Alene hjemme træning – hvor vigtigt er det

På et tidspunkt skal vores hunde jo være alene hjemme – hvor vigtigt er det egentlig at få det trænet…


_Af adfærdsrådgiver Merethe Børgart Olesen www.hundepoten.dk_

På et tidspunkt skal vores hunde jo være alene hjemme – hvor vigtigt er det egentlig at få det trænet…
MEGET vigtigt er det korte svar.
Faktisk er der mange hunde som må lade livet, eller omplaceres netop fordi de ikke kan være alene hjemme.
Og jeg må nok være bisset og sige – det kommer tilbage til ejeren, for dybest set handler det om indlæring, respekt for hvalpens kunnen, og en masse succesoplevelser man bygger videre på.

Så alene hjemme træning er vigtigt, og kan starte ret hurtigt efter hvalpen er faldet til, og føler sig tryg i sine nye omgivelser

Og egentlig kan selve træningen siges med meget få ord, og fastholder man det, så er der ingen problemer. Og det handler om man skaber en succes fra starten af, således at hvalpen ikke hyler, gør, eller begynder at bide i ting og ødelægge.
Der er forskellige indgangsvinkler på, alt efter hvad det er hunden gør når den lades alene, men jeg vil her komme ind på den grundige træning, og belyse lidt af hvad der kan være galt, når det ikke lykkes.

Meget tidligt kan man vænne hvalpen til at mestre det at være alene i kort tid. Det kan være når man lige går ud med skraldespanden, eller skal ryste et viskestykke udendørs eller andet, som tager under et minut. Her behøver vi ikke lave de store forberedende øvelser, men mere se det som en del af dagligdagen at man lige er væk nogle sekunder. Uden overtøj, raslende nøgler eller andet som ellers ofte indikerer man er væk i længere tid ad gangen.

Som det første når den egentlige alene hjemme træningen skal starte, må man sørge for at hvalpen er luftet af, har fået gjort sig ren udendørs, fået noget at spise, og så gerne noget mental aktivering så der også er en mental træthed. Det kan være i form af søgeøvelser, eller forskellige typer brætspil eller andet problemløsningslegetøj, hvor hoved og næse skal bruges, for at løse en opgave. Så vi er i den stille genre, hvor der skal noget koncentration til.
Man begynder stille og roligt at tage sit tøj på, gøre tasken klar, rasle med nøglerne og hvad der ellers gøres inden man går ud af døren.
Hav gerne et marvben eller en kong med noget godt i klar. Det kan være lidt leverpostej der er smurt indeni, eller noget af hvalpens mad der er blødgjort og smurt i. Smøreost og torskerogn fungerer også fint – det vigtige er at det er noget hvalpen synes smager godt, og har lyst til at begynde at slikke i.
Giv benet eller kongen på hvalpens tæppe, sig kort farvel, og gå ud af døren.
Alt efter hvordan hvalpen tager det, hvordan dens psyke ellers er, må man kigge på hvor hurtigt man skal være tilbage.
Nogle fungerer bedst ved man faktisk kommer tilbage inden de er færdige med benet, andre lægger sig bare ned og sover når benet er færdigt.
Så en optagelse med billede og lyd kan være god, for at få en fornemmelse af hvad hvalpen gør.
Og er man i tvivl, så hellere komme for hurtigt hjem, fremfor den når at blive utryg og begynder at hyle eller kradse på døren.

Man bygger så stille og roligt mere og mere tid på, samtidig med man varierer tiden. Så det kunne eksempelvis være alene i 5 minutter, så 10 minutter, så 15 minutter, så 8 minutter osv., men så det ikke kun er en øgning af tiden, men også gange hvor man kommer meget hurtigere hjem end forventet.

Når man kommer hjem, så tages benet væk – uanset om hvalpen er færdig med det eller ej. Det må godt være sådan at man kan se den allerhelst vil have benet, og dermed er mere ligeglad med at man går fra den.
Sig endelig hej til hunden når du kommer hjem igen – uden der bliver overstrømmende, men blot en anerkendelse af du er hjemme igen, og alt er som før.

Men altså hele tiden fokus på at skabe succes, så øg ikke tiden før end du er sikker på hvalpen mestrer at være hjemme alene i den tid du er på, og klarer sig fint.

Når først man er oppe på en times tid, kan der sagtens sættes hele timer på – det er de første 45 minutter som er de kritiske.

Så i korte træk handler det om at bygge gode vaner op, så hunden forbinder afgangen fra hjemmet med noget positivt, og ikke bliver trykket, bange eller ked af det når den forlades.

Hunde der ødelægger
Her er oftest tale om de stresser, og måske har fået sig indlært en rigtig dårlig vane, som i stedet for at kaste sig over et vellavet kødben, handler om at fikse en dørkarm eller andet de var begyndt på sidst.
Det holder IKKE op af sig selv, og det at begrænse hunden er heller ikke en løsning – der skal indlæring af nye vaner til for at løse det.

Så man må kigge på hvordan hverdagen ellers ser ud for hunden, er der mange stresselementer dagligt, og hvordan bruges tiden lige inden den skal være alene hjemme.

Fysisk stimulering er IKKE godt inden alene hjemme. Selvfølgelig skal hunden have luft, men det handler mere om at få tisset af, og få snuset. Så cykel- eller løbeture er ikke godt.
Der må være ro på inden man forlader hunden, og som tidligere skrevet gerne noget mental aktivering.

Forudsat man har sovet hele natten, og der jo ikke sker noget for hunden der, så skal der altså lidt indhold på, inden hunden igen kan klare at være alene i 6-8 timer.
Det betyder ikke man behøver at stå to timer tidligere op for at beskæftige hunden, men det kan være en god ide at tænke i baner om hvad hunden måske kan beskæftige sig selv med, mens man gør sig klar med bad, madpakker m.m. – det kan være brætspil, de gode kegler med mad i som trilles rundt, søgeøvelser i haven m.m. – men noget som stimulerer hunden mentalt.

Hunde der hyler og gør
Oftest er det fordi de kalder på resten af flokken, og er kede af at være alene hjemme. Her skal der virkelig kigges på hvordan de er blevet det.
Har det været sådan hele tiden, eller er man måske gået for hurtigt frem med træningen, eller i værste fald har man måske slet ikke trænet det i små intervaller.
Så her er der ikke rigtig nogen vej udenom, andet end at starte forfra.
Her må de nuværende vaner brydes, så hunden ikke kæder tingene sammen, og reagerer ud fra det kendte.
Det kan betyde hunden skal være i et andet rum, der skal være enten mere eller mindre plads, eller/og rutinerne skal ændres så hunden ikke gennemskuer den skal til at være alene hjemme.
Så starter man forfra med at gøre det godt – så udover den nødvendige luftetur og mentale aktivering, finder man noget godt fyld at putte i et kødben eller en kong, og så starter man træningen op i små intervaller, som er succesfulde, inden man går videre med at øge tiden.

Så det kan kræve meget ferie, fleksibilitet på jobbet, gode naboer der kan passe i spidsbelastninger m.m. for i denne træning når en uvane skal laves om til en god vane, og et succesfuldt alene hjemme resultat, må der IKKE være tilbagefald i træningsperioden.
Og det simpelthen fordi det sidder så fast i hunden hvordan den (efter vores mening) ikke skal reagere, så hvis ikke man fastholder de nye vaner og rutiner med succes, så er der stor risiko for det ikke lykkes – fordi uvanen sidder så godt fast.
Man kan sammenligne med en ryger der vil stoppe. Så længe de er festrygere er resultatet som ikkeryger endnu længere væk, og succesen dermed også endnu længere væk. Men så snart de stopper helt, og har fået nye vaner i de situationer hvor cigaretterne ellers var første valg, så vil det stille og roligt blive nye gode vaner – og altså ingen tilbagefald der, så kender vi nok alle sammen resultatet – ryger igen…

Så i korte træk
Gør det positivt at være alene
Start i små intervaller
Undgå store afskeds- og gensyns scener
Sørg for hunden er luftet og mentalt stimuleret
Skru ned for de vilde lege og aktiviteter inden alene hjemme
Hav i baghovedet at det er succesen der bygges videre på – så den skal være der, ellers er det ned på det tidsinterval hvor der sidst var succes

Forskelligheder i racerne
Der kan ligge større udfordringer hos nogle racer, når de skal lære at være alene hjemme. Som udgangspunkt er alle vores hunde jo flokdyr, men de racer/racegrupper som er avlet til at arbejde sammen med artsfæller eller som hyrdehunde, kan det være en større udfordring og et større arbejde at få dem til at være alene hjemme.
Hvorimod de mere selvstændige kan have nemmere ved at trives med at være alene.

_Copyright_

Kommentér gerne artiklen herunder

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner