Indlæg: 8

Oprettet af | Oprettet: 18-01-2014, 13:12

Gamle katte og hvalp - kan det lade sig gøre?

Hej alle!

Ved i er hundemennesker, men nu spørger jeg alligevel til råds...
Jeg har to gamle katte på knap 15 år som bare er så dejlige og lækre - og jeg har haft dem siden de var killinger. Men jeg vil så gerne have en hund. Jeg ved ikke hvordan andres "gamle" senior katte er, men mine er rimelig... gamle af adfærd ;) Den ene sover dagen væk og når hun er vågen i den halve time ad gangen, bliver hun nusset, spiser/drikker og besøger toilettet :) Hun er som i nok kan regne ud ikke særlig social - men hun er tryg ved folk, og når vi har gæster er hun den mest udadvendte.
Den anden kat er mere skrøbelig. Hun elsker at putte hos min kæreste og jeg og render nogle gange i hælene på os. Hun er dog en kylling når der er gæster og gemmer sig bag sofaen til de er gået. Jeg vil derfor påpege at mine katte altså IKKE leger - nr 2. leger nogle gange med elastik men det får hun ikke lov til for længe da hun har det med at spise dem (og får dårlig mave). Ellers leger de ikke som sådan :) De er utrolig nysgerrige.

Hvordan lyder det i jeres øre? Jeg ved at mange katte kan sammen med hunde, men gælder det også gamle katte som aldrig har mødt en hund og altid har boet inde? Dyrlægen sagde til sidste tjek at de er sunde og raske og har mange år endnu - hvilket jeg er så glad for!!! :) Det giver vel også bedre muligheder hvis jeg skal have en hvalp? At de har "tid" til at vænne sig til den og efterfølgende nyde deres sidste år??

Jeg ved om første møde mellem kat og hund at hunden skal være i snor de første par gange, at katten skal bestemme hvornår det er nok, og at hvis katten er bange at det højst er et par minutter ved hvert møde. Og at mødet skal foregå indenfor.


Tror i det kan lade sig gøre at vænne mine katte til en hvalp? Det skal lige tilføjes at jeg skal have en lille race. Så det bliver ikke en grand danois eller en anden stor hund ;) Jeg tror hende den første kat (Frigg) godt kan klare det, hun er let til tilvænning og er altid den "voksne" af de to. Men den anden (Freja) er som sagt lidt en kylling..

I må gerne fortælle erfaringer og oplevelser - helst om lignende situationer - dvs ikke om killinger, men om indendørs seniorkatte da de er en kategori for sig ;)

Håber i kan hjælpe! :)

Skriv et svar til indlægget18-01-2014, 13:23

jeg tror ikke det er en god ide med to så gamle satte katte, det vil være synd for hvalpen....ganske enkelt.
her går det fint, men de to indekatte vi har er vokset op med hundende som er de gamle her billedet af Vicky snart 10 år og Lakridsmis på 2 år stor hilsen Ane

18-01-2014, 13:57

Hund og kat kan sagtens tilvænnes at bo sammen. Da vi fik vores første hvalp (Beagle) havde vi en voksen kat på 3 år. Hvalpen ville lege, det ville katten ikke. Hun var en kat med et blødt temperament, så hun gjorde ikke hvalpen noget, pev bare når han lagde sig ovenpå hende i leg. Så de var i lang tid altid kun sammen under opsyn. Ham i snor indendørs, hvor hun så bare flygtede op på et bord, og sad og kiggede ned på ham. Selvom en Beagle ikke er en stor hund, så blev han jo hurtig større end katten, men tilvænning tror jeg ikke har noget med størrelsen at gøre.
De lærte at bo sammen, også uden hvalpen fortsat havde snor på inde i huset.

De fleste katte reagerer vist anderledes end vores. De skyder ryg, hvæser, holder halen højt og slår ud efter hunden med poten for at ramme øjne eller snude, hvor hunden er mest sårbar overfor katteklør. Så det er hvalpen, man mest skal passe på ikke kommer til skade.
Den lærer dog hurtig at respektere katten som "overhund", at en voksen kat ikke er legesyg, men et familiemedlem den må acceptere at leve sammen med.
Vores kat lærte at både vores første hund og de senere tilkomne tæver, hørte til familien, så alle levede sammen i fordragelighed, både ude og inde. Men i alene-tiden var katten altid skilt fra dem. Den boede på badeværelset, hvor den også sov om natten. Tryg og tilfreds.
Vi havde kat i 13 år, sammen med hundene.

18-01-2014, 14:03

På vores villavej bor en familie med en kat og en schæferhund. De går tur sammen, hunden i snor med katten ved sin side.

Men når katten holder "vagt" i deres indkørsel, og vi går forbi med Bella, hvæser den, så Bella der ellers er kattevenlig, ignorere den og skynder sig at gå videre.

Hunde og katte snakker sammen på hvert sit sprog, men de forstår hinandens signaler.

18-01-2014, 17:41

Tak for jeres svar! Det er dejligt at høre at det kan lade sig gøre, Aase :)

Hvordan vænnede præsenterede du kattene og hvalpen? Jeg kunne forestille mig at mine katte har en lidt kort lunte da de aldrig har mødt en hund før, men jeg kan godt forestille mig at holde dem adskilt det første stykke tid og så arrangere de såkaldte "møder" en gang eller to om dagen? Hvordan synes du det lyder? Så de er adskilt når vi ikke er hjemme. Men hvordan skal de så begå sig når vi er hjemme? Skal de stadig være adskilt eller kan vi lade dem være i samme rum med os "løst" ? :)

18-01-2014, 18:21

Vi har kun haft én kat og hvalpen var i snor, da vi kom hjem med den. Inden døre gik han med snor på, så vi hurtig kunne få fat i ham, når han ville lege med katten, så havde hun mulighed for at slippe væk, op på et bord. Det krævede nogen gange, at vi havde øjne i nakken, de var aldrig alene sammen, i de første par måneder, havde hvalpen sin snor på.
Det var nok gået hurtigere hvis katten havde "opført" sig som kat, og gjort modstand, katte plejer at kunne klare sig, men dyr er jo som mennesker forskellige både i forstand og temperament.
Når vi var hjemme var de ikke adskilt, hverken ude eller inde. Vi arrangerede ikke deres samvær, de gik frit omkring.
Kun i alene-hjemmetimerne og om natten "boede" de hver for sig. Katten måtte vi dog altid fodre på bryggersbordet, ellers havde hunden, som jo var en Beagle også spist hendes mad.

19-01-2014, 20:57

Hej..

Da vi fik vores hvalp Mille, tog vi hende med ind i stuen, her bor/hersker Miss Ry, (vores gl kat) hun har kattetræ der sidder på vores væg og går helt op til loftet, her sidder hun så og ser ned på os alle (mad slaver) hun kan holde øje med det hele derfra og det er hendes base, katte kan godt lide at komme højt op og ha overblik, der gik ca en uge, hvor Miss Ry, kun kom frem når Mille var ude/sov eller hun kunne liste fordi.. Uge to, kom nærkontakt for Mille lige fik en over sin næse.. Vi køre nu på uge 4 snart 5 og nu leger de sammen,,, Det vil sige Mille leger og Miss Ry lader som om ;) men hunden ved at lige så snart katten ikke gider mere er det bedst at gå sin vej ;) Vores to piger har helt fundet ud af det uden vi har blandet os for meget... ;)
Så det kan godt lade sig gøre ;)

Vh Anne

19-01-2014, 20:57

Hej..

Da vi fik vores hvalp Mille, tog vi hende med ind i stuen, her bor/hersker Miss Ry, (vores gl kat) hun har kattetræ der sidder på vores væg og går helt op til loftet, her sidder hun så og ser ned på os alle (mad slaver) hun kan holde øje med det hele derfra og det er hendes base, katte kan godt lide at komme højt op og ha overblik, der gik ca en uge, hvor Miss Ry, kun kom frem når Mille var ude/sov eller hun kunne liste fordi.. Uge to, kom nærkontakt for Mille lige fik en over sin næse.. Vi køre nu på uge 4 snart 5 og nu leger de sammen,,, Det vil sige Mille leger og Miss Ry lader som om ;) men hunden ved at lige så snart katten ikke gider mere er det bedst at gå sin vej ;) Vores to piger har helt fundet ud af det uden vi har blandet os for meget... ;)
Så det kan godt lade sig gøre ;)

Vh Anne

08-02-2014, 19:40

Hej. Vi har en rolig perserpige på knap 11 år. Hun er kælen, og elsker gæster, der vil nusse hende, men hun går sin vej, når det bliver for støjende og hun og vores 5 årlige dreng har ikke knyttet bånd, da han simpelthen er for overvældende. Hun er utrolig blid og har aldrig ødelagt noget, bidt eller revet os, men blot forladt rummet, når det blev for meget. På baggrund af hendes rolige temperament anskaffede vivis en lille hund i sommers af racen Griffon Bruxellois, da vi kunne læse os til, at den går godt i spænd med andre dyr og børn. Jeg har måtte erkende, at dette ikke var den rette beslutning. De opholder sig i hver sin ende af lejligheden og vi har gitter på om dagen, da patton ikke vil lade hende i fred, når vi andre er på arbejde. Jeg må erkende, at det ikke er optimale forhold. Hun er gået fra at være nr. 1 til at være nr. 2 efter vi fil vores dreng og nu nr. 3 efter vi anskaffede hund. Fysisk er han meget mere robust end hende, selvom han kun vejer 7 kg og hun er simpelthen for lille og gammel til hans nappe lege og tag fat lege. Udfra dine kattes temperament og alder, som minder meget om vores, så vil jeg anbefale jer, at tænke det godt og grundigt igennem. Jeg ville vente til vi ikke havde hende længere, hvis jeg kunne høre det om, men jeg har mødt mange, hvor der er opstået venskab imellem deres hund og kat, dog har katten været ung i disse tilfælde og temperamentsfuld nok til at kunne sige fra overfor hunden. Vores kat er desværre for blid, så selvom hun var her først, så bestemmer han.

Held og lykke med det!

Mvh