Hunden som kur mod ensomhed

Vi lever i en tid hvor ensomhed fylder rigtig meget — i medierne og i mange danskeres liv. Ifølge en analyse fra CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland (2015), er knap 5 % af befolkningen (fra 16 år) alvorligt ensomme.


Mennesker er sociale væsener og vi involverer os gerne med andre. At være alene betyder ikke i sig selv at man er ensom, men følelsen af ensomhed opstår ofte som resultat af manglende meningsfuld interaktion med andre væsener. I sagens natur vil det typisk sige mennesker, men for nogle af os er den mest meningsfulde relation den vi har til vores firbenede ven. En af forklaringerne er at hunden er den bedste menneskekender. Hundeejere har længe været overbevist om at deres hunde var i stand til at aflæse deres følelser. 

Når hunden kigger på et menneskeansigt, retter den typisk blikket mod den højre del af ansigtet, og især det højre øje. Vi mennesker gør faktisk det samme. Teorien er at den højre ansigtshalvdel bedre afspejler vores følelser. Men hunde er i stand til at kombinere "flere af deres sanseindtryk til at danne sig et samlet billede af menneskers stemningsleje. 

Det er banebrydende opdagelser, idet denne evne indtil videre kun har været observeret hos mennesker. Vi har altså fået endnu et videnskabeligt bevis på at hunden er menneskets bedste ven. Faktisk tilskriver vi hunden unikke menneskelige karakteristika — det, der med et fint ord kaldes antropomorfisme. 

"Studier har vist, at det især er ensomme mennesker der har hang til at tillægge menneskelige værdier til deres kæledyr. Vi ved nu også, at bare det at tænke på en hund har lindrende effekt på de negative følelser der kommer med social afvisning. Et noget mere basalt argument for at skaffe hund hvis man er ensom er at man kommer ud af hjemmet. Der er en vis risiko for at man løber ind i andre hundeluftere, og sandsynligheden for at man starter en samtale med vedkommende er stor. Bor du i almennyttigt boligbyggeri, skal du desværre være heldig for at få lov til at holde hund. Står du uden for arbejdsmarkedet og er ovenikøbet alene, så er der imidlertid en chance for at netop du kunne have gavn af hundeselskab. Det daglige ansvar for kæledyret giver i sig selv kvalitet i tilværelsen for mange mennesker. Alt tyder på at hunde har en positiv effekt på vores velvære, psykisk som fysisk. Men vores gøren og laden har selvfølgelig også betydning for hvordan vores bedste ven har det. Ligesom mennesker kan hunde for eksempel sagtens blive ensomme. Sommetider vil en hund, der er efterladt alene, udvise tegn på separationsangst. 

Se bare denne goldendoodle, der har hittet online de sidste par år.

Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner