Hvalpefabrikker: samtidens problem

Af og til bliver Danmark rystet af en sag der både i grusomhed og størrelsesomfang langt overgår hvad der kan betegnes som anstændigt. Den seneste i en række sager er hvad Dyrenes Beskyttelse har døbt “Randersssagen”.


Tidligere på måneden rykkede Østjyllands Politi og Dyrenes Beskyttelse ud til to adresser ved Gjerlev, nord for Randers. Med ni dages mellemrum fandt man i alt 45 vanrøgtede hunde der levede under kummerlige forhold. Især det sidste fund var makabert, idet man udover levende hunde også fandt 16 døde hunde, som var gemt af vejen i plastikposer. På begge adresser levede hundene i en kold og beskidt bygning, hvor de har gået i eget afføring.

Hundene er blevet anbragt på internater i Brande og Hjallerup, hvor de får ro og pleje. Otte af hundene var så syge, at de er blevet aflivet. Heldigvis er der også lyspunkter: Dyrenes Beskyttelse oplyser, at hundene fra Brande-internatet er begyndt at lege med legesager, og er blevet mere spøgefulde, nysgerrige og opsøgende. Det har også væltet ind med kærlighed fra bekymrede borgere som har doneret penge og mangelvarer til foreningen.


Avlsfabrikker: både uetisk og ulovligt

Sagen fra Gjerlev er den næststørste i nyere tid. Hvalpefabrikker har dog generelt kronede dage — Dyreværnet får dagligt anmeldelser fra folk som har mistanke om ulovligt opdræt. Forespørgslen er stor, og der er desværre alt for mange købere som enten ikke går op i hundens historie, eller som ikke kan gennemskue om hunden kommer fra en avlsfabrik.
Hvalpefabrikkerne er rene pengemaskiner, drevet af kyniske bagmænd. En tæve kan snildt indbringe 150.000 kroner i hvalpesalg for ejeren på et år, og det er ikke ualmindeligt at der er 10-15 voksne hunde i spil i fremavlen.
Loven er ellers klar på området: er man ikke godkendt og under dyrlægetilsyn som professionel kennel, må man ikke have mere end fire voksne hunde, og alt over to kuld hvalpe om året er også ulovligt.


En hård kamp

At ejere af hundefabrikker kan blive ved med deres forretning har flere forklaringer. Den store efterspørgsel på især billige selskabshunde (og interesse fra skødesløse købere) har bestemt noget at sige. Facebook og andre platforme gør det endvidere nemt at afsætte hundene, uden at blive opdaget af myndighederne. Endelig er straffen for at drive ulovligt hundeopdræt som oftest en bøde, og den tiltalte kan i princippet blot fortsætte med hundeavl.
Sidste år indsamlede Dyreværnet 50.000 underskrifter for at få regeringen til at sætte fokus på området. Modtageren skulle være miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, men det er uvist, om underskrifterne er endt på hans bord.

Hvis man har mistanke om ulovlige hundeopdræt, er det vigtigt at man kontakter politiet eller Dyrenes Vagtcentral 1812. Det er selvfølgelig også vigtigt at du ikke støtter hvalpefabrikkerne ved køb. Her er der flere faretegn du kan holde øje med. Ejeren vil helst mødes på neutral grund, hunden er måske billigere end normalt, og den lader ikke til at være menneskevant. Det er generelt en god ide at være nysgerrig og spørgende.

Nedenfor er en liste over det du skal undersøge, før du køber hund:
* At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
* At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger
* At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
* At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
* At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg
* At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
* Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
* Kontakt politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt. https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/vagtcentralen

_Kilde: Dyrenes Beskyttelse_

Powered by Froala Editor

5 stjerner fordelt på 1 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner