Kan ernæring påvirke hundens helbred?

Selvfølgelig kan den det! - både positivt og negativt. Tænk blot på det faktum at alle levende væsner på denne planet fødes med ,......


Den er designet til at helbrede, vedligeholde og formere sig selv. Det er alle kroppens mange milliarder af celler, som til sammen løfter opgaven, og de gør det helt enkelt ved hjælp af mad! Så det betyder i allerhøjeste grad noget for helbredet, hvad man giver sin hund at spise. Så enkelt det lyder, ligeså kompliceret er det, når man forsøger at afklare alle detaljer.

Det er fordi madens sammensætning i sin helhed, eller byggestenene om man vil, leverer det råmateriale kroppen skal bruge og er afhængig af, for at løse alle de opgaver denne fantastiske biokemiske “maskine” varetager hele livet igennem. Det er af respekt for disse helt igennem fascinerende biokemiske processer, at jeg denne gang vil “filosofere” lidt over, hvad mad kan og ikke kan gøre for kroppen Dette gøres med ønsket om at du, som hundeejer, får lidt “tanke-næring” som du kan bruge i din hverdag, til glæde for dig og din bedste ven.

 

Kronprinsessen citerede for et par år siden i et interview et gammelt ordsprog, der lyder således: “det eneste der er konstant, er forandring” - og denne sætning passer perfekt på det, der konstant foregår i kroppen. Et lækkert måltid mad bliver via kroppens “forvandlingsapparat” til kroppens egne celler og strukturer. Samtidig bliver brugte og gamle celler nedbrudt og dele genbrugt, eller fjernet som affald. Alt dette foregår uden at der skal skænkes en bevidst tanke … det sker bare! I den tid jeg har siddet her og skrevet de ovenstående sætninger har min krop foretaget sig en hel masse, medens jeg kunne koncentrere mig om skriveriet. Så længe kroppens systemer er i balance fungerer alle processer ubemærket. Først når kroppens fine biokemi kommer ude af balance, og denne uligevægt ikke længere kan kompenseres, så melder kroppen sig - med alt lige fra sult og tørst til sygdom, eller i sidste ende død.

 

Kroppens værste fjende!

Ensidig- eller fejlernæring er kroppens værste fjende, fordi resultatet er mangeltilstande, eller fysiologisk stress i kroppen, som skaber grobund for en lang række symptomer betinget af denne livsstil. Dertil kommer tilsætningsstoffer, som BHA, BHT og glycol, farvestoffer, smagsforstærkere og meget andet som kan påføre videnskabeligt dokumenterede belastninger.

 

Bevidstheden om dette skaber en eksplosiv vækst i salget af økologiske fødevarer og velfærdsprodukter direkte fra gårdbutikker, hvor fødevarerne produceres lokalt. Den udvikling er nøjagtig den samme i forhold til kæledyrenes ernæring. Folk vil have bedste råvarer og foder uden “fyld” og diverse tilsætningsstoffer, farvestoffer, smagsforstærkere og meget andet.

 

Næsten alle former for sygdom udspringer af stress. Dermed mener jeg ikke psykisk stress, men systemisk stress. Tænk blot på broccoli som jo er kendt for at være en særdeles sund grøntsag. Hvis man forestiller sig, at kosten udelukkende ville bestå af broccoli, så vil kroppen før eller senere komme til at mangle næringsstoffer, som ikke kan tilføres via broccoli.

 

Denne mangel på næringsstoffer stresser kroppens systemer, og det vil blot være et spørgsmål om tid før “kæden knækker” og kroppen melder sig med symptomer på systemisk stress. I en nøddeskal er det ikke et spørgsmål om at nogle fodermidler er gode og nogle andre slet ikke dur, for det afhænger altid af den sammenhæng det indgår i.

Når det er sagt, så er der visse fodermidler, som set med biologisk fysiologiske øjne egner sig bedre til at give hunde end andre, eller som er mere “sund fornuft” om man vil. Fodring af din hund, er og vil altid være dit hundeejer-ansvar. Fordi du er den, der helt suverænt bestemmer, hvad der bliver købt ind. Dette medfører også en livslang forpligtelse til, at forsyne hunden med alt det, den skal bruge for at leve et langt, sundt og godt liv.

 

Kroppens bedste ven!

I min arbejdshverdag er der fokus på at finde holdbare løsninger. Disse skal gøre det muligt for dyre ejerne (både når det drejer sig om kæledyr og om produktionsdyr) at give deres dyr en nem og sikker adgang til alt det dyrene skal bruge for at få et langt og sundt liv. Resultatet af mange års intensiv efterforskning er blevet til det jeg i dag betegner som KOMBINATIONSFODRING. Det er min erfaring, at kombinationsfodring er den bedste og mest stabile vej til et langt og sundt liv for dyr.

Samtidig er det den nemmeste vej for dig som hundeejer at løfte ansvaret som forsørger, fordi kombinationsfodring giver dig alle muligheder for at vælge lige netop den fodringsform, der tilgodeser såvel din hund som dig i dit samvær med din hund. Det giver dig mulighed for at vælge alternativer i en travl hverdag, og stadig være sikker på at din hund får de bedste livsbetingelser og næringsstoffer - helt enkelt!

 

Af: Rebekka Gadeberg MSc, ejer og grundlægger af VetCur Biotec




"`img:212125:200`()":http://www.proftag.com
"Husk hundetegnet klik her":http://www.proftag.com

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner