Indlæg: 22

Oprettet af | Oprettet: 15-03-2014, 10:33

hvornår må hvalpe sove ude?

Hey hundeejere jeg er ny her inde og er jeg også inden for det med at være hundeejer..
Jeg og min kæreste skal have en lille ft springerspaniel tæve slut april og vi har planer om at hun skal sove ude i en hundegård som vi laver hvor hun både har mulighed for at være ude og inde...
Mit spørgsmål er hvornår det er bedst vi begynder at venne hende til at være der ude og hvordan skal vi gøre?

Skriv et svar til indlægget15-03-2014, 14:23

En lille ny hvalp skal være så tæt på sine nye mennesker som muligt - det er bedst at sove sammen med hunden, den første tid, så den bli'r tryg ved jer, og I kan komme ud med den, hvis den skal småt el. stort om natten.
At sætte den i hundegård, bli'r den ikke renlig af.

Efterhånden kan I introducere den til hundegården, ved at lege med den og fodre den dér, så den forbinder gården med noget godt og et rart sted at være.

En hundegård i forbindelse med boligen, kan være en praktisk ting, hvis man ikke har mulighed for at hegne ind, eller der er meget trafik ind og ud af huset, men må tilstå at det undrer mig, det er det første man tænker på, når man skal ha' en lille hvalp, den skulle jo gerne købes, fordi man har lyst til at være sammen med den....!

15-03-2014, 14:49

Jeg mener det samme som Tina Det er da synd at en lille hvalp skal sove i hundegård
Den skal være sammen med jer så meget som muligt Husk på at en hund er et flok dyr Den forbinder jer med dens flok I får aldrig en god hund ud af det ved at sætte den i hundegård
Hvis i ikke vil ha den i soveværelst har i vel en gang den kan sove i med tiden Men i skal være der for den i den første tid Det er en meget stor omvæltning at skulle fra sin mor og søskende

15-03-2014, 16:01

Jeg er faktisk målløs ved at læse dit spørgsmål.
Jeg troede kun det var i Øst-landene hundene boede hele døgnet i en hundegård. Der hvor de er mere vagthunde end familiehunde.

Selv har jeg oplevet det i Rumænien, hvor hundene ikke behandles godt som vores hunde i Danmark. Der skal de bare være heldige, hvis de ikke er gadehunde.

Jeg siger som Tina og Inger, hvordan kan du overhovedet få den tanke, at jeres hvalp skal leve sit hundeliv i en hundegård m/hus.

Har du fortalt din opdrætter det ?

15-03-2014, 17:08

Jeg syntes i svarer meget hårdt det er bestemt ikke det første jeg har tænkt på men det er det jeg har været i tvivl om og derfor spørger jeg jer...
jeg skriver ingen steder at min hund skal være der ude hele tiden den skal selfølgelig være sammen med os alt den tid det er muligt men skal være ude i sin hundegård når vi ikke er hjemme og når vi sover... vi har selv familie der gør det og de har de skønneste hunde
det jeg var i tvivl om hvordan jeg gjorde det så skånsomt som mulig for at hundgården blever et positivt sted for hende

15-03-2014, 17:30

Jeg syntes det er iorden at i vender den til at være i hundegård .når i er på arbejde Men jeg syntes ikke det er iorden at den skal sove i sin hunde gård Hvorfor mener du at den skal det ?
Jeg vil ikke virke hård mod dig jeg siger bare hvad jeg mener I kan jo vende den til at være i hundegården i 1 times tid af gangen fra ca 3 mdr. alderen Jeg har haft hunde hele mit liv og jeg er ved at være orpe i alderen Men jeg har aldrig haft en hund i hundegård men i kan jo bo et sted hvor det er nødvendig Så er der jo ikke noget at gøre ved det Men jeg mener det er synd at den skal sove der

15-03-2014, 17:31

Kan se du har skrevet i Gipotes brevkasse og fået et fyldigt svar fra adfærdsbehandleren - dér nævner du også at hunden skal bruges til jagt, og nu skriver du, at familien har hund udendørs (sikkert også "jagtfolk"), men hér i forum er vi alm. dedikerede "hundefolk", så det med at opbevare hunden i hundegård skurrer fælt i vore ører.

Ved godt at det er almindeligt brugt blandt jagtglade at ha' hundegård, men jeg forstår ikke nødvendigheden af, at hunden skal sove samme sted, som den opholder sig om dagen - kan forstå det hvis man har et kobbel af hunde, men fordi man har en enkelt, er det jo unødvendigt - tror mere det handler om gamle "jagttraditioner" og syn på hunden som en brugsgenstand...

15-03-2014, 17:43

Råd om hvordan du kan lære din lille hvalp at opholde sig i en hundegård, når den er:

Alene hjemme, og når i sover, dag og nat året rundt, det kan jeg ikke.

Men jeg kan som mange andre hundeejere her på forum også kan, rådgive om hvordan den som en almindelig familiehund kan tilvænnes til trygt at opholde sig i hjemmet, alene hjemme nogle timer dagligt, og om natten når I sover.

Men din familie, der holder hunde, som lever mere eller mindre ude dag og nat, hele året, kan sikkert give dig gode råd for det.

15-03-2014, 17:51

Hvorfor ser i en hundegård som at være så slem?
Vi vil helst ikke have vores hund ind i soveværeset andet end i starten og derefter ryger den lige så stille ud i vores gang og derefter ud i hundegården...
den hundegård vi laver er tilkoblet et isoleret rum hun kan gå ind i og sove og så kan hun gå udenfor hvis hun har lyst det er tag over hende og hun er i læ..
Tænker bare der er mere plads i der ude end der er i vores gang og når ikke vi vil have hende til at sove på vores soveværelse er det så ikke lige så godt som vores gang?

15-03-2014, 18:36

Jamen, det er vel heller ikke "slemt" - det er mere jeres holdning til det at ha' og få hund, når I ikke har haft det før.
I min optik skal der bruges masser af tid og tålmodighed, til hvalp og unghund, og den har i den grad brug for sin nye famile i lang tid, inden den er så tryg, at den kan overlades til sig selv og selv finde ud af at gå ind og ud, når den lyster - det er faktisk noget den skal lære over tid.

I vil gerne gøre som jeres familie gør, og jeg vil som Aase sige, at så er det mest nærliggende at spørge dem til råds...

15-03-2014, 18:58

Men hun bliver da ikke overladt til sig selv før andre hunde når de kommer ud i en gang og når man begynder på arbejde igen 14 dage efter... prøver bare at forstå jeres holdning og ville bare høre om i havde nogle gode råd for vil da gøre det så godt for hende som mulig

15-03-2014, 20:05

Men hva er forskellen på at den sover i en gang for sig selv og i en hundegård for sig selv? Den kommer selfølgelig først der ud og sover når den er klar...

15-03-2014, 20:12

Og kommer lige som hvis den sov i vores gang ind og hygger med os om morgen
så den kommer ikke til at være mere alene end hvis den havde sovet i vores gang

15-03-2014, 21:45

I den hundegård er der indlagt varme, ? og har i en dør på klem,? så i også når i sover, kan høre hunden hvis den "kalder" på jer. ? Vågner før jer om morgenen, eller bliver syg. F.eks. kaster op, får diare`. Det vil ske også for jeres hund.

Mine hunde har også altid sovet alene, i et værelse, men ikke mere alene, end vi trods afstanden hvor vi sov i hver sin ende af huset, altid med åben soveværelsesdør kunne høre dem, hvis de fik brug for os. Jeg er sikker på, at hverken de hunde vi har haft, og Bella vi har nu, følte sig alene.

Alene hjemme var de max 5 timer om dagen, uden problemer. De var luftet og fodret. De fik en godbid, og så vi gik ud af gadedøren. Alle sov de fra vi gik, til vi kom hjem igen. De havde deres faste pladser i huset
2 gamle tæver og en unghund opholdt sig i køkkenet, 2 tæver, mor og barn i forstuen, med åben dør til hundeværelset. Imellem dem lå bryggerset, og rummene var kun adskilt af børnegitre, så de stadig kunne se hinanden. En radio var tændt, der var lys og varme efter behov, så alt var som når vi var hjemme. Det gav trygge hunde, og ro i huset.
Hvis de havde været anbragt i en hundegård, hvem skulle så forhindre dem i evt. at gø af katte, fugle, og andre forstyrrelser, til stor gene også for naboerne. I kulde og regn, skulle de så også selv klare sig, ude eller i et hundehus.
Hvorfor overhovedet anbringe hunden i en hundegård, det kan jeg ikke se nogen grund til.
Der er vist kun et par enkelte racer, der har behov for det, også om vinteren. Du kan jo spørge din opdrætter, hvad der er bedst for en Springerspaniel. Det er altid klogt at spørge sin opdrætter om råd for alt.

15-03-2014, 22:00

Forskellen på at jeres hund sover i gangen og hundegården, er at i kan lade døren mellem hvor i sover og gangen stå åben, adskilt med et børnegitter. Hunden vil klart derved vide at i stadig er i huset sammen. Og er gangen ved jeres soveværelse, vil hunden også vide i er hjemme selvom i har lukket døren. Og den accepterer det.
Men I vil næppe lade døren stå åben ud til hundegården tænker jeg, som ingen forbindelse har til jeres hus. I hundegården, med et tilstødende isoleret rum, hvor kun den opholder sig, vil den føle sig alene.

15-03-2014, 22:11

Du skriver selv, i har familie der gør det med deres Hunde, og her er det vigtigste ordet hunde i flertal. En hund er et flokdyr, og den trives bedst i sin flok og dens flok er jo jer!

Der er så to muligheder for at give den en god flok, enten lade den være sammen med jer, eller at give den firbenede kammerater. En hvalp giver man den bedste og mest trygge opvækst ved at lade den sove så tæt på flokken som muligt, de første uger, evt. Måneder ved siden af sengen og så kan man langsomt flytte kurven ud i gangen, evt. bag et babygitter. Men at flytte en ung hvalp eller unghund ud til en alenenat, det er decideret dyrplageri.

Alternativet er at få fat i en voksen hund, der er vant til at sove alene og så lade hvalpen sove sammen med den. Men stadig så skal i for renlighedslære og socialiseringen skyld lade hvalpen sove inde i starten, så i kan høre hvad den gør og vil. Den voksne hund skal så sove sammen med hvalpen inde i starten, så de bliver et godt fasttømret makkerpar. Det er den eneste måde jeg ville finde det lidt acceptabelt at lave en udeboende hund på. Men li' det kan jeg ikke på trods af, at jeg er vokset op i en jagtgal familie, der praktiserede noget lignende, dog med en flok på 4-5 hunde.

21-03-2014, 08:16

Hej Malene,

Jeg kan godt se det har stået stille her lidt, men jeg syntes ikke du har fået svar på hvorfor vi glipper sådan ved at du vil have din hund udebfor i forhold til ude i gangen. Der er to grunde:

1) Vores hunde er ikke nyttedyr, de er kæledyr. Vi elsker dem uforbeholdent og kigger aldrig på dem som andet end, ja, et slags barn! Faktisk, har studier vist at hundeejere danner ligeså meget af kærlighedshormonet oxytocin når de kæler med hunden som ammende mødre gør for deres lille spædbarn (guderne vide, hvordan de ville have vi skulle overføre det til mænd). Det er vores barn, og vi vil da ikke smide vores lille baby ud i natten helt upåagtet, hvor kunne du foreslå det?
Ikke at jeg nu siger, at hverken du eller din familie elsker jeres hunde, men I ser dem altså som noget der har en funktion, og ikke som noget I bare elsker. Vores hunde er nok mere til besvær end gavn, men vi er da ligeglade.
2) Hunden er tryggest tæt ved sin flok, når den kan lugte og høre dem. Det kan den ikke udenfor, der er den helt alene og jeres lugt hænger altså bare ikke ved når vind og vejr kommer og bærer det væk. Men jeres hus er fuld af jeres lugt. Selv mennesker kan lugte lidt af det, så kraftigt er det! Hunden er tryggere indendøre. Det kan godt være, at I har bygget et godt, solidt hundehus med en meget fin gård til den, og at den ikke vil være specielt mere udsat derude end inde i gangen, men den vil ikke føle sig lige så sikker, fordi den er jo blevet sparket ud af hulen og væk fra far og mor. I kunne måske smide et par solidt brugte t-shirts som I har gnubbet jer godt i et par dage, men det vil altså ikke være det samme som et hus der har akkumuleret måneders, års, værd af jeres lugt. En af mine hunde vil så gerne have min lugt med sig, at hun gnubber sig mod mit ansigt (eller også er det en kommentar på min hygiejne)! Hvis der så var en hundeflok... Men den har du hørt.
En bonus årsag er, at man er altså bare det nøk mere sårbar når man sover, og det er virkelig der, man ikke vil være alene og udenfor, langt væk fra alle man holder af.

Under alle omstændigheder, tillykke med den lille nye, og jeg håber I finder ud af det, enten sammen med familie og opdrætter eller jer selv imellem.

24-03-2014, 19:37

Mange tak for det søde svar havana!!
Jeg og min kæreste har stadig planer om at hun skal sove ude da hun skal danne det pels der er nødvendigt for hun ikke fryser når hun er på jagt...
Vi har dog valgt at de første dag skal hun ikke være alene der ude selv om vi har familie der har gjort det... vi låner en hund der kommer til at være tæt på vores hund som skal sove sammen med hende de første nætter ude i hundegården...

26-03-2014, 13:54

Bare til oplysning, så varer det trods alt mange mdr. før hun skal med på jagt, så i har masser af tid til at "hærde" hende.....

Og sjovt nok, så har alle de jagthunde jeg kender ingen problemer med at holde varmen, når de er på jagt - på trods af, at deres ejere har dem indendøre om natten. En hund, der færdes ude en del af dagen danner selvfølgelig nok pels til at klare sig - og der er jo intet galt i at lade EN VOKSEN hund være i hundegård, f.eks. mens man er på arbejde - eller såmænd også sove i en hundegård, den kan li' at opholde sig i.

Men jeg er stadig meget imod at lade en hvalp være alene i en hundegård, det er ikke nok at få en lånehund ind de første nætter. Skal det have virkning, så skal det være i hele hendes hvalpetid.

Jeg ved udmærket, at vi har hund på forskellige måder, fælles er at vi har dem for vores egen skyld - for at bruge dem, til det vi ønsker. Herligt, at jeres lille ny skal bruges til det netop hendes race er fremavlet til. Men vi skylder også vores hunde at give dem en tryg og god opvækst, der passer til deres flokinstinkt, så husk I er hendes flok, og det er sammen med jer, hun er mest tryg og hører til her i starten - ikke ude i hundegården......

26-03-2014, 13:55

Bare til oplysning, så varer det trods alt mange mdr. før hun skal med på jagt, så i har masser af tid til at "hærde" hende.....

Og sjovt nok, så har alle de jagthunde jeg kender ingen problemer med at holde varmen, når de er på jagt - på trods af, at deres ejere har dem indendøre om natten. En hund, der færdes ude en del af dagen danner selvfølgelig nok pels til at klare sig - og der er jo intet galt i at lade EN VOKSEN hund være i hundegård, f.eks. mens man er på arbejde - eller såmænd også sove i en hundegård, den kan li' at opholde sig i.

Men jeg er stadig meget imod at lade en hvalp være alene i en hundegård, det er ikke nok at få en lånehund ind de første nætter. Skal det have virkning, så skal det være i hele hendes hvalpetid.

Jeg ved udmærket, at vi har hund på forskellige måder, fælles er at vi har dem for vores egen skyld - for at bruge dem, til det vi ønsker. Herligt, at jeres lille ny skal bruges til det netop hendes race er fremavlet til. Men vi skylder også vores hunde at give dem en tryg og god opvækst, der passer til deres flokinstinkt, så husk I er hendes flok, og det er sammen med jer, hun er mest tryg og hører til her i starten - ikke ude i hundegården......

26-03-2014, 13:56

Beklager dobbelt indlæg, fik fejlmeddelelse ved det første...