Indlæg: 3

Oprettet af | Oprettet: 10-10-2013, 20:17

Min første hvalp.

Hej allesammen :)

Jeg har planlangt at tiden snart er inde til og få min første hvalp, men jeg er dog van til andres hunde ( for det meste voksne hunde ) og vil jo gerne have det hele kommer til godt :);

Men først er der jo nogle ting der skal falde på plads, og her kommer nogle spørgsmål :

- Jeg har en indekat i forvejen, der ikke er van til hunde hvordan får vi vænnet dem til hinanden uden at katten ender med og sidde oppe under loftet?

- Hvordan kan man forhindre at de går og spiser hinandens mad? ( Katten har altid mad i skålen )
- Nogle siger det er nok med en uges fri når nu den kommer, andre siger to uger, men hvad er bedst? jeg tænker selv at en halvalden uge eller to uger må være fint? jeg har ikke en travl hverdag men er normalt væk fra 7:15 til 16:00 cirka, i det tidsrum har jeg nogen til og kikke efter den, så det skulle ikke være et problem.

- hvornår ville være et passende tidspunkt og starte til hvalpetræning? Synes det er meget forskelligt hvad man høre/læser.

- har i nogle gode råd, vil jeg meget gerne høre dem :)

Skriv et svar til indlægget



11-10-2013, 06:51

Hej Linette

Tillykke med beslutningen - det er skønt med en hundehvalp. Jeg er absolut ingen ekspert i hunde, men fik for et par måneder siden min første hvalp, så jeg har lige været igennem noget af det, du også snart skal igennem, så måske kan du bruge mine erfaringer til noget.

Mht. kat: det kommer jo meget an på kattens temperament, men det er min erfaring, at det er kattene generelt, der har bukserne på i forhold til en hund. Det er dog nok en god ide at holde din hvalp i snor, de første gange de to hilser på hinanden, så hvalpens eventuelle overkådhed ikke skræmmer katten. Hvalpe får generelt meget overbærenhed af både andre hunde og katte, så hvis du kan sørge for, at hvalpen ikke gør eller springer overkåd rundt omkring katten, så tror jeg, det kommer til at gå fint.

Mht. til mad: Du kan prøve at sætte kattens mad lidt op i højden, hvor hvalpen ikke kan komme til den. Katten derimod har jo ikke noget problem med at hoppe op efter sin mad.

Jeg ville HELT KLART tage to uger fri som minimum. Man skal virkelig ikke undervurdere det arbejde, der ligger i at få en hvalp. Det er nærmest som at få en baby i huset. Jeg arbejder hjemme og tænkte derfor, at jeg ikke behøvede at tage ferie, men det fortrød jeg bittert. En lille hvalp, der lige er taget væk fra sin mor og søskende kræver rigtig meget tid og opmærksomhed, utallige gåture, optørren af små søer på gulvet osv. osv. Og så skal du jo også bruge rigtig meget tid på alene hjemme-træning, hvis du skal være væk i så forholdsvis mange timer. Hvis du bor i lejlighed, ville jeg gå en tur rundt til naboerne og forklare, at du har fået hund, og at de må sige til, hvis den står og piver eller gør, når du er på arbejde - og tage en lille æske chokolade eller lignende med for at blødgøre dem lidt på forhånd, hvis der skulle blive problemer. :o);

Og jeg kan kun anbefale at starte til hvalpetræning, lige så snart hvalpen er faldet til og føler sig tryg sammen med dig. Så et par uger efter, at du har fået den hjem, ville jeg sige. De fleste hvalpe NYDER at komme ud og lege med andre hvalpe, og så får man supermange gode råd og tricks.

Og et sidste lille råd: Hvis du ikke vil have, at hunden skal sove i din seng, så forbered dig på, at der godt kan komme nogle søvnløse nætter i starten, indtil den har vænnet sig til sin kurv.

Jeg håber, at du kan bruge det her til noget. Og så god fornøjelse med din hvalp!

11-10-2013, 11:43

Hov, og undskyld, jeg ikke lige læste dit indlæg ordentlig - du skrev jo, at du havde nogen til at kigge efter hvalpen, mens du var på arbejde. Så slipper du heldigvis for, at alene hjemme-træningen skal ske så hurtigt. Det er noget, jeg selv stadig kæmper med ... :o)

11-10-2013, 14:36

Alene-hjemmetræning er meget vigtig, selvom du har en person til at kigge til hvalpen, har den vel ikke en "hundesitter" fra kl. 7- 16. Jeg kan forestille mig, at der kommer en person der lufter og fodrer den f.eks. ved middagstid, og så bliver hos den, til du kommer hjem igen, eller tager den med sig hjem. Så har den været alene i ca. 5 timer, og mere kan man ikke byde og forvente den kan klare.

Uanset hvor søde og tålmodige naboer man har, så kan ingen acceptere gøen og hylen i timevis af en hund. Desuden er det også meget synd for hunden, der så er utryg og stresset.
Alene -hjemmetræning kan sagtens tage 3-4 uger, før hvalpen er så tryg, at den sover fra man går til man er hjemme igen.
Jeg vil råde dig til at hvalpen ikke opholder sig i entreen, så den hører alle der kommer og går i opgangen, men har en fast plads i et værelse eller køkken, gerne hvor den er lukket inde bag et børnegitter istedetfor en dør, og hvor du så også tænder en radio. Det er fint, hvis den allerede trygt sover samme sted om natten.

M.h.t. forholdet hund/kat.
Jeg havde selv kat, da vi fik vores første hund. De kom aldrig til at lege sammen, men accepterede at bo sammen. Tilvænningen tog sin tid. Men da vi bor i hus, var vores kat meget af dagen ude, og der kunne den hurtig løbe og springe op på skur, i træer og havemøbler, væk fra hvalpen, der bare ville lege. Du har en indekat, så jeg kan forstå du bor i lejlighed, og dine dyr, skal gå sammen indenfor.
Jeg vil foreslå, at hvalpen har snor på indenfor indtil den har lært, at katten ikke er en legekammerat, så du hurtig kan få fat i den, når de "ramler" sammen, helst før.
Katte slår ud efter hunde med poten og kløer, og de går efter snude og øjne på hunden, så de kan skade hunden alvorligt.
Og det er ikke altid hvalpen når at komme væk før det sker. Nogle katte advarer dog ved at svinge med halen og hvæse højt. Men er din en kat med et blødt temperament, der ikke er vant til frembrusende hundehvalpe, så piver den måske kun, og det holder ikke en legesyg hvalp væk.
Efter et par måneder, lå vores hund og kat i sofa sammen, men altid kun under vores opsyn.
Vi lod også katten springe op på bordet, og lægge sig, når den ville det.

Katten blev fodret på køkkenbordet, men maden stod kun fremme indtil den gik fra sit trug.
Ellers havde hunden stået med snuden i sky, hoppet og skrabet skabsdøre, for at få resten.

I alene-hjemmetiden, og om natten var katten lukket inde på badeværelset, med katteseng, kradsetræ og vand. Det var den vant til om natten også før vi fik hund, så det gav ikke problemer.