Har du også pludselig fået allergi?

Alt for mange anskaffer sig en lille hundehvalp - kort efter får de allergi, skiftende arbejdstider eller andet der gør at de må af med hvalpen igen. Lad nu være med det...


`img:263666:640`

Det kan altså ikke siges ofte nok! Lad nu være med at anskaffe dig en sød lille hvalp med store bedene øjne. I alt fald ikke før du har sat dig *grundigt* ind i hvad det egentligt betyder at have hund.

*Overflod af hunde til salg*
De danske internater, annoncermarkeder og opslagstavler rundt om i supermarkeder bugner af hvalpe og hunde til salg. Tager man et hurtigt kig på "Dyreværnets":http://www.dyrevaernet.dk hjemmeside, så kan man se at der i skrivende stund står 9 hunde der søger nyt hjem. Flere af dem er kommet ind fordi ejer ikke mere havde tid (!)
Tager man og ser på hundesiden "Gipote.dk":http://www.gipote.dk - så er der pt næsten 600 annoncer med hunde og hvalpe der søger nye hjem.
Heinz Andersen fra hundeportalen Gipote.dk siger: "Ja det er jo langt over 10% af vores annoncer der er af den type. Folk der af den ene eller den anden grund pludselig ikke kan få hverdagen til at hænge sammen, samtidig med at man altså har en hund"

Hvis man løber annoncerne igennem vil man falde over tekster som "Efter lang tids overvejelse, er vi blevet enige om at sælge vores dejlige mopse pige (Bailey).
Vi er en travl lille familie, som desværre ikke her den tid til hende som hun fortjener." Eller "Efter pludselig opstået allergi, må vi sælger vores lille hund Gizmo"

*Hvad er det så man skal indstille sig på?*
Hvis man vil have hund, så er det altså nogle ting man skal gøre sig meget meget klart.
En hund bliver mellem 8-14 år. Så du skal ikke kun have lyst til den i den kommende uge. Men i mange mange år. Den bliver ikke ved med at være lille og nuttet, den vokser, bliver stor, får sygdomme, kan ødelægge ting, vil ikke høre efter, roder, fælder og gør. Den skal også luftes, og det ikke bare ned på gaden og op igen. En hund skal have rigeligt motion - flere gange om dagen.
*Før du køber hund*

Når man har besluttet sig til at købe en hund, eller en hvalp, er der rigtig mange ting man skal overveje inden man køber.

*Tid*
Prøv at se på din hverdag, hvor meget tid har du egentlig i overskud?

En hvalp er lige så tidskrævende som et lille barn. Den skal ofte ud, så den kan lære ikke at besørge sig indenfor.
Den vil også kræve din opmærksomhed det meste af tiden når den er vågen. Så er der tiden man skal bruge til at få hvalpen frem og tilbage til dyrlægen så den kan få alle de nødvendige vacciner. Endelig vil hvalpen stimuleres gennem leg, så man skal påregne nogle timers leg hver dag. Køber man en voksen hund, vil det ikke være nær så krævende som en hvalp.

Men de fleste voksne hunde kræver en halv time til tre kvarters motion, 2 gange om dagen. Det er altså ikke nok bare at gå en lille tisse tur på 10 minutter. Man kan heller ikke som udgangspunkt sige at små hunde kræver mindre motion. En lille hund som eksempelvis en Cocker Spaniel kræver rigtigt meget motion, det er jo en jagthund, og er af natur krævende med motion.

Alt efter hvilken hund man vælger, vil der også være pelspleje. De fleste racer har godt af at blive børstet igennem et par gange om ugen, nogle få racer kræver pelspleje hver dag. Der er flere andre ting der vil tage tid med en hund, men man skal altså gøre op med sig selv om man overhovedet har tid til en hund?


*Økonomi*
Det er dyrt at holde hund. Først har du udgiften til at anskaffe dig hunden. Det kan være at du får en hvalp foræret, det kan også være at du falder for en af de dyre racer hvor en hvalp godt kan koste 15.000 kroner eller mere. Alt efter hvor stor en hund man vælger, vil udgifterne til mad svinge fra 300 kroner om måneden, til 1800 kroner om måneden. Læg hertil udgifter til legetøj, hundekiks, hundekurv, snor, halsbånd, tæppe og diverse tilbehør.

Der vil også være udgifter til lovpligtigt hundeforsikring, og her er det nok en god ide at tegne en udvidet forsikring, så der er økonomisk hjælp at hente hvis din hund eksempelvis skal opereres, det kan hurtigt rende op i mange tusinde kroner, og de fleste forsikringer dækker helt op til 90 procent.
Tjek priserne ved flere forskellige forsikringsselskaber, de kan svinge meget for den samme ydelse. Der vil uundgåeligt være dyrlæge regninger der skal betales. Der er den årlige vaccine, det kan være du bare lige skal op og have tjekket ørene på din hund fordi at den virker irriteret, det kan nemt koste 500 kr. til 1000 kroner, bare for et kort besøg på en halv time. Husk også at der skal være penge til hundepension når familien rejser til udlandet.


*Hvilken slags hund skal man vælge?*
Hvilken hund skal man så vælge? Ja man må aldrig vælge en hund fordi at den ser sød ud. Man er nød til at sætte sig ind i hvad hunden er god til, og mindst lige så vigtigt, hvad den ikke er god til. Hvis man køber en hund med det formål at vogte huset, er det nok ikke en god ide at vælge en King Charles, et godt råd er at læse om fordele / ulemper ved de forskellige racer. Det kan du gøre her
Har du barn/børn, så sørg for at vælge en hund der er god til det med de små.

Der er som sådan intet i vejen for at holde en stor hund i en lejlighed, bare den kommer ud og får motion nok. Men det er nok en god idé generelt at se på hvor meget plads man har inden man vælger en stor hund. Tænk også over det hvis du vælger en hund der støjer meget, det kan være du tænker på at vælge en hund der også skal passe på, de har måske en tendens til at gø mere end andre hunde. Her skal man være opmærksom på om naboen også er indforstået med en gøende hund. Tænk meget over hvor meget motion hunden kræver, og pelspleje. Det er altså ikke ting man kan springe over fordi at man er træt, eller lige skal noget andet.


*Planlægning inden hvalpens ankomst*
Det er en god idé og få hunden op til en weekend, så den har noget tid og vænne sig til jer og dens nye omgivelser. Nogle mener at, det er godt og få den op til en ferie hvor man er hjemme med hunden i et godt stykke tid, mens andre mener det er og vænne hunden til at den ikke skal være alene hjemme.

*Udstyr der skal købes:*
En god hundesnor af læder eller stof
Halsbånd (ikke kvæler til hvalp, først i træningsperioden);
Mad og vandskål
Hundekurv eller tæppe (hvalpe kan godt lide og ligge i en hundekurv/seng);


Hundemad (spørg evt. dyrlægen hvilket foder der er bedst for din hund. Hunde som vokser hurtigt og bliver en stor hund skal ofte have noget speciel kost);


*Lovpligtig hundeforsikring*
"Hundetegn":http://www.proftag.dk med navn, telefon nr. og adresse
Legetøj og tyggeben
Hvis man har bil skal man enten købe en hundesele eller hundegitter, så alle er sikre i tilfælde af kollision.


*Finde en god dyrlæge*
Låne bøger om hundeadfærd, race og motivation for din hund
*Held og lykke*
Når alt det her er sagt, så er der jo ikke noget mere pragtfuld end at have en hund. Man skal bare sørge for at vælge den rigtige, der passer til sit eget temperament. Gipote ønsker held og lykke med at finde den helt rigtige nye hund, og der er også en til dig, man skal bare sørge for at lave forarbejdet ordentlig.


*Tjekliste før du køber hund*
Er du ved at købe en hund? Læs disse få gode råd – det vil hjælpe med til at gøre det til en positiv oplevelse for dig at få en hund.


Se både mor og far. Hvis faren ikke er der, så skal opdrætteren henvise til, hvor den er, og du skal kunne få lov at se den. En del opdrættere vælger dog en far fra udlandet, og det er ganske fornuftigt, da de hjælper til at undgå indavl.

Du skal have adgang til hvalpen, når det passer dig. Det er noget vrøvl, at hvalpe ikke kan tåle at få besøg – de skal netop blive menneske vante. Dog er der hensyn at tage de første par uger, nyfødte hvalpe KAN tage skade af at få besøg. Ud over at hvalpene de første par uger ikke har forsvarsværkerne på plads til at kunne klare en evt. udefrakommende smitte eller overførsel af orm (mange hvalpe-kiggere er i daglig kontakt med andre hunde, katte, fugle, m.m.), så er der altså også hensynet til den nybagte mor. Det er yderst vigtigt at ta’ hensyn til hende efter en fødsel. En nybagt mor skal ha’ fred og ro for at kunne komme sig sundt og godt efter fødslen, for at have råmælk nok til hvalpene, og for at kunne koncentrere sig om den nye opgave

Du skal se hundenes stamtavler.

Du skal have lov til at se hele stedet, hvor hundene bor – ikke kun få dem præsenteret i stuen.

Gå på Google og søg på opdrætteren. Læs om andres oplevelser med samme opdrætter.

Spørg brugerne i vores forum – der er samlet set rigtig meget kendskab til de danske opdrættere.

Husk at læse købsaftalen grundigt igennem. Kom evt. selv med tilføjelser.

Se hvalpens sundhedsbog fra dyrlægen. Få telefonnummer på dyrlægen, så du kan ringe til denne, hvis du er i tvivl.

Besøg en voksen hund af samme race, inden du beslutter dig. Alle hvalpe er søde og sælger sig selv. Er det en hund for dig?

Få altid en kvittering på hunden og gem al korrespondance mellem dig og opdrætter.

*Racehund*
Hvis du vælger en populær race, så vær på vagt overfor hvalpe, der sælges meget billigere end i de øvrige annoncer. Med mindre opdrætter oplyser om fejl ved hunden, som gør, at den ikke kan udstilles og bruges til avl.

Brug sund fornuft! Hvis hvalpen ser ud til at være så billige at det næsten er for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være sandt.

*Advarsel*
Køb aldrig en hvalp som skal sendes fra udlandet. De har i mange tilfælde slet ikke en hvalp til salg, de vil bare snyde dig for penge, og i de få tilfælde hvor der er kommet en hvalp frem, har de været dødsyge. Her taler vi naturligvis ikke om godkendte kenneler fra udlandet men om dem fra Camaroon og andre steder i verden som vil have dig til at sende penge gennem Western Union. Send aldrig penge gennem Western Union for en hund


Til sidst vil vi også gerne advare jer der har hunde til salg, og som bliver kontaktet af folk fra udlandet. De tilbyder typisk at sende en check på forhånd. Det er fup og man skal ikke hoppe på den. Køb og sælg i det hele taget ikke med nogle fra udlandet du ikke kender og stoler på, og som ikke er anerkendte kenneler. Og send aldrig penge gennem Western Union !

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner