Når hunden er ellevild med gæster

Det kan være en udfordring for både ejer og gæster, hvis hunden er så glad for der kommer nogen på besøg, at den springer op og er helt overgearet.


Det er ikke alle gæster som er ligeså vild med hunde, som man måske selv er, og derfor kan det give anledning til konflikter – både mellem ejer og gæster, men også i forhold til hunden.

`img:396743:300`

*Start tidligt*
Jo tidligere man kan starte med at lave en hensigtsmæssig hilsesituation for hunden, jo bedre er det naturligvis. Så har man hunden fra hvalp, er det om at starte med det samme.
Og det selvom det tit kører op når netop der er tale om en hvalp. En lille dejlig uldtot der kommer en gæst i møde, er jo ikke til at stå for. Ofte er det helt i orden for gæsten at hvalpen springer op for at hilse. Der gives nus og kærlige ord, for hvor er den dog skøn…

Situationen kan blive anderledes når den lille uldtot er en velvoksen newfoundlænder på 60 kg, der gerne lige vil op og kysse.
Så start med det samme, selvom en hvalp kan være svær at stå for i sådanne situationer.

*Skab gode vaner*
Få så meget ro på som muligt, og forbered gæsterne på at det kan tage lidt tid at komme ind, fordi I er i gang med en indlæring. Få hunden til at sidde ned, gerne i baggrunden. Det kan være på et tæppe, i sin kurv eller andet. Det kan være en fordel at starte allerede inden der kommer gæster, så hunden ved at pladsen her er fin, og giv endelig en super dejlig belønning, når hunden sætter sig.
Få gæsterne til at ringe på, eller banke på døren, og inden der åbnes skal hunden hen og sidde. Hvis der er flere i husstanden, kan man med fordel hjælpes ad de første gange. Beløn hunden rigeligt når den sidder, og døren åbnes.

Sæt gerne et signal på, som kan være ”hilse”, og når det er sagt må hunden hilse. En anden mulighed er også at det er gæsten som går hen til hunden, og hilser.
I starter skal det hele være i meget små intervaller, så man er sikker på en succes. Det er succesen der bygges videre på, så hellere bitte små skridt ad gangen, og det så giver et godt og positivt resultat.
Undgå at skælde ud, eller i det hele taget at irettesætte for meget, skab hellere de gode situationer, og sørg for det ikke bliver for lange træningsseancer.
Så øges tiden og sværhedsgraden efterhånden, og belønningen er ikke nødvendigvis hver gang, men hver anden eller tredje. Den variable belønning er med til at holde hunden fokuseret på øvelsen.

`img:396744:300`

Lav gerne gode vaner for hunden, til når gæsterne kommer ind og sidder. Selvfølgelig er det tilladt at hilse og klappe – men uden det kører for højt op. Afled gerne opmærksomheden med noget problemløsning hvalpen kan hygge sig med, når gæsterne sætter sig. Det kan være en aktivitetsbold med guffer i, et marvben eller en kong med fyld. Alt efter hvilken type hund, kan det være godt at kigge på om de kører op af ting som bevæger sig. Så skal det helst være noget den kan ligge med stille og roligt. Men hvis det foregår i stille tempo med en aktivitetsbold eller kegle, da det sagtens være afledningen.
Når opgaven er løst, indfinder der sig en naturlig træthed, så chancen for at hvalpen lægger sig hen og sover, er dermed større. Så er man i gang med at skabe gode vaner i hvordan opførslen skal være, når der kommer gæster.

*Den voksne hund*
Hvis man har en voksen hund, som har fået dårlige vaner og ikke har lært at hilse stille og roligt på gæsterne kan man gøre flere forskellige ting.
Man kan sagtens starte træningen på samme måde som med hvalpen, men i og med der måske allerede ligger andre vaner og oplevelser hos hunden, kan det tage lidt længere tid, og risikoen for tilbagefald er øget, alt efter hvor længe det har stået på.

For nogle hunde er det nødvendigt at det foregår i et andet rum, evt. opdelt af et børnegitter, så de kan se hvad der foregår, men der ikke er risiko for de kommer bragende og vælter gæsterne.

Et tredje alternativ er at hunden holdes i snor når der kommer gæster, for bedre at kunne styre den.

Gæstens adfærd er også vigtig
I denne sammenhæng er det også nødvendigt at jeg nævner gæstens rolle. Det nytter ikke noget at nogle gæster blæser på den træning der er i gang, og lader hunden te sig tosset, fordi det ikke gør dem noget. Det forvirrer hunden, og fastholder dem i det negative mønster – hvilket i sidste ende går ud over hunden, fordi det er den man bliver irriteret på.

Så ved de meget glade hunde, er gæsterne nød til at ignorere hunden i starten. En simpel øjenkontakt kan være nok til at starte hunden på ny – juhu de har set mig, nu skal der kysses☺
Så få gæsterne til at kigge alle andre steder hen end på hunden, og de skal vende ryggen til hvis hunden forsøger at springe op.
Selvfølgelig skal de have lov at hilse på et tidspunkt, men først når der er ro på hunden. Det i sig selv vil være en belønning og indlæring for hunden, at kontakten og anerkendelsen kommer når der er ro på, og ikke mens det hele kører højt.

Nogle hunde kører gerne videre, selv når gæsterne er kommet ind, og her skal man naturligvis være mere på, og sørge for at have noget der kan aflede opmærksomheden.
Her kan kødben eller forskellige former for problemløsning hunden selv kan klare, være ganske udmærket. Her skal man dog kigge på hvilke godbidder der puttes i, det er nød til at være virkelig lækkert, for hunden vil vælge det, frem for de skønne gæster der er kommet.

Igen kan der være en anden løsning, hvor hunden simpelthen ligger i et andet rum, adskilt med børnegitter, så den ikke er lukket inde, men bare rent fysisk ikke kan være helt med.

*Skal hunden lukkes væk?*
Det er ikke fordi jeg er tilhænger af vi lukker vores hunde væk, men der kan være situationer hvor gæsterne ikke er vilde med hunde, og vi faktisk bliver endnu mere stressede af at holde hunden væk, hvilket kan give anledning til skæld ud og frustrationer. Og her mener jeg hunden er bedre tjent med et godt kødben bag børnegitteret, hvor den kan følge med i hvad der sker, men har noget godt at hygge sig med – og dermed undgår konflikter m.m.

_Af Adfærdsrådgiver Merethe Børgart Olesen,_ "www.hundepoten.dk":http://www.hundepoten.dk

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner