Japanske jagthunde.

Hokkaido og Akita, er to spændende japanske jagthunde racer, som forskerne har fundet spor efter


*Hokkaido*
Hokkaido er en af de ældst kendte hunderacer i verden. Den er også kendt som Ainuhunden, opkaldt efter det folk der har fremavlet den. Den er i familie med spidshunde racen og har nogle fælles træk med Shiba hunden.

Racen bærer præg af urhund og stammer fra fjeldområdet Hokkaido i Japan. Det var urbefolkningens jagthund og den blev brugt til jagt af storvildt, så som bjørne og hjortedyr, men den blev også brugt som træk- og vagthund. Altså en udpræget brugshund som samtidig er udstyret med en meget fin orienterings sans.

Hundene har en højde på mellem 45 til 52 cm og deres vægt ligger mellem 20 til 24 kg.

*Dens historie*
Mange forskere mener at Hokkaido hunden er opstået for mere end 3000 år siden og blev taget med til Hokkaido af urfolket Ainu. Ainufolket var Japans oprindelige befolkning og som i dag næsten er uddød, men deres brugshunde består heldigvis stadigvæk og er i dag en af Japans nationalhunde.

Det er kun få år siden at Ainuhunden fik sit racenavn Hokkaido, men den blev nationalhund i 1937.

Hokkaido hunden blev i 2009 introduceret i Norden og de første hunde blev importeret til Sverige. Der findes desværre kun ganske få Hokkaido hunde og opdrættere i Danmark.

*Pelsen*
Pelsen er kort og stiv, underulden er blød og tæt og minder lidt om Polarhundens pels. Dens pels er næsten selvrensende, dog skal Hokkaido hunden have lidt pelspleje i fældningsperioden.

*Mentalitet*
Den har en bemærkelsesværdig udholdenhed, er meget opmærksom, modig og lærenem. Hokkaido hunden knytter sig kun til leder, hvilket betyder at den ikke er god som en ”begynderhund”. Den er meget tro og beskyttende overfor sin leder, dette kan give konflikter som hunden ikke ønsker eller vil opsøge når den møder andre mennesker og dyr.

`img:446966:300`

*Japansk Akita*
Er hunden der er glad for en dejlig svømmetur. Også denne hund er en af de japanske nationalhunde som er højt elsket og værdsat i Japan. Den er beskyttet og overvåget af den japanske stat. Akita tilhører ligesom Hokkaido hunden spidshundene og har ligeså fået sit navn efter det område den stammer fra i Japan.

Det er en stor hund, med en højde på mellem 58 til 70 cm og en vægt mellem 30- 50 kg, alt efter køn.

*Dens historie*
Racen oprindelse kan spores tilbage til den yngre stenalder, altså ca. 2000 år f.Kr. Videnskaben har fundet knogler, statuetter og afbildninger af de japanske stamfædre til spidshundene.

Akita hunden var i det 8. århundrede en uvurderlig vagthund for Matagi jægerne, som førte utallige krige, de lokale ledere imellem.

Gamle tegninger fra år 1185 viser at Atika hunden blev brugt både vagt- og jagthund men også til hundekampe.

Men under Shogun Tsunayoshi`s regeringstid, som var i perioden fra 1680 og til 1709, blev alle dyr og specielt hundene fredet. Dette betød at hundekampene heldigvis blev forbudt. Årsagen til forbuddet var måske at Shogun Tsunayoshi var født i hundens år!

Forbuddet, medførte desværre at Tokyo blev fyldt med hjemløse sultne hunde og regningen var nødsaget til at bygge store kenneler i forstæderne til Tokyo, så hundene kunne få mad. Hundene blev fodret med fisk og ris på skatteyderne regning.

I det 1700 århundrede var det kun forbeholdt fine folk at have en Atika Inu hund og det var forbundet med regler og ceremonier som skulle overholdes, da hunden blev betragtet som en national skat.

*Pelsen*
Pelsen kan variere en del, fra ret kort til lang og bølget. Racen fælder voldsomt to gange om året, og bør børstes 3-4 gange ugentligt for at fjerne løs underuld.

*Mentalitet*
Akita Inu er en meget lærenem hund med en stor værdighed, den kan virke sky og tilbageholdende. Dette må ikke forveksles med at den er angst, men Akita Inu hunden er bare på vagt.

Man er nødsaget til at opdrage Akita Inu hunden fra lille hvalp, så den lære at omgås andre hunde, da den ellers kan virke lidt aggressiv overfor andre artsfæller. Da Atikaen har alfa personlighed, bør den altid gå snor, også i hundeskovene. Den kræver en lille smule mere træning end de fleste hunde, men bruger man det mere træningstid, får man også en rigtig dejlig familiehund som er tro mod sin herre, og som også sætter pris på en svømmetur ☺

_Gipote Juli 2015._
Skriv gerne en kommentar til artiklen.

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner