Hvad er det hunden prøver at sige?

Se hvordan du kan læse din hund


`img:355460:300`

Hunden står og ser på dig. Hvad er det den vil? Er den sulten, eller skal den ud og gå. Du ved det ikke, for den kan jo ikke tale. Eller kan den?

Det at kunne forstå sin hund, er mindst lige så vigtigt som at hunden kan forstå dig. I denne artikel prøver vi at give dig nogle værktøjer til at blive klogere på hundens kropssprog.

Hundes måde at kommunikere på, sker som regel igennem kropssprog. Det er her de fleste budskaber kommer frem, når den laver lyde, som at gø, eller knurre, er det ofte for at forstærke beskederne.

*Øjnene - hvad siger de?*
I øjnene kan du læse mere end du måske tror.
En hund der føler sig overlegen, og over dig i hierarkiet, vil ofte have store øjne, og den stirrer på sin modpart (Hund eller menneske) og vil ikke flytte øjnekontakten. Når en hund nedstirrer dig, så står du overfor en hund med stor selvtillid, som selv mener den kan klare dig.
En hund som er dig underlegen, og som er under dig i husets hierarki, vil have smalle øjne, og helst undgå øjenkontakt i for lang tid af gangen. Smalle øjne kan også betyde venlighed.

`img:355461:300`


*Ørene*
Du kan se på en hunds øre, hviket humør den er i.
Groft tegnet op, så betyder fremadrettede ører at du står med en hund, der er fyldt med selvtillid, og en hund der viser styrke.
Fremadrettet øre kan også være tegn på opmærksomhed, nysgerrighed og "på vagt"

Er ørende bagudrettede, så er hunden underkastet, og underlegen. Bagudrettede ører kan også betyde angst. En glad hund med bagudrettede ører viser venlighed.
Husk at en hund kan høre meget bedre end du kan, så man bør aldrig råbe af sin hund.


*Mund og tænder*
I menneskernes verden, er det helt normalt at smile når vi møder hinanden. I hundens verden er det at blotte tænder. Hunden blotter sine tænder når den vil have større afstand til sin modpart (Hund eller menneske) eller fordi den føler sig truet. Hunde vænner sig dog hurtigt til at vi mennesker ofte "Blotter tænder" og ikke mener noget alvorligt med det.

Du kan også se på hundens mundvige. Er de tilbagetrukne, så viser den venlighed/underlegenhed.
Smasker din hund, eller slikker sig om munden når du taler til den? Så er det et tegn på venlighed. Du kan faktisk selv bruge det på din hund. Hvis du gerne vil vise den venlighed, eller berolige den, så kan du smaske eller slikke dig om munden. Det er et sprog den vil forstå.

"Husk det lovpligtige hundetegn - klik her":http://www.proftag.dk

*Halen*
For de fleste, især børn, er det halen man ser på, for at finde ud af hvilket humør hunden er i.
Logrer halen, og svinger fra side til side, så står du med en glad og venlig hund.
Har hunden halen mellem benene, og op under maven, så står du med en hund der er utryg, og måske endda bange.

`img:355462:300`

Men det er ikke nok at se på halen alene, du er nød til at se på de andre kropssignaler også, hvis du vil have det korrekte indtryk af hundens tilstand.

*Krop - pels*
Man kan lære en del om hundens humør, ved at se på kroppen og pelsen.
Har hunden rejst hår på det forreste af kroppen, så tyder det på en hund der er selvsikker, og er situationen overlegen. Den hund vil ikke bakke ud.

Er børsterne rejst på bagdelen af kroppen, kan det betyde at hunden er lidt usikker, og situationen underlegen. Som mange af de andre signaler kan man ikke bruge pelsen som det eneste tegn i sin fortolkningen af hundens sind. Man er nød til at se på hele hundens udstråling samlet set.

"Køb og salg af hunde/hvalpe - klik her":http://www.gipote.dk/hunde-annoncer

*Hundens sprog*
Hunden kan snakke på mange forskellige måder. Den knurrer, gør, piber, hyler, smasker osv. Alle de ting kan den gøre i forskellige toner og med forskellig kraft.
En hund vil af natur gø, når der kommer nogle. Især hvis den ikke kender dem. Det gør den for at advare sin flok om at der nu kommer nogle. Men den kan også bruge sin gøen til andre ting. Eksempelvis under leg. Står du med en bold, og venter længe med at kaste den. Så kan hunden råbe "Kom nuuuuu, smid bolden" - og det gør den så ved at gø. De fleste hunde kan vænnes af med at gø for meget. Men i selskab med andre hunde der gør meget, vil de hurtigt begynde igen. Det er den måde de taler på.
En hund der knurrer, er som oftest en usikker hund der føler sig truet eller bange. Men den kan også knurre under leg. Her vil halen som oftest logre, og ørene vil være tilbage. Igen er det vigtigt at se på hele hunden, og ikke kun lytte til om den knurrer.

*Hundens sind*
Hunden udvikler sit sind og sin personlighed fra 1½ - 3 års alderen (Nogle racer afviger). Når den er 3 år, er den mentalt færdigudviklet.
Den ved nu hvad den kan, og ikke kan. Dens selvbevisthed er udviklet.
Nogle hunde vil i denne periode teste dig, og se om den kan flytte grænser. Her er det vigtigt at du står fast, og viser hunden med kærlig hånd at reglerne stadig er de samme.

Vi håber at du har fået glæde af denne artikel, og kan bruge det til noget positivt med din hund. Vi anbefaler også at du tager et kig på disse "gode hundebøger.":http://www.gipote.dk/hunde-artikler/366-Guide-til-hundeboeger

"Besøg Gipote.dk på facebook her":https://www.facebook.com/Gipote.dk?ref=hl

_Gipote.dk - Januar 2014_

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner