Indlæg: 8

Oprettet af | Oprettet: 31-01-2013, 21:41

Min hvalp på 5 mdr halter

Hej
Min hundehvalp Milla har været i hundeklub (socialisering) hver dag i en uge og har leget og hygget med de andre hunde. Det var mens det stadig var sne og is. En dag (lørdag d. 26/1) er vi så på vej hjem og hun leger stille og roligt med en anden hund. Hun kaster sig altid ned på jorden og prøver at lokke de andre med, dette gør hun så også her og piver lige pludselig. Bagefter er hun halt på højre bagerste bagben. Vi lader hende slappe af og sørger for kun at gå det nødvendige med hende, selvom hun ikke viser tegn på særlige smerter eller halter ellers. Hun er efter nogle dage ude at lege medd en anden hund igen og bagefter halter hun lidt igen, dog mindre end sidst. I dag møder hun igen en hund og efter kort tids leg og en rolig gåtur halter hun igen. og det samme på aftenturen i dag. Det er som om det kommer hver gang hun leger eller er aktiv. Men hun holder ikke igen og springer gladeligt op og ned af trapperne. Vi er bange for om det kan være hoftedysplasi, men tænker at når det er opstået så akut er det måske "bare" er overbelastning eller et slag der bare skal have tid. Kunne man jo håbe på. Tror snart vi tager til dyrelægen. Men ville bare høre om nogen ved noget eller har erfaret noget ligende.? Vi er så bange for at hun skulle have HD, for vi er så glade for hende :`(
Mvh Henriette

Skriv et svar til indlægget01-02-2013, 09:41

Jeg synes også at det lader til din hvalp har overanstrengt sig i leg, især hvis det er forgået med andre unge større hunde, der ikke tager hensyn til en hvalp.
Det vil være en god ide`, at få hvalpen undersøgt hos dyrlægen, så du får den rette diagnose, samt råd og vejledning både hvad motion og fodring angår.

01-02-2013, 10:19

Jeg ville skåne hvalpen indtil den ikke halter efter alm gåtur så der kan komme ro i det der sikkert er en forstrakte muskel eller sene.

Mht. leg med andre hunde kan jeg ikke forstå at en hvalp på 5 mdr. ikke skulle kunne tåle det....den leger jo frit og kan selv bestemme fart og varighed.....fra naturens hånd er der jo ikke nogen der sæter begrænsning på hvor meget hvalpe leger i en flok. Det er selvfølgelig betinget af at legen foregår på rimelige præmisser og den ikke bliver presset af meget voldsom leg med større ældre hunde.
Nu ved jeg ikke hvilken race du har, men min dyrelæge fortalte i forhold til hvor meget belastning en hvalp kan tåle at det afhænger meget af race og bygning. Jeg fik lov til forsigtigt at starte op med løb da min (brugshund) var 6 mdr. Vi startede med enkelte km i roligt tempo fordelt over længere tid med indlagte snuse pause..øgede langsomt distance og først når hun var 12 mdr fik hun lov til at løbe hele turen på 5-6 km.

Det er ihvertfald rigtig godt mht aktivering og socialisering at din hvalp kommer ud og omgås andre hund......det har jeg selv haft rigtig meget glæde af ligesom jeg i dag har en 1½ årig hund som kan med alle hunde medmindre de ligefrem gør truende udfald mod hende

01-02-2013, 11:04

Nu skriver du ikke noget om hvilken rare din hvalp er eller hvor gammel den er. Jeg går derfor ud fra at det er en mellemstor hund da du skriver om HD.
Har din hund fået en skade hvilket din har, må den under ingen omstændighed lege med andre hunde, den må kun luftes i snor og da kun små ture. Dette skal overholdes i 3 uger, så må du langsomt trappe op, men skulle der igen vise sig halthed, tilbage til begyndelsen.
Jeg har selv en hund der har været dette igennem, da den pådragede sig en skade på første jagtdag, den har nu været haltfri i en måned, så i går vovede jeg at tage hende med på jagt og det gik godt.
Jeg håber alt godt for din lille hund, pas godt på den.

02-02-2013, 20:43

Tusind tak for svarene allesammen :) Det giver lidt mere ro at høre hvad andre tænker om situationen og specielt at blive mere informeret hvad angår hoftedysplasi, da det selvfølgelig er den første og mest skræmmende tanke der strejfer os. Forresten så er Milla en golden retriver. Vi er godt klar over hun har leget lige rigeligt og vi gik og snakkede om det på vej hjem den dag, at nu skulle hun også have sig en pause fra hundeklubben, 5 min inden hun pludselig peb og begyndte at halte. Desværre lidt for sent :( Men tror at grunden til at det blev til så meget den uge var at hun ikke legede helt så meget som normalt og meget af tiden bare lå og tyggede i pind og nød det. Så vi synes jo ikke det var fordi hun fysisk var blevet overbelastet sådan særligt. men kommer til at tænke på at pludselig leg og så ligge stille i kulden i noget tid hvor musklerne bliver kolde måske netop kan være en dårlig kombi for musklerne og man lettere kommer til skade. Men tak de gode råd og især rådet om ro i 3 uger og stille og rolig opbygning af aktivitet derefter. Det vil vi helt sikkert prøve :) Vi giver det lige lidt tid inden det hedder dyrlæge, det går heldigvis allerede godt fremad med hende. Men vi holder hende helt sikkert i ro indtil hun er helt fit for fight igen.

05-02-2013, 08:49

Det var godt at høre at det går fremad. Jeg har selv Golden af jagtlinien, jeg bruger dem meget på jagt og markprøver, derfor bliver de trænet en del også i hårdt teræn, det giver af og til skader, det kan ikke undgås.

06-02-2013, 11:26

Tænker som flere af de andre, at der er tale om en overbelastningsskade eller vokseværk, så giv hende ro et par uger, og prøv jer så langsom frem. Fortsætter problemet på trods af roen eller bliver værre, vil jeg anbefale et besøg hos dyrlægen for at være sikre på der ikke er noget alvorligt galt.

Vh Naya / DyreDillen.dk

15-02-2013, 00:12

Min dyrlæge / specialist i knogler og led siger at halter en hund er der en årsag i 98% af sagerne og der er ikke noget der hedder Vokseværk hos en hund, men faktisk dækker over en evnt. Forstærkning , de fleste bliver sendt hjem smertestillende i 10-12 dage og masser af ro.

Har man en hund som halter af og til , især efter leg, søvn , så få fat i en spacilist i led og knogler , da der kan være tale om HD, AD, gigt selv hos unge hvalpe ,ledbånd, ledmus , løse knæskal - sygdom i rygsøjle , hvor hunden langsomt bliver lam.

En hund som halter har rigtige mange smerter.


Få taget røntgen af hele hunden så den kun skal i narkose en gang .

Vi brugte alm. Dyrlæge og en løs knæ skal kunne han ingen gang opdage selv om han brækkede godt til og ledmus heller ikke .

Blev sendt hjem med besked om vokse værk 14 dage på metakamp og var der ikke nogen halte. Derefter , så var alt i orden.

Men en lille md sener haltede han voldsomt da han vågne om morgen , havde været holdt i ro en md.
Så bestilte røntgen af hele hunden .

Får så a vide at han mangler muskelmasse i bagparten og derfor har løse hofter og at han har slidgigt i højere skulder , vi har haft ham i vores varetægt 5 md og nægter at tro mine øre ,
At så ung hund kan få slidgigt.

Bliver sendt hjem med besked om at smertebehandle i 3 uger med metakamp og den sidste uge uden og så skulle det gerne være blevet bedre ydermere blev han ordineret 2 km motion for at bygge muskler op på bagdelen.

Skal lige nævne at vores første besøg nævnte jeg at han faktisk ikke har ville gå siden vi hentede ham og at forpoten sad meget ud til siden.

Men var det ikke blevet bedre ville han måske sende ham til en specialist .

Min mavefornemelse sage mig der var noget galt og 4 dage sener tog jeg kontakt til specialisten og efter at have læst billeder og journal , ringe han mig op 15 min sener og en time sener var vi der og 4 min undersøgelse med at se ham gå-løbe- stå- side og mærke led efter .

Så kom dommen :
patella Lux og ledmus i højre side af hunden , ganske rigtigt let slidgigt i skulderen pga. Løse bruskstykker og knogle stumper.

Så 2 dage sener kørte vi ham afsted til operation af led mus i højre skuldre og PL . Grad 2 osse højre bag ben.

Så tør simpelhed IKKE at lade være med at sende fremtidige hunde til en specialist hvis den halter når den er 4 -5 md og man lige syntes at man så den halter.

Vores sundhedsog på hunden er krydset af ,
At led og knogler er fundet i orden , denne patella Lux burde være opdaget hos opdrætters dyrlæge.

Men bliver desvære ikke opdaget/ tjekket godt nok.
Ydermere tror folk at bare forælderdyrne er fundet fri for denne arvelig lidelse så er alt i orden , men det kan ligge i gener længer tilbage i arvemassen .

Hvis man havde en livlig fantasi kunne man jo feks. forestille sig følgende:

Men en feks. Udlands opdrætter med dårlig morale piller de dårlige hunde fra og sælger de raske og bruger de raske i avlen , som køber har man ikke en den store chance for at tjekke det.

Så importere en dansk opdrætter en sund hund og vil bruge den i udstillinger og i sin avl og har jo så handlet i god.

Man kan kun tage hatten af for de opdrætter som sætter en ære i sundt avls arbejde , selv om deres klub ikke har avlsrestioner for deres race.

Jeg undskylder mit lidt lange indlæg og afstikker fra emnet .

Jeg er ikke i tvivl om at du elsker din hund højt,
Men pengene er givet godt ud til en specialist og du får en hurtig behandlings mulighed for din hund og ikke skal af med unødvendig penge til regninger som ikke munder ud i noget rigtigt.

Vil ønske det bedste for dig og din hund og alt godt fremover.