Indlæg: 6

Oprettet af | Oprettet: 23-02-2013, 08:24

Klikkertræning, belønning og børn

Vi regner med at anskaffe os en jack russell terrier hvalp i den nærmeste fremtid. Jeg er spændt på at modtage den nuttede hvalp, og motiveret til de udfordringer opdragelsen af sådan en hvalp, vil byde på. Jeg kan lide hundens karaktertræk, og vil have vi skal få det bedste ud af den. Jeg har hørt om klikkertræning og det lyder på mange måder tillokkende og fornuftigt. Men mit spørgsmål går på, hvad man gør, når man samtidigt ønsker at ens børn (på 3 og 5 år) skal kunne lave kommandoer til den lille hund. F.eks. spring, sit, dæk, find bamsen osv.

Kan man anvende alle typer belønning hver for sig? (når hunden altså først har lært kommandoerne) Jeg kunne godt tænke mig, at man ikke gør sig så afhængig af klikkeren, at en godbid og en ros (det var gooooodt!! :-) ikke kan bruges for sig selv, uden klikker! Når børnene er sammen med hunden, skal de jo ikke rende rundt med en klikker :-);

Med andre ord, kan jeg spørge om en hund altid skal belønnes?? Når den har lært at gøre ting for dig, og får en belønning i mange tilfælde, bør man vel også kunne kalde den til sig, samt sende den til sin kurv, med en ros "det var godt!!" :-) Uden godbid, uden klikker.

Klikkeren anvendes vel først og fremmest til lydighedsTRÆNING udendørs? Samt til indlæring af NYE færdigheder?

Håber nogen har erfaring og viden om dette :-);

Mvh Karin

Skriv et svar til indlægget23-02-2013, 17:14

Før end jeg vil uddybe, vil jeg spørge dig, om hvor mange gange du vil gå på arbejde, uden at få løn......... - og hvad mener jeg med det.
Motivationen fra hunden ligger i belønningen, hunde er egoister, der altid vil forsøge at forbedre deres situation, se en fordel i at gøre det den bliver bedt om. Uanset om din hund skal være lydig i hjemmet eller på en træningsplads er princippet det sammen, med den undtagelse, at fordi du en enkel gang imellem, be´r den udføre en kommando og ikke belønner, at den dermed ophøre med at være lydig. Bliver du ved at bede den udføre kommandoen, og kun kommer med vebalt ros og ingen godbid, har jeg svært ved at se din hund skulle have lyst til at lytte til dig, da det er sjældent at ros er nok, ikke at det ikke for nogle hunde er nok.
Mine hunde er trænet op med godbidder, bold og klikker, samt frivillig indlæring, og minimum at negativ påvirkning, og når jeg stiller i konkurrence, bliver disse ting ikke brugt, men for hunden er den ene gang en engangs oplevelse, hvor den konstant går i en forventning om at nu kommer belønningen, hver gang den udføre en øvelse. Næste gang til træning er belønningerne der igen, og hunden har glemt den ene gang, og bevare dermed motivationen for at samarbejde med dig.
Jeg vil her give dig et eksempel. Når jeg går tur med mine hunde uden line, kommer de hen til mig og tager øjenkontakt som de har lært fra hvalp, og jeg giver dem en guf, og lader dem løbe igen - frivillig indlæring, da jeg ikke kalder på dem, de kommer selv, da de har lært, at jeg altid er det bedste og inde ved mig sker al det sjove - det sker flere gange på turen, og ind imellem kalder jeg på dem, giver en guf, og lader dem løbe igen. De gange hvor jeg så har skulle have dem til at komme med det samme, af en eller anden årsag, og jeg kalder, kommer de med det samme, og så er det ikke sikkert at de får en guf, fordi jeg måske lige skal holde øje med noget andet, men nu er de inde ved siden af mig, fokuserer på mig, får at få guffen, og jeg kan koncentrere mig, om en evt. cykelist der skal forbi, eller hvad det kunne være. Hvis jeg blev ved at ignorerer at give dem en belønning, når de kom hen til mig, ville min fordel, som værende det bedste forsvinde og de ville efterhånden miste interessen for at komme hurtigt, når der bliver kaldt.
Når jeg skal have line på dem, har de lært at når linen er sat i halsbåndet på alle 3 hunde, så får de hver en guf (ingen klik), og det har resulteret i at den enkelte hund ikke går, før end at alle har line på, da de venter på guffen, og når de har fået den, så går vi viderer, og jeg har ro og hunde der står stille til alle har line på. Når vi kommer hjem, og er indenfor lågen, står de straks stille, de ved linerne skal af, og her venter de også til de alle 3 har fået linen af, da de også her får en guf, og igen jeg har ro på hunden og de venter på mig. Alt sammen noget jeg gentager hver dag, uden at bruge kommandoer med kun guffer, situationer der skaber ro og tillid.
Klikker træning og belønning bruges i hele hundens liv, også til at vedligeholde det den kan og skal udføre. Forestil dig at du havde en startløn på 200 kr i timen, og når du var udlært, så fik du kun 20 kr i timen, resten af dit arbejdsliv, hvor motiveret ville du så være.
Det hele kommer også an på om du ønsker en hund, der er negativ eller positiv lydig. Ved negativ lydighed er det ren tvang, ingen belønning, men hunden tør ikke andet end høre efter, og den gør det du vil den skal.
Du kan sagtens bruge de forskellige ting hver for sig. Når din hund har lært at klikkeren udløser en belønning, kan du godt klikke uden at der kommer en belønning, eller give en guf uden at klikke først, men klikker du for tit uden at der kommer en guf/bold, mister den interessen for klikket.
Mange hundejer kender til de situationer, hvor hunden kommer styrtende og ter sig, det kan være når den skal ud og gå tur, og man tager tøj på eller tager linen frem, eller når der bliver øst mad op, eller når låget bliver løftet at godbid bøtten, osv osv - al sammen situationer, hvor hunden har lært at den situation eller lyd, giver hunden en belønning/fordel. Tænk over det når du træner din hund og omgåes den i det daglige.
Dit spørgsmål er meget omfattende og svær at uddybe i sådan et svar, og jeg ved ikke om du får noget ud af den smule jeg her har skrevet.
Til sidst er 2 børn på 3 og 5 for små til at kommanderer med en hund, de har slet ikke forståelsen eller tålmodigheden til at udføre lydighed på en hund, og du rikikerer at de ødelægger mere end godt er, i den træning du prøver at lægge i hunden.

Held og lykke med dit forestående hundliv.

23-02-2013, 20:00

Jeg har selv brugt klikker til indlæring. Efterhånden som kommandoen var indlært fadede klikkeren ud. Godbidderne bruger jeg ikke vedvarende til de fleste simple kommandoer...dem indpasser jeg efter udfordringens størrelse. Men altid ros så hunden ved at det er godt hvad den gør. Indkald holder jeg ved lige ved at jeg jævnligt har lækre godbidder med på tur og tildeler som "D" beskriver ved indkald også når hunden ikke skal i snor men bare ind og vende.
Jeg har selv børn på 4, 9 og 11.... De Træner ikke hunden....til gengæld bruger de de allerede indkørte kommandoer. Min datter på 4 kan sagtens komme igennem med feks "sit" " dæk" eller halse......hun ved godt at det lønner sig med godbidder.
Du skal ikke regne med at hunden adlyder børnene ubetinget, men de kan sagtens have det sjovt sammen ved at bruge det du allerede har lært hunden.

24-02-2013, 11:21

Tak for jeres gode og grundige svar. Jeg vil gerne lige sige, at jeg ikke havde tænkt mig at klikker og godbid skulle udeblive, når hunden havde lært det, den skulle. Blot at man også kan bede hunden om at komme med, gå ned osv., uden at belønne med andet end ros. Altså når kommandoerne er på plads - og den har nået en vis alder. Selvfølgelig skal kommandoerne også holdes ved lige og belønnes med klik og godbidder. Mon ikke svaret giver sig selv, når hunden er her :-) Vi har betalt depositum og den flytter ind om 14 dage, 8 uger gammel.

24-02-2013, 14:03

Dejligt med en lille forårshvalp. Jeg vil anbefale dig at tilmelde jer et DKK hvalpehold, og tag endelig børnene med til træning nogle gange. Så kan de kigge på, også lære en masse ved det.

24-02-2013, 14:27

husk med en JR, at du skal, virkelig, fortjene dit samarbejde, min gør kun noget, når han synes det er sjovt, og han ved der kommer en beløning,

min gamle hund, var shæffer/labbe, og meget mere samarbejdsvillig, men det er fantastisk, når først det funkere, så er de også virkelig let lærte.

stort tillykke med jeres nye valp, husk at lære den at slappe a også, ellers bliver den bare ved og ved og ved, og dermed overstimuleret/stresset, og det er heller ikke godt.

26-02-2013, 19:39

Klikkeren bruger man (de fleste) kun til indlæring eller klikkerleg, Dine børn vil sagtens kunne give en Russel Terrier kommandoer, da de er så utrolig kloge!