Firbenet hedebo bag ny autentisk børnebogsserie

Charmerende hunds historie slår til lyd for mere højtlæsning, hundesnak, og hedenatur i børnenes hverdag - og højere kvalitet i børnelitteraturen!


`img:234032:300`
Forlaget Ro udgiver 15. december en splinterny højtlæsningshistorie for hele familien. Bogen hedder Rrolf af Heden, er skrevet af den debuterende forfatter Renee R. og er den første af foreløbig tre bøger om schnauzeren Rrolf's gøren (om man så må sige) og laden på en efter forfatterens mening undervurderet del af det danske land, Den Jyske Hede. Og så er det ikke engang løgn, vel at mærke! For historierne om Rrolf af Heden er nemlig ikke opdigtede - det er skam virkelige begivenheder genfortalt i børnehøjde! Dét, må man sige, er som schnauzeren selv en noget sjælden race i vore dages børnelitteratur, hvor traditionen er blevet enten fantasy med hekse, troldmænd, genfærd og dæmoner eller tossehistorier sprængfyldt med udtryk, der vel mest af alt hører til på toilettet - eller dét gjorde de i hvert fald engang.

Allerede i dén sammenhæng må Rrolf af Heden siges at skille sig markant ud. For den er altså en virkelig autentisk historie uden hekse, troldmænd og latrinære udtryk for udtrykkenes skyld. Men dét er ikke det hele. For den vil også noget mere. Forfatteren Renee R. vil nemlig gerne rette spotlight mod tre emner - som det tydeligt ses på bogens hjemmeside www.rrolf.com: Læs mere højt, tal med en hund, kom ud i naturen (gerne i form af Den Jyske Hede). Umiddelbart er der ikke noget farligt i de emner - men ser man nærmere på det første, kunne det godt gå hen og skabe noget røre i den litterære andedam, en andedam, som ser ud til at holde stejlt på sine troldmænd og toiletudtryk!
Forfatteren mener nemlig, at man som barn kan blive påvirket enten positivt eller negativt af den litterære ”mad”, ens forældre ”fodrer” én med, og at stilstand også er tilbagegang. Og Renee R. mener oven i købet, at der har været lige lovlig meget af den sidste mulighed de seneste år. Og sandelig om hun ikke også mener, forældrene måske skal gøre noget ved det…! Hun udtaler:
- Stil højere krav til børnelitteraturen! Det eneste krav til børnelitteraturen p.t. synes at være, at der ikke må være nogen - hverken fra læserens side eller fra dét, læseren læser - ud over at det bare skal underholde, selvfølgelig. Og helst også chokere. Og sprogbruget synes i den grad at være forsimplet. Men hvem er det egentlig, der dikterer det? Det virker jo også umiddelbart som det rareste, at der ingen krav er, og at man som forældre ikke skal tage stilling til noget så ”harmløst” som litteratur. Men litteratur har konsekvenser - både for børnenes sprogudvikling og for, hvordan de klarer sig i skolen og senere i livet. Jeg vil måske hellere vende den om og opfordre forældre til at udnytte den mulighed, de har, for at styrke deres børns potentiale - ved at læse mere højt, længere og af en højere sprogmæssig kvalitet. Ikke bare for at man som barn får sit sprog stimuleret, men også får sin horisont udvidet. Så det ikke kun er Bamse & Kylling og dæmoner og vampyrer.
Renee R. mener, at forældrene skal tage styringen mere - fordi dét, man som barn læser og hører, påvirker én - og det er ikke sikkert, det er i en konstruktiv retning, mener hun. Som barn kunne Renee R. læse, før hun kom i børnehaveklasse, og det samme gjaldt for søsteren. Især moderen havde nemlig gjort en stor indsats for at læse sammen med døtrene, fra de var helt små, og der blev læst alt lige fra pixi-bøger over Astrid Lindgren til Bibelhistorier. Det vil sige, alt, lige med undtagelse af historier fyldt med dæmoner og toiletudtryk.
Og Renee R. mener, at den indsats, forældrene gjorde for at læse med de to små - og også kvaliteten af det læste - har haft afgørende betydning for, at både hun og søsteren hele vejen gennem skolelivet har ligget først i klassen både hvad angår almenviden og fagene som sådan, men i det hele taget var glade for skolen.
Og man mistænker, at højtlæsningen også har bidraget til, at Renee R. nu debuterer med sin første børnehøjtlæsningsbog.

Rrolf af Heden er skrevet som en klassisk højtlæsningshistorie, hvis uheldige, nulevende hovedperson får tankerne til at vandre mod det svenske til en (ganske vist tobenet og opdigtet) lyshåret lille dreng fra Småland med en lignende hang til uheldigheder. Den er dygtigt og vittigt illustreret af en noget hemmelighedsfuld kunstner ved navn Ejdsj Dii. (www.ejdsj-dii.com).

Den sande historie om Rrolf af Heden er et must for alle med hang til hygge og højtlæsning. Men som det ses af ovenstående, vil forfatteren gerne mere, end at Rrolf af Heden ”bare” skal være en god børnebogsserie, der driver af no-stress, naturlighed og bedårende billeder. Renee R. vil have os til at stille krav.

Ud over dét har Rrolf af Heden også andre store planer, men det vil Renee R. dog ikke løfte sløret for på nuværende tidspunkt.


_Udkommer 15. december 2011 på Forlaget Ro - forsalget er startet._

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner