Border Collie

Herunder finder du en liste af salgs annoncer med racen Border Collie.


Border Collien blev opdrættet som hyrdehund og anerkendes i dag som den førende.
Har man ikke får i baghaven, så kan man med fordel træne agility med racen.
Det er den super dygtig til.

Se annoncer for racen længere nede på siden.

 
Kort og godt om Border Collien

 • En Border Collie kræver meget motion
 • Det er en af de mest intelligente hunde
 • Som er yderst lærenem
   
 • En Border Collie kan være mistænksom overfor fremmede, hvis den ikke er blevet korrekt socialt socialiseret fra hvalp af
 • Hold øje med din border collie når den er ude alene - den kan nemlig godt blive fristet til at gå hjemmefra, hvis noget fanger dens interesse.
   
 • Den trives ikke i en lejlighed, men steder hvor den har mere albuerum
 • Den er heller ikke glad for at være alene hjemme for længe af gangen.
   
 • En Border Collie kan leve op til 17 år
 • Vejer 12 - 20 kilo
 • Og er alt mellem 46 - 56 cm høj.


Border Colliens sind

Border Collien er avlet til at være hyrdehund, altså at drive hyrder sammen - oftest får. Har du nogensinde har haft fornøjelsen af at se et border collie i aktion med en flok får, så er du ikke i tvivl om, at det er det, som den er født til.

Den mestrer sit arbejde til topkarakter, og manøvrer fårene præcis derhen, hvor hyrden vil have dem - nærmest inden, at hyrden har givet kommandoen. En Border Collie er nemlig så fintfølende og følsom at den har en uhyggelig evne til at vide, hvad du vil bede den om, før du gør det.

Det er ikke et must, at racen bor på en farm, hvor den kan udføre sit arbejde på marken.

Men den vil alle steder, have en overvældende trang til at samle en flok. Så som familiehund, hvor der ikke står får i baghaven, der vil border collien se muligheder i børn, katte, egern og alt andet, der bevæger sig.

Som ejer af en Border Collie skal du være obs på dette, da det ikke er alt som er helt ufarligt at samle sammen - fx biler.

Samtidig er Border Collien en dejlig familiehund, som er social blandt dem den kender. Den kan dog godt være en smule tilbageholdende overfor fremmede.

Jovist, kan den ligge stille. Men det er ikke en hund, som ligger flere timer med dig på sofaen, mens du drikker te med en veninde.
 

En Border Collies forhold til børn og andre kæledyr

Border Collien kan sagtens blive en fantastisk følgesvend for børn at vokse op sammen med, det kræver blot lidt træning fra start.

Som skrevet ovenfor, så ligger det i dens instinkt at have en overvældende trang til at samle en flok, inkl. børn. Derfor skal den lige lære at det ikke er ok med baby, som ligger og leger på gulvet. For baby synes nok ikke, at det er lige sjovt altid - især ikke, hvis Border Collien begynder at nappe lidt, fordi babyen ikke lystre på dens ordre, som fårene på marken. Wonder why :)

 
Det kræver en Border Collie af motion og stimulering

Border Collien har det bedst i et miljø, hvor der er albuerum, gerne i hus med have, eller endnu bedre, på en gård med marker.

Det skal nævnes, at det ikke er en race, som normalt stikker af hjemmefra, men dens nysgerrighed kan fra tid til anden lokke den til det.

Uanset miljøet kræver en Border Collie en stor mental og fysisk stimulering hver dag, og den har brug for en ejer, der er villig og i stand til at give det. Hvis du ikke har en gård med får, ( det har de færreste nok) så er hundesport et godt alternativ. Dens intelligens, og atletik gør den perfekt til udfordringer som agility og den vil knus elske det.

Der skal gerne ske noget hele tiden! En Border Collie, som ikke er på farten vil nemt kede sig, og gøre den destruktiv og trist.

Husk, at racen blev opdrættet til at løbe dagen lang, som hyrdehund.


Sådan opdrager du din Border Collie

Oplevelser i de første 4 måneder af en hvalps liv, har meget stor indflydelse på hvordan hvalpen vil se på verdenen når den bliver ældre.

Som hvalpeejer handler det derfor om, at skabe så mange positive møder og situationer med andre dyr og mennesker som muligt, for at få en velafbalanceret voksen hund. En hundetræner kalder denne process for socialisering.

Racen kan virke mistænksom, hvis ikke den bliver socialt socialiseret fra hvalp af.

Derfor kan det anbefales at gå til hvalpetræning med sin Border Collie hvalp, så den bliver eksponeret for så mange mennesker og andre hunde som muligt, og derved opbygger tillid.

Men hensyn til træning, så lærer Border Collien hurtigt. Den er også kendt for at være yderst følsom over for kommandoer, alt lige fra fløjte og håndsignaler til et hævet øjenbryn - det fanger Border Collien.

Dens personlighed er nemlig karakteriseret som opmærksom, energisk, hårdtarbejdende og smart i en fart - faktisk så meget fart, at det nogle gange er svært at holde racen udfordret.  

 
Kendte sygdomme hos racen Border Collie

Border collier er generelt sunde og raske, men som alle andre racer, så er racen mere udsat overfor at bestemte sundhedsmæssige forhold.
 

Følgende genetiske sygdomsproblemer kan opstå i racen:

Progressiv retinal atrofi (PRA)
Collie Eye Anomaly
Osteochondrosis Dissecans (OCD)
Hofte dysplasi
Epilepsi


Ansvarlige opdrættere har dog fokus på, at holde racen så fri som muligt, for disse genetiske helbredsproblemer, ved hjælp af genetisk screening af avlsmateriale.
 

Border Collie gennemsnitsalder

En Border Collie bliver oftest mellem 10 - 17 år.
 

Hvordan ser en Border Collie ud?

Border Collien var egentlig korthåret, men fremavl af den lidt længere pels har vundet manges hjerter, så det er den man ser mest til i dag.

De mange forskellige farvenuancer i pelsen gør racen speciel, den kan fås i blå/hvid, sort med hvide aftegninger, blue merle, tricolor og zobel.

Hannerne er typisk mellem 48-56 cm høje og vejer 14-20 kilo men hunnerne typisk er mellem 46-53 cm høje, og vejer 12-19 kilo.

Derudover har den en atletisk krop, med et intelligent udtryk og intens blik.
 

Pleje af en Border Collie

Det kræver ikke meget arbejde at holde den hårdtarbejdende Border Collie top lækker.

Pelspleje på den er minimal.

Den skal blot børstes mindst én gang om ugen, for at fjerne løse hår. Måske lidt mere i de perioder, hvor den skifter pels.

Bad er blot en gang hver fjerde måned, eller efter behov hvis den er beskidt eller lugter.

Tandpleje er selvfølgelig en nødvendighed.

Du bør børste din border collies tænder og købe godbidder som er designet til dens tandhygiejne, som kan hjælpe til en sundere mund. Start når din border collie er ung, så den bliver vant til det, og gør det gerne to eller tre gange om ugen, hvis du ikke har tid til det dagligt.

Undgå at lade neglene vokse sig for lange, da det kan ende med at blive ret smertefuldt for din lille hyrdehund. Klip dem gerne en gang om måneden, så burde de være i orden.

Sidst men ikke mindst skal du rengøre dens øre regelmæssigt for at fjerne overskydende voks og snavs, så der ikke udvikles en øreinfektion. 
 

Historien om Border Collien

Racen border collie stammer oprindeligt fra grænselandet mellem Skotland, Wales og England. Her blev de allerbedste hyrdehunde brugt til at avle værdifulde afkom, som skulle optimere arbejdet for hyrden med kvægene på marken.

Hunderacerne der kom ud af hvalpekuldene varierede alt efter terrænet og det arbejde der blev krævet at de skulle udføre i den enkelte region - en af racerne blev til Border Collien.

Border Collies navn afspejler derfor delvist dens skotske arv af ordet collie, som refererer til fårhund.
I dag anerkendes Border Collie som den førende hyrdehund.


Er du og racen Border Collie et godt match?

En Border Collie anbefales udelukkende til aktive hundeejere, som gider at investere energien i dens store behov for motion og stimulering.


3 spørgsmål, som du bør stille dig selv inden du vælger at afskaffe en border collie:

 1. Er du en meget aktiv hundeejer?
 2. Bor du i hus med have?
 3. Vil du engagere dig i border colliens sporty interesser?

Kan du svare ja til ovenstående, så kan du med god sandsynlighed skabe et dejligt liv for denne lille krudtugle.

 

Held og lykke!


Copyright Gipote.dk - Det er ulovligt at kopiere denne tekst.

Powered by Froala EditorEller
Søg på en anden hunderace

arrow


Image
Border Collie

Ud af dette fine kuld på 5 er der kun 2 tilbage. 1 tæve og 1 han. De er født 27 jan og klar til nyt hjem 24 marts. Sælges uden stamtavle men vacc, chippet, ormekur og dyrlægechekkket. Stueopdræt og er...

Alder 5 uger
9430 Vadum
Image
Border collie, Han, 7mdr.

Sød hund sælges. Den er vandt til at være ude og inde. Ligger stille på bagsædet, når der køres bil. Den kan stadigvæk opdrages. Den vil have godt af at komme et sted hen, hvor den kan bruge sin energ...

Alder 7 mdr.
7950 Erslev