre om der var nogen som kunne råde mig lidt. Jeg er blevet helt vild med en chihuahua, og kunne godt tænke mig at få en. Jeg har 2 piger på næsten 4 år, er det en dårlig kombination? jeg har på en hjemmeside læst at chihuahua ikke var god med børn. Jeg håber der er nogle som vil dele deres erfaringer med mig. Vh pia

  skrev d. 08-januar-2010 #16

  Dette er min lille yndige chihuahua hun fyldte 1 år D 28-12 09 og er verdens sødeste lille hund hun hedder Marie d 2 hun er det man kalder en stor hund født i en lille krop .Hun er en dejlig familie hund men med sin egen mening om tingene men ellers lydig og nem at afrette .Så i skal ikke være nervøse for at købe en chihuahua de er slet ikke så sarte som de ser ud til Venligst Vivi Christiansen

  skrev d. 08-januar-2010 #17

  hejsa vi har både lange og kortehåret chihuahua. der er en lille hund men med stor personlighed, de kan godt lide at blive redt og børste, de kan godt lide at man vasker deres senge eller at men ligger rent sengetøj på,og de hygger nå de ligger under dynen og sover med,men de har en skvank de har svært ved at tabe deres mælketænder,det vil sige det som regl deres hjørnetænder og så må man en tur til dyrlægen,hvis de ikke kan selv, hilsen wivi

  skrev d. 30-december-2009 #18

  hvad for en farve er "merle" helt præcis..?

  skrev d. 30-december-2009 #19

  hej chihuahuas pels skal ikke trimmes, men hvis børster den ca. en gang om ugen er det fint... jeg har en lille chihuahua hvalp til salg, hvis det har interesse. hundetaske, hundeseng osv. medfølges... mail: amina_ay(snabel a)hotmail.com

  skrev d. 01-december-2009 #20

  Hej Jeg overvejer at købe en langhåret chihuahua. Hvilke erfaringer har i med pelsen. Skal den trimmes? Hvis ja, hvor mange gange om året? Eller er det nok hvis de bliver børstet? Ville det være en nem hund som førstegangs hundeejer? Mvh Rikke

  skrev d. 09-november-2009 #21

  Jeg elsker racen chihuahua-langhåret og de korthåret. d:

  skrev d. 17-oktober-2009 #22

  for at rette teksten så er oplysningerne om racens historie helt forkerte lidt pinligt , ægypten har intet at gøre med aztekerne, chihuahuens navn kommer fra den nordlige del af mexico, hvoraf navnet chihuahua er.der er mange blandede historier om hvordan racen opstod et er dog sikkert det en af verdens ældste racer og verdens mindste hund. maya indianere tilbedte de små chihuahuer og lavede blandt andet små ler statuer af disse. stammefolket i mexico kaldet toltecs menes at være de første der rigitgt tog chihuahuaen i brug som kæledyr og kaldte dem Techichi. aztekerne vandt over toltec folket i krig og overtog både deres områder men tog også den lille techichi til sig både som kæledyr men også i en mere religiøs sammenhæng der mange spekulationer om de ofrede hundene til guderne men så vidt forskere har fundet frem til var hundene hellige og højt ærede i det aztekiske samfund (som fx kattene var i ægypten). aztekerne begravede ofte deres døde med en chihuahua idet så havde den døde en i det næste liv. da spanierne indvaderede aztekernes verden og ødelagde denne tog de den lille hund med sig og den blev blandt andet bragt med til det nye amerika . de oprindelige techichi var alle korthårede og man mener den langhårede type opstod ved blandinger mellem de små spaniel racer i europa fx papillon og andre typer langhårs racer. idag findes mange farver og typer chihuahua en dejlig lille hund.eller som det siges en stor hund i en lille krop skrevet af miriam Nyberg 09. (der er mange slags meninger og teorier om hvordan hunden opstod men jeg tog udgangspubkt idet flertallet af forskere har studeret, derfor er det ikke sikkert min beskrivelse er 100 % korrekt man kan søge selv der mange amerikanske sites om chihuahuens historie

  skrev d. 19-juni-2009 #23

  Det er ikke helt sandt hvad der skrives om Chihuahua`en oppe i "forklaringen" om racen, for der skrives at *Alle farver er tilladt* det passer ikke helt, for farven Merle er *BANDLYST* da den hos Chihuahua`en kan være skyld i døvhed og blindhed eller nedsat hørelse og syn, + det kan være skyld i hjerte og andre indvordes sygdomme, så det bør man huske hvis man ser sådan en hvalp, smukke er de men de bliver ofte syge, og som regel en del større end den normale vægt. Alt dette bør man tænke over især hvis man vil udstille, selv om det bare er en enkelt gang, for hverken DKK eller DRU anderkender Merlefarven.

