Hvalpens spøgelsesperioder

Der findes forskellige perioder i hvalpens opvækst, som man kalder for spøgelsesperioder eller frygtperioder. Det er perioder hvor de er mere sårbare, er lettere at forskrække.


Af: adfærdsrådgiver Merethe Børgart Olesen, www.hundepoten.dk

De forskrækkelser og oplevelser hvalpen får, kan sætte sig mere fast i disse perioder.

`>img:440688:300` Den første periode er omkring otteugers alderen. Så allerede her, kan det være en udfordring, da det ofte er der vi henter vores hvalp. Det duer absolut ikke at hente hvalpen tidligere, da den ikke er færdig med at lære de basale ting fra moren, og samværet med søskende er utroligt vigtigt.

Så faktisk anbefales det man først henter omkring 10 ugers alderen, dette er naturligvis forudsat det miljø hvalpen befinder sig i, er godt og styrkende på alle områder.

Den næste periode er omkring fire-fem måneders alderen. Her skal hvalpen ikke have alt for store udfordringer. Desværre er det ofte der man måske begynder på hundetræning, skal på udstilling eller andre ting, som har potentielle faremomenter i sig. Der kan opstå situationer vi ikke kan styre, og dermed oplevelser vi helst ville have vores hunde var foruden.

Så er der igen en periode omkring ni måneders alderen, hvor der også er kønsmodningen, og en anden sårbarhed, specielt hos tæverne som ofte lige er kommet, eller kommer i deres første løbetid, med hvad der dertil hører. Når man ser på hunde som ønskes omplaceret, sker det desværre ofte i denne alder.

Alderen er en udfordring for mange, både fordi hundens egentlige racemæssig behov kommer mere til udtryk, hvalpen er ikke længere så nuttet og sover mange timer i døgnet, og efterhånden som hormonerne raser og det sociale skal plejes, kan der opstå konflikter. Så mange hundeejere føler det som op ad bakke i denne periode. Der falder som regel lidt ro på, inden næste periode omkring 13-14 måneders alderen hvor det igen går løs, og der er større risiko for tingene sætter sig godt fast.

h2. Hvad kan vi så gøre

`>img:440689:300` Jeg mener jo ikke vi skal afholde os og vores hunde fra at opleve ting, blot fordi frygten for der kan ske noget, kan ligge og ulme. Jeg mener bare vi skal huske på vores hvalp/hund kan være mere modtagelig i den periode, så vi skal planlægge vores aktiviteter rigtig godt.

Vi skal prøve at være forudseende, så vi kan opsøge de oplevelser som beriger vores hunde, giver dem en god selvtillid, og så lidt frygt som muligt. En god og velfungerende hund på sigt, er en hund som i små doser har lært at mestre livet, med de udfordringer der kan komme, men som har ro og overskud nok til at reagere hensigtsmæssigt.

Og det er klart, at har der været voldsomme oplevelser i en spøgelsesperiode, og det har sat dybe spor hos hunden, så kan det skabe noget frygt, som på sigt påvirker vores hunde i negativ retning.

Forestil dig at din hund overfaldes af en anden hund, mens den er omkring fire-fem måneder gammel. Den er midt i sin udvikling, og stadig i gang med at finpudse sit hundesprog. Den type hund som den overfaldes af, og måske tøjet på de mennesker der var med, eller duften fra udsprungne hyacinter, eller alle mulige andre ting, vi slet ikke tænker på – det kan være med hundens frygtbillede, og kan skabe en reaktion i fremtiden, uden vi måske helt ved hvad det er som tricker hunden til at reagere.

Jo mere uro og frygt der er hos hunden, jo højere bliver stressniveauet – der kan vi sagtens drage paralleller til os selv, hvis vi går og er bange, så er pulsen højere, blodtrykket stiger, og vores krop producerer stresshormoner, simpelthen fordi den indretter sig på ren og skær overlevelse. Hvis dette står på for længe, så bliver det en forringelse af livskvaliteten.

Så det er bestemt ikke for at skabe frygt hos dig som hundeejer, men mere for at give en til tankerne, om hvor vigtigt det er vi tænker os om, inden vi udsætter hvalpen for en masse stimuleringer, hvor vi måske ikke er helt sikre på udfaldet. Eller som et forældet husråd var, at de nok skal lære det selv, og kun at blive udsat for tingene ruster dem.

Vi skal ikke pakke vores hvalpe og hunde i vat og bomuld, men vi skal tage hensyn til de er i gang med deres udvikling, og alt hvad der puttes i deres ”rygsæk” undervejs, det er med til at forme den hund vi skal leve sammen med de forhåbentlig næste mange år.

Viden om hunden har disse perioder, kan måske også skabe en forståelse hvis man er ejer af en hund med udfordringer. Måske har man haft hunden fra hvalp, og kan regne tilbage, at det faktisk var lige midt i en periode, at man sendte hunden på kennel, og faktisk ikke ved hvad der skete. Eller man kommer i tanke om det var i den periode der var en kæmpe forskrækkelse enten med en anden hund, eller menneske.

Måske har man ikke haft hunden som hvalp, men har overtaget den af en eller anden årsag. Der kan vi naturligvis ikke vide hvad som er gået forud, men måske det skaber større tålmodighed at arbejde med det, når viden om, at oplevelserne faktisk kan sætte sig kraftigt hos hunden i disse perioder, gør at vi bliver mere forstående og overbærende i forhold til de udfordringer vores hunde kan give os i dagligdagen.

`>img:440687:300` Så mit budskab er, at have fokus på hvalpen har disse spøgelsesperioder, hvor tingene sætter sig mere fast, og de er mere følsomme for indtryk.

Sørge for at få så mange rolige og positive oplevelser, i hvordan de skal tackle verden de møder, ruste dem til forskellige ting, men at det sker i et tempo hvor de kan være med, og stimuleringen ikke bliver en overstimulering.

Planlægge det ikke er midt i en periode man faktisk vil på ferie, eller at hunden skal passes af andre, og man ikke selv har følingen hele tiden.

Gå stille til værks hvis man går til træning eller hvalpemotivation. Sørge for der ikke er voldsomme og voksne hunde, der hvor hvalpene skal lege. Det skal være med ligesindede, eller rolige voksne hunde, som sætter grænser på en god og positiv måde.

Og sidst men ikke mindst, husk at give hvalpen fridage når de har været ude for meget, og har skulle forholde sig til mange indtryk, og på den måde bliver slidte i deres hoved, når det skal bearbejdes. Der skal være plads til afslapning, og få lov til bare at være hvalp, og undersøge græsstråene i haven, kigge på fuglene og løbe efter en sommerfugl.

5 stjerner fordelt på 1 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner