Sjældne hunderacer - kender du disse?
De fleste af os kender Labrador og schæferhunde, men kender du feks Norsk Lundehund og Glen of Imaal terrierer
Hundene Norsk Lundehund og Glen of Imaal terrierer Tilhører de mere sjældne hunderacer, vi møder her i Danmark.
h3. Norsk Lundehund.
Lundehunden, som tilhører spidshunde racen, er en lille, let, udholdende og meget smidig hund som tidligere er blevet brugt til at fange lunder (søpapegøjer) med. Hundene vejer fra 7 til 10 kg.
Dens specielle kendetegn er nogle ekstra tær og trædepuder samt nogle fine øre, der kan lave et sjovt knæk, for at undgå støv og skidt i dens øre og uden at miste sin høre evne. Derudover er Lundehunden udstyret med et skelet som gør at den er meget fleksibel. Det hjælper hunden, når den skal krybe ind igennem de trange klippegange, for at hente søpapegøjerne. De specielle poter hjælper den til at få et godt fodfæste, på de stejle klippevægge.
h3. Pelsen
Dens pels er tæt med stride hår og kræver ikke megen plejen. Halen er oftest rullet op over ryggen.
h3. Historien
Man ved ikke helt hvor gammel racer er, men der findes beskrivelser om lundejagt med hunde, som er 400 år gamle.
Hunden var et vigtigt led i næringsvejen langs Norges kyst. Kødet fra søpapegøjerne blev brugt til at brødføde menneskene med, mens fjer og dun blev brugt i dynerne eller til eksport. I dag er søpapegøjerne fredet og Lundehunden er nu blevet en dejlig familie hund.
I 1976 fik de første Lundehunde lov til at komme til Danmark. Norge havde nemlig en lov mod eksport af den truede Lundehund. De måtte ikke forlade deres hjemland, før der fandtes 200 af racen. På verdensplan er der i dag ca. 1500 Lundehunde, hvor de 120 lever i Danmark, men den anses stadigvæk for at være en udrydningstruet hunderace.
h3. Mentalitet
Lundehunden er en rigtig fin familiehund. Racen knytter sig til alle i familien og vil helst vide hvor hele familien befinder sig. Den bryder sig ikke om at der bliver talt hårdt til den. Den kræver megen kærlighed og opmærksomhed. Men får den det, får man også en meget kærlig og glad lille hund som er hengiven overfor alle mennesker den møder på sin vej.
`img:438546:300` `img:438547:300`
h3. Irish Glen of Imaal Terrieren
Glennen som dens kælenavn er, er nok den mindst kendte terrier race. Den er af irsk afstamning og menes at være opstået i år 1575. Glennen blev indtil for få år siden brugt til jagt på grævling, odder og skadedyr. Den er kendt og elsket for sin dygtighed som arbejdende hund. Den er frygtløs, dette betyder dog ikke at den er aggressiv. Tværtimod, den forstår bare at sætte sig i respekt, så man ikke er i tvivl om hvem der bestemmer. Og dog er det den terrier race der arbejder mest stille, det nytter ikke at gø når der skal jages en grævling som befinder sig i sin grav.
Dens vægt er ca. 16 kg og den har en højde på 35 cm
h3. Pelsen
Pelsen skal være ru med en blød underpels, som efter at have vokset ca. 10 cm dør og skal trimmes væk, for at give plads til ny pels. Den skal derfor trimmes ca. to gange om året og gerne redes en gang i ugen.
h3. Historien
Irish Glen of Imaal eller Gennen, er formentlig den race som er nævn i Georg Tubervilles bog fra 1575, men man er ikke helt sikker. Glennen arbejdende for de små bønder og var derfor ikke en race som interesserede det bedre borgerskab. Det var dem der havde tiden til at gå på hundeudstillingerne.
Dens moderne historie startede derfor først i 1934, hvor den irske kennelklub anerkendte Glennen som race. Derefter blev den anerkendt i England i februar 1958. Der skulle dog gå mange flere år, før vi dansker gav den sin egen racestandard. Den blev udstedt af Dansk Kennel Klub i 1975.
Glennen er udråbt som den mest sjældne tamhund i verden og der er registreret 35 i UK og mellem 500- 600 i USA. Der er fare for at den er udryddet i år 2020
h3. Mentalitet
Glennen knytter sig meget til sin familie og den elsker børn. Den er vagtsom og skal nok give hals, hvis der sker noget forkert, og den har en kraftig røst. Den beder ikke konstant om at blive luftet og er meget glad for sofa hygge. Men luftes skal den, ligesom alle andre hunderacer skal.
`img:438548:300` `img:438549:300`
Skriv gerne herunder hvis kender til nogle sjældne hunderacer.
Copyright Gipote Februar 2015