Indlæg: 2

Oprettet af | Oprettet: 24-02-2013, 14:30

hvordan foregår avl?

hej jeg har en han chihuahua på ca. 15-16 måneder. Jeg overvejer at købe mig en hun chihuahua senere hen til avl, er det nogle der har nogle facts om alder og nogle andre ting så bare skriv det ned om det er en god ide osv! alt kan vel bruges!

håber i vil bruge jeres tid og svare:)

Skriv et svar til indlægget25-02-2013, 10:05

Du må undskylde hvis jeg kommer til at lyde lidt hård i tonen, men du er på vej ind på et ømt punkt. Jeg skal prøve at beherske mig.

Avl er et stort ansvar, enormt, du skal ikke bare tro, at det er så simpelt som at finde en hanhund og en tæve og lade dem finde sammen på det rigtige tidspunkt. Jeg vil foreslå at du, for dansk læsning, får fat i følgende bøger: "Hundeopdræt - Med omhu og omtanke" af Hanne Mathiasen og "Hvalpe som Hobby - erfaringer fra 20 år som kennelmor" af Ulla Rønnow inden du overhovedet tænker tanken længere. Der er stor chance for, at du kan får dem, eller i hvert fald den første, på biblioteket. Den første er også den vigtigste, da den anden mere er en samling af historier, der viser hvor meget, der kan gå galt og hvor galt det kan gå.

En hund (uanset køn) skal være fuldvoksen inden første parring, det vil sige helst to år. Det er i racens bedste interesse hvis begge forældre har stambog og er avlsgodkendte både fra en hundeudstilling og en dyrelæge. To uerfarne hunde gør ikke hinanden nogle tjenester, de hænger nemlig fast, og hvis de ikke er klar over det, og så prøver at trække fra, så kan der nemt gå panik i dem, hvis den anden ikke ved, at det er fuldstændig normalt.

Jeg ved ikke, hvor mange tanker du allerede har gjort dig, men jeg syntes du kunne overveje, at få din hanhund avlsgodkendt og tilbyde ham til avl på erfarne tæver (eventuelt kontakte professionelle avlere) til gengæld for chancen for at hjælpe med at opfostre hvalpene og evt. en hvalp, alt efter hvad I aftaler (chien har det med at få små kuld). Det at opfostre et kuld er meget hårdt arbejde, så det er ikke en helt usandsynlig mulighed.

27-02-2013, 06:50

En anden ting du også lige skal tænke på er om du kan finde et godt hjem til dine hvalpe - der er mange hvalpe til salg pt. Desuden skal du også tænke på socialiseringen af hvalpene.

Her kan du læse mere her om avl og opdræt https://www.ddd.dk/dyreejere/goderaadomdyr/Hundesiden/Opdraetterguide/Sider/default.aspx

Ude til højre er der en dokumentliste med en opdrætterguide, her står en masse om både parring, drægtighed og socialisering af hvalpene.

Men tænk dig rigtig godt om inden du parrer, for det er et stort ansvar.