hofteledsdysplasi hos hunde kan undgåes

Hvalpens miljø i opvæksten kan påvirke udviklingen af hofteledsdysplasi, specielt i tiden fra fødslen til tre måneders alderen, viser norsk forskning.


`img:261076:600`

Videnskab.dk skriver at hofteledsdysplasi hos hunde kan undgåes.

*Hurtig vækst disponerer ikke for HD*
Man har altid troet at hurtig vækst og tunge hunde kunne udløse hofteledsdysplasi (HD), men en frisk undersøgelse fra Norge viser at det ikke er sagen.

Faktisk har tidligere undersøgelser, fra eksempelvis Danmark, vist at netop hurtig vækst og kropsvægt kan være en af årsagerne. Randi Krontveits arbejde viser noget helt andet.

Randi Krontveit fra Norges veterinærhøgskole har nemlig undersøgt og studeret 4 konkrete racer. Hun har forsket hundenes opvækst og set på hvad der kan være med til at fremme HD.

De fire racer var newfoundland, Labradore, leonberger og irsk ulvehund.

»Vi fandt den højeste forekomst af HD, med 36 procent, hos den race, der voksede mest langsomt, nemlig newfoundlandshunden, mens irsk ulvehund havde den laveste forekomst med 10 procent, til trods for, at den voksede hurtigst,« siger Randi I. Kronveit.

*Overraskende resultater*
Randi Krontveit kom frem til ting som ikke før er dokumentetret. Eksempelvis viser det sig at hvalpe der er født om sommeren, ikke har så stor risiko som hvalpe der er født om vinteren, for at få HD. Hun påviser også, at hvalpe helt frem til de er 3 måneder alderen skal have motion i eksempelvis parker og kuperet terræn for at mindske risikoen, og omvendt bliver risikoen forværret hvis hvalpe i den alder går på trapper.

Hundene blev fulgt fra de var hvalpe og frem til de var 10 år. Både opdrættere, ejere og dyrelæger har udfyldt spørgeskemaer hele hundens liv.
Hele 500 hunde har deltaget i projektet.

Kilde: "Videnskab.dk":http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/sadan-undgar-hunde-hofteledsdysplasi

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner