Undgå at din hund bliver bange nytårsaften

Nytårsaften er ikke altid lige så sjov for vores hund, som den er for os. Men aftenen kan gøres langt mere behagelig for din hund, hvis du går en indsats.


_Af journalist Helle Sydend_

`img:472463:300`
Til daglig er Bella en velfungerende hund. Men når nytårsbragene sætter ind, går hun i panik. Heldigvis kan man gøre noget ved det.


*Bella ligger under sofaen*. Hun ryster og gisper. Ude på vejen høres vislen af raketter, og pludselig kommer der et ordentligt brag fra et kanonslag. Det får Bella til at løbe ud af sit skjul, gennem stuen og køkkenet, videre ud i bryggerset.

Selvom der er fart på, nærmest kryber den lille hund hen over gulvet. Vasketøjskurven er væltet, og hun springer ind i kurven og gemmer sig under vasketøjet.


Desværre er Bella ikke den eneste hund, der er utryg og urolig nytårsaften og i dagene op til. Rigtig mange hunde og katte har det skidt i den periode, fordi de bliver utrygge over alle de høje lyde og situationer, som de ikke kender. Til daglig er Bella en super velfungerende hund. Hun elsker at lege med børnene og at gå tur, og hun er altid familiens midtpunkt. Men nu ligger hun altså inde i vasketøjskurven skræmt fra vid og sans.

Det er nytårsaften, og gæsterne i huset har fået lidt at drikke. D e er glade og har nytårshatte på. De blæser i truthorn og siger ”nååå” til den lille hund.

Nytårshatte og truthorn ville normalt ikke have skræmt Bella, men fordi hun forvejen er utryg og urolig, kommer hun måske til også fremover at være bange for feststemte mennesker, truthorn, papirhatte osv.

*Undgå at dine dyr bliver skræmt*
Men denne situation kunne måske være undgået, hvis Bella havde været bedre forberedt på nytårsaften. Hun kunne være trænet i at høre skud og larm fra hvalp af. Det kan man træne med særlige lyd cd-er, som indeholder forskellige fyrværkerilyde. Og hun kunne også være forberedt til aftenen med at en kur af fodertilskuddet Zylkène. Det er et naturligt produkt, der indeholder mælkeprotein. Men hvordan kan hunden blive rolig af mælkeprotein?Jo, undersøgelser har vist, at hundehvalpe og andre spæde dyrebørn bliver rolige og afslappede, når de får mælk hos deres mor. Det er ikke kun fordi de bliver mætte. De helt spæde dyr har nemlig et enzym i tarmen, der spalter mælkeproteinet, så det får beroligende og afslappende effekt på dyret. Zylkène indeholder netop dette spaltede mælkeprotein, som kan give dyrene en højere tærskel for, hvornår de føler sig utrygge og urolige.

Zylkène kan gives som en kur i ugerne før og efter nytårsaften, hvor der også skydes fyrværkeri af. Giv den daglige dosis, lige når det er ved at blive mørkt. På selve nytårsaften, giver du første dosis allerede midt på dagen, og derefter hver 4.-6. time til det hele er overstået.

Du kan altså ofte forebygge, at hunde og katte får nytårsangst. Men når skaden er sket, så husk, at der kan gøres noget ved det - for eksempel med træning, fodertilskud samt tilpasning af omgivelserne.
Træn inden næste nytårsaften.

Dyret kan vænnes til de ting, det ikke bryder sig om, men det er vigtigt, at det gøres gradvist, dvs. at man arbejder med én ting ad gangen. Senere i forløbet kan du så stykke de enkelte dele sammen til nogle situationer, der ligner nytårsaften. Papirhatte, truthorn og feststemte mennesker er nemme at ”arrangere” – men hvad med fyrværkeriet?

Jo, det kan man også træne ved at købe en lyd-cd. Start med at afspille nytårs-knaldene lavt, og skru op efterhånden, som hunden vænner sig til det. Når dyret har vænnet sig til lydene i realistisk styrke, kan du begynde at lære hunden at forbinde lydene med noget godt, for eksempel mad eller leg.

*Gode råd til nytårsaften*

•Går tur med din hund tidligt på dagen, inden fyrværkeriet bryder løs. Og har du en kat, så sørg for at holde den indendørs allerede fra formiddagen af.

•Afskærm for fyrværkeriet ved at trække gardinerne for eller rulle persiennerne ned, når det begynder at blive mørkt i de rum, som katten og hunden opholder sig.

•Husk desuden at tænde for lyset - ikke kun i stuen, men i alle de rum hunden eller katten har adgang til.

•Sæt let rytmisk musik på stereoanlægget for at camouflere fyrværkerilydene udefra. Det skal helst være musik, der normalt bliver spillet i hjemmet. Husk, at det ikke skal være radio eller TV, da der bliver transmitteret fyrværkeri i løbet af aftenen.

•Du kan lave også ørepropper til dyret af store vattotter (så de er nemme at fjerne igen), og de fleste hunde finder sig i det, hvis man afleder dem med en godbid.

•Sørg også for, at dyret har et sted med fred og ro og et par tæpper, som det kan gemme sig i.

•Hunde foretrækker ofte en kurv i nærheden af familien, men nogle vil dog gerne ligge på badeværelset eller et andet sted, hvor de plejer at have ro.

•Katte kan godt lide at gemme sig oppe i højden, så en kasse eller kurv placeret og evt. fastgjort på en reol el. lign. kan være en hjælp, især hvis katten har haft tid til at vænne sig til dette nye gemmested.

•Giv første dosis Zylkène allerede midt på dagen, og derefter hver 4.-6. time til det hele er overstået.

•Opføre dig naturligt og afslappet, også hvis dyret viser tegn på uro.

•Hvis hunden eller katten vælger at gemme sig, skal den have lov til det. At få lov til at handle kan være med til at reducere den stress, dyret er udsat for.

Skriv en kommentar herunder

_Gipote.dk - November 2013_

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner