Rekordstort antal hunde bidt af hugorme i 2011

Nu vår det endelig er blevet lidt varmere, bliver hugormene lokket frem. Et bid kan få alvorlige konsekvenser for vores hunde og katte. Det er usædvanligt at hunden dør efter et bid, men den har brug for behandling hurtigst muligt. Katte klarer sig genere


`img:256799:500`

2011 var et rigtigt hugormeår i Agrias skadestatistik - antallet hunde der fik erstatning for behandling i forbindelse med hugormebid var større end nogensinde. Allerede i marts, kom de første sager med hunde der var blevet bidt af hugorme ind til Agria.
Mange hundeejere tror fejlagtigt at hugormebid er ufarlige for hunde. I de mildeste tilfælde bliver hunden hævet der hvor den er blevet bidt, men det kan også blive så alvorligt at hunden ikke overlever. En hund der er blevet bidt af en hugorm skal altid holdes helt i ro og tages til dyrlægen med det samme.I Agrias skadestatistik er der i gennemsnit seks hunde årligt, der er døde som følge af slangebid de sidste ti år.

– De fleste hunde og katte bliver friske igen efter behandling. De hunde som bliver rigtig dårlige af hugormens gift, kan i nogle lande nu også få serum, siger Lene Jørgensen, Agria´s Dyrlæge konsulent.

*Farligst at blive bidt i poten*

Slanger bider oftest i næsen og i poterne. De fleste tror at bid i næse og læber er de farligste, i troen på at luftvejene svulmer op, men det er ikke tilfældet. Det er tværtimod de hunde som bliver bidt i poten, der risikerer at få de alvorligste symptomer. Når hunden går på benet, bidrager musklernes sammentrækninger, sammen med blod- og lymfecirkulationen, til spredning af slangens gift. Derfor skal du helst bære hunden efter et slangebid, og tage den til dyrlægen hurtigst muligt.
Mængden af indsprøjtet gift har stor betydning for hvor dårlig hunden bliver. Slangen hugger sit bytte og sprøjter giften ind og den mængde gift som den indsrpøjer varierer ved forskellige tilfælde. Slangegiften er en blanding af forskellige gifte og enzymer. De kan blandt andet forårsage at blodlegemerne går i stykker og der skabes blodpropper. Visse enzymer nedbryder væv.

_Læs også: "Skal man være dyrlæge for at have hund":http://www.gipote.dk/hunde-artikler/445-Skal-man-vaere-dyrlaege-for-at-have-hund-?_

*Symptom på at hunden er blevet bidt*

Først mærkes der ikke så meget til slangebidet, men efter et stykke tid kan hunden blive træt, og helst ville ligge ned. Efter omkring en time svulmer den kropsdel der er blevet bidt op. Hvis bidt i næsen eller læberne hæver ansigtet meget kraftigt op. Læberne kan blive et par centimeter tykke og hævelsen kan sprede sig ned på halsen også. Hvis bidet er i poten svulmer denne op og spreder sig op af benet.

*Hvad gør du hvis din hund bliver bidt:*

• Hold hunden i ro, og bær hunden når den skal flyttes hvis muligt
• Opsøg dyrlæge snarest
• Har du kortison tilgængeligt, bør du altid rådføre dig med dyrlægen inden du eventuelt bruger det.

Behandling af en hund der er blevet bidt, koster i gennemsnit 2.500 kroner. For dyr der skal have intensiv behandling havner prisen sjældent under 8.000 kroner.

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner