Indlæg: 7

Oprettet af | Oprettet: 18-01-2013, 17:51

Ny hundeejer søger hjælp til renlighedstræning!

Hej! :-);

Jeg har netop lige fået en meget lille Cavalier King Charles Spaniel, som er 12 uger gammel, sammen med min kæreste. Han er rigtig tryg ved at være sammen med os, og han er meget stille og rolig - en rigtig puttehund.

Alt i alt er han en skøn hund, han er bare ikke renlig. Han kan aller bedst lide at hygge i sofaen, hvilket også er hans favorit tissested.... Normalt laver han stort rundt omkring på gulvet. Vi har forsøgt at gå ud med ham 1 gang i timen det samme sted hver gang, for at træne ham i at gøre det udendørs, og vi har forsøgt at gå lidt længere ture med ham - men lige så snart vi kommer ud, løber han bare ind i mellem benene op os og vil gerne løftes op. Og når vi endelig får ham til at gå lidt rundt/snuse til tingene, så stopper han op og ryster helt enormt. Vi har derfor prøvet med en vinterjakke, men det fungerer heller ikke.

Vi har forsøgt at ligge nogle aviser ud i brusekabinen, hvor lidt af hans tis er på, men han søger hele tiden hen imod sofaen. Vi prøver begge to at holde øje med ham, når han evt. skulle tisse eller lave stort, så vi kan få ham ind på avisen. Hvis vi når det, når han laver stort, så gør han sig aldrig færdig ude på avisen, og vi når meget sjældent at få ham ud på avisen inden han har tisset færdigt.

Har i nogle gode råd til, hvordan vi lige griber denne situation an? Skal vi fortsat gå ud med ham efter han har leget, sovet, spist, drukket, osv., gå korte ture med ham og så se bort fra at han hele tiden vil op til os?
Vi roser ham selvfølgelig helt op til skyerne, når han går i snoren eller hvis han laver det mindste ude på avisen.

Håber i kan hjælpe. :-)

Skriv et svar til indlægget18-01-2013, 18:44

Hej, tillykke med din nye hvalp. Det er en pragtfuld race og sofa-hyggen forsvinder ikke bare fordi den bliver ældre :);

Det kan godt tage lang tid at gøre en hvalp renlig, så I må have masser af tålmodighed.

Hvor er det mest trygge sted i hele verden for jeres hvalp lige nu? - SOFAEN
Hvor er det mest utrygt at være i hele verden - UDEN FOR

I skal blive ved med at tage ham ud igen og igen og igen. Når han vil op til jer eller gemmer sig ved jer, så er det netop fordi verden er stor og meget farlig og når han foretrækker området omkring sofaen, så er det fordi det er trygt og godt. Og så ved han jo ikke endnu, at det er uden for at det foregår.

Det er en god ide at gå til det samme sted hver gang og derfra udvide området lidt ad gangen. Stella var også en "vinterhvalp" og det er hundekoldt og bestemt ikke nogen nydelsen, hverken for hunden eller jer, så gå korte ture, der efterhånden bliver mere og mere velkendte.

Personligt er jeg modstander af avis-modellen. Hvis det lykkes at lære hunden at tisse på avis, så skal det jo også afvænnes igen. Okay for nogen fungerer det. Jeg tog "ud af døren 1000 gange" modellen. Og jeg kan ikke sige hvor lang tid det tog - for bedst som man tror det virker, så er der tilbagefald og pludselig tænker du ikke over det mere, så virker det bare. 4-6 måneder er ikke unormalt
Held og lykke med ham

18-01-2013, 18:44

I har lige overtaget ham. Han er 12 uger. Har i købt ham hos opdrætter, eller har han været i et andet hjem fra han var 8-12 uger. ??

Han er i hvert fald ikke renlighedstrænet, lyder det til.
Jeg vil derfor anbefale, at i starter forfra, som var han 8 uger gammel, med at lufte ham hver gang han har spist, drukke, sovet eller leget.

For at styre afføring, er det bedst han ikke har madskålen stående hele døgnet.
Del dagens ration i 3 portioner, og giv ham mad morgen, eftermiddag og aften.
Vand, skal stå fremme hele dagen.

Istedetfor at gå tur med snor på, så vælg et godt sted i haven, nær huset, eller hvis i bor i lejlighed, så et sted kort efter gadedøren. Bliv stående, og lad ham gå lidt frem og tilbage, og snuse indtil han tisser og gør sig færdig. Ros ham kun ved få ord, og gå ind igen.
Han skal luftes samme sted hver gang.

Hvis i ikke synes i kan nå ud, før det går galt, eks. hvis i bor i lejlighed, og fordi det er vinter, så kan i bruge avisen, i så lægger ved gadedøren, og lad ham tisse der. Det kan så vænne ham til at gå til døren, når han skal. Men tilvænning tager tid, mere end nogle få dage, især fordi han også skal afvænnes med at bruge sofaen som WC. Lad være med at tage ham op i sofaen, så undgår i det.
Når han ryster på gåture, er det ikke fordi han fryser, det er fordi han er utryg.

18-01-2013, 19:23

En hvalp på 12 uger er ikke renlig - så det er UD, UD og UD rigtig mange gange samt ROS, ROS og ROS, hver gang den gør noget udenfor.

Som der er skrevet, er det hver gang hunden har spist sovet eller leget, så mens man har hvalp, må man sætte sin egen magelighed til side (også selvom det er besværligt og irriterende).

Jeg er heller ikke tilhænger af "avismodellen", men for nogle kan det fungere i en periode - det vigtigste er dog, at hunden lærer at besørge udenfor, også selv om det er vintervejr. Så ikke ture, men bare samme sted hver gang, så den lærer det er OK. Nogle kan ha' succes med at lægge "det store", der er gjort inde, udenfor, så hunden har sin egen lugt at genkende.

Nægte den adgang til sofaen, ville jeg ikke gøre, da det nu er et trygt hyggested for den, rens sofaen, så godt som muligt, og lær i stedet jer selv at se på jeres hund, hvilke signaler den sender om, at nu er det tid - at ha' hund handler om at se og forstå...

18-01-2013, 20:59

Når jeg anbefaler at han ikke skal op i sofaen, er det indtil han er renlig, både af hensyn til sofaen, og fordi jeg tror det vil være sværere at få ham renlig, hvis han stadig hygger sig der.
Når han igen kan få lov at være sofahund, vil jeg anbefale han der har sin egen plads på et tæppe, istedetfor hele sofaen. Hunde fælder jo også.

Indtil da ville jeg hellere flytte hans hundeseng hen til sofaen, så kan han stadig nusses og kæles for, og føle sig tryg.

Jeg havde engang en tæve der var skudræd, bange for torden, og slagregn. Hun nægtede at sove i hundeværelset, sammen med de andre hunde.
Istedet faldt hun omgående til ro, når jeg lagde mig på sofaen, i et andet værelse, med hende i hundesengen på gulvet ved siden af.

19-01-2013, 07:43

Mange gode råd, har i fået .

nogle hunde er længe om at blive renlige, sådanne er det bare. så massere af tålmodighed.
og ud til det samme sted . når hunde skal med ud i den store verden , er det vigtigst at de er trygge.
når først de stoler på en, kan man ha dem med over alt. så bliv endelig det samme sted, og gå den samme lille tur.

og kik på jeres hund, efterhånden lære man og se, hvornår den skal tisse mm

Tillykke med jeres nye hund,

19-01-2013, 08:46

Fortvivl ikke. 12 uger er ikke unormalt for en hund ikke at være renlig. Vores blev det først i 4 mdrs- alderen selv om vi havde hende fra hun var 8 uger. Vi havde ikke mulighed for at overvåge hende konstant og da hun havde et meget kort varslings adfærd (satte sig nærmest i farten) var det svært at fange hende inden hun havde tisset på gulvet. Vores havde også en forkærlighed for at tisse i vores "fatboy"....jeg fjernede den så bare i en periode. Om natten havde jeg hvalpen i et bur ved siden af sofaen hvor jeg sov ved hende. Når jeg hørte hende rejse sig skyndte jeg mig at tage hende ud. Om dagen når vi ikke var hjemme lagde jeg en bunke aviser med plastik under på det sted hun foretrak at tisse...lige så meget for at undgå skader på gulvet.....jeg tror ikke det gjorde hende mere modvillig til at besørge udenfor. Det er altid svært med Vinterhvalpe.....vores var dårlig til at signalere at hun ville ud, men var døren åben løb hun ud og besørgede også inden hun lærte helt at holde sig indenfor.

Mht til sofa synes jeg I som også foreslået skal lave et hundehjørne, feks med tæppe, hvis området han må være på er lille vil det være sværere for ham at tisse der da I kan se kan rejser sig for at tisse plus at de fleste hunde helst ikke tisser i sin "seng". Lad ham kun være i sofaen når I har fuld opmærksomhed på ham. Brug rodalon eller lign der hvor han har tisset så han ikke associerer sofaen med sit toilet.

Og ja, ud og tisse hver time eller når han har sovet, leget, spist.......i nogle uger endnu.

19-01-2013, 10:34

Jeg vil lige tilføje, at man ikke skal have dårlig samvittighed, ved at lægge en avis på gulvet, i alenehjemmetiden og om natten, i det rum hvalpen opholder sig, og ved gadedøren, som jeg har foreslået, især nu ved vintertid, indtil hvalpen er blevet "stuerenlig".

Han kan sagtens lære at besørge ude også. Jeg har selv brugt avis til mine hvalpe i alenehjemmetimer og om natten, til de var ovre "blealderen" ca. 5.mdr gamle.
Da rev de bare en tør avis istykker som legetøj.

Så vi fik alle vores nattesøvn, og hvalpene var trygge ved deres "avisWC" .
De kan nemlig ikke lide at besørge i hundekassen, eller på det bare gulv.