Indlæg: 15

Oprettet af | Oprettet: 01-04-2013, 19:19

Hjælp til valg af familiehund.

Vi har i noget tid overvejet at anskaffe en hund til vores familie. Stærkt anporet af vores ældste datter på 8 år. Vi er dog bevidste om at det er hele familien der anskaffer sig hund.

Vi har også en pige på 2 1/2, og håber at kunne udvide familieflokken med endnu en inden længe.

Hunden skal derfor være yderst familievenlig. Noget af det som jeg håber at få med en hund er et hengivent familiemedlem, som passer på familien (ikke vagthund), og deltager i leg m.v. Det er ikke planen den skal bruges til agility e.l.

Vi bor i et byhus i flere etager på Østerbro (mange trapper), og har en lille privat gårdhave (pt. stenbelagt). En hund vil nok primært skulle befinde sig i stueetagen. Der er udemærkede parker/strand muligheder tæt på.

Vi arbejder begge, og der er sjældent hjemme før 16, så hunden skal kunne lære at være alene hjemme. Vi har dog oftest mindst en hjemmearbejdsdag om ugen hver, hvilket i realiteten betyder at den i de fleste uger kun skal være 2-3 dage alene hjemme.

Vi har ingen tidligere erfaringer med kæledyr, men som barn har jeg i perioder haft tæt kontakt til særligt gravhunde og en enkelt Schæfer. Gravhundene forekom mig lidt egenrådige, hvilket også har sin charme, mens Schæferhundens hyrdementalitet tiltalte mig mere (den var fx ekstremt beskyttende omkring mig).

Selvom hver hund er sin egen, uafhængigt af race, håber jeg stadigt at optimere chancerne for at finde en hengiven familiehund ved at vælge en egnet race. Ud fra ovenstående har jeg selv kigget på lidt forskellige racer, og er blevet fascineret af Shetlands Sheepdogs. De er beskrevet som intelligente og hengivne hunde der værner om 'flokken', og er beskrevet som en god 'begynderhund'. Border Collies virker også som en spændende valg, men måske også mere krævende (?).

Af de lidt mindre hunde har jeg altid synes godt om Beagles, men er for nyligt også blevet nysgerrige på Pappilions.

Jeg håber der sidder nogle derude med gode råd til overvejelserne omkring hund til vores familie, vi er som i kan se af spændet imellem ovenstånde hunde åbne for mange ting, men søger ikke hverken de helt store eller helt små hunde.

Skriv et svar til indlægget02-04-2013, 07:34

Hvis jeg var jer, ville jeg skrive ned, hvad i kan tilbyde hunden, hvor mange, og hvor lange gåture har i tid til, osv.

ud fra det du skriver, synes jeg i skal holde jer, fra shæferen, border collien, og beaglen, de vil gerne lave noget for at trives, kunne forstille mig at den lille sheepdog, også gerne vil mere end et par gå ture, altså noget træning.

Der findes massere af hunde som trives med et par gå ture, og ellers bare at være med familien, men for at en hund bliver en god familie hund, kraver det noget tid og engagement især i starten, fra jeres side.

og selv om man vælger en selskabs race, som ikke er så krævende, går den jo gerne med på de lange ture, synes måske i skulle finde et hvalpehold, hvor jeres 8 årige kan være med også, bliver i så "bidt" a hunde træning, kan en selskabs race, jo sagtens det, den fungere bare bedre de dage der ikke sker så meget.

02-04-2013, 08:29

Beaglen er en god familiehund, der gerne deltager aktiv i familiens liv.
I kan læse alt om den på Beagleklubbens hjemmeside.
Ingen hunde bør "motioneres" op og ned af trapper, slet ikke som hvalp. Mange opsætter et børnegitter, så hunden ikke selv dyrker "trappeløb".
Bær den lille hvalp op og ned, anbefales sikkert også af de fleste opdrættere.

En Beagle kan sagtens lære at være alene hjemme, men som for alle andre racer, bør alenehjemmetiden være max. 5-6 timer efter min mening.

Måske er det derfor bedst i jeres familie, at i venter med at få hund til datteren er 12 år, og kan gå hjem og lufte den efter skoletid. Det er tit et alenehjemmeproblem hvis hunden skal være alene 8-10 timer, der ender med at hunden skal hjemskiftes.
Nogle familier løser dog problemet ved at få en person til at lufte/passe hunden en times tid, midt på dagen.

02-04-2013, 09:59

Kære alle.
Tak for de mange svar!! Sikke et hjælpsomt forum.

Ud fra jeres svar har jeg måske overvurderet hundes evner til at kunne være alene hjemme i løbet af en normal arbejdsdag.
Vi er ikke umidelbart indstillede på at skulle være afhængige af andres hjælp til at lufte/motionere i løbet af dagen, så min umiddelbare fornemmelse efter at have læst jeres svar, er at det bliver svært for vores familie at få hund.

Jeg vil naturligvis hellere undvære en hund, hvis det vi kan tilbyde den ikke er foreneligt med et godt hundeliv, mem jeg er lidt overrasket over at det kan lade sig gøre for så mange at have hund, når man ikke kan være væk fra den i de 8-9 timer en normal arbejdsdag med transport tager.

Det ser ud til at vi skal gå lidt mere i tænkeboks omkring det. Hvis vores ældste datter stadig brændende ønsker sig en hund om nogle år, og hun kan være mere aktiv i forløbet, er det måske nemmere om nogle år. Men at udskyde noget 3-5 år vil naturligvis virke som en evighed for en 8 årig. Desuden er det måske heller ikke foreneligt med hendes aktive fritidsliv.

Det at få hund ser lige nu svært ud, men jeg tager meget gerne imod flere kommentarer!

02-04-2013, 11:03

Til Aase : jeg mente ikke at beaglen ikke er en god familie hund, men at den høre til i de mere aktive racer.


ang. alene hjemme tid, så er rigtig mange hunde jo, alene hjemme, mange timer, da de fleste jo arbejder fuld tid. det handler i mine øjne om, hvor vel aktiveret hunden ellers er, hunde sover jo rigtig mange timer pr døgn. også mener jeg også det spiller ind, hvor hunden sover, skal den sove alene, eller har den en kurv på gulvet i soveværelset eller ?

men inden man køber hund, synes jeg man skal være ærlig over for sig selv, om hvad man kan give en hund, a aktivering og gå ture. for med børn, flyver tiden hurtig afsted.

mine piger går feks til karate, og de 2 gange om ugen de træner, går jeg med min hund imens, istedet for at sidde og se på.

02-04-2013, 11:15

M.h. t at være alene hjemme, har jeg ikke haft problemer med mine Beagler. Heller ikke den første vi fik 9 uger gammel. Han var tilvænnet iløbet af 3 uger, hvor min mand, vores søn dengang 12 år, og jeg selv på skift var hjemme, og trænede ham til det.

Han havde sin plads i køkkenet,--- hvor han også sov om natten, og derfor var tryg--en radio tændt, fik et lille tyggeben, som farvelgodbid, uden mange ord, så lukkede vi gadedøren og gik.

Vi brugte alle 3 samme farvelmåde, så han vidste vi gik hjemmefra.
Men han var som hvalp og ung hund kun alene hjemme ca. 5-6 timer. 4 x ugl.
Da jeg kun havde deltids job, og sønnen var hjemme fra skole kl. 15.

Med årene, hvor vi fik både voksne hunde og hvalpe, var tilvænning ikke nødvendig, de nye indrettede sig bare til de andres hundeliv i vores familie. I flere år havde vi 5 Beagler sammen, og når vi gik, og de hver havde fået "farvelgodbidden" en hundekis, sov de bare til vi kom hjem igen. 8-10 timer har de aldrig været alene hjemme. Men jeg ved der er Beagler, der er alene hjemme i længere tid end vores var. Andre indretter sin med en hundelufter. Det gælder alle racer.

Vores første Beagle var renligheds trænet på de samme 3 uger, om natten og i alenetiden havde han dog en avis på gulvet, at besørge på indtil han var 4-5 mdr. gammel.
De andre 2 hvalpe blev automatisk renlige i samvær med de voksne hunde. Begge var forårshvalpe, og de opholdt sig derfor også meget sammen i haven.

Vores hunde har ikke været specielt gøende, kun hvis de blev "ophidset" eks. engang da vi havde en meget gøende nabohund. Så måtte jeg lære dem, at i vores have var gøen ikke tilladt.
Vi har haft 8 hunde + hvalpe siden 1981, bor i almindeligt villakvarter, og aldrig haft en naboklage. Beagler kan opdrages og lære alt, på en venlig, tålmodig, facon, bliver de gode familiehunde.
Anskaffer man sig en DKK-hvalp og samtidig bliver medlem i Beagleklubben, har man mulighed for at få al den bedste hjælp som hvalpekøber, alle nye hundeejere har brug for. Også tilbud om at gå til hvalpetræning, hvilket jeg klart vil anbefale.
Før i vælger hund, vil jeg anbefale jer at gå på nogle udstillinger, og der se og snakke racer med folk. På DKK`s hjemmeside kan i se hvor og hvornår der afholdes hundeudstillinger. Også på Beagleklubbens hjemmeside kan i se hvor og hvornår de afholder Beagleudstillinger.

02-04-2013, 14:51

Ja, der er mange aspekter, der skal tænkes ind, med anskaffelse af hund, det er ikke "bare lige", der skal bruges masser af tid på hvalpen og den unge hund, så den bli'r en fornuftig voksen, og spørgsmålet er, om I er parate til det med en børnehverdag, hvor der også er forskellige hensyn til forskellige aldre - jeg forstår det er jeres datter, der mest af alt ønsker hunden, men det er jo jer, der kommer til at stå for at introducere hunden til jeres dagligdag og være vejledere dér - jeg tænker om et andet dyr (kanin el. kat) kunne opfylde jeres datters "behov", det vil måske ikke på samme måde blive så krævende for jer.

Men tilbage til ønskerne : Beaglen er jo fuldt beskrevet - shetland sheepdog har brug for, at man gør noget sammen med den, bli'r den ikke aktiveret ordentligt, kan den være meget urolig og gøende - den kan være noget reserveret, og lydfølsom + der er en del pelspleje med den race - jeg vil som Eva se helt bortfra de større hyrdehunde som border og schäfer.

Papillonen har også brug for moderat pelspleje, men er måske den af dine ønsker, der "passer bedst", men selv om det er en selskabsrace, kan den godt li' der sker noget, det er en fin agilityhund.

Vil tilslutte mig forslaget om at ta' på udstilling og snakke med ejere af de ønskede racer - og ja, man kan godt ha' hund selvom man har fuldtidsjob, optimalt er det ikke for hunden, men det handler om at prioritere resten af tiden, så hunden er tryg og velstimuleret...

02-04-2013, 15:57

Det lød meget fornuftig Karsten god selverkendelse jeg ville heller ikke anskaffe en hund hvis den skal gå en hel dag alene

02-04-2013, 18:21

Det er spændende at høre jeres tanker.

Jeg har drøftet det lidt med et par kolleger tidligere i dag, og de undrede sig ligesom jeg over hvordan alle hundeejerne får tid, når det er så svært foreneligt med fuldtidsjob væk fra hjemmeadressen. Den ene havde haft hund som barn, men den rendte meget frit omkring når de ikke var hjemme, så det var ikke et problem for dem.

Jeg har ikke helt opgivet, men hælder til at udskyde/aflyse vores liv som hundefamilie. Min datter vil meget gerne have andre kæledyr, men i erkendelse af, at det er de voksnes ansvar i den sidste ende, skal det også være et dyr vi gider at have, og det betyder for mit vedkommende en hund :-).

Jeg har på et andet forum læst om Cavalier King Charles Spaniel som hunde der var gode til at være alene hjemme, men det betyder selvfølgelig ikke ar sen trives med det.

03-04-2013, 08:02

Hej
Det lyder som nogle gode overvejelser I har omkring evt. kommende hund.

Hunde er jo forskellige, men jeg har kun hørt om meget få, der ikke kan være alene hjemme mens ejeren har et alm. fuldtidsjob. Man skal bare være klar til, at give hunden 100% opmærksomhed når man kommer hjem (helst med det samme) så evt. vasketøj, lektielæsning med børn osv. må vente.
Min hund (beagle) bliver faktisk lidt irriteret på os når vi har ferie og der er aktivitet i huset hele dagen, særligt hvis vi vil have hende med ud og gå tur om formiddagen, hvor hun normalt sover.

Jeg kan godt se fornuften i at vente til jeres datter kan gå tur med hunden, men omvendt kan jeg ikke se at det skulle være problematisk for jer at anskaffe en hund nu. Det er dejligt at have en hund, og sjovt for børnene at være med til at træne og arbejde med den.
Men overvej dens aktivitets- og motionsbehov, så I ikke ender i en, for jer og hunden, uholdbar situation.

03-04-2013, 10:06

Hej
Hvis I voksne virkelig har lyst til og er indstillet og at få hund synes jeg ikke I skal lade jer afskrække på grund af fuldtidsarbejde og små børn. Da jeg for 18 mdr siden skulle have hund og gerne villle have en stor hund af brugshundetype var der mange som mente det var dømt til at mislykkes pga fuldtidsarbejde, 3 børn (inkl en 3 årig) og pga. af manglende erfaring (første hund jeg selv som voksen har haft). Der var endda en opdrætter som ikke vil sælge til mig. Jeg har i dag en velsocialiseret, afbalanceret og meget samarbejdsvillig hund som trods sin størrelse og lidt voldsomme bevægelser er højt skattet også hos min nu 5 årige datter. Når det er sagt har jeg også prioriteret hunden højt. Daglige længere ture med træning og anden aktivering. Megen leg med andre hvalpe og unghunde. Træning hver uge i Klub året rund. For mig er den tid jeg bruger på hunden vedvarende lig med afslapning og optankning i forhold til hverdagens trummerum og derfor tror jeg det fungerer. Hvis lufteturen eller øvrigt samvær med hunden bliver endnu en opgave for trætte 3 barns forældre tror jeg det bliver tungt.
Det første år havde vi au-pair hvorfor den fik god tid til at vænne sig til at være alene, men i dag klarer hunden uden problem alenetiden...ingen uro når vi skal gå eller kommer igen. Den lægger sig til at sove mens vi er væk og selv om jeg absolut synes det var optimalt med 4-5 timers alenetid synes jeg ikke hunden virker til at lide nogen nød.
Alt efter hvad de voksne i familien interesserer sig for kan i vælge hvalp med dertilpassende temperament....er I mest til indendørs hygge og mindre ture så vælg en mindre aktiv race som ikke har behov for så meget motion og aktivering. Det er også en fordel med mindre og roligere racer hvis samværet med børnene skal være så ukompliceret som muligt....så vil jeres datter også snart kunne gå tur med hunden alene og således aflaste de voksne.
Har hørt at cavalier king charles spaniel skulle være en rigtig nem og mild hund. Border collier er meget aktive og ville nok gå på væggene i en travl 3 barns familie medmindre en af forældrene virkelig brænder for agility eller anden træning.

Det korte af det lange er at hvis I voksne virkelig vil det kan I sagtens med lidt omtanke få det til at fungere.

Held og lykke

03-04-2013, 19:06

Hej Karsten,

Ville lige komme herind fra højre og foreslå en voksen hund. Nogle gange sker det jo, at fuldt socialiserede, rolige, og fuldt ud ganske fornuftige hunde har brug for et nyt hjem grundet alverdens årsager. Da jeg for snart tre år siden kiggede efter hund blev jeg tilbudt netop en sådan labrador, som desværre var en lidt for stor hund til os, gratis til et godt hjem, fordi deres lille dreng havde nogle behov som gjorde, at de ikke havde overskud til hunden.

Hold øjnene på stilke, nævn det i diverse kredse, og så kan det være der lige popper en børnevenlig hund op der har brug for et nyt hjem.

03-04-2013, 21:06

Kære alle.
Fortsat tak for de spændende indlæg.

En voksen hund kunne bestemt være en overvejelse, men optimalt set fik vi også noget af hvalpetiden med - jeg tænker det vil være godt for både voksne og børn i familien at få så meget udvikling med som muiligt. Men en voksen hund er ikke ude af billedet!

Jeg er rigtig glad for at høre, at der er flere der får det til at fungere med hund og fuldtidsjob. Det at få hund er ligesom andre væsentlige skift i familielivet noget der bliver nemmere med grundige overvejelser og forberedelse. Jeg har fået lyst til at tage vores 8 årige med ud og se på nogle Cavalier KC, men jeg har heller ikke lyst til at give hende falske forhåbninger, så jeg tror vi voksne i familien skal være sikre på at vi vil tage skridtet når vi begynder at se på hunde.

Men spændende er det! Jeg er blevet meget grebet af at læse om hunde, pleje og behov, og bliver hele tiden klogere. Nu håber jeg bare ikke det ender med at være "forgæves".

04-04-2013, 04:10

Hvis I har mulighed for det, vil jeg foreslå I ta'r til Bakkeskuet Kristi Himmelfartsdag den 9. maj - dér har i mulighed for både at se Cavalier + rigtig mange andre racer - det kan ikke skabe falske forhåbninger - og I kan tale med de forskellige ejere.
Skuet på Bakken er altid velbesøgt med mange udstillere, publikum og anden hundesport.

04-04-2013, 07:35

Er helt enig- hvis vi voksne gider, og har lysten til hund, skal det nok gå med både fuldtid arbejde, og små børn.

Vi har et vennepar som skaffede deres første hund, da de ventede barn nr 5, manden ville bare så gerne ha en jagt hund, og det gjore at han gad at stå op en halv time før om morgnen, og bruge tid om eftermiddagen, samt at han fandt noget overskyd, når han var til hunde træning en gang om ugen.

Personligt finder jeg også overskyd, når jeg har været til hunde træning, eller ude og gå lang tur i skoven. lige som min mand finder det på sin løbe tur.

Har også hørt meget godt om cavalier, kender 2, som er meget forskellig, den ene har meget krudt i måsen, og er specielt udvalgt på baggrund a dette. så når i skal vælge fra et kuld, så be om at få en af de roligere hvalpe.