Er din hund boldgal?

En hund, der er fuldstændig fikseret på at kaste bold, pind eller andet, er i virkeligheden en meget stresset hund. Men mange hundeejere ved ikke, at de kan skade hunden ved at fortsætte med lige netop den leg. De forveksler stress med glæde.


Stort set alle hundeejere kaster bolde eller pinde med deres hund. Men for nogle af hundene gør legen faktisk mere skade end gavn. For hvis hunden er så fikseret på for eksempel bolden, at den er fuldstændig ligeglad med alt andet, er det i virkeligheden et tegn på, at den er dybt stresset af legen. Og så er det på tide at holde op.

– Det er især jagthunde og hyrdehunde, der kan blive boldfikserede, men det kan ske for alle hunderacer. Årsagen er, at hundens jagtinstinkt tager overhånd, så hunden ikke har øje for andet end at jage byttet. Det frigør stresshormoner i hele kroppen, og det tager faktisk et par dage, før stresshormonerne igen er nede på et acceptabelt niveau. Så hvis du spiller bold med en boldfikseret hund hver dag, får du en hund med et konstant forhøjet stressniveau. Og det er bestemt ikke sundt, siger veterinærsygeplejerske og hundeadfærdsinstruktør Caroline Holse, der til daglig arbejder på Skovshoved Dyreklinik.

h3. Ejerne ved det ikke


I sit arbejde møder hun med jævne mellemrum hunde, der er stressede, og som har svært ved at falde til ro.
– Desværre er ejerne som regel ikke klar over, at hunden ikke kan tåle at spille bold. De fleste tror, hunden bare er glad, så derfor fortsætter de med legen i den bedste mening, forklarer Caroline.

Hunden er ofte alene hjemme i mange timer. Når ejeren så kommer hjem, er hunden fuld af energi, og for ejeren er det helt oplagt at motionere hunden ved hjælp af en bold. Måske oven i købet med bolde, som bliver kastet med en plastikarm, der sender bolden rigtig langt væk, så hunden virkelig kan spæne af sted.


Læs hele artiklen her : http://www.pressefolden.dk/boldgale-hunde-har-det-ikke-sjovt/

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

avatar

skrev d. 19-maj-2015

Jeg vil godt give Caroline ret i at for meget bold kan stresse vores hunde, jeg har selv en ulve grå schæfer som kører meget højt på hendes drifter. Jeg måtte stoppe med at bruge bolden da hun kun var fikseret på den, og når jeg tog bolden fra hende af. Blev hun meget gøende og hoppede op i min lomme for at få hendes bold. Så jeg valgte at pille bolden ud af vores træning og kun arbejde med hendes foder, vi ser også de stresset hunde på trænings banerne når de ikke får deres bold går de helt i selv sving og det må være fordi der går stress i dem.

avatar

Riborg Dæhnert skrev d. 17-april-2015

Jeg forstår godt din tvivl, Helge Larsen. Jeg har før læst om "boldfikserede" hunde og stress - og er i høj grad også i tvivl. Jeg vil starte med nogle spørgsmål: 1) Hvad menes der med at være "boldfikseret"? Betyder det, at hunden er glad for at lege med en bold? 2) Hvad menes der med stress? Ang. jagt- og hyrdehunde. Selv kender jeg kun til hyrdehunde, hvilke jeg har haft i ca. 40 år. Først nogle år med tibetanske terriere - som IKKE er en terrier, men egentlig en hyrdehund - dernæst over tyve år med border collier, som vi brugte til at drive vores får og kvæg med - og nu på vores pensionistdage islandske fårehunde. De var/er alle meget aktive hunde, som krævede/kræver at blive 'brugt'. Ingen af dem var/er alene hjemme i længere perioder. Og jeg har gået til alskens træning med dem alle. Alligevel var min første border collie meget 'tændt' på bolde. Hun elskede kaste/hentelege - og i perioder med lidt stilstande i fårehyrdningerne, kunne hun finde på at smide bolde ud i vores sø - og dernæst svømme ud og hente dem. Og da hun var hvalp og jeg havde hende med alle steder - også til møder og den slags, kunne hun flippe helt ud, når vi passerede en villahave med boldspillende børn. Hun ville bare være med! Kort sagt: Jeg har aldrig opfattet mine hunde som stressede. Bare som nogen, der har et højt aktivitetsniveau og brug for at have styr på alt, hvad der skete/sker i deres område. Og jo, mine nuværende ishunde kommenterer gladeligt ethvert rådyr uden for huset og fasanernes skogren og alt mulig andet. Og de jagter gerne mågerne nede på stranden. Men jeg vil stadig påstå, at de ikke er stressede. De følger bare deres instinkt. Lige nu, mens jeg sidder ved computeren, ligger de ved mine fødder :-) 'brugt'.

avatar

Helge Larsen skrev d. 17-april-2015

Hvor ved veterinærsygeplejersken fra, at der udskilles skadelige stresshormoner. Når jeg spiller fodbold - og er fuldstændig optaget af spillet - er jeg så også stresset? Får jeg også ledskader, der overstiger de sundhedsmæssige gevinster? For mig lyder det som noget vås.

Log ind for at kommentere og give stjerner