Barn med autisme, hvordan kan en hund hjælpe

Læs en hundeejeres erfaring med autisme.


_Skrevet af Helene Sabine Hald Mathiasen_

Vi valgte i 2010 at tænke alternativt ift at vi er forældre til et barn, med infantil autisme.

Vi begyndte at lede efter en Chinese Crested True Hairless, også kendt som Kinesisk hårløs. Racen findes i 5 forskellige behårede kategorier, men for os var det vigtigt at finde en, med det vi kalder minimums behåring ift, at vi ville træne vores dengang 10 årige søn.

_Billedetekst._ På billedet er Alex og Albert. Du kan følge dem på "deres blok her":https://www.facebook.com/pages/Alex-og-Alberts-blok/176528302543696
`img:349544:300`

*Hunden Albert*
Et år senere dukkede lille Albert op, i et vidunderligt stueopdræt i Vordingborg. For os var det vigtigt at Albert var vokset op, i et meget kærligt hjem og havde fået de bedste forudsætninger med i sin bagage fra start af.

Som infantil autist er fysisk berøring, noget som de fleste af de børn der lider af denne diagnose, ikke bryder sig om. Vores søn forelskede sig med det samme i Albert, der var dejlig varm, rolig af sind og hengiven.

Efter blot en måned, kunne vi se meget små fremskridt ift at vores søn, kunne klare at vi berørte ham en smule. Der er siden sket enorme store fremskridt, idet at han nu tåler, et kram i ny og næ, og at vi aer ham let på kinden.

*Autist og visuel*
Som Infantil autist er man meget visuel, og også her kunne vi rykke vores søn, ved brug af Albert. En autist kan til tider være meget højlydt. Han råbte højt og kiggede på Albert, som lod sine øjne løbe med tårer. De trillede ned af hans kinder, som jo var meget synligt, i det at han kun har meget lidt tyndt behåring, på halespids, hoved og poter. Vores søn blev ked af det og trøstede sin Albert. En autist har manglende indlevelsesevne, men her blev det så visuelt at han øjeblikkeligt holdt med hans højlydte stemning. Endnu engang havde vi rykket vores søn i den rigtige retning.

*Hunden fryser, jamen så må det være koldt*
Vores søn har svært ved at acceptere påklædning efter årstiderne, for skinner solen er det jo sommer, selvom det er vinter, forår, efterår. Her kunne vi vise ham at Albert fryser og skal klædes på efter årstiderne, vind og vejr. Endnu engang havde vi rykket vores søn til at acceptere den rette påklædning.

Endnu en hurdel overvandt vi ift at vores søn skal bades, have vasket hår, klippet negle osv. for først gjorde vi det på Albert og så på ham. Albert hudplejes som vi mennesker, så da vores søn nu er 13 år, og i det vi kalder begyndende bumse alder, kunne vi vise ham at Albert tillige indimellem får en bums, der skal behandles, eller en hudorm der skal fjernes. ( får almindelige hunde med pels også, de kan bare ikke ses).

*Vi skal gå med hunden - ikke stå*
Som hovedregel er autister ikke så fysiske aktive, som det vi kalder almindelige børn. Vores søn fik vi derved motioneret ved lange gå turer med Albert. Dog havde vi et specielt eksempel ved en af de første gåturer, hvor han holdt Albert i snoren...-vi havde sagt at vi skulle ud at gå med Albert. Så da Albert skulle besørge halede vores søn i snoren og gik videre, vi forklarede at Albert skulle tisse og lave stort...-hvortil han svarede : I sagde vi skulle ud at gå med Albert, , og det er det vi gør. Vi lærte her at formulere os mere korrekt og sige at vi skal ud at gå med Albert, for han skal tisse og lave stort.

*Hunden vandt, og gav selvtillid*
Som Autist er hold sport et nederlag, da en af de manglende evner er at samarbejde og give plads til andre end sig selv. Vi valgte derved at udstille Albert. På hunde udstilling praksiseres noget der hedder barn og hund, hvor børnene individuelt går med deres hund imod hinanden. Her kunne vores søn være med, og endelig gå til en aktivitet, der kun handlede om ham og hans elskede hund. Det gav ham selvtillid, for her var noget, som han kunne være med i og stolt hænger han medaljerne op, og sætter sine fine pokaler på plads ved siden af hinanden.

