Hunde kan varme deres eget blod op

Har du nogenside undret dig over, hvordan hunde kan gå rundt i sne og is - i bare poter?


`img:246695:300`
Sneen daler ned. Ungerne tumler rundt i haven og bygger snemænd og kaster med snebolde. Hunden stormer glad rundt og jagter de faldende snefnug. Det er et normalt syn for mange hundeejere. Mange har også undret sig over, at hunden kan løbe rundt i det kolde sne i lang tid, uden at blive kold i hele kroppen. Tænk sig hvis et menneske gik rundt i bare tæer i den kolde sne. Der ville ikke gå længe inden hele menneskekroppen ville være blå af kulde. Men hvorfor sker det så ikke for hunde?

*Varmer det selv op*
Hiroyoshi Ninomiya er professor ved Gakuen University, lige uden for Tokyo, og han har studeret fænomenet. "Hemmeligheden ligger i blodet. Når der strømmer kold blod fra hundens poter op gennem benet, så har den udviklet et system så den selv sender iltet varm blod - i retning mod det kolde blod. På den måde bliver det kolde blod varmet op inden det når resten af kroppen.
Med andre ord, så har hunden altså et opvarmningssystem i benene" Siger professoren.

Ninomiya undersøgte en hunds ben under et elektronmikroskop og fandt, at på grund af de tætte ​​arterier og vener i trædepuden, kommer varmen i blodet fra hjertet, og tilføres til køligere blod ved benene.

Hunde er dog ikke de eneste der har den egenskab. Delfiner eksempelvis benytter samme smarte metode.

Men ikke alle hunde trives i det kolde vejr. Det skyldtes at mange racer i da er fremavlet til at have bestemte egenskaber, og der kan egenskaber som at varme sit eget blod op, være avlet væk.

"`img:246696:500`":http://www.proftag.dk

Det betyder at mange racer i dag slet ikke kan tåle at gå rundt i sne og is for længe.

Der er dog et andet problem man skal tage højde for når der kommer sne. Det er salt. Når folk salter for sne, sætter det sig i poterne på vores hunde, og det kan sætte sig som sprækker og som store gene for hundene. Derfor er det en god ide at bruge potevoks, og vaske hundens poter efter en tur i snevejr.
_/Gipote.dk - Kilde: dawn.com_

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner