Den oversete træning

Læs den spændene artikel om den oversete træning her på Gipote.dk


 


 


Af: Henrik Kostow (henrikkostow@gmail.com)


Journalist og hundementaltræner


 


Den oversete træning


Den gamle talemåde siger, at hunden er menneskets bedste ven. Dette er uden tvivl rigtigt, men spørgsmålet er i virkeligheden om mennesket også altid er hundens bedste ven? Dette kan måske lyde som et lidt underligt spørgsmål, men det er i virkeligheden ikke så underligt endda når det kommer til stykket.


 


I gamle dage havde langt de fleste hunde et arbejde, hvormed de tjente deres føde. De blev vagthunde, jagthunde, sporhunde, hyrdehunde osv. Ellere sagt på en lidt anden måde: Hunde havde et formål i deres hundeliv og var stolte over at kunne udføre det arbejde, de nu en gang var blevet udvalgt til at udføre.


 


En hunds liv i dag er dog noget anderledes end tidligere. Mange hunde har ikke længere de opgaver, der før i tiden var en helt naturlig del af hundens hverdag. Det betyder med andre ord, at de typiske arbejdshunde er gået fra at få deres instinkter og adfærd stimuleret naturligt til at være almindelige familiehunde, der i al for sjælden grad får stimuleret deres naturlige instinkter.


 


Der er naturligvis mange hundejere, der gør et stort stykke arbejde med at stimulere deres hund både fysisk og mentalt, men den mentale træning bliver alt for ofte overset af hundejere. Mange hundeejere har den fejlagtige opfattelse, at hvis hunden får dens fysiske behov for mad, søvn og motion dækket, har man en glad og tilfreds hund. Men hunde er intelligente dyr, der har et lige så stort behov for at blive stimuleret mentalt som fysisk. Uden tilstrækkelig mental træning opnår man aldrig at få en glad og lykkelig hund, men oftest en hund med alvorlige adfærdsproblemer.


 


Mental stimulering af din hund er ikke det samme som fysisk aktivitet. Mange hundetrænere og megen litteratur synes at leve efter mottoet: "En træt hund er en glad hund". Men intet kunne være længere fra sandheden, og jeg vil endda gå så langt som til at sige, at det kan være et direkte farligt motto at leve efter. Hunde, der får tilstrækkelig fysisk træning men er i underskud med den mentale træning, lider af en ubalance, der potentielt kan føre til endnu større adfærdsproblemer.


 


Lad os illustrere dette med et praktisk eksempel. Hvis du eksempelvis tager din hund med på lange og trættende lufteture, får hunden opfyldt sine fysiske behov for aktivitet og det endda temmeligt godt. Men hvis du undlader at træne og stimulere hunden mentalt, begynder den hurtigt at kede sig. Og alle hundeejere kan vist hurtigt blive enige om, at der er ikke noget værre end en fysisk fit hund, der keder sig! I stedet for at æde en pude, kan den energiske hund nu klare 10 puder i stedet.


 


Prøv bare at tænke på os menneskers velbefindende. Vi har alle brug for en vis mængde motion for at holde os i gang. Men vi har så sandelig også brug for at blive stimuleret mentalt. Det gør vi ved at læse en god bog, se en film, løse sudoku eller ved at tale med andre mennesker. Hvad ville vi ikke sige, hvis nogen fortalte os, at vi bare kunne gå en tur i stedet for at se en god film eller løbe en tur i stedet for en hyggelig middag med god mad og vin? Jeg har i hvert fald aldrig mødt nogen, der synes det var et bedre alternativ! Nej, vi mennesker har brug for at socialisere og blive stimuleret mentalt før vi med rette kan kalde os glade og lykkelige. Og det samme gælder for vores hunde.


 


Hvad gør man så?


Men hvordan træner og stimulerer man så sin hund mentalt? Det er hverken så besværligt eller kompliceret som det måske lyder og er faktisk noget der er sjovt både for hunden og dens ejer. Her på gipote.dk vil vi i den kommende tid sætte fokus på mentaltræning af hunde. Men for at give en lille smagsprøve på, hvor nemt det i virkeligheden kan være at stimulere en hund mentalt, er her 4 enkle men gode ideer:


 


1. Varier din hunds lufteture


Ved at variere din hunds daglige lufteture, får hunden mulighed for at tage nye indtryk og lugte til sig. Samtidig er der altid et moment af overraskelse, idet hunden skal "gætte" sig til om I nu skal til højre, venstre eller ligeud. Det er altsammen med til at stimuere hunden både fysisk og mentalt.


 


2. Travle lufteture


En travl lufteture vil sige, at du tager hunden med til  et travlt sted som fx. det lokale supermarkeds eller indkøbscenters parkeringsplads. Bliv der i 10-15 min og tag hjem igen. I den tid får hunden masser af tid til se, lugte, høre og mærke de mange nye indtryk, hvilket er en enestående måde at træne hundne mentalt på. Hvis der er en dyreforretning i dit lokalområde, der tillader at du tager din hund med indenfor, ville det være fremragende. Men sørg for at hunden IKKE selv tager for sig af de "gratis" smagsprøver!


 


3. Tag hunden med dig


Skal du ud på en mindre køretur for eksempelvis at tanke bilen op eller købe den ugentlige Lotto-kupon, hvorfor så ikke tage hunden med dig? Selv om køreturen for os mennesker virker kort, får hunden mange nye indtryk og oplevelser. Du kan endda gå rundt på parkeringspladsen i 5-10 min og lade hunden foretage sin daglige "tisse-avislæsning" og efterlade et par nyheder til andre hunde, der skulle komme forbi.


 


4. Den frosne håndklædeleg


Har du et par gamle håndklæde du ikke længere vil være bekendt og bruge, kan din hund sagtens få god gavn af dem. Gennemvæd et håndklæde og vrid det godt og grundigt. Læg det som en lang tynd pølse og læg din hunds yndlingsgodbidder på midten af håndklædet. Bind en løs knude så godbidderne er "låst inde". Frys håndklædet og give det til hunden UDENFOR huset! (Det kan og vil svine lidt)! Det er vigtigt at du hele tiden er hos hunden mens den leger og sørg for at hunden ikke begynder at spise trådene.


 


Du kan læse meget mere om den oversete træning af hunde i den kommende tid her på gipote.dk. Har du selv gode ideer og erfaringer med mentaltræning af hunde, hører vi meget gerne fra dig. Som ansvarsbevidste hundeejere sætter vi alle en dyd i at hjælpe hinanden med at få et endnu bedre forhold til vores firbende venner. Husk på at hunden er menneskets bedste ven, men menesket skal også være hundens bedste ven.

"`img:212125:200`()":http://www.proftag.com
"Husk hundetegnet klik her":http://www.proftag.com

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner