Indlæg: 3

Oprettet af | Oprettet: 28-01-2013, 23:54

Westie hvalp gør af katten

Hej.

Min Westie er snart 10 uger gammel. Hun er intelligent, elsker at træne og er altid glad. Hun har lært at komme, sit, dæk, kassen/kurven og er godt på vej til at blive renlig ( hun har enda lært, at ringe på en lille klokke på gulvet når hun vil ud - dog ikke helt stabilt endnu) - alt i alt er hun super dygtig.

Jeg har en 2 år gammel kat som hun leger med. Katten er interesseret og hvis det bliver for meget får hunden et dask uden klør eller hopper op på sin hylde. Det er godt de kan enes.

Min fortvivlelse:
Hunden løber efter katten og gør enormt meget af katten. Også når katten hopper op på noget. Jeg starter med, at prøve at fange opmærksomheden og få hende til at glemme katten via leg og hvis det mislykkes siger jeg roligt men konsekvent "nej!" og afbryder legen. Hun bliver belønnet med godbidder.

Når hun gør er hun glad, hopper rundt og logrer - men jeg bliver bekymret for om hun bliver ved da jeg IKKE vil have den larm konstant og hver gang katten passere. (Når hun er træt og sover er hun ligeglad med katten).

Jeg har tænkt på om jeg skal vente til, at katten selv tager initiativ og dasker med klør så hun forstår at katten er øverst i hiarkiet (hos dyrende) og at det kun udløser "slag" ved at gø?

Skal jeg blive ved? Gør jeg noget forkert? Andre metoder? Tålmodighed?
(Jeg holder sabbat år, så jeg er hjemme hele dagen).

Tak på forhånd!! :-)

Skriv et svar til indlægget



29-01-2013, 09:29

Jeg så engang et program med Victoria Stillwell omkring samme problem. Hun brugte "fjern hunden fra rummet" metoden. Hun havde så vidt jeg ved hunden i snor. Tog katten ind i rummet. Hvis hunden gjorde mindste tegn til at gø/jage katten, tog hun hunden ud af rummet et par minutter. Hun gentog til endeløshed præcis det samme....hver gang hunden gik efter katten...ud af rummet. Aldrig skæld ud eller noget anden opmærksomhed til hunden....kun fjerne den fra rummet.Hunden som selvføgelig helst ville være i rummet med sine mennesker (og katten) forstod hurtigt at det ikke kunne betale sig.

29-01-2013, 09:58

Når din hvalp gøer og løber efter katten, er det for at lege, ligesom hvalpen legede med sine søskende hos opdrætter.
Når katten "dasker" hunden med poten, og søger væk/op, er det fordi den ikke gider lege med den.

Hvalpen vokser hurtigt, og bliver sikkert større end katten, men vil stadig gerne lege med den.
Hvalpen forstår jo ikke at katten er et andet dyr, så hvordan legen/kampen udarter sig, vil tiden vise, hvis du ikke blander dig.

Selv ville jeg ikke turde, at lade hvalp og kat selv "ordne" sagen. Men det er der sikkert andre der gør, og gerne deler ud af deres hunde-katteerfaringer. Der er jo rigtig mange, der både har hund og kat, ikke kun rundt om på gårdene. Og kat og hund kan sagtens bo og leve sammen.

Du skal vide, at ender leg i slagsmål, er det katten der vinder. Den ved præcis hvordan den skal klare hvalpen, med sine skarpe kløer, går den efter snude og øjne på hunden. Og derved kan den skade hunden alvorligt. Samtidig ryger venskabet dem imellem.

Vi havde selv kat, da vi fik den første Beaglehvalp. Han ville selvfølgelig også lege, det ville katten ikke. Det var en kat på 3 år, med et meget blødt sind. Den gjorde ingen modstand. Indenfor gemte den sig under skabe, eller hoppede op på et bord. Og så stod hvalpen også og gøede af den. Ude sprang den op/væk.

Både af hensyn til katten, og hvalpen, som skulle lære at acceptere hinanden som hund og kat, lærte vi hvalpen, at katte leger man ikke med. Hver eneste gang der var optakt til leg, tog vi fat i og stoppede hunden. Fik ham til ro i hans hundeseng, eller i sofaen hos os. Så faldt katten også til ro. Det tog sin tid, vistnok et par måneder. Da kunne de begge ligge ved siden af hinanden i sofaen. Hunden blev 12 år, katten 17 år. I de år fik vi flere hunde, uden problemer for katten.

Men i alenehjemmetimerne, var hunde og kat adskilt. Man kan jo aldrig 100% stole på fred mellem hund og kat.

29-01-2013, 10:04

Efter at have trykket på sendknappen, læser jeg Hannes indlæg. Og kan fortælle, vi havde også snor på hvalpen inde i huset. Ikke efter råd fra VS. Vores første hvalp fik vi i 1981.
Men godt at læse, vi ikke gjorde noget forkert, i opdragelsen og hensynet til både hund og kat.