Tilbage til alle hunderacer

Welsh Corgi Cardigan

Corgi Cardiganen blev opdrættet som hyrdehund, da den med sin ringe højde nemt kunne nappe kvægene i haserne. 

I dag, er de fleste Corgi Candigans familiehunde og det er de gode til at være. De vil uden tvivl advare dig, hvis de bemærker noget usædvanligt Herunder finder du en liste af salgsannoncer med racen welsh corgi cardigan.

Karaktertræk for Welsh Corgi Cardigan

Aktivitet
Daglig motion
 • Størrelse
  Størrelse
 • Pelspleje
  Pelspleje
 • Træning
  Førstegangsejer
 • Fældning
  Fælder
 • Gøen
  Gøer hunden
 • Børnevenlighed
  Børnevenlig
 • Lydighed
  Lydighed
 • Vagthund
  Vagthund

 • Udvalgte annoncer

  Image
  Welsh corgi cardigan, flere hvalpe, 2 uger , m. stamtavle, salgsklar 1.8.2024

  6 søde corgi hvalpe sælges. De er født og opdrætte inde i huset, hvor de er en del af hverdagen. Hvalpene vil i deres opvækst komme i mange hænder, både ved voksne og børn. De vil komme ud og køre, gå...

  Alder
  6800 Varde
  Image
  Welsh corgi cardigan, hanhund, 4 uger , m. stamtavle, salgsklar 21-6-24

  Søde og nysgerrige welsh corgi cardigan han hvalpe søger et dejligt hjem. De er med DKK stamtavle, sundhedsbog, ville have fået 3* ormekur og hvalpepakke medfølger. Hvalpene er vandt til andre hunde, ...

  Alder
  7770 Vestervig

  Der findes to Corgi racer; Cardigan og Pembroke. De to ligner hinanden til forveksling, men der er væsentlig forskel på dem.

  På denne side får du indsigt i Corgi Cardiganen.

  Se annoncer for racen længere nede på siden.
   

  Kort og godt om Corgi Cardigan

   

  • En Corgi Cardigan er en glad aktiv hund
  • Den er intelligent, men kan være stædig
    
  • Corgi Cardiganen er en opmærksom vagthund
  • Instinktivt prøver den at holde dens familie samlet i én flok
    
  • Den kan fint med børn og vil elske at have endnu en Corgi i familien
  • Får den nok motion, kan den sagtens bo i lejlighed
  • Den trives ikke med at bo ude
    
  • En Corgi Cardigan kan leve op til 15 år
  • Vejer 11 - 17 kilo
  • Og er alt mellem 25- 33 cm høj

   
  Corgi Cardiganens sind

  Corgi Cardigan, er også kendt som Welsh Corgi Cardigan, Cardigan, Cardis eller CWCs - ja kært barn har mange navne.

  Racen er avlet til arbejde som hyrdehund. Og med dens ringe højde, blev den brugt til at drive kvæg foran sig afsted, ved at nappe dem i haserne. Et instinkt corgien stadig kan finde på at praktisere - også over for mennesker i hurtig bevægelse.

  I dag går tiden for de fleste corgier, dog ikke på at drive kvæg, men med at være familie hunde, og det er den også god til at være. En Corgi Cardigan er en opmærksom og glad selskabs trold, som både elsker at ligge på sofaen med familien, men også at være udendørs og lege med børnene. Som tidligere nævnte instinkt, holder den dog allermest af de stunder, hvor den kan samle familien i én flok.

  Tro mod sin fortid som hyrdehund, er racen også en opmærksom vagthund, som advarer dig ved synet, duften eller lyden af det mindste usædvanlige. Det gør den ved at gø. Racens intelligens gør den meget nem at træne, men intet skal være let. En Corgi, er nemlig både stædig, selvstændig og vil ofte gerne gøre tingene på sin egen måde.

   
  En Corgi Cardigans forhold til børn og andre kæledyr

  Corgien elsker børn, og kan lege med dem i timevis. Men deres hyrdeinstinkt kan desværre motivere den til at nippe til et par hurtigt bevægende børnefødder, og det er derfor vigtigt at den lære fra start af, at dette ikke er tilladt.

  Racen er også normal venlig overfor andre kæledyr i husstanden. Den nyder faktisk oftest at dele huset med en anden eller tredje hund, så den har en legekammerat, især hvis det er en anden Corgi. Overfor fremmede hunde kan den dog være en smule aggressiv, hvis ikke den bliver socialiseret korrekt med dem fra start.

   
  Det kræver en Corgi Cardigan af motion og stimulering

  På trods af, at Corgien er opdrættet til at være en aktiv hyrdehund, er den kendt for at være god til at tilpasse sig.

  Den har selvfølgelig brug for daglig motion i form af at vandre med dig ud at gå på dejlige eventyrer, eller træning til en hundesport som fx agility,  men den nyder derudover også at hygge med dig på sofaen.

  Får den sin daglige motion, kan den nærmest bo i ethvert miljø, fra bylejlighed til landområde - det ser den ikke den store forskel på, så længe den bliver mentalt stimuleret og fysisk aktivitet, hver dag.

  Den er derudover noget af en grovæder, hvis den kan komme til det. Så pas på at den ikke bliver overvægtig, den har nemlig svært ved selv at se, hvornår nok er nok.
   

  Sådan opdrager du din Corgi Cardigan

  Oplevelser i de første 4 måneder af en hvalps liv, har meget stor indflydelse på hvordan hvalpen vil se på verdenen når den bliver ældre. Som hvalpeejer handler det derfor om, at skabe så mange positive møder og situationer med andre dyr og mennesker som muligt, for at få en velafbalanceret voksen hund. En hundetræner kalder denne process for socialisering, og det gælder også for en Corgi Cardigan.

  Den intelligens gør den meget nem at træne, men en corgi, er samtidig både stædig og vil ofte gerne gøre tingene på sin egen måde. Da det er en følsom race, som ikke tåler nogen form for hårdhed i opdragelsen, er det vigtigt at du som ejer i steder opdrager med tålmodighed og er konsekvent.


  Ved opdragelse af en Corgi, bør du i stedet arbejde ud fra følgende 4 punkter:

  • Tålmodighed
  • Fastholdelse
  • Belønning
  • Konsekvent

   
  Kendte sygdomme hos racen Corgi Cardigan

  Corgi Cardigans er generelt sunde og raske, men som alle andre racer, så er racen mere udsat overfor at bestemte sundhedsmæssige forhold..


  Følgende genetiske sygdomsproblemer kan opstå i racen:

  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Hofte dysplasi
  • Katarakter
  • Ehlers-Danlos syndrom
  • Cystinuri
  • Degenerativ myelopati (DM)
  • Epilepsi
  • Intervertebral Disk Disease
  • Patent Ductus Arteriosus (PDA) med pulmonal hypertension
  • Retinal dysplasi
  • Von Willebrands sygdom

   
  Ansvarlige opdrættere har dog fokus på, at holde racen så fri som muligt, for dette genetiske helbredsproblem, ved hjælp af genetisk screening af avlsmateriale.

  Derudover skal du være opmærksom på potentielle rygproblemer. For med sine korte ben og lange ryg kan Corgien være let tilbøjelig til at få rygskader. Undgå at lade den hoppe ud af sengen eller sofaen, og gå på trapper. Ved første tegn på lidelse eller ubehag skal du straks ringe til dyrlægen. Jo hurtigere et problem er fanget, jo nemmere er det at afhjælpe.

   

  Corgi Cardiganens gennemsnitsalder

  En corgi cardigan bliver oftest mellem 12 - 15 år.


  Hvordan ser en Corgi Cardigan ud?

  Du kan sammenligne Corgien lidt med en sportsvogn; den er lav sænket, robuste knogler og lynhurtigt :-)

  Ligesom sportsvogne, fås denne race i alverdens farver, såsom nuancer af rød, sabel og brindle; sort, med eller uden tan eller brindle punkter; eller blå merle, med eller uden tan eller brindle punkter. De har normalt hvide markeringer på ben, bryst, nakke, næse, maven og hale spidsen og kan også have aftegninger i hovedet.

  Længden på pelsen er varierende, men sidder tæt og er godt modstandsdygtig overfor alt slags vejr, da den skulle holde corgien varm under hårde vejrforhold i Wales.

  Hannerne er typisk mellem 25-33 cm høje og vejer 14-17 kilo, mens hunnerne typisk er mellem 25-33 cm høje, og vejer 11-15 kilo.

  Derudover kan Corgien bedst beskrives som en hund, der har et opmærksomt, men venlig udtryk.


  Sådan kan du se forskel Corgi Cardigan og Pembroke

  Der findes to Corgi racer; Cardigan og Pembroke. Selv om mange opdrættere mener, at det er to separate racer, minder de meget om hinanden.

  De har samme hovedform, krop, intelligensniveau og begge forhistorie som hyrdehunde, men der er altså en forskel på dem.

  Den nemmeste måde at se forskellen på, er ved at se på deres haler. Pembrokes hale er buet og fyldig og Cardigans hale er lang, som ærmerne på en cardigan :-)


  Pleje af en Corgi Cardigan

  Den tætte pels Corgien er udstyret med, kræver en tur med børsten ofte. En grundig børstning en gang om ugen fjerner det meste af den løse underuld, der ellers flyve rundt i hele huset. De to perioder på året hvor den skifter pels, der kan daglig børstning og varme bad for at fjerne overskydende pels, varmt anbefales.

  Tandpleje er selvfølgelig også en nødvendighed. Du bør børste din corgis tænder og købe godbidder som er designet til dens tandhygiejne, som kan hjælpe til en sundere mund. Start når din Corgi er ung, så den bliver vant til det, og gør det gerne to eller tre gange om ugen, hvis du ikke har tid til det dagligt.

  Undgå at lade dens negle vokse sig for lange, da det kan ende med at blive ret smertefuldt for din lille ven. Klip dem gerne en gang om måneden, så burde de være i orden.

  Sidst men ikke mindst skal du rengøre dens øre regelmæssigt for at fjerne overskydende voks og snavs, så der ikke udvikles en øreinfektion.


  Historien om racen Corgi Cardigan

  Racen Corgi Cardigan stammer oprindeligt fra de samme forfædre, som har skabt gravhunden og bassethunden. Det antages, at Corgi Cardiganen blev bragt til Wales for mere end 3000 år siden af keltiske stammer, der migrerede til Wales fra Centraleuropa.

  Racen er kendt under navnet corgi, fra de walisiske ord "cor gi", som betyder "dværghund", og den er blandt en af de ældste af hyrde racerne.

  Indtil 1934 blev den walisiske corgi anset for at være en enkelt race, men derefter blev den delt op i to separate:

  • Cardigan
  • Pembroke

  Og med rigtig god grund. For selvom de ligner hinanden til forveksling, så er der altså forskel på dem, både udseendemæssigt og deres sind.

  Corgi Cardigans var arbejdshunde, der hjalp med at holde kvægene sikre mod rovdyr, og med at drive dem til og fra markerne  - det var de gode til, da de med deres ringe højde kunne undgå spark fra større dyr, når de nappede dem i haserne.

  Corgi Cardiganen udførte dermed en stor og vigtig opgave og var faktisk så vigtig for landmændenes økonomiske velbefindende, at en gammel walisisk lov gav alvorlige straffe til dem, der kunne finde på at skade eller stjæle en corgi.

  I 1880'erne ramtes bønderne i Cardiganshire af misvækst og måtte skifte fra kvæg til får. Da fårerne ikke var ligeså hårdføre overfor Corgiens nap i haserne, krydsede man Corgi Cardiganen med Collier, for at få en hund med et mildere sind til fårenes fordel.


  Er du og racen Corgi Cardigan et godt match?

  En Corgi Cardigan anbefales til hundeejere, som gider at investere energien i dens behov for daglig motion og stimulering, og som ser den, som en del af familien.


  3 spørgsmål, som du bør stille dig selv inden du vælger at afskaffe en Corgi Cardigan:

   

  1. Kan du tilbyde din Corgi Cardigan daglig motion og stimulering?
  2. Bor du i et hjem uden trapper?
  3. Har du evt. flere Corgier i familien, så den har en legekammerat?
    

  Kan du svare ja til ovenstående, så kan du med god sandsynlighed skabe et dejligt liv for denne lille hyrdehund.

   

  Held og lykke!
  Copyright Gipote.dk - Det er ulovligt at kopiere denne tekst.

   

  Powered by Froala Editor


  Ønsker du at købe eller sælge en Welsh Corgi Cardigan?
  Se de mange købs- og salgsannoncer på gipote.dk

  Welsh Corgi Cardigan til salg

  Welsh Corgi Cardigan 6000 kr.

  Welsh Corgi Cardigan

  Omplacering welsh corgi cardigan. Charlie er en glad og sød kasteret corgi på 5år. Han søger ny familie med eller uden hund/corig da køber kun bliver nogen som har haft corgi og kender til rase...

  Alder 5 år
  4262 Sandved

  Log ind for at kommentere
  1 kommentarer
  skrev d. 28-oktober-2008 #1

  Jeg har en cardigan tæve på 3 1/2 år og hun er min fjerde hund, men min første cardigan. Hun er en helt igennem dejlig hund, og hun opfylder til fulde mit ønske om at få en "stor" hund i lille størrelse. Hun er både til sofahygge og mudder og regnfulde gåture. Hun elsker sin familie og er fuld af spilopper og legesyge. Hun har været let at opdrage og er meget villig til at lærer nyt. Hun er meget vagtsom og hendes eneste "fejl" er at hun gør en del når hun afpatruljerer haven. Jeg kan varmt anbefale en Welsh Corgi Cardigan.