Hvornår en lille hvalp er klar til at føle sig tryg udenfor egen matrikel, er meget forskellig, afhængig af race, temperament, samt tilvænning hos opdrætter.
Før i tiden, tilrådede man sine hvalpekøbere at vente med gå-ture udenfor havelågen til hvalpen var færdigvaccineret 16 uger gammel.
Da der derved kunne opstå sociale problemer for hvalpen iforhold til andre hunde, og der yderst sjældent er risiko for smitte, vælger man istedet at fokusere på det sociale og forståelsen af hundesprog hund og hund imellem.
Tæver vaccineres iforbindelse med parring, før de er føder, hvorved hvalpene derved også er dækket mod smitte. Som regel indtil de er 12 uger gamle. Mange opdrættere vælger dog alligevel at vaccinere hvalpene igen 8 uger gamle. Hvalpekøberne skal så sørge for at de genvaccineres 12 og 16 uger gamle. Seneste nyt, er vist at der findes en hvalpevaccination, men det snakker man med sin dyrlæge om.
Som Beagleopdrætter havde jeg hvalpekøbere på besøg flere gange fra hvalpene var 3 uger gamle.
Især hvalpekøbere med et par store piger der boede lige i nærheden kom næsten dagligt, og deltog i pasning og leg med både hvalpe og vores voksne hunde.
De sidste par uger vænnede vi dem til halsbånd og snor, og de blev luftet lidt frem og tilbage af pigerne udenfor på vores lille villavej. Der mødte de både børn og voksne, biler, og cykler. Kat havde vi også dengang selv. Da de var født om foråret, var haven dagl. opholdsted meget af tiden, så de var næsten renlige, da de forlod os nyvaccineret 8 uger gamle.
Inde var de også tilvænnet alle lyde i et hjem, så de havde ingen særlige problemer ved nye oplevelser i "den store verden" de skulle ud og begå sig i.
Havde de være født og opvokset under andre forhold, hos ligeså seriøse opdrættere, men hvor der ikke var de muligheder som hos os, kan det sagtens være, de ikke havde været så trygge ved alt nyt. Og så kommer det som sagt også an på race og den enkelte hvalps temperament.
Hunde er jo som børn forskellige, også selvom de er født i samme kuld, eller er søskende i samme familie.