Hvad ved du om førerhunden?

Vi ved at hunde er intelligente dyr og at de kan blive dygtige brugshunde, men ved du hvordan førerhunden bliver så dygtig?


Her kan du læse om hvordan en førerhund bliver trænet og hvordan du kan være behjælpelig for førerhunden og dens ejer.

En førerhund kan ud fra et særligt kommandosæt føre en blind eller svagtseende sikkert rundt i miljøet, det være sig ude som inde.

Den stopper eller passere ved forhindringer. Stop ved nedafgående forhindringer så som trapper og kantsten. Passere ved feks en stol eller en åben dør.
Så førerhunden er først og fremmest et hjælpemiddel, som sørger for at brugeren kan bevæge sig sikkert i det offentlige rum.

Når hunden er på arbejde har den en bøjle på, så er den koncentreret på at hjælpe sin ejer. Her er det ikke tilladt andre at fodre eller klappe den.
Møder du en arbejdende førerhund på din cykeltur, så brug din cykelklokke. Den blinde kan ikke se dig og hunden kan ikke se forskel på rød og grønt lys og ved derfor ikke hvornår den må passere gaden.

Vil du hjælpe en blind over gaden, så gå på den blindes højre side, for at forstyrre førerhunden mindst muligt.
Vis hensyn. en førerhund kan ikke bedømme afstande til kørende trafik.
Møder du en blind med sin hund, når du selv lufter din, så hold din hund i kort snor for ikke at distrahere førerhunden.

h3. Spisesteder og fødevarebutikker

Hvis restaurationsejerne byder førerhunde velkommen på deres spisested, giver dette ingen sure smiley. Hunden er uddannet til at ligge under bordet hos sin bruger og kommer derfor ikke i nærheden af maden.
Den samme regel gælder for fødevarebutikker. Den blinde har brug for at blive ført rundt i butikken af sin hund. Men hunden kan ikke selv tage varerne ned af hylderne, så der skal vi som medmennesker hjælpe lidt.

h3. Særlige kendetegn

Hunden har en hvid sele på, med et blå færdselsmærke med symbolet ”Manden med den hvide stok” På dens hundetegn står hundeførerens navn, adresse og telefon nr. og på bagsiden af tegnet står der FØRERHUND.

h3. Hvordan uddannes hunden

Det er Dansk Blindesamfund der står for uddannelsen. Det tager dem ca. 5 mdr. at uddanne en førerhund og de starter når hunden er mellem 11 mdr. og 2 år. Hunden skal før de kan starte uddannelsen, være indevant, renlig og kunne omgås mennesker, ting og andre dyr uden problemer.
Den skal lære at færdes upåvirket i alle miljøer og bevare overblikket i stressede situationer, så ejeren føler sig sikker, fri og uafhængig.
Hunden bor i træningsperioden hos instruktøren og dennes familie. Efter en godkendelses prøve udplaceres førerhunden hos den blinde og nu begynder en samtræning på ca. 20 timer, så hund og bruger lærer hinanden at kende for at kunne arbejde sammen.
Der uddannes ca. 30 førerhunde hvert år i Danmark og der findes ca. 260 af slagsen på landsplan.

h3. Hvilke hunde bruges

Dansk Blindesamfund træner racerne
• Labrador retriever
• Flatcoated retriever
• Golden retriever
• Schæferhunde
• Racelignende blandinger

Yderlig info findes på http://www.dkblind.dk/

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner