Schweisshunden

Schweisshunde er specialtrænede hunde, der sammen med deres fører hvert år sørger for at anskudte og trafikramte hjorte, ikke skal lide en pinefuld død, af de kvæstelser de er blevet pådraget.


*I Danmark*
Har vi omkring 170 frivillige schweiss-hundeførere som med deres hunde hvert år gennemfører ca. 5400 søgninger efter påkørte dyr og 12500 søgninger efter anskudte dyr. Dette frivillige ulønnede korps står til rådighed for os alle sammen døgnet rundt, hvis vi har været uheldige at påkøre et stykke vildt.
De hører til under Naturstyrelsen og arbejder tæt sammen med Dyrenes Beskyttelse.
Er uheldet sket og man har påkørt et dyr, har Dyrenes Vagtcentral en GRATIS service man kan ringe til og så klarer de resten, så som at kontakte nærmeste schweisshundefører.

*Schweisshunden*
Er specialtrænet til at følge sporet efter et bestemt stykke hjortevildt og holde sig koncentreret derpå, kun at følge dette spor. Modsat er jagthunden, som også kan følge et spor,- lettere til at blive distraheret og begynder pludselig at følge et helt andet spor, som måske dufter mere spændende.
Sporet der følges er typisk ”schweiss”,- et tysk jagtudtryk for blod. Når sporet er fundet, bruger hunden lidt tid på at snuse det ind i sit hoved, så den kan huske færten. Så er den klar,- og nu er det op til føreren at følge med hunden. Heldigvis har hunden tit en GPS på, som føreren kan bruge som pejlemærke for at finde sin hund igen hvis den kommer udenfor dens førers synsvinkel.
Når det sårede dyr er lokaliseret vil det typisk være schweisshundeføreren der afliver vildtet, men kan han ikke komme tæt nok på, er han nødsaget til at slippe hunden løs, som så klarer aflivningen.
Er det sårede dyr for stort for hunden, er den trænet til at cirkle omkring dyret, indtil føreren kommer den til hjælp.
Man kan starte med at træne sporsøgning, når hunden er ca. 8 måneder.

*Misforståelser*
Sker der desværre nogle gange hos forbipasserende, som oplever en schweisshund aflive et kvæstet dyr. Men vi må holde os for øje at hunden er opdraget til at afkorte lidelserne for det sårede dyr. Det ser voldsomt ud når hunden afliver dyret, men den gør det den er trænet til og det må vi på ingen måde blande os i, eller prøve at komme det sårede dyr til undsætning. Desværre er det sket at uvidende er gået til angreb på schweisshunde med bl.a. jernrør og lignende.
Alternativet vil jo være at tusinder af påkørte og anskudte dyr hvert år vil lide en langsom og pinefuld død.

*Fem gode råd, ved påkørsel af et dyr*
1. Ring altid til Dyrenes Vagtcentral, på telefonnummer 1812, hvis du påkører eller kvæster et dyr.
2. Noter dig cifrene på den kilometersten der er nærmest ulykkestedet.
3. Markér kilometer pælen eller et andet objekt på ulykkestedet, så det er synligt og let at se fra vejen.
4. Læg mærke til dyrets flugtretning, det gør det lettere for schweisshunden at søge det rigtige sted.
5. Forsøg aldrig selv at indfange et såret stykke vildt.

Det var lidt om Schweisshunden. Har du erfaringer med Schweisshunden eller kommentarer til denne artikel er du velkommen til at skrive en kommentar i feltet herunder.
For yderlig info. http://www.schweiss.dk/

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner