Indlæg: 10

Oprettet af | Oprettet: 14-01-2013, 13:13

Hensyn i løbetidsperiode

Ville gerne høre hvad brugere her inde mener om hensyntagen i tævens løbetidsperiode. Er selv ejer af en nu 15 mdr gammel tæve som pt er i 2. løbetid.
Jeg ved at løbetiden påvirker hanhundene meget og vil gerne i min færden tage hensyn til dette, men er lidt usikker på i hvor høj grad det forventes.
I den første løbetid turde jeg ikke nærme mig parker eller andre grønne arealer hvor jeg kunne risikere at møde hunde...traskede for det meste rundt i villakvarteret på asfalt i ydertimerne. Denne gange har jeg tilladt mig at gå i parker og lignende hvor løse hunde ikke er tilladt. Hun er stort set altid i snor og kun fri hvis jeg har fuldt overblik over de nærmeste 300 m og kan se at der ingen andre hunde er....hun er lydig og trods løbetid kommer hun pænt på indkald, men jeg tager ingen chancer. Selv om jeg holder mig fra alle andre hund går jeg alligevel rundt med lidt dårlig samvittighed og føler mig(os) lidt uønskede....jeg vil jo til tider blive nødt til at passere hanhunde med nogle meters afstand (har ikke haft reaktioner på det endnu);
Det er bare det at det er vanskeligt at have en stor ung energisk indespærret i et hus i 3 uger. I haven tør jeg heller ikke lade hende gå uden konstant opsyn da jeg på trods af 110 cm høj indhegning ikke kan garantere at en hund kan komme ind til hende hvis den virkelig vil.
Det er jo også ret syn for tæven der er vant til timers daglig lufteture og leg med andre hunde nu spærres helt inde og kun luftes på fortove i 3 uger.
Hvad er jeres erfaringer jer der selv har tæver og jer der har hanhunde. Hvor må man være med sin løbske tæve?

Skriv et svar til indlægget



14-01-2013, 15:27

Hej Hanne.
Du har selvfølgelig lov til at lufte din tæve, hvor du plejer.
Men afhold dig fra at lufte hende, hvor der kommer løse hunde.

Du bør dog tage hensyn til hanhunde, og din tæve, ved at oplyse hanhundeejeren om, at hun er i løbetid, hvis de kommer for tæt på din tæve for at hilse, og bed dem derfor om at holde afstand.
Normalt kan han og hun godt passere hinanden i snor, med hver sin ansvarlige ejer og 5.meters afstand imellem hundene, uden problemer.

Luft altid din tæve i almindelig kort snor.
Gå selv med ud i haven, hvor din tæve løber løs rundt. Så den undgår "herrebesøg". Hun kan jo ikke undvære sin frihed, fordi hun er i løbetid.
Lad ikke andre lufte din tæve.

Du kan mindske duften, ved at give din tæve klofyl piller, især fra midten af løbetiden, hvor den er særlig tiltrækkende for hannerne.

Jeg har haft 7 tæver, har stadig hende på fotoet, og på disse måder undgået løbetidsproblemer.

15-01-2013, 09:32

Tak for svar. Rart at høre at du mener at jeg ikke behøver nøjes med fortovene i 3 uger.
Mht Klorofyl tabletter prøvede jeg dem sidste gang....kun bare ikke findee information om hvor mange hun skulle have dagligt...ved du det? (hun vejer ca 33 kg). Indtil nu har vi ikke haft en eneste hanhund forbi de to gange hun har været i løbetid, har ikke haft synderlige reaktioner fra hanhunde som vi passerer i snor. Tilgengæld var hun rigtig interessant i flere uger efter løbetiden var slut sidst (måske fordi hun så kom i tættere kontakt med hanhundene) så nu overvejer jeg at bruge klorofyltabletter når hun igen skal ud og lege på eng og i hundeskov......selv om hun er meget god til at sige fra (hun vælter dem bare over ende hvis de forsøger noget) så kan jeg mærke at hun til sidst bliver ret irriteret når de kun interesserer sig for den gale ende

15-01-2013, 10:57

Med hensyn til antal tabletter din tæve har behov for, må jeg være dig svar skyldig. Du må prøve dig frem, for hvormange, du skal give hende, for virkning af dem.
Det lader til det er gået godt i hendes 2 løbetider, da har du ikke hjemme haft særlige problemer.
Ikke en tæve der har kradset døre eller pevet for at komme ud, heller ikke pivende hanhunde ved havelågen eller på dørmåtten, så det er fint klaret.

Du har ret i at tæven kan være tiltrækkende for hanner en tid efter løbetiden er overstået, det er ikke unormalt, så det er en god ide` at du vil give hende klofyl også efter løbetiden, selvom hun ikke kan gøres drægtig, er det generende for både din tæve og hannerne. Jeg vil dog synes at du i ugen efter løbetiden, også undlader at lade hende løbe løs på eng og i hundeskov.
Får hannen snuden helt hen til hendes bag, så virker klofyl ikke godt nok, så starter "legen".
Hunde har jo en sindsyg god lugtesans, især jagthunde er min erfaring.

Man kan også som tæveejer, blive upopulær hos hanhunde-ejerne.

19-01-2013, 21:20

TIl Hanne.
Fint du spørger om gode råd ang. løbetidsperioden for din tæve.

Jeg forstår dog på ingen måde Aase's svar, om at : citat (normalt kan han og hun godt passere hinanden i snor, med hver sin ansvarlige ejer og 5.meters afstand imellem hundene, uden problemer./ og ...Du har selvfølgelig lov til at lufte din tæve, hvor du plejer.

Jeg er ejer af en 3 årig han, som så mange andre han-hunde reagerer voldsomt på hund-hunde i løbetider. Dette kommer til udtryk ca 3 gange på et år af 5-6 ugers varighed.I denne periode møder vi dagligt flere hun-hunde i offentlige parker der er i løbetid,(med og ofte uden snor).
Dette resultere i at vi må bære vores hund væk fra parken, da hundhunde i høj-løbetid løber omkring og ejeren bare står og ser på. Der bliver bare kaldt "hunden er i løbetid" og så forventer ejeren at samtlige Han-hunde skal fjernes.
Jeg er bestemt ikke enig i at man skal lufte sin hun-hund i løbetid i en offentlig park og forvente at alle hanhunde pænt skal kunne gå 5 meter uden om (ref- Aase H.) . Husk på at en hund har en sporings-radius på flere km og især hanhunde har en udvidet radius ved hunhunde i løbetid. Vi har ikke kunne gå løs med vores hund i 5 uger da der konstant er hunde i løbetid i den nærliggende park, hvilet er super frustrerende. Aase H. -Det handler om respekt og i mine øjne om at vige fra offentlige parker når eens hun er i løbetid (om ikke andet forsøge at komme uden for myldretid).
Mit råd til dig Hanne. Gå fortorvsture med din hund mens løbetiden står på. :-)

19-01-2013, 21:45

David, der er jeg så fuldstændig uenig med dig!

Som ejer af både to hunhunde og en hanhund, så vil jeg sige, at jo mere en hanhund bliver vant til at møde hunhunde i løbetid og får at vide, at den skal koncentrere sig om andre ting end tæven, jamen jo mere lader den være med at reagere på det.

Selvfølgelig skal hunhundeejeren holde sin løbske tæve i snor, og lade være med at opsøge hanhundene, men da duften af hende under alle omstændigheder række kilometervidt, så må vi altså lære vores hanhunde, at de godt kan opføre sig ordentlig trods lokkende tæver.

Så mit råd til dig Hanne vil være at gå ture, hvor du ikke behøver at komme tæt på hanhundene, måske bedst på de ikke så trafikkerede tidspunkter. Giv tydelig besked om at din tæve er i løbetid, så hanhundeejerne kan tage deres forholdregler (tage deres hunde i snor), og vær også selv beredt til at holde en god afstand, så du ikke generer for meget.

Med hensyn til pillerne, så ville jeg give 5 piller tre gang om dagen, altså ialt 15 piller dagligt. Der skal en del til før det hjælper.

19-01-2013, 22:14

Til David.
Jeg forstår ikke din vrede, mod mine råd.

Jeg har netop i begge indlæg skrevet, at mit råd var, at Hanne IKKE lufter sin tæve i løbetiden og ugen efter på steder hvor hundene løber LØSE, eks. i hundeskove og på engen.

Men det er helt OK at tæven luftes på almindelige gå-ture, hvor hun plejer at gå med tæven I SNOR, hvor andre hundeejere også lufter deres hunde I SNOR. På disse gå-ture kan tæve og han normalt passere hinanden, på 5 meters afstand, med deres ejere uden problemer.

Kommer en hundeejer imod Hanne med sin hanhund, for at hilse på, så kan hun sige hendes tæve er i løbetid, så de undgår at komme for tæt på hinanden.

Jeg synes afgjort, man som tæveejer, i dennes løbetid, skal tage hensyn til hanhundene.
Selv har jeg haft 7 tæver, og aldrig taget med på gå-ture i Beagleklubben, hvis nogle af dem var i løbetid. Ej heller luftet dem på vores eng, som er et populært sted for hunde uden snor.

Til gengæld synes jeg hanhundeejerne skal sørge for deres hanhunde ikke strejfer rundt i villakvarteret, fordi og hver gang, der er en tæve i løbetid. F.eks. ved at indhegne deres egen have, også selvom hunden er opdraget til at blive på egen grund.
De færeste hanhunde "husker" det, når der er en tæve i området i løbetid.
Det er min erfaring, med tilløbende hanhunde i vores åbne forhave.

For at undgå misforståelser, der gør dig så vred, må jeg hellere tilføje, at vores tæver, kun opholdt sig løse i vores forsvarlig indhegnede baghave, under opsyn.

20-01-2013, 10:38

Tak for mange svar. Synes rådene jeg fik fra Aase var fine. Er nu færdig med løbetiden og synes det er gået helt glat. Takket være ansvarlige hanhundeejere har vi ikke haft en eneste strejfer ved havelågen og ej heller haft problemer med løse ustyrlige hanhunde når vi har gået ture i grønne områder hvor snor er påbudt. Har gået udenom parker og skove hvor hunde færdes løse og forsøgt at gå vores ture i de parker andre hunde kommer ( i snor hovedsaglig) på tidspunkter hvor der ikke er mange. Var heldig og finde en skole med stort græsareal hvor hun kunne gå løs og vi kunne træne uforstyrret. Har fået gået masser af spor... Så vi har overlevet perioden uden for meget løben på væggen;);
Synes at man som både hanhunde og tæve ejer må tage hensyn og fair nok at man holder sig fra områder med løse hunde, men at man samtidig ikke er ugleset på et hvert grønt areal hvis man bare tager hensyn.
Fårstår godt David at det må være frustrerende med en hanhund der er så følsom for tæver og kan godt se at jeg måske skal være taknemmelig at det trods alt kun er 6-8 uger om året jeg ikke kan gå frit omkring med min hund

20-01-2013, 11:20

Hej alle.
Beklager hvis min tone var lidt hård. Aase, tror jeg har misforstået/ overset din pointe om at man prøvede at holde sig fra parker/ offentlige miljøer ved luftning af sin hundhund i løbetid. Glæder mig at høre at i tager jeres forbehold og tænker på os han-dyrs-ejere.
Tæven skal som du nævner selvfølgelig kunne luftes på almindelige gå-ture /fortorvs ture og skal kunne passere en hanhund. Endelig er det dejligt at høre at man også tænker på ikke at bringe ens tæve til sociale arrangementer (fællesture med hundeklubben/ træning m.m) når den er i løbetid
Vi har desværre flere gange fået ødelagt diverse trænings/lydigheds sessioner, ved at en hund i løbetid har troppet op, og derefter kan vores hund kun hænge i linen og være total ligeglad med de bedste treats, i form af and/kylling m.m

Kirsten, jeg giver dig ret i at man for så vidt muligt, skal gøre en indsats for at ens hund skal koncentrere sig om andet tæven i løbetid. Dette kan dog til tider være en nærmest umulig opgave,(for os) eftersom vores hund reagerer ekstremt ved løbetiderne. Vi prøver at lave kontakt øvelser med ham, afdækker ham/ plas øvelser, men ligemeget hjælper det. Igen er de bedste godbidder heller ikke til hjælp. Han hænger sig i selen til han er ved at kløjs i det/ hiver efter vejret og lægger sig ned og må trækkes videre/bæres hjem.! Der er åbenbart stor forskel på hvor meget hanhundene reagere på tæverne i løbetid, vi har så nok fået een med meget fin lugtesans og sans for løbetider. Vores hund har snust sig frem til een hund der var i løbetid, som bor ca. 1 km fra os.

Vi har nok også indset at det er en umulig kamp for vores hund og at vi ikke kan holde til de 5-6- uger a 3 gange hvor man er ved at få trukket skulderen af led/ ikke kan komme i kontakt med ens hund og en hund der konstant vil ud og gå (i de perioder er han ca. ude og gå mellem 3-4 timer dagligt), så vi tænker at afprøve en kemisk kastraktion af ham og håbe på at det kan dæmre hans ekstreme lyst til tæver i løbetid.
go weekend til alle

20-01-2013, 16:59

Til Hanne.
Jeg er glad for at læse, det er gået godt at klare din hunds løbetid, og at du kunne bruge mine råd.

Til David.
Jeg tænkte nok du havde misforstået mig. Derfor skrev jeg også mit sidste indlæg. Når din hanhund er så "oversexet" synes jeg bestemt du skal lade ham kastrere, da det jo er et hormonalt problem.
Han har det jo heller ikke godt, ved at skulle "overleve" alle de dejlige løbske tæver, som han uheldigvis møder og ikke må besøge.
Jeg er imod kastraktion på grund af dårlig adfærd, som mange ejere fejlagtigt får anbefalet og foretaget. Men ikke når problemet er hormonalt.

21-01-2013, 10:59

David, ja så kan jeg godt se problemet for jer.

Han har afgjort et hormonelt problem, og en kemisk k. vil nok være en god mulighed for jer. Så får i en meget mere afslappet hund, det vil jo også være det bedste for hans eget velbefindende. Jeg er meget enig i Aase Hansen indstilling, man kastererer ikke bare, men hvis en hund kan få et meget bedre liv med en kasteration, så ville jeg til enhver tid gøre det.

Vi tillod os iøvrigt at tage begge vores tæver med på et hundefriløbsområde, begge er for lidt over en uge siden færdige med løbetiden (dejligt, når de er synkrome). Var lidt spændte på, om hanhundene ville reagere, for jeg tænkte faktisk på dette indlæg. Men der var kun en hanhund, der ikke kunne lade dem i fred, selvom de begge afviste ham meget kraftigt. De andre synes selvfølgelig de var ekstra interessante, duften er der jo endnu, men alt holdt sig på et meget fredeligt niveau. Men okay, de var jo heller ikke højløbske nogen af mine tøser.

Vores egen hanhund er også "i eksil" lige når den mest kritiske tid er inde, for alle parters skyld, ingen grund til denne unødige stress. Men vi har flere gange gået tur sammen med min veninde, der har ham i perioden, og det kan sagtens lade sig gøre. Så vi har bare en god dreng i ham, kan jeg se. :-)