  skrev d. 16-maj-2009 #24

  Jeg blev i vinters den lykkelige ejer af en chihuahua, og har siden søgt viden og oplysninger om racen. Jeg kan smilende nikke genkendende til næsten alt, men når det kommer til vægten... kan forstå at idealvægten er 0,5-3 kg. men min

  skrev d. 02-februar-2009 #25

  jeg syntes ikke en chihuahua er et pynte dyr. det er et væsen med følser lige som alle andre og de skal behandles med respekt lige som vi bliver hunde går igennem meget i deres liv mange hunde har ikke har en fast ejer i længere tid. chihuahuaen skal ikke straffes ved at have kjole og hatte på det er synd for dem og det er at misbruge deres tillid chihuahuaen er en hund med en dejlig personlig hed har selv chihuahua og han er mit et og alt han vil altid komme i første række. jeg syntes også det er synd med de unge der køber en chihuahua udelukkende for at give dem tøj på og gå med dem i en hel dag i en taske, jeg har selv taske til mine hunde men bruger dem KUN hvis vi skal må bus fordi ellers må man ikke have dem med i bus og ja jeg har da også en jakke til dem men den bruger jeg kun når det er rigtig koldt udenfor det er dyremishandling at give dem tøj på indenfor. eller om sommeren. ja jeg har to chihuahua'er vil jeg lige sige noget til det men intilligens ikke alle chihuahuaer er uintilligente den ene af mine er faktisk rigtig klog mens det anden godt nok er lidt "kluntedum" men chihuahua er den vidunderlig sød, kærlig trofast og speciel hund når man anskaffer sig en chihuahua skal man også tænke på de har flere behov og krav end nogle andre hunde da der er mange ting de ikke må få og de skal have specielt mad, hvis man bare giver den chihuahua mad til små hunde får de ikke alle de vitaminer en chihuahua har brug for og kan får dårlig eller hård mave

  skrev d. 10-januar-2009 #26

  Kan man købe dyr her inde Og Hvis ja Er din til salg Hvis jag hvad koster den så

  skrev d. 11-december-2008 #27

  Ja... Det er en hund - en lille bitte een, men med *stor personlighed og viljestyrke*. Desuden er den meget hengiven. Racen kræver opdragelse, og man må ikke forvente, at den kan gå tur uden snor! Den er hurtig, og forsvinder som et lyn, hvis ikke man passer godt på. Den er nem at tage med sig, men man skal huske, at jo mindre hunden er, jo mere sart er den. Den brækker let et ben hvis den overvurderer sine evner, og springer ned fra en stol, Den tåler ikke at æde et fordærvet fugleådsel i skoven... -som en schæfer nøjes den ikke med at bliver meget syg af det - hvis ikke den kommer til dyrlæge med det samme, så dør den i stedet! _Altså - man risikerer at få store udgifter på dyrlæge, da man ikke kan "vente og se det an" ind til i morgen!_ Racen har tendens til "blød gane" hvilket kan forvolde vejrtrækningsbesvær når de leger, løber stærkt eller bare gør ophidset! For en chihuahua gør meget, længe og igen af alt hvad der bevæger sig, på den anden side af vinduet! Jeg elsker denne lille race - og fortryder aldrig at jeg fik min chihuahua - den er underholdende og ofte grinagtig. Men man skal gøre sig klart, at der følger arbejde med, uanset den beskedne størrelse.

  skrev d. 27-november-2008 #28

  hej chihuahuaen er en meget speciel hund, den er meget lille med et meget stort hjerte(men knapt så intilligent) kræver en lidt mere erfaren ejer for at holde denne lille gøende hund vedlige. chuhuahuaen er en prægtful hund og kan tages med alle vegne, men burde IKKE bruges som pynte dukke i en Gucci taske, for det er jo en hund og ikke en dukke.

  skrev d. 14-november-2008 #29

  Den er super mega sød, special med det nuttede pels!!!! Så vejer den heller ikke så meget så små børn også kan bære den. Men sommersumarum den er mega sweet!!!!!!!!!!!!!