Hvis du skal have parret din hund

Læs med her, vigtig viden om parring.


Hvis man ønsker at ens hund skal have hvalpe, så skal man naturligvis først finde en parrings partner.

`img:349512:300`

Det kan være svært nok, lige at finde den rette partner, men en god start kan være at se efter parrings annoncer. Her er der andre der også søger efter parrings partnere.

"Se parrings annoncer her":http://www.gipote.dk/hunde-annoncer/kategori/parring/side/1

"Opret din egen parrings annonce her":http://www.gipote.dk/annonce2/new

Husk at lave din annonce med så mange detaljer som muligt.

*Hvis du har hanhunden.*
Hvis du har en hanhund, og du søger en tæve, så skal du være opmærksom på følgende:
Hannen kommer som regel til tæven. Så du må regne med at du skal ud at køre.
Nogle gange kan der gå nogle dage, inden de 2 hunde finder sammen. Gør det klart med dig selv om du vil lade din hund overnatte. Og vil tævens familie have at den overnatter?

*Betaling.*
Der er en uskrevet regel. Den siger at ejer af hanhunden får en af hvalpene som betaling. Men sådan behøver det slet ikke at være. Nogle forlanger et eller andet beløb for at møde op med sin han. Uanset om parringen bliver til noget eller ikke. Andre forlanger et eller andet beløb, men kun hvis tæven bliver med hvalpe. Prøv at se på andres "annoncer":http://www.gipote.dk/hunde-annoncer/kategori/parring/side/1, og se hvad de tager.

*Har du tæven?*
Hvis du har tæven, så er det normalt at hannen kommer til dig. Men det er ikke en regel. En tæve kan sagtens tage ud til hannen.
Husk at det er dig der står med alle hvalpene når din hund har født. Der er ingen hjælp at hente fra hannens ejere. Udfordringen er din.

*Fælles for alle.*
Inden parring, så drik en kop kaffe sammen, og få aftalt betingelserne. Hvad skal betaling være, hvornår skal den falde. Hvis der bliver aftalt at hannens ejere skal have den ene hvalp, skal det så være først fødte hvalp, eller må de selv vælge. Hvad nu hvis der kun kommer een hvalp?
Hvad sker der hvis tæven ikke bliver gravid?
Få skrevet det hele ned i en kontrakt. Vi vil ikke anbefale at man begynder en parring, uden at have en kontrakt på plads. Heller ikke med nogle man kender godt.

Forsikring?
Husk at begge hunde skal have forsikring, hvis nu den ene hund gør skade på den anden

Læs også: "Er din hund ordentligt forsikret?":http://www.gipote.dk/hunde-artikler/420-Naar-hunden-bliver-syg-er-du-saa-ordentligt-forsikret

Her er der også nogle ting at være opmærksom på. Hvilken forsikring dækker. Din egen, eller modpartens. Det skal der også være styr på inden parring.

*Erfaring!*
Man kan tage mange forbehold, men der er nu ikke noget bedre end erfaringer at dele ud af. Vi har spurgt nogle der har erfaring med parring. Her er deres input:

*Julie Jensby*:
"Få skrevet ned hvis tæven ikke bliver drægtig, hvis der kun kommer en hvalp, hvor længe kontrakten gælder, om der kan skiftes han/tæve efter x-antal tomme forsøg. Tæve-ejeren har det store arbejde i tidspunktet, rejse/kørsel. Hvis du har en uerfaren tæve, vælg da gerne en erfaren hanhund. Avlsarbejde er en religion også for hver race"

*Maria Kristina Piil*
"Vi har samojedhunde. Når/hvis vi engang skal finde en han til vores tæve, så er det vigtigt at han er øjenlyst og har fået tjekket hofter (og har papirer på begge dele), så skal han have stamtavle i DKK. Og vigtigst af alt, så skal han være voksen (2½-3 år som minimum) med et fornuftigt sind. Gerne være blevet udstillet og brugt til slædetræk (eller vogn.
Mht kontrakten, er de fleste kontrakter ikke juridisk bindende (vi har lige haft vores hundes kontrakter hos en advokat), men det er vigtigt at kontrakten bliver gennemgået tidligt i forløbet og ikke den dag man henter sin hvalp, da man oftest er pisse ligeglad med kontrakten og bare vil hjem med sit nye familiemedlem. Det er en god ide at stille krav til køberen, men det skal køberen gøres klart med tidligt i forløbet."

*Anne Bjerre Lauridsen*
"Vores tæve (Islandsk Fårehund) skal parres ved næste løbetid. Vi har bl.a. kigget på følgende ved valg af hanhund:
-Sundhed - HD status og øjnlysning
-Indalv - så lav som muligt. Vi har en smal race
-Unghundementalbeskrivelse - Den siger rigtig meget om hunden, og forældredyrene kan forhåbentlig opveje hinanden i forhold til raceprofilen!
-Udstillingsresultater -Han skulle jo gerne være racetypisk
-Hans sind - Vi kender ham godt og har oplevet ham over flere døgn
Ligesom de to hunde gerne skulle supplere hinanden godt, både mentalt og fysisk
Så er det bare at håbe at de også kan/vil lave hvalpe sammen, når den tid kommer -Forhåbentlig parring omkring maj 2014"

*Joan Frost Tengstedt*
"Prøv at gå ind på www.dru.dk (dansk racehunde Union) (den har jeg selv brugt mange gange) Der er en masse oplysninger og lovkrav der er på div. hunderacer m.m. Der er også gode kontrakter på parring og salgs/købs kontrakter"

*Helle Fischer*
"Vi tjekkede stamtavler på hanhunde og HD AD og øjne, som man skal med vores race. Vi gik efter en god og rolig familiehund med roligt sind. Ønskede en der havde erfaring, da det var første gang for vores hund, og os. Fandt person som ville hjælpe og vejlede os, og vi fik et fantastisk forløb, hvor alt gik fint.
Benytter samme sted igen næste gang "

*Maria Dalgaard Zoëga*
"Hvis man har en lille tæve skal man ikke vælge en hanhund der meget større end hende, af hensyn til hvalpenes størrelse ved fødsel, det var et råd vi tog til os fra dyrlægen. Man skal huske at dele dyrlægeomkostninger, både under og efter fødsel da man ikke er herre over naturens gang.
Det er også en god ide, at tæven ikke er for gammel, overvægtig osv, da det kan give besværet graviditet og fødsel. Ydermere skal man have på det rene, hvem der skal vælge hvalp først, hvis der er ønske fra parternes side om at beholde en selv.
Man skal dele sol og vand lige mht. overskud fra salg af hvalpe, tævens ejer har selvfølgelig størstedelen af arbejdet efter fødslen. Og som Helle skriver, tjekke forældrene for arvelige sygdomme, nogle hunde har også arvelige hjertesygdomme, som jo ikke kan ses med det blotte øje. Vi er selv lige blevet "forældre" til 5 skønne chihuahua blandingshvalpe, de er 5 uger nu og fantastisk skønne."

*Charlotte Hansen*
"Det siges at den der har hanhunden har krav på en af hvalpene, ifølge en uskreven regel, ellers vil jeg mene at alt det det aftales skal skrives ind i en kontrakt, så opstår der ingen uoverenstemmelse bagefter, da alting er aftalt på forhånd."

"Se parrings annoncer her":http://www.gipote.dk/hunde-annoncer/kategori/parring/side/1

"Opret din egen parrings annonce her":http://www.gipote.dk/annonce2/new

Vi ønsker dig helg og lykke med din parring.

Skriv en kommentar herunder

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner