Grønlandshunden

Grønlandshunden hører til en gruppe af hunde der går under fællesbetegnelsen polarspidser og som bliver brugt som træk- eller slædehunde...


Der bliver hovedsagligt brugt tre typer, med hver deres egenskab.
• Siberian Husky kan anbefales hvis ønsket er et hundespand med fart i.
• Skal hundene have styrke og udholdenhed, er det Alaskan Malamutes eller Grønlandshunden der skal vælges.
• Og har du brug for en mellemting anbefales en Samojedhund.

h3. I Grønland bruges Grønlandshunden

Man mener den stammer fra hunde som fulgte med, da mennesker indvandrede til Grønland fra det nordlige Canada. Dog skulle Grønlandshunden være opstået i Sibirien engang i stenalderen.

Det er en meget hårdfør, udholdende og intelligent hund, der har lært at lystre slædeførerens pisk og kommando. Den er stadigvæk nær beslægtet med ulven og hyler som disse. Dens hyl er en stimulans for flokkens sammenhold og territoriehævdelse.
Står den overfor et stykke vildt, fortrænges alt dressur til fordel for trangen til at jage. Grønlandshunden holder sig også kun omkring sin herres hus, fordi den bliver fodret og den vil aldrig forsvare sin herre mod angreb.

h3. Fra Sisimiut og til nord

Er det ikke tilladt at have andre hunderacer end Grønlandshunden. Derved undgås at Grønlandshunden blandes med andre racer og mister nogle af dens gode egenskaber som slædehund.
Man mener der i dag findes ca. 25 000 slædehunde i Grønland. Dette antal viser at hundene og slæden stadigvæk er det vigtigste transportmiddel for fangerne, når de jager og fisker. Nogle fangere træner også deres hunde til at finde sælernes åndehuller i isen eller til at indhente og standse isbjørne.
Et grønlandsk hundespand er en fasttømret enhed med en og kun en førerhund, der sammen med 8 til 14 slædehunde trækker slæden. Mister førerhunden af en eller anden årsag sin position, vil der opstå en forfærdelig kamp hundene imellem, lige til der er fundet en vinder som nu bliver ny fører for koblet.

Læs mere om den grønlandske fangerkultur her:
http://www.greenland.com/da/om-groenland/kultur-sjael/fangerkulturen/

h3. Sirius-patruljen

Bruger ligeledes hundene og slæden for at håndhæve dansk suverænitet og overvåge 16000 km ubeboet kyststrækning i Nordvestgrønland. Sirius er tilknyttet søværnet og består af 12 mand og ca. 80 hunde.

h3. I Danmark

Bruger vi også slædehunde, men mest til sport og slæden er erstattet med en vogn. Der skal holdes EM på vogn 2015 i Danmark. For yderlig interesse vil linket her vil blive opdateret. http://www.polarhund.dk/index.php/em-2015

_www.gipote.dk - dec. 2014_

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner