Hvorfor spiser hunde planter

...det er et godt spørgsmål, som vi ofte får stillet her i VetCur Biotec, og forklaring er ganske naturlig.


 Hundene spiser ikke bare planter eller græs, de spiser hestepærer, kaninpumler, kokasser, bær, frugter, rødder, nødder osv. og det gør de fordi de derigennem får næringsstoffer, som de ikke kan få fat i på anden måde. Nogle hunde eller især hvalpe spiser andre hundes eller endda kattes afføring, og dette har selv samme årsag - i afføringen findes «rester» som den pågældende hund har brug for og som den ikke kan få fat i via sit foder, eller den fodring den tilbydes.


 

Ulven i din hund.

For dog at kunne svare ordentligt og mere detaljeret på dette ofte stillede spørgsmål, er det dog nødvendigt at gå lidt i dybden med vores hundes oprindelse eller evolution om man vil.

I slutningen af det 19. århundrede gav genetikkens ”urfader” Gregor Mendel den moderne forsker det værktøj, som har spillet en afgørende rolle i kortlægning og udfærdigelse af bl.a. hundefamiliens stamtræ.

Genetiske studier af hundefamilien fastslår at alle eksisterende tamhunderacer højst sandsynligt, har en fælles stamfader, en direkte forfader til den nulevende grå ulv (Canis lupus), der levede for mere end 100.000 år siden i Asien. Det at den genetiske forskel mellem ulv og tamhund er forsvindende lille, kun 0,2% (mtDNA), betyder at den menneskeskabte selektion, der startede for ca. 12.000 år siden, ikke har påført tilstrækkelig genetisk drift til at separere arterne - eller sagt på en anden måde, tamhunde er blot morfologiske «varianter» af deres vilde og meget nære slægtninge ulvene. På grund af det ovenfor omtalte tætte familiære tilhørsforhold, skal forklaringen på hvorfor hunde spiser græs/ planter også findes i deres stamfaders evolutionære tilpasning til en levevis som omnivor prædator (= altædende rovdyr) fordi selektion på hundens udseende har ikke ændret hundens grundlæggende biologi og fysiologi.

 

Afføringen afslører livsvigtig tilpasning.

For at få indblik i, hvad et dyr spiser, undersøger biologer bl.a. det dyret efterlader (måltidsrester) og afføringen. Afføringsundersøgelser (= scat-analyser) fortæller ikke kun hvad dyret har spist, men også hvad den ikke har fordøjet. Sammenholder man ovenstående med hundefamiliens omfattende biologiske studier, så indgår planter, bær, bark frugter, nødder, rødder osv. som en helt igennem naturlig del af hundefamiliens føde, enten gennem byttedyrets maveindhold, eller ved at hundenes vilde slægtninge opsøger og aktivt indtager disse vegetabilske næringsstoffer.

Alle scat-analyser af rovdyr tager udgangspunkt i det åbenlyse - rovdyrenes byttedyr. Scat-studier viser igen og igen at byttedyrets ”sidste måltid” også er en del af rovdyr-madpakken. At spise byttedyrets maveindhold og indvolde først er sandsynligvis med til at øge muligheden for rovdyrets overlevelse i naturen, på flere måder.

1)     For-fordøjede plantedele fra byttet sammen med byttes indmad sætter gang i rovdyrets fordøjelsessafter. På den måde hjælper byttedyrets indmad med til at rovdyret kan fordøje kød, knogler og hudstrukturer mest optimalt. I naturen er der jo ikke råd til at lade noget gå til spilde!

2)     I dag kendes til mere end 30.000 aktive plantesubstanser og hver dag opdager forskere nye substanser. Planter er altså en naturlig kilde til en lang række essentielle næringsstoffer/ byggesten, og sekundære plantestoffer, der i deres helhed kan fungere som en slags naturligt ”husapotek”.

 

 

Planter - det ”værdifulde led” i helstøbt og afbalanceret ernæring.

Sammenfattet kan man altså sige at hunde spiser planter, bær, bark, rødder osv. for at få adgang til livsvigtige næringsmæssige byggesten, som hunden er afhængig af for at overleve og ikke kan få på anden vis.

 

Man har endnu ikke i alle detajler, studeret planternes specifikke betydning for overlevelse og evt. sundhedsbevarelse, for rovdyr. Da byttedyrene som oftest er planteædere, spiller plantenæringsstoffer dog uden tvivl en livsvigtig rolle i næringsstoftilførslen, for rovdyrene. Dette understreges også af at scat-analyser viser at rovdyrene kun udskiller ringe mængder planterester, set i forhold til den mængde de indtager.

 

Sammenholder man den biologiske viden med at flere og flere hunde lider af allergier, maveproblemer, autoimmune problemstillinger, adfærdsproblemer, forringet livskvalitet på grund af kroniske og invaliderende sygdomsforløb herunder HD, er byttedyrets maveindhold en vigtig faktor, som man efter alt at dømme ikke har taget tilstrækkeligt højde ernæringsmæssigt. Som hundeejer er denne viden derfor af største vigtighed så man kan tage hensyn til det når man fodrer sin tamme hund derhjemme.

 

 

Af: Rebekka Gadeberg MSc, ejer og grundlægger af VetCur Biotec

www.NaturligtDyrefoder.dk       www.vetcur.dk



"`img:212125:200`()":http://www.proftag.com
"Husk hundetegnet klik her":http://www.proftag.com

0 stjerner fordelt på 0 stemmer

Kommentar

Log ind for at kommentere og give stjerner