Dandie Dinmont Terrien

Dandien er hunden med den meget lange krop, de specielle forben og den sjove ”knold” af hår ovenpå hovedet.


Men det er også terrier racen med den store karisma, i en den lille krop ”En klovn med en konges værdighed”.

Den har nogle meget kraftige forben og poterne vender udad, ligesom ”kommode ben”. Dette hjælper den, når den skal grave en grævling ud af sin grav. Bagbenene er længere end forbenene. Derudover har den de smukkeste store nøddebrune og eftertænksomme øjne, som er meget svære at glemme.

På forpoterne har den grævling lignede klør, som gør den til den gode graver den er. Bagbenene er lidt længere end dens forben. Kroppen er lang og smidig for at kunne komme ned i gange og huller. Kæberne er kraftige og tænderne store i forhold til hundens størrelse.

Dandie Dinmont Terrie vejer mellem 8 og 11 kg og har en højde på ca 20-28 cm.

`>img:449259:300`

*Historien*
Hunderacen som fik sit navn efter landmanden, Dandie Dinmont, som den skotske historiefortælleren Sir Walther Scott beskriver i sin bog, der udkom i 1814. Bogen blev en bestseller og beskrivelsen af denne lille sjove hunderace gjorde at Dandien blev utrolig populær og en efterspurgt hund, som alle ønskede at eje. Dog glemte de nye ejere, at den oprindelige race var avlet til at jage odder og grævling og derfor ikke særlig god som selskabshund. Interessen for hunden faldt derfor hurtig og den var i fare for at uddød.

Heldigvis tog nogle dygtige opdrættere sig kærligt af racen og de arbejder forsat, den dag i dag på at bevare den, så vi har mulighed for at opleve denne truede hunderace. Hvormange Dandie Dinmont Terrier der findes på verdensplan vides ikke med sikkerhed, men man mener der er ca 3000 på verdensplan.

Racen kan spores tilbage til 1700 tallet og menes at stamme fra Northumberland, et grænseområde mellem England og Skotland. Den engelske Dandie Dinmont Club blev grundlagt i 1875 og er verdens næstældste hunderace klub.

Hvornår Dandie Dinmont Terrier kom til Danmark første gang, er der ingen der rigtig ved, men Karen Blixens sidste hund var en Dandie Dinmont Terrier, som hun købte på Fyn i 1961 ☺

*Pelsen*
Pelsen kræver trimning, først og fremmest for at fjerne løse hår som kan medføre ”ugler”. Uglerne ødelægger den silkebløde top på dens hoved. Da Dandien ikke fælder, skal hunden enten trimmes eller klippes 2 til 3 gange årligt.

`>img:449260:300`

*Sundhed*
Dens store fine øjne kan nogle gange volde den problemer, så den får rindende øjne. Dette kan give irritation af huden omkring øjnene, men ellers er det en lille sund hund, som kan opnå en høj alder med det rigtige foder.

*Mentalitet*
På grund af det fine avlsarbejde der er lavet i nyere tid, har vi i dag en hunderace som har terrieren mod og intelligens men ellers har de intet tilfælles. Dandien er ikke interesseret i kamp eller at hævne sig på andre hunde, dog forsvare den sig hvis den provokeres. Den er rolig, eftertænksom og sjældent ”på tæerne” men er en hengiven altid glad familiehund, der også er venlig, interesseret og børnevenlig. Dandien er nok lidt af en enmandshund, der helst knytter sig til kun et menneske. I dag er Dandien mest en dejlig familie hund og bruges ikke mere til jagt.

Dandien kræver ikke speciel meget motion, men skal som alle hunde luftes hver dag!

_Gipote August 2015_

Hvis du har kommentarer til artiklen er du meget velkommen til at skrive dem her under.

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner