Indlæg: 13

Oprettet af | Oprettet: 19-09-2013, 05:37

spørgsmål omkring spor..

Hvorfor er "sporsøg med slæbende line" ikke godt ??

Min hund (malle) trækker for sindsygt hvis jeg har fat i linen (6 m) og blæser over genstande, knæk og buer uanset sporets alder.

Slipper jeg linen går han et meget meget sikkert spor i fint tempo, markerer ved afdækning for alle genstande og går sporet til ende - næsten uanset længde (op til 600 m) eller alder (op til 2 timer).

Hvilken betydning har linens længde her... er han presset af mig når jeg kun er 6 meter efter ham eller har i andre forklaringer... Når han går med den slæbende line er han 10-15 meter fra mig...

Skriv et svar til indlægget19-09-2013, 14:02

Har ikke noget svar, som sådanne,
men her i sverige hvor jeg bor, skal man gå 10 m efter hunden, ved konkurencer , det lyder fornufftigt at du stresser ham lidt,og hvis du går i med vind, kan din lugt jo også blæse frem til ham, og forstyre tænker jeg.

glæder mig til at høre flere svar.

19-09-2013, 15:22

Jeg tror også som Eva at du går for tæt - linen skal føres mellem forbenene (og bagud mellem bagben) på hunden og kunne glide mellem hænderne - grunden til at sluppet line ikke er godt, er fordi hunden overivrig kan komme væk fra føreren og kan hænge fast i krat/træer.

20-09-2013, 04:37

vil det sige at line sidder i halsbånd ?

heroppe har man sele på dem, og linen ligger over ryggen på hunden, man skal holde fast i snoren, og man skal gå 10 m bag hunde, ved konkurencer.

selv spore jeg, for sjov med min, han må heller ikke konkurere, da han ikke har stamtavle.

20-09-2013, 05:26

Linen sidder i halsbåndet og ligger løst mellem forbenene... alt det der er der styr på... har også prøvet i sele med samme resultat...

han er jo sjovt nok god til at gå spor... bare ikke hvis jeg har fat i linen..

hans tempo er fint med slæbende line dvs. at jeg kan gå i raskt tempo 10-15 meter bag ham og kan snildt give ham en "læg dig" kommando hvis han kommer for langt væk uden at det spolerer sporet...

i bund og grund kan jeg være ligeglad om jeg har en slæbende line da vi ikke går konkurrencespor, men min nysgerrighed gør at jeg gerne vil vide hvorfor man ikke må...

og til de som ved meget om Maller (dette er min første efter flere schæfere) KAN det være fordi han føler sig presset af mig eller er det fejlindlæring at han bare vil der ud af når han mærker den stramme line..

og Eva og Tina... jeg tror at i har ret mht afstanden mellem os og kan sagtens forestille mig at min fært overdøver sporfærten hvis jeg går for tæt.... måske trækker han for at komme ud af min fært og frem til kernesporet hvor han ikke bliver forstyrret.. vil forsøge mig med 15 meter line i en periode...

lad mig endelig få flere indspark og særligt om den SLÆBENDE LINE og gerne fra nogle med Malleerfaring....

20-09-2013, 14:39

Mens du venter på nogen med Malle-erfaring melder sig (og måske kommer du til at vente længe forummets størrelse taget i betragtning) var der tilfældigvis i et andet forum denne video:

http://www.hundegalleri.dk/forum/Traaening/555458-muffin_13_mdr__gaar_sit_8__spor__nu____

Dette også henvendt til Eva, så du (hvis du har lyst) kan se hvordan det er med halsbånd og line...

Det er godt nok en helt anden type hund, men føreren går meget tæt til hunden, så det er da muligt, du Kim, har en fejlindlæring - ellers kan det handle om netop hundens temperament, at den ikke tåler at blive presset for meget bagfra.

Måske ville det være en idé at kontakte DCH el. Politihundeforeningen, der er større chance for viden om Maller og spor.

Som sagt er den slæbende line no go, da hunden kan hænge fast, men går I i tærræn som på videoen, har det nok ikke den store betydning - jeg tænker dog, at hunden også kan blive filtret ind i linen, når den ligge på jorden.

21-09-2013, 09:50

Tak,
Har aldrig set eller hört om at spore i halsbånd, her oppe er det alltid i sele.

21-09-2013, 16:14

sporer altid i halsbånd... et bredt Nome i nylon uden kvæler.. karabinen midtpå foran, linen under højre forben (hunden sidder jo på plads inden start) ud mellem for og bagben (som regel kommer den efter første stop ind mellem bagbenene også) og så derud af...

Idag havde jeg købt en 15 meter line... lagde et 400m spor og ventede 40 minutter. Holdt fat i de sidste 10 cm af linen og satte ham igang.. fuld knald på som sædvanlig så snart han kunne "mærke" mig.... herefter en "læg dig" kommando og så igen "søge spor".. herefter gik han i fint tempo... 3,5 km/t i snit.

Underligt ??? en hel del... arbejder videre og håber at komme tættere på med tiden...

22-09-2013, 08:33

lyder som en god plan.

Er der regler for langt, tæt man skal gå på hunden ?.

som sagt, så her sverige, er det 10 m, til konkurrencer. og i sele.

selv spore jeg bare for , at min hund synes om det, det er lidt forskelligt, hvor tæt jeg går på ham, iblandt når der har været meget vildt, især ræv, går han a mit spor, men det ses tydeligt på ham, og så går jeg lidt nærmere ham, for at få ham på rette spor igen.

22-09-2013, 08:44

der er jo konkurrencereglen på max 10 meter, men ellers vel ingen regler... da jeg startede spørgsmålet var det i håb om at et klogt hoved havde en teori om at - for tæt på eller for langt væk - har en negativ eller positiv effekt på hundens koncentration/psyke eller lignende...

jeg sporer at forskellige årsager og fordi det er godt for hunden... ikke for konkurrencens skyld....

22-09-2013, 16:15

Hej Kim

Svaret er at modtryk avler modtryk. Grunden til at han sætter fart på, når du har fat linen, jeg læser det som at du dermed har stram line, er at han opfatter det som at du holder ham tilbage, og når du laver løs line eller slipper den helt, så går han i et roligt tempo, fordi du dermed lader ham arbejder selvstændigt, og lader ham få godbidderne der ligger på sporet.

Det er en almen grundregel, at man under indlæring aldrig har stram line, da der kan få hunden til at sætte tempo på sporet, med dertil følgende overløb på både knæk og genstande.

Det har ikke noget med racen af gøre, men noget med dens drifter at gøre, som kan være årsag til øget tempo, ved stram line.

Hvis du ikke har været efter ham på sporet, har det ingen betydning for hvor tæt du går på ham.

Er selv konkurrence hundefører i schæferhundeklubben og har trænet hund i 24 år, og underviser i spor. Kender udemærket til maller.

Dette er et meget kort svar, da spor er langt mere omfattende end jeg kan forklare her.

Jeg går selv mine spor med løs line i halsbåndet, og linen imellem for- og bagben. Linen er 10 m. Den slæber også ind imellem hen af jorden, hvilke ikke er en fejl.

Her et link med en hund der laver frisøg på sporet, dvs uden line, læg mærke til farten.

http://www.youtube.com/watch?v=jP4Nnbygg6Y

22-09-2013, 21:03

Hej D.

Mange tak for dit svar.
Både dit svar og den fantastiske video hjalp på nysgerrigheden.
Omstændighederne omkring min hund er lidt komplicerede da der næsten kun er schæfere der hvor jeg "træner". Jeg har også kun erfaringer med schæferen og ham her er bare anderledes så frygtede en mere alvorlig fejlindlæring end den der er sket. Vi har altid trænet med stram line netop for at få fart på, men det her er for meget og resulterer i fejl...
Jeg er sikker på at vi (stadig) er på vej ud af det rette spor og at det nok skal blive godt...

10-02-2014, 16:40

vil lige opdatere min situation... Jeg har de sidste 14 dage trænet spor efter Gottfried Dildei´s spormetoder for at modvirke den hektiske hunds arbejde på sporet.

Allerede nu har hunden gjort et fantastisk fremskridt og går et flot spor hvor både hoved og næse bliver brugt.

Jeg kan kun takke www.naturlig-hund.dk for at have lagt et worddokument af dvd´en på nettet. Jeg har læst (og forstået) principperne bag og set de få youtubevideoer som er tilgængeligemed guru Dildei og står altså med et resultat som jeg kun havde drømt om.

Fra at have en hund som KUN tænkte på at komme til enden har jeg nu en hund som faktisk "nyder" selve sporet.

Jeg har (ligesom naturlig-hund ejeren) erkendt, at jeg ud fra den viden jeg havde har belønnet min hund for voldsomt for enden af sporet (bold, figurant eller leg) hvilket gjorde en meget driftstærk hund meget hektisk med en tanke i hovedet ... ud for enden for at blive belønnet.... Blev sporet tabt under forsøget på at komme der ud... ja så var det åbenbart prisen værd...

Med Dildei´s ideer i baghovedet er alt dette væk og nu bliver der gået spor i et tempo hvor vi begge kan se fornuften i det...

Har du en hektisk hund så gør dig selv en tjeneste.. læs det worddokument som ligger på naturlig-hund og se youtube videoen med Dildei...

04-01-2019, 05:47

Hej Kim.
Dit ser ud som om du fandt en løsning på dit problem. Jeg er meget interesseret i det materiale der hjalp dig, men siden www.naturlig-hund.dk er ikke længere tilgængelig. Har du stadig adgang til materialet, eller ved du hvor jeg kan finde det? VH Dorthe.