*Hunden som race*
Vi som forældre blev meget begejstrede for racen, idet at den er kærlig, aldrig aggressiv og meget hengiven. Hvis man vel og mærke køber den i et opdræt, hvor den har fået alt det med i bagagen, som enhver hund har brug for...-her er socialiseringen meget vigtig. Det skal siges at vi valgte en true hairless, og ikke en af de mange, som er semicoatet, da de får en del hår, som skal barberes af på kroppen, og stikker, når de gror ud, hvilket skaber forvirring følelsesmæssigt, i det at hunden derved fysisk forandre sig hele tiden.

Vi har siden købt den anden variant af racen, der er en chinese crested powder puff, som er Alberts tro følgesvend, når vores søn er i skole.

Carla er ligesom Albert stille, rolig og hengiven og en skøn race. Vi har derfor besluttet af vi vil hjælpe andre familier, som ønsker at gøre brug af denne anderledes måde, at træne sine børn, med specielle behov på, ved at at lave nogle hvalpe, der har alt det de behøver med i bagagen for at det lykkedes.

Vi kommer ikke til at lave mange kuld, idet at det primært er familiehunde. men hundene skal leve op til racens standart, så ligesindede kan have muligheden for give deres børn succes, med at udstille sine hunde og blive lige så højt præmieret som vores Albert og Carla, hvis det er det de lyster. Ligeledes har vi valgt at lade vores hunde undersøge for en række lidelser, herunder dna teste dem for de få sygdomme, som er forekommet hos nogle hunde i racen, af den grund at ingen børn, fortjener en hund, der ville kunne udvikle arvelige sygdomme, idet at de knytter sig voldsomt til hunden, og har svært ved at miste.

*AMOR*
Vores søn der hedder Alex, fandt på at vi kunne kalde vores " kennel" ..et ord han har lært på udstilling....- for " A " for Alex's hund og " MOR" for mors hund...og intet kunne vi være mere enige i, idet at navnet sammensat blev til AMOR...og må sige at racen ramte os, som AMOR'S pil.

Det skal dog fast slås, at vi ikke har en kennel, idet at vores formål ikke er at avle på den måde, men et par kuld, der kan give andre den succes, som vi selv har oplevet, vil vi gerne berige andre med. Ligeledes vil vi gerne, være andre, med ligesindede behov, behjælpelige med at finde en egnet hund og give vores erfaringer videre.

*Bonus info om Chinese crested*

"Se dem til salg her":http://www.gipote.dk/racehunde/64-Chinese-crested-hårløs#race_ads

`img:349545:300`
Den findes både som hårløs og i fuld pelsede variant, chinese crested powder puff, der forekommer naturligt i de hårløse hvalpehuld.
Der er uenighed om, hvor og hvordan den Chinese crested race opstod, men man mener, at man under HAN-dymastiet, for 2000 år siden, opdrættede disse hårløse hunde.

Chinese crested blev ofte taget med af søfarar på deres lange rejser og de er på den måde blevet spredt ud over hele verden.
Chinese crested har altid vakt stor opmærksomhed på grund af dens særpræget udseende. Den er en sjælden race i Danmark og Kina, men har rundt om i verden dedikeret tilhængere.

Chinese crested er en kærlig og glad familiehund, der kan charmere selv de største skeptikere.

Størrelse:
Hanner: 28 – 33 cm
Tæver: 23 – 30 cm

Pels:
Ingen store partier med hår på kroppen. Huden er glat og føles varm. Pels på underben, hale, ører og pande. Kræver en del pelspleje, huden skal plejes ved regelmæssige bade og smøring i creme eller olie. Flere af dem kræver at blive smurt ind dagligt og et bad ugentligt.

Farve:
Alle farver og farvekombinationer.

5 stjerner fordelt på 1 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner