Irsk Ulvehund

Den Irske Ulvehund er hunderacen der spiser 1 kg hundefoder hver dag og gerne af en rigtig god kvalitet.


Irsk Ulvehund

Den Irske Ulvehund er hunderacen der spiser 1 kg hundefoder hver dag og gerne af en rigtig god kvalitet. Det er også hunden der på trods af sit navn er kendt for at være venlig, rolig, kærlig, overbærende men også aristokratisk Før i tiden blev Ulvehunden brugt til jagt af ulve og storvildt, - derfra kommer dens navn. Derudover hører den Irske Ulvehund til en af verdens højeste hunderacer, med sine omkring 88 cm til skulderne for hanhundenes vedkomne og med en vægt på ca. 70 kg, hunhundene er lidt mindre. Med den højde kan Ulvehunden meget let nå ind over spisebordet og den er ikke bleg for, at tage for sig af retterne. Tv skærme bliver næste usynlige, når den står foran et tv og det skulle den efter sigende gøre tit!

Historien

Det var de irske Keltere der opdrættede hunderacen og de første nedskrevne beretninger om racen stammer fra år 391. I det 15. århundrede havde grevskabet pligt til at holde mindst 24 ulvehunde, for at beskytte bøndernes husdyr mod ulve. Hundene skulle dræbe og apportere byttet til jægeren. De Irske Ulvehunde jager gerne i flok. De bruger deres syn når de jager og modsat andre jagthunderacer er de meget stille under jagten. Derudover er en Irsk Ulvehund hurtig som en fuldblodshest og har en stor aktions radius, når den jager. Da ulvene forsvandt, uddøde den Irske Ulvehund næste, men i den 19. århundrede blev racen heldigvis genskabt igen, nu med hjælp af krydsninger med bla. Grad Danios og Borzoi. Dette avlsarbejde har gjort at den Irske Ulvehund i dag mest bliver brugt som kæledyr, dog stadigvæk med sit jagtinstinkt i behold, men med et meget mildere sind. Racen blev importeret til Danmark første gang i 1930, indtil da var den Irske Ulvehund kun blevet brugt som gaver til de Skandinaviske Kongehuse.

Pelsen

Pelsen er middellang og strid men kræver ikke den store pasning eller pleje.

Sundhed

Den Irske Ulvehund kan have nogle arvelige sygdomme så som knoglekræft og mavedrejninger. På trods af sin størrelse har den ikke mange problemer med hofterne. Den har desværre kun en gennemsnits levealder på 7 år.

Mentalitet

På trods af sin størrelse er den Irske Ulvehund på ingen måde en klodset og besværlig hund at have indendørs. Den er stilfærdig, nærmest doven og tilbringer det meste af dagen liggende eller med at bevæge sig fredeligt omkring. Den kræver ikke megen motion eller beskæftigelse, men trives da bedst ved at være i god forn og bør luftes mindst lige så meget som alle andre hunderacer. Da Ulvehunden oprindelig blev brugt til jagt af storvildt og ulve, vil den i åbent terræn jage alt der bevæger sig, så det anbefales at have den i snor. I dag er Ulvehunden mere en familiehund end en jagthund som knytter sig til alle medlemmerne i familien og ikke som mange hunderacer til en bestemt person. Den elsker børn og finder sig i det utroligste fra foretagsomme småbørns side. Også katte, hunde og andre husdyr bliver helt naturligt betragtet som hørende til familien. Den Irske Ulvehund egner sig dårligt som vagthund, da den venligt eller nådigt tager imod besøgende. Men dens størrelse har en afskrækkende effekt på ubudne gæster. Ulvehunden er følsom af sind og ved usædvanlige lyde, lugte og synsindtryk advare den med en respektindgydende gøen.

Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner