Hunden med i bilen og med på ferie

Lær din hund at køre bil ;)


Allerede helt fra starten, kan det være en god idé at lære hunden, at være med i bilen. Dog kun korte ture til at starte med, da hvalpens balance ikke er fuldt udviklet, så det kan betyde øget risiko for køresyge.

En anden god start, er også at lære hunden den først må komme ud af bilen, når der gives signal til det. Det kan hurtigt blive bøvlet hvis hunden gerne vil springe ud, så snart døren blot åbnes på klem. Så gør dig selv den tjeneste, at lære hunden at sidde mens døren gradvist åbnes mere og mere, og beløn naturligvis for den bliver siddende. 

Efterhånden kan døren åbnes helt, og hunden bliver siddende, indtil der gives signal for at komme ud. 

Næste ”træningsseance” er at døren er åben i længere og længere tid, inden signalet gives. Dette kan gøres nemmere hvis man vælger at fastspænde hunden – så giver det sig selv at den først kan komme ud når den er løsnet. Er hunden i bur, er det en tilvænning i at åbne lågen i buret og hunden først kommer ud på signalet. 

Køretur med hvalpen

I bedste fald er hvalpen blevet præsenteret for en bil hos opdrætteren, mens alt var trygt og godt, og måske i samvær med nogle kuldsøskende. Eller er det måske turen hjem fra opdrætteren som er den første tur. Det er jo ikke altid at geografien passer så det bliver en kort tur. Så hvis det er en af de længere, skal der lægges mange pauser ind undervejs. Og gerne inden hvalpen evt. bliver køresyg eller utålmodig. 

Selve tilvænningen gøres bedst i små doser, og gerne til gode steder. 

Hvis hvalpen er utryg ved bilen, kan den første træning blot være at sidde i bilen, eller evt. hoppe ind og få lidt mad, eller en godbid. Kør gerne små ture til skov eller strand, eller blot andre spændende steder hvor hvalpen kan snuse, og få nogle gode oplevelser. Det er så ærgerligt hvis hvalpen kæder bilkørsel sammen med dyrlægen, og måske ikke har det bedste erfaringer med det. 

Køretur med den voksne hund

Tilvænningen er den samme, hvis det er en voksen hund som ikke tidligere har lært at køre med i bil. De kan jo være lidt mindre åbne for nye ting, alt efter om der ligger lig i lasten, eller blot manglende indlæring. Også her skal det kædes sammen med noget positivt, og den voksne hund må på ingen måde tvinges ind i bilen – det må hvalpen altså heller ikke – blot for god ordens skyld. 

Hvis den voksne hund tidligere har gjort sig mindre gode erfaringer med biler, og måske har været køresyg, kan det hænge ved. Og derfor er det vigtigt at det er i så små doser, at mønstret kan ændres, og der kan kædes positive oplevelser sammen med bilen i stedet. 

Nogle gange er det nødvendigt at servere aftenmåltidet i bilen i en længere periode, for at få en tryghed omkring bil ind på nethinden hos hunden. 

Den overgearede hund

Så har vi selvfølgelig også de hunde som gearer helt op, så snart bildøren åbnes, og de ved at NU skal der ske noget spændende. De kan starte en lettere hylen allerede inden der sættes i første gear, fordi de bare ved at det her bliver godt. Det er selvfølgelig dejligt med en glad og forventningsfuld hund, men turen kan god blive noget lang, hvis det skal foregå sådan hele vejen. 

Baggrunden for hundens adfærd, kan til tider ligge i at man selv er med til at piske en stemning op på de første køreture. Det klassiske eksempel er hvor man skal til træning de første gange. Man starter måske med at snakke glad og forventningsfuldt til hunden, om det der skal ske forude. Hunden oplever træningspladsen, samvær med artsfæller og masser af sjov og ballade. 

Nogle dage går, og så skal man måske til den igen, de samme rutiner gentager sig, og der er glæde og forventninger på. På et tidspunkt har hunden lært at det gælder om at komme op i gear hurtigt, for NU skal vi af sted til træning. Det kan så blive uønsket, fordi nyhedens interesse omkring træning, og glæden efterhånden er i overkanten. 

Det kan være lidt tålmodighedskrævende at komme ud af, man er nemlig nød til at stoppe hver gang hunden gearer for højt op, så det ikke bliver en belønning for at køre op, at man ankommer til det sjove. 

Så med både de utrygge eller meget glade hunde, kan der være udfordringer for at få indlært den ønskede adfærd. 

Fastspænding m.m.

Der findes forskellige måder at sikre hunden på. 

Man kan have sikkerhedssele på hunden, som fastspændes i bilens sele, så selv en hård opbremsning ikke rykker hunden rundt. 

En anden mulighed er bur, det kræver selvfølgelig en bil af en hvis størrelse, alt efter hundens størrelse☺ Hvis det er en stor hund fylder buret naturligvis også meget, der skal være plads til at rejse sig og vende sig i det. En mindre hund kan evt. klare sig med en transportkasse, som fastspændes forsvarligt. 

Også her er der naturligvis tale om en langsom tilvænning – uanset om det er bur eller sele der er tale om. Det kræver at hunden er tryg ved bilen, inden man begynder med eksempelvis sele. Ofte er det nemmere med bur, fordi det enten er i bilen som en del af starttræningen, eller i form af en transportkasse, hvor man kan indlære trygheden i små doser inden den sættes i bilen. 

Men uanset hvad man vælger, så er det vigtigt at hunden er spændt fast. Både for sikkerheden for fører og hund, men også for at der er en vis ro på hunden, under kørslen. Vær opmærksom på at visse lande kræver hunden er fastspændt – hvis du planlægger bilferie med hunde, så er det rigtig ærgerligt at stoppe halvvejs, fordi du ikke lige havde undersøgt det☺ 

Skal hunden med på ferie

Står den bilferie hen over sommeren, og er planen at skal med, kræver det lidt mere forberedelse. Alt efter hvor langt man køre, nødvendigt indlagte pauser. Nogle korte tissepauser, andre som længere kan byde en dejlig gåtur noget luft. Er der brug for overnatning undervejs, også vigtigt undersøge om hunde velkommen, så ikke kommer til stå håret i postkassen, hund må overnatte bilen. Det gøre sig nogle tanker omkring evt. aktivering eller inden ud lange tur. 

Også set forhold hvilken dagligdag ellers plejer have. Så start aften/natkørsel aldrig af vejen, hverken resten familien. Ingen tvivl stor glæde (og selv) hvis ferie, giver helt oplevelser sammen. Men afhænger naturligvis ønsker holde et passende sted hunden, alt varme, pels m.m. kig hvad har bedst af. Utryghed kørslen sjældent bliver utrygge ved broer. 

Det både være lyd giver, oppe højbroen, men måske luftlaget? vær opmærksom hvordan din tager det, klar afledning punktet passeres. Der eksempler blevet forskrækket motorvejskørsel, været meget trafik, tung trafik de dermed følgende pust bilen give. Andre landevejskørsel, vejene bugter mere. skulle tryg ved, have planlægningen køreturen.


Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner