Den Peruvianske Hårløse Hund

Den Peruvianske hårløse hund, er hunden man til tider troede havde mystiske kræfter, så den kunne kurerer mavepine.


Men sikkert er, at det er en meget gammel hunderace, som kan spores længere tilbage end til Inkariget. Det er også hunden med det smukke kælenavn ”Moon flower dog ” og så har den brug for solcreme.
Racen kan variere i vægt fra 4 til 25 kg og de mindste er kun 25 cm høje, mens de største har en højde på 65 cm.
På verdensplan findes der flere typer af hårløse hunde men her Danmark har vi tre forskellige ”nøgne” hunde racer, en mexicansk-, en kinesisk-, og så den Peruvianske Hårløse hund.
Den Peruvianske Hårløse hund er en megen sjælden race. Der findes ikke mange registrerede eksemplarer på verdensplan og ganske få er registreret her i Danmark.
Læs lidt om den Mexicanske Hårløse hund her på Gipote.
Med hensyn til den Kinesiske Hårløse hunderace, kommer der lidt mere om på et senere tidspunkt.
Fælles for disse hårløse racer er, at de mangler pels. Nogle nøgenhunde har lidt pels mens andre er helt nøgne, bortset fra øjnebryn og vipper.

Historien

Den Peruvianske Hårløse hund, er en meget gammel hunderace som forbindes med inkaerne, men der er fundet beskrivelse på keramik om racen fra omkring år 750 efter Kristi fødsel. Keramikken stammer fra Moche - kulturen og det er før Inkariges tid, der startede i år 1100 e. Kristi. Da spanierne kom til Peru blev racen næsten udryddet. Heldigvis havde den Peruvianske Hårløse hund en mystik og spirituel værdi for de inkaer, der boede i de landlige områder. Ifølge gamle peruvianske overleveringer ville et knus fra hunden hjælpe på mavesmerte. Inkaerne brugte hunden som vagthund og følgesvend for deres sendebude. De indrettede værelser og dekorerende disse rum med orkideer, til deres hårløse hunde. Hundene kunne så opholde sig der om dagen, godt beskyttet mod solens stærke stråler på deres sarte hud. Om natten fik hundene så lov til at løbe frit rundt i måneskinnet, deraf deres kælenavn ”Moon flower dog ”.

Pelsen/huden

Det er en hund som er let at holde ren, på grund af den manglende pels. Dog kræves det at den bliver smurt med solcreme, for at beskytte hundens hud mod solens stråler. Dette er dog afhængigt af pigmentering i dens hud. Hunden kan godt føles lidt varmere end hos andre racer, dette skyldes den manglende pels og når det så bliver koldt, er det nødvendigt at beskytte hunden mod kunden. Det er som regel de mindste hunde der fryser mest.

Sundhed

Desværre er nogle af hundene disponible for at få Acne. Huden kan blive for tør, dette skulle kunne behandles med fugtighedscreme. Babylotion uden lanolin skulle kunne klare dette, men bedst er at få råd fra dyrlægen.

Mentalitet

Den Peruvianske hårløse hunderace er en primitiv race, som hører til spidshundene. Man må derfor forvente at den har lidt temperament. Det kræver at ejeren har kendskab til adfærd og hundetræning. Racen kan være mistroisk og vagtsom overfor fremmede, men overfor familien er den kærlig og hengiven. Det er normalt også en munter, intelligent og energisk race som elsker selskab og gåture. Nogle er drevne jagthunde og reagere på dufte og bevægelser. Andre elsker agility og så er dem der bare elsker at hygge sig i en sofa ☺ I den kolde tid sætter de nøgne hunderacer mest pris på at være inden døre i varmen, men når solen skinner finder den det dejligt at være udendørs.


Copyright gipote.dk

Powered by Froala Editor

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner