Indlæg: 14

Oprettet af | Oprettet: 13-01-2013, 19:56

Hvordan lærer vi ham at gå tur?

Vi har den dejligste lille Coton hvalp på nu snart 4 mdr. Jeg er meget i tvivl om, hvorvidt vi bærer os rigtigt ad i forhold til at lære ham at gå tur.

Han har bestemt ikke lyst til at gå tur. Så snart selen findes frem, gemmer han sig enten eller lægger ørene helt tilbage og ser MEGET ynkelig ud.
Den eneste måde hvorpå vi kan få ham til at gå, er ved at bære ham et stykke væk fra huset (100 meter), og så er han mere end villig til at komme hjem i en fart. Godbidder har vi forsøgt, men han gider slet ikke have dem, når han har sele på.
Han vil gerne løbe rundt i haven og lege uden sele, og han accepterer også nogenlunde at være i sele i haven, idet han så snuser lidt mere rundt.

Vil jo nødig traumatisere den lille fyr, og er i tvivl om, hvorvidt vi helt skal holde en pause med vores gåture uden for haven, eller om vi blot skal blive ved? Han virker helt klart utryg, så snart vi er væk fra huset. Har også forsøgt at lege med ham, når vi er væk fra huset, men alle forsøg preller fuldstændig af på ham. Han sidder bare og sidder.... Og ser enormt ynkelig ud:-). Hvis vi skal fortsætte tilvænningen, hvor mange gange om dagen, skal vi så udsætte ham for gåturen?

Og så lige et tillægsspørgsmål... Når han "stjæler" ting i huset, som han helst ikke skal have, knurrer han af os og snapper også, hvis vi vil liste det fra ham. Bytte med sit eget legetøj, vil han ihvertfald ikke. Er det en normal adfærd? Og vil det være ok at bytte med en godbid, hvis det kan hjælpe? Eller sender vi så forkerte signaler?

Håber på nogle gode råd til en uerfaren hvalpeejer:-)

Skriv et svar til indlægget14-01-2013, 12:59

Det lyder ikke så rart det med at han knurrer og snapper når I forsøger at tage ting fra ham. På den ene side synes jeg ikke man skal tage ting fra sin hund da det netop bekræfter en vogtende hund i at I er en trussel mod det han gerne vil have. På den anden side er det vigtigt at man i visse situationer kan tage noget fra sin hund hvis det er farligt eller bare meget uønskeligt at den har tingen. Jeg tror I skal gøre flere ting. Paralellt med at han har brug for at vide at det er jer der sætter dagsorden hjemme hos jer, skal han også opleve at hans ejere og flokledere ikke går og stjæler af hans resourcer.
Jeg ville hurtigt begynde at træne "bytte leg"....og det skal være sådan at han hver gang vinder på at bytte....så det bliver en sjov ting. I stedet for at prøve at bytte hans velkendte kedelige legetøj med den nye spændende ting han har fået fat i skal det være omvendt. Når han har et af sine egne legetøj så prøv at byt med noget som er nyt og mere spændende....eller gode godbidder. Bliv ved med at give ham fordel ved bytteriet. Respecter når han knurrer....træk jer lidt og se om han ikke slapper af når han ser at det at I er i nærheden ikke betyder at I stjæler hans ting. Hvis han er glad for mad kan I også med fordel gå og droppe lækre godbidder ned i hans foder mens han spiser så han forbinder jeres tilstedeværelse ved skålen med at der kommer bedre ting og ikke at hans mad forsvinder.
Jeg er altid meget forsigtig med at tage ting fra min hund....netop for at hun ikke forbinder mig med fare for tyveri....men det er klart at er det nødvendigt så gør jeg det....og kan jeg...ja så bytter jeg for godbid.

Når det er sagt at I skal respektere hans knurren (som jo nok er udtryk for en slag usikkerhed) skal I ikke acceptere at han bestemmer. Jeg synes det er en god ting at lære ham at I bestemmer hvornår der skal leges, hvor han må være (at der foreksempel er steder som er forbehold mennesker). En god ting er at lære ham "vent" feks når han skal ud af døren eller før han må begynde at spise. Adfærd som er uønsket skal konsekvent følges af venligt men bestemt "nej" (dyb stemme). Han skal helst ikke opnå noget ved dårlig adfærd...ofte er det bedste at ignorer den (feks hvis han prøver at få jer til at lege når det ikke er legetid, eller tigger ved bordet)eller tage ham væk fra situationen (kan derfor være rigtig godt at have et børnegitter);

Mht til gå tur er jeg lidt usikker. Mener at alle hunde har godt af at se lidt mere end sin egen have, men det skal ikke være alt for grænseoverskridende for dem heller. Hvad med at tage ham lidt med rundt på armen....er han stadig bange hvis han sidder der? Det er uanset vigtig at I ikke pylrer når I tager ham med ud da han så forstærkes i at verden er farlig.
I kunne måske forsøge at gå i en park eller lignende på et tidspunkt hvor der er stille og så bare sidde lidt med ham uden noget påstyr og så bare gå hjem igen....og gentage til han forhåbentlig slapper mere af.

14-01-2013, 14:16

Hej.

og tillykke med jeres valp.

Jeg ville nok vente lidt med gå turene, og lege/træne med ham hjemme.

her hjemme, da min var valp, og vi lige havde fået ham hjem, hentede han mine pigers bamser, inde på deres værelse, dem tog jeg bare fra, som ville jeg ta en sok op fra gulvet, og gav ham et tyggeben istedet, da han gjore det flere gange, lukkede vi nogle uger dørene til deres værelser, også var problemmet løst.

Ang. legetøj, har min ikke noget frem, han selv kan lege med, kun sine tyggeben. legetøj er noget jeg tar frem, eller mine børn, og når legen/træningen, er slut lægger jeg det væk igen. det kommer frem nogle gange om dagen, og da han var valp, var det tit, og i kort tid, nogle gange trænede jeg lidt sit bliv- hent bolden inden for, i reklampausen.

jeg tror det er vigtigt at i viser ham, at i er hans flok ledere. et sæt at gøre det, er ved at vise ham hvor han skal ligge når i laver mad, og når i spiser, at i bestemmer hvornår i går i haven og leger-og hvornår i går ind, lad ham arbejde lidt for sin mad, sit- et par godbidder, dæk, et par godbidder, osv. lær ham små triks, og beløn rigeligt.

Hele tanken er, at i skal være sjove at være sammen med, og at i bestemmer, og dermed beskytter. i styre hvad i skal lave, og selvfølgelig anpasser det til jeres valp, og dermed har i også styr på verden, så at han bare skal følge jer.

Håber i for massere af svar- så i kan ta det der passer til jer.

14-01-2013, 17:58

Tillykke med jeres smuksak!

Mht gåturene: kan han gå med halsbånd bare og hvad siger han til det?
Enten er han bange for at komme for langt væk, eller også er det selen han ikke kan lide.
VI har en 5 år gammel JRT-blanding og han HADER sin sele! Heldigvis løber han som regel fri, så det er intet problem :);

Jeg ville starte med at finde ud af, hvilket der er problemet. Er det selen, KAN det trænes væk, men det kræver tid og masser af godbidder!

Hvis det er fordi han er bange for at være udenfor, kræver det det samme.
Her skal det bogstavligt tages skridt for skridt. Start med belønning, når han leger i haven.
Første godbid skal ligge så snart han går udenfor døren.

Når han så ved, at udenfor er noget godt, kan I fortsætte ud i den virkelige verden - udenfor haven.
Her belønner I ham hver gang han tager et skridt og ikke ser bange ud. Det tager tid, men så snart han også forbinder resten af verden med godbidder, kommer det af sig selv :);

Mht maden og legetøjet, skal han bestemt IKKE knurre af jer! Man SKAL altid være i stand til at tage ting fra sin hund; tænk nu, hvis han en dag får snuden i noget giftigt eller farligt?

En anden har nævnt byttelegen og den er hammergod! Det tager tid, men det virker altså.

Jeg har lært mine det på følgende måde (bruger min tæve Ina som eksempel, da hun var værst):

Når hun sad med noget hun ikke ville give væk, har jeg sagt: "nej, det er mors!" og så har jeg lagt min hånd fladt ned under hende (som når man tilbyder en godbid). I den anden hånd har jeg så vist en godbid og når hun har sluppet det jeg ville have, i min hånd, får hun et "tak" og en godbid. Det er to kommandoer, som kan bruges som én. "Det er er mors/fars/osv" betyder, at hun ikke må have den og "tak" betyder, at hun skal aflevere den.
Jeg burger som regel kun "tak", hvis jeg vil have hende til at spytte ud i min hånd, så jeg kan se hvad det er. Den anden bruges præventivt, hvis hun eks styrter over mod vores anden hunds mad: "Nej, det er Sonne's".

Det er en lidt alternativ variant af den normale bytteleg, men den har indtil videre virket på alle de hunde jeg har prøvet den på :);

Hvis han knurrer, er I nødt til at fortsætte, for hvis han lærer, at han vinder ved at knurre, er løbet kørt.

I skal dog være HELT sikre på, at det ikke er leg han byder op til.

14-01-2013, 18:19

Tak for jeres svar, Eva og Hanne.

Er faktisk lidt i tvivl om han er mere stædig, hvad angår at gå tur, end bange. Vi vil lade selen ligge i lidt tid. Måske give ham den på indenfor engang imellem, så han vænner sig mere til den.

I er kommet med nogle gode råd, som bestemt kan bruges.

Eva, du skriver omkring legetøj, at det er noget I styrer. Vi lader altid vores hvalp have lidt legetøj, som så skiftes ud indimellem. Han bider jo en del, hvilket legetøjet afhjælper, og så tænker jeg, at det er god beskæftigelse, når han er alene. Eller er det helt forkert?

I dag byttede jeg en godbid for et par sokker, hvilket han var ganske godt tilfreds med. Bortset fra et par start vanskeligheder, er han en let og glad lille hund, der lystre kommandoen sit og også næsten dæk. Sover hele natten og er god til at være alene og beskæftige sig selv, hvis vi ikke har tid eller lyst til at lege:-). Dejligt med det lille kræ i huset:-). Mange hilsner Heidi

14-01-2013, 18:53

Allerførst tillykke med den lille fyr. Hvor er han chamerende og dejlig. Du har allerede fået flere gode råd, som du sikkert kan bruge.
Jeg tænker han ikke var vandt til at komme udenfor havelågen hos opdrætter, og heller ikke tilvænnet halsbånd, sele og snor. Ikke så mærkelig han stadig er utryg ved det. Al tilvænning tager sin tid.
Mine hvalpe har altid haft en lille papkasse stående i forstuen, med ting der må bides i, som de ikke kunne komme til skade ved. Alt i pap, WC-ruller, køkkenruller, mælkekartoner, med og uden godbidder i, en frotee-sok med knuder på. Når de kedede sig, eks. når de gamle hunde ikke gad dem, så fik de meget tid til at gå med at lege med dem selv.
Hver dag lagde jeg nyt i kassen, også en god måde at affaldet fyldte mindre i skraldespanden.
Men i alenehjemmetimerne, var legetøjet fjernet. Så skulle der være ro i huset, også af hensyn til de andre hunde. Alenetid var sovetid.
Når han tager forbudte ting, er det fint at få det ved at bytte også til en godbid. Bider han i møbler eller jer, så sig NEJ og sæt ham hen til legekassen.
Held og lykke med ham, han er bare så skøn!!!

14-01-2013, 21:01

Hej Helle og Aase,

Tusind tak for jeres svar. Hvor er det skønt med et forum, hvor folk kommer med nogle super konstruktive svar.
Helle, du har ret i, at vi skal finde ud af, hvad hans modstand skyldes. Han er jo slet ikke bange, når han i indkørslen er uden sele, men får han sele på, nægter han også at gå i selve indkørslen. Godbidder har vi forsøgt, men han nægter at spise noget som helst, når han er i sele. Tror måske det er en kombinationen af utryghed og modvilje mod selen.

Aase, en rigtig god ide med den kasse med forskelligt, der må bides i - og ikke kun legetøj. Så kan vi vise ham hen til kassen, når han er i bide-humør.

Synes faktisk at han i dag pludselig virker mere afdæmpet og rolig. Slet ikke samme omfang af hans hvalpebideri, som vi er vant til. Vi har også virkelig forsøgt at forklare vores tre drenge, hvor vigtigt det er, ikke at lege alle de voldsomme lege med vores hvalp, da det gejler ham fuldstændigt op. Det har betydet langt mere ro omkring ham og dermed en langt roligere hvalp, der ikke hele tiden forsøger at fange fødder og hænder:-);

Mange hilsner Heidi

15-01-2013, 13:49

Hej.

Som sagt har min ikke legetøj liggende til ejen leg, han leger sjældent selv, det fylder jeg ham med.
så når vi er inde er han ret rolig. han har dog altid, massere af tygben, til rådighed. og dem bruger han tit, også da han var lille valp.

nu er min så heldig, at jeg er hjemme, så der er ikke meget alene tid, og mit intryg er at han sover, når han er alene.

men som Aase skriver, er alene hjemme tid= sove tid.

om de skal ha lege tøj, eller ej, er nok en smags sag. mine har aldrig haft, jeg er også en af dem, der er bange for at de for tygget det istykker, og spist noget der ikke skal spises. feks. fik min en "gris" i julegave, og den lege han med, hvilket passede fint,( jule travlhede :), men efter 3 dage fik han bidt hul i den, også røg den ud, og ja- han ville ha spist det. så her var jeg glad for at vi var hjemme, til at stoppe ham i tide.

Tror det er en rigtig god ide, at dine drenge ikke lege vildt med jeres hund, men ha dem gerne, og vis dem hvordan de skal kaste bold, uden det går over gevind. eller få dine drenge til at gemme sig, så jeres hund skal finde dem, når den finder dem, har de dejlige godbidder, at gi jeres valp.

15-01-2013, 15:07

Det lyder som om, I allerede gør en masse fine ting med hvalpen. Fortsæt med det :-);
I forhold til det med ikke at ville gå tur med selen på, så vil jeg anbefale at undlade brug af selen pt. Så længe han lader jer give ham selen på, så skal det nok komme.
Det handler om at give hvalpen en masse succes oplevelser. Undlad selen, så i er sikre på den ikke er en del af problemet.
Verden er et meget stort sted, der nemt kan virke voldsom for en lille hvalp, men det er jo vigtigt at introducere den for det alligevel.
Du skriver, at i bære ham et stykke væk fra huset, og så går han hurtigt hjem igen.
Ellers så prøv at at bære ham et stykke væk fra huset, sæt ham ned, og giv ham tid (lang tid) til at falde til ro før i gå videre ud i verden... ikke hjem. Støt med godbidder, og kærlig men bestemt støtte/ros - intet ynk :-) Det kan være nemmere at lokke hvalpen med på denne måde.
Held & Lykke

15-01-2013, 17:56

At få sele, eller dækken på, kan være et stort problem for nogle hunde, andre er ligeglade. En af mine tæver brød sig bestemt ikke om de to "klædningsstykker" som jeg begyndte at bruge, da hun var en ½.gammel hund for at passe godt på hende. Hun gemte sig også, når hun skulle have det på.

De andre var ligeglade. Ved hende gik jeg tilbage til brug af halsbånd. Hun gik jo pænt i snor, trak ikke. Men dækken slap hun ikke for i vinterkulde og regn. Hun havde nemlig da gigt.

Jeg synes også du skal bruge halsbånd. Et halsbånd i lærred, med en kæde, kan ikke skade hende.
Eva, når jeg anbefaler en legekasse, med ting der må bides i, så ,mener jeg kun legetøj hvalpen ikke kan komme til skade ved. Aldrig købelegetøj. Heller ikke børnenes bamser.

Børn må aldrig lege vildt med en hvalp. Den stopper ikke, bliver kun overstimuleret på en forkert måde. Det udvikler sig tit til at børnene løber rundt, fægter med armene, råber o.s.v som børn nu gør helt naturligt. Jeg kan læse det er du allerede klar over. Så det er super godt.
Du har sikkert også lært drengene, at legetøj eks. legoklodser aldrig må ligge på gulvet, det er farligt for en lille hundemave.
Børn skal også lære, at lade hunden slappe af, når den er i sin hundeseng.
Et mindre barn kan sagtens være den der sætter madtruget på gulven til hunden, går med på lufteturene, til hvalpetræning. Gemmer godbidder, den skal finde, Med godbidder øver sit, dæk, når den har lært det. Husk altid barnet på at give godbidden på flad hånd, så den ikke snapper.

16-01-2013, 05:28

Aase: jeg ved godt du ikke giver dine hunde, noget som kan være farligt for dem :)

16-01-2013, 13:43

Når du har børn er det ekstra vigtigt at træne byttelege...også hvor børnene bytter med den.....der er jo alt andet lige noget mere gang i et hjem med børn og det kan jo være at det er med til at gøre hvalpen mere opmærksom på at den skal vogte "sine" resourcer. Lær den (og børnene!) at børnene ikke er interesseret i at tage dens ting, men faktisk tilfører bedre goder end det den har i forvejen.
Det er super vigtigt da der jo også vil komme "fremmede" børn i huset som jo helst ikke skal blive nappet når de måske kommer til at gøre noget i hvalpens øjne uhensigtsmæssigt. Hvis hvalpens erfaring er at børn og voksne behandler den med respekt og ikke udgør trussel mod den eller dens resourcer vil den være mindre tilbøjelig til at reagere hvis et fremmed barn kommer til at overtræde grænsen.

Mht tur, er det min holdning at hvalpe har rigitg godt af at komme ud og møde andre hunde og steder tidligt....det behøver ikke være gåtur, men kan sagtens være som foreslået at I bærer den til det ønskede udflugtsmål. Kom i tanke om at vores hund som ellers aldrig er eller har været bange for noget som helst også i starten var noget modvillig til at forlade grunden.....virkede ikke specielt bange, men satte sig bare ned og nægtede at gå. Jeg gjorde bare det at jeg fortsatte til den planlagte destination med hende på armen uden noget postyr. Sådan fik hun tidligt set togstationen, parken og resten af nabolaget. Da hun var tryg ved sit nye hjem kom hun med i parken og begyndte at møde andre hunde....istarten tig hun tilflugt under cykelvognen, men der gik ikke mange øjeblikke før hun bare nød samværet. Vi har ikke andre hunde eller venner med hunde, så jeg er rigtig glad for at vi kunne bruge hundeparken, for i dag er hun en meget velsocialiseret hund som trods teengage hormoner kan med stort set alle andre hunde.
Jeg synes ofte jeg møder især små hunde som gør og teer sig når vi passerer dem på gaden.....tydeligvis fordi de er usikre og bange for min hund....og jeg tror simpelthen ikke de har lært at andre hunde i langt de fleste tilfælde er venligsindede. Det korte af det lange er at jeg synes du skal sørge for at din hvalp bliver socialiseret i forhold til miljø og andre hunde mens han endnu er ung og hvis han er 4 mdr. har han jo fint nået at vænne sig til jer og jeres eget hjem

16-01-2013, 16:59

Tak for jeres gode svar.

Vi har de sidste dage bare ladet ham lege i haven, hvilket han nyder:-). Tror ikke så meget at det er selen - nok nærmere utryghed. Han knurrer og bliver bange, hvis han møder andre hunde, men jeg har alligevel prøvet at lade dem hilse på hinanden, så han oplever, at den anden hund ikke vil ham noget ondt. Nu trapper jeg ned med gåturene dog uden helt at droppe dem, og så må det jo blive småture på armen:-) og leg i haven.

Synes han er blevet mere rolig, nu hvor drengene ikke leger vildt med ham mere. Han skal nok lære det:-).

Og så lige et tillægsspørgsmål. Er det normalt, at hunde kan lige kattelort? Vi har også to katte, som jo besørger bestemte steder ude i haven, og vi skal virkelig holde øje med, at vores hvalp ikke finder en lort, for så bliver de spist.... Hmmmm.

Mange hilsner Heidi

16-01-2013, 17:22

Det er ikke unormalt desværre, at hunde spiser både katte-og hundelort. Også hestepærer er en delikatesse for nogle hunde. Men langt de fleste har heldigvis ikke denne uønskede vane.

Jeg har selv haft et par "lorteædere". Langs husmuren, før vi fik hundegård, var jorden tilpas løs, til at nogle af vejens katte, gravede deres "visitkort", ned iløbet af natten.

Om morgenen gik min mand ud med riven, og fjernede lortene før hundene blev lukket ud.

Hvis hundene selv sked i haven, så var vi der med plastikposen, samlede op, før de selv gjorde det.
Men det værste var at de også rydtede op efter andre hunde på gå-turene, hvis vi ikke var opmærksomme på "lækkerierne" først, og fik dem trukket udenom.