Indlæg: 6

Oprettet af | Oprettet: 15-10-2014, 13:55

Vagtsom Schæfer hvalp/unghund

Hej

Vi har en lækker schæfer tæve på snart 7 måneder. Over de sidste par uger er hun dog blevet meget vagtsom når hun ligger på sin plads i stuen. Hun ligger typisk lige på grænsen til at være faldet helt i søvn, men man kan se ørene er aktive. Det kan være alt fra en cykelist til skrappende fugle der kan sætte gang i en omgang gø'en. Vi forholder os roligt og siger "vi har hørt dig", men det er ikke altid nok til at få hende ned igen.

Hun bliver luftet 3 gange dagligt, og vi har gang i lidt forskellige samarbejdsøvelser, så jeg vil mene hun bliver rigeligt og rigtigt aktiveret.
Om natten sover hun i bryggerset i den anden ende af huset, der hører vi ikke noget fra hende.

Vi har selv to teorier til ændringen i hendes opførsel:
1. Hun nærmer sig sin første løbetid, og det påvirker hendes humør?
2. Jeg er for nylig kommet på krykker, og kan derfor ikke lufte hende. Dvs. alt luftning foregår af min kæreste, dog stadig i samme mængder. Men måske min situation kan få hende til at føle hun skal passe på os?

Hvordan håndterer vi bedst situationen. Vi vil gerne have en hund der kan være i samme stue som os selv, uden vi bliver afbrudt af gøen.

På forhånd tak

Skriv et svar til indlægget



15-10-2014, 17:59

Hun er nu unghund, som du også selv skriver, "teenager" og i den alder, hvor hun snart er fysisk kønsmoden. En alder hvor hunde også igen kan få hvalpenykker, og skal genopdrages.
Det kan være hun bliver mere rolig igen efter hendes løbetid.
Om hendes gøen kan tilskrives, du er på krykker og derfor ikke kan lufte hende, måske heller ikke være med i andre aktiviteter, er også muligt. Hunde lægger jo mærke til forandringer hos deres mennesker.
På denne årstid, er hunde jo også mere inde, hvor de ikke kan se, men høre pludselig støj, og derfor gø.
Så noget jeg synes i kan prøve for at stoppe uønsket gøen, så lad en radio eller TV være tændt. Og på den måde minimere støj udefra. Noget jeg også altid anbefaler i alene-hjemmetimerne om dagen, hvor hunde fordriver tiden bedst ved at sove.

17-10-2014, 14:44

Jeg tror så ikke det handler om jeres schäfertæve som sådan passer ekstra på dig/jer - hyrdehunde er som udgangspunkt meget lydhøre og også med lyd på, og det med gøen "vågner" gerne i kønsmodningsfasen, men det er muligt hun er påvirket af, de rutiner hun har været vant til, nu er ændret grundet din situation, og hun er en smule utryg/nervøs. Gøen handler ikke altid om at hunden er stærk, mere at den er usikker.

I gør rigtigt i at forholde jer roligt, men måske et skarpt Nej eller Stop eller klap i hænderne, kan få hende afledt - I skal bekræfte hende i, at der ikke sker noget farligt, og rose hende, når hun bli'r stille.
Med tiden bli'r det bedre, men helt undgå gøen, tror jeg ikke I kan, som sagt er det et almindeligt hyrdehundsignal, når den er utryg, når den er glad, når der sker nye ting....
Ellers enig med Aase om at minimere støj udefra til en start.

09-11-2014, 10:08

Hej

Jeg synes det lige så stille bliver bedre nu her. Vi afleder hende så meget som muligt, og det sker ikke så ofte at hun finder noget der skal gøes af. Derudover har vi fjernet potentielle stresskilder, som f.eks. boldlege og har nok også skruet lidt ned for øvelses mængden, og det virker umiddelbart til at have en positiv effekt. Jeg har dog fortsat et par spørgsmål.

Hvor lange ture skal hun have dagligt? Vi er pt. på 3 ture hver af ca. 20-35 minutter.
Hvordan kan det være hun er stille når hun sover selv om natten i bryggerset, men er mere tilbøjelig til at gø når hun sover i samme rum som vi befinder os i (stuen)? Burde hun ikke have mere tryghed i vores selskab?

/Peter

09-11-2014, 11:56

En schæfer unghund, tror jeg godt kan have behov for mere end 20-35 min. gåtur 3 x dgl. Især hvis den luftes nogenlunde samme rute hver gang. Eller går og snuser meget af tiden.
Så hvis i ikke har mulighed for at gå længere ture, én afgangene, så skift rute, så hun oplever nyt.
Det er lige så vigtigt at hunde bruger deres hoved, som ben.

Voksne schæfere, ser jeg tit luftes ved siden af en cykel. Det må jo være fordi de kræver meget motion.

At hun gør mere ved at opholde sig sammen med jer om natten, kan så ikke skyldes utryghed.
Måske virker det tværtimod "forstyrrende" på hende, så hun gør for at få kontakt. Hun hører og ser jer jo. Så hvorfor ikke lade hende sove i bryggerset i stedet for.
Nattero er godt for alle.

10-11-2014, 15:21

Der er vel ikke tale om I sover i stuen om natten, men at hunden ligger og sover/hviler sig mens I er i stuen ? Sådan opfatter jeg indlægget.

Tror bare det stadig er, hun er mere obs på lyde i dag og aftentimer - hunde kan godt kende forskel på hvornår det er "rigtig" sovetid og hvornår ikke - måske hører I hende heller ikke, når hun er i bryggers i den anden ende af huset, og når I selv sover.

Jeg oplever ikke at hunden, på samme måde sover igennem som os, min egen gamle hund flytter sig rundt i løbet af natten.

Synes det er godt I har skruet ned for stressrelaterede aktiviteter, men måske ville hun ha' godt af at ha' nogle sporøvelser på én af gåturene - men en tæve omkring første løbetid, har brug for at lave øvelser den godt kender, så det skal ikke være noget med stor sværhedsgrad.

10-11-2014, 18:30

Hej Tina.

Jeg har lige læst Peters indlæg igen. Du har ret, i din forståelse af det Peter skriver.
Heldigvis lærer hunde at kende forskel på dag og nat. De kan godt fornemme at om natten er det sovetid. Bella sover også hos os i stuen om aftenen, men ikke på samme måde.
Ved 23-tiden lukkes hun ud på sin "tisseplads" i hundegården. 5.min efter kommer hun ind igen, får sin godbid, og går selv i seng i eget værelset.
Bella er et vanedyr. Vi har en regelmæssig døgnrytme. Hun kender nærmest klokken for spise, leg, - og gåture. "Glemmer" vi tiden, skubber hun til vores ben med snuden. Vi behøver heller ikke noget vækkeur.
Næsten præcis kl. 7.30 gør Bella en gang. Hun sover i et værelse i den anden del af huset, bag en lukket dør. Men vi har entre - og soveværelsesdøren på klem, så vi kan høre hende.
Hun står ikke ud af sin seng, før vi åbner døren, men så er hun også hurtig ude i køkkenet, hvor hendes mad står klar.