Indlæg: 11

Oprettet af | Oprettet: 05-11-2012, 15:10

Førstegangskøber?

Hej, jeg er en pige på 18 som overvejer at anskaffe mig en hund med henblik på bl.a. lydighedstræning og agility. Vi har ikke før haft hund i familien, men jeg har haft en del med hunde at gøre før i tiden. Jeg ved hvad det vil sige at tage ansvar for et dyr, da jeg igennem 3 år har haft hest, men måtte opgive det p.g.a. efterskole og da jeg kom hjem derfra måtte jeg indse at det blev for dyrt. Jeg har kigget på hunderacerne australian shepherd og border collie, og er meget i tvivl .. andre forslag er også kærkomne! Racen skal helst ikke være alt for stor, da det skal være en hund jeg kan have med rundt. Mine forældre har indvilliget i at jeg køber en hund, den bliver primært mit eget ansvar, men de skal selvfølgelig nok hjælpe til hvis jeg har brug for det. Lige nu går mine overvejelser på, om jeg kan give en så aktiv hun som border collien eller aussien det den har brug for, da jeg går i skole fra 8-15.15 eller 13.30 stortset hver dag. Jeg vil det virkelig gerne, men jeg vil selvfølgelig ikke rode mig ud i noget hvor jeg ikke kan leve op til forpligtelserne der er forbundet med det, da jeg ikke ville kunne leve med at tilbyde et dyr et dårligt liv. Så jeg vil gerne høre hvad der ellers kunne være af racer jeg skulle kigge på? Hvor meget motion der er tale om i forhold til aussien og border collien?(Så jeg har noget at gå ud fra) - Hvad jeg skal have for øje når jeg kigger på hvalpe?(Har hørt meget om sygdomme og dårlige ben som kan være nedarvet fra forældrene) Og andre gode råd! Er lidt på bar bund, men en gang skal vel være den første og jeg vil det her rigtig meget :)

Skriv et svar til indlægget05-11-2012, 18:05

Otte til tre lyder ikke som så slemme tider, det kan den nok klare. Det er et bedre spørgsmål, om du har tid (med lektier) og energi til at gå tur med den. Tag, hvad du kan få om morgenen, gå en time ligeså snart du kommer hjem (måske suppleret med noget agility) og så hvor meget du synes virker rimeligt inden sengetid.
Rundt om i det her skal du så selvfølgelig finde tid til lydigheds og agility træning, omend det sidste nok skal vente, til den er færdigvokset.

Gå turene nu, så får du en god fornemmelse for, om du egentlig kan klare det og har tid tilovers.

Hvis du køber din hvalp hos en god avler skal du ikke være så bekymret for de arvelige problemer. Tendensen er mindre og, hvis det så fremkommer, får du en del af din betaling tilbage (eller bytter til en anden hvalp) så du kan give den noget medicinsk hjælp. Jeg kender en Border med hofte dysplaci, hans ejer fik halvdelen af beløbet tilbage og nogle guld nåle opereret ind i hans hofter og så gik det fint derfra.

Som hestepige er du nok naturligt ret aktiv, så medmindre du synes det lyder helt galt skal det nok gå. =) Udover at den ikke skal være for stor, hvad kigger du så efter i en hund? Der er mange dejlige racer, og jeg ved der er et par stykker herinde, der bare elsker deres Islandske Fårehunde, og hvis Borderen og Aussien alligevel bliver lidt store kan man få meget af det samme (men med mere pels) i en Shetland Sheepdog, hvor pakken dog er lidt mindre.

05-11-2012, 18:36

Som du selv skriver har aussien og borderen brug for ret meget aktivitet, men det betyder ikke, at de skal ha' meget motion, men at de skal ha' opfyldt deres behov for at arbejde og trænes med. Du nævner selv lydighed og aglilty - så mit forslag går på, at du (hvis du ikke har gjort det) ta'r ud og kigger på en nærliggende træningsplads og får talt med nogle border/aussie ejere om, hvordan de oplever racerne.
Hos dem kan du også få at vide, hvor det er godt at købe sunde hunde.

Forstår du stadig bor hjemme, og det skulle gerne være en "familie-opgave" at ha' hund, så dine forældre skal også sættes ind i, hvad det vil sige at ha' én af racerne, selv om det vil være dig, der står for træningen.
Alle velopdragne hunde kan man ha' med næsten alle steder, men det er bare ikke altid helt nemt, at få den dér fantastiske hund, som man forestiller sig, det skal man øve sig meget på, og det er ikke sikkert det helt lykkes, det kommer også an på hundens personlighed og hvor "dygtig" man selv er.

Synes måske du skulle se på lidt mindre krævende racer, f.eks. Islandsk fårehund, Japansk el. Dansk spids (det er dem jeg lige kommer på)....

05-11-2012, 21:12

Lige nu hælder jeg mest til collien og har allerede ringet til sælger. Den er stambogsført og begge forældre og bedsteforældre har fået lavet det der hoftetjek og fået et A, så det er godt nok :)
Jamen, jeg vil bare gerne have en hund der er forholdsvist nem at træne med, og som faktisk gider det - En hund der også kan bruges til familiehygge og kan tåle at der sker ting omkring den og at der er mennesker omkring den - En hund jeg kan have med rundt uden at den bliver helt opgivende og forvirret af det(Ikke at jeg skal have den med rundt hvor end jeg er .. men den skal kunne klare at komme med til visse ting). Min veninde har en aussie, har overvejet racen siden før hun fik sin .. hun er lige nu inde i problemer med at den nægter at høre efter hvad hun siger, og er lidt teenage-agtig, men har også hørt om aussien at den godt kan have tendens til at være lidt stædig. Skal imorgen over at tale med en ven af familien som har været hunde/katte dyrlæge i mange, mange år, så der håber jeg på at kunne få lidt råd og vejledning! :);
Selvom jeg bor hjemme er det ikke helt en familieopgave - ja, mine forældre vil gerne hjælpe hvis jeg beder dem om det, men den bliver primært mit ansvar, og jeg skal selv betale den :);
Dansk og japansk spids ser også interessant ud! Kan dog ikke finde nogen hvalpe til salg :/
Og har gået og overvejet det ret længe, så det skal meget snart være :);
Jeg vil have lektier når jeg er studerende, men det burde kunne være overkommeligt - og hvis jeg er presset, så hjælper mine forældre selvfølgelig :);
Tak for svarene!

06-11-2012, 13:33

Det lyder godt nok lidt hurtig, når du ikke engang er helt hundrede. Prøv, som Tina siger, at tage ud til en agilitybane, de vil sikkert gerne tale med dig om deres hunde.

Men, helt ærligt, så har du et meget bredt billede. Det du siger lyder umiddelbart som en Cavalier i mine ører, den er også god til agility, og jeg ved mange andre fik andre racer ind i hovedet ved din beskrivelse.

Og en Collie er en "Lassie hund", jeg troede kiggede efter en Border Collie?

06-11-2012, 23:18

Collien kan godt være lidt svær, da den har lidt tendens til at blive for flok orienteret, og derfor ikke synes det er så sjovt med nye mennesker, omgivelser hele tiden... Den er nem at lydighedstræne, men agility kan godt være noget sværere med denne race.
Vil sige som Havana Chavalie... eller dværg-schnauzer. De sidste kender jeg temmelig godt, da jeg bor med to af slagsen, og ved at de ofte er helt fremme i "skoene" ved agillity. De er nemme at træne, trods det at det er en terrie art, og de kan med alle og elsker at komme med rund. Størrelsemæssigt kan de være alle steder
Håber du finder lige hunden for dig

09-11-2012, 11:47

Du har jo fået rigtig mange gode svar og kommentarer, og jeg vil blot lige indskyde en bemærkning. Et par steder er islandshunden nævnt, og det er derfor jeg "blander mig." Jeg holder usigeligt af min lille islandshund, og har trænet agility med den siden den blev et år. Den er lærenem, modig - ikke bange for forhindringerne - og moderat hurtig. Den har dog et lille minus, og det handler om dens intelligens. Den vil rigtig gerne løbe banen 1, måske to gange. 3. gang mener den at den har vist mig hvad den kan, og så må det være nok. Det er ikke sikkert, den gider! Den kan finde på at sætte sig foran et spring, kigge mig lige ind i øjnene, og gø ad mig! Og slalom - suk... Enhver klog hund kan jo sige sig selv, at den korteste vej er den lige linje - hvorfor skal man dog løbe i zig-zag mellem de dumme pinde!
Nu driver jeg selv kun agility på hyggeplan og som træner for vores begynderhold, så det generer mig egentlig ikke. Vi har desuden en hund mere, som er en blanding af border, golden retriever og kleiner münsterländer, så jeg kan sagtens få løbet rigeligt alligevel. Men hvis du har ambitioner om en masse konkurrencer, så tror jeg du ska lholde dig til bordercollien - hvis du altså selv er aktiv nok.
Men ingen tvivl om, at agility er en rigtig sjov måde at være sammen med sin hund på, så god fornøjelse. Uanset racen du vælger kan du jo bruge tiden på hvalpekursus og junior-lydighed, så der er nok at gå igang med.

12-11-2012, 11:36

Så må jeg lige komme med en lille kommentar til det, jeg selv skrev forleden. I går susede fårehunden igennem banen som om der stod en skål godbidder og ventede. En gang imellem bliver man overrasket.

16-11-2012, 13:15

For mig lyder det lidt som om du foretrækker hyrde-hunde? Eller er det bare tilfældigt? For både border collien, aussien, collien (lassie-hunden) og mange af de andre som er nævnt er jo hyrdehunde.
En shetland sheepdog ville også være et rigtig godt bud. Jeg dyrker selv lydighedstræning med min hund (en Welsh Corgi Cardigan) og har gået på hold med flere shelties og de er altså nogle små skrapsakker ;-)
Jeg vil dog samtidig anbefale en corgi. Det er også en hyrdehund og skulle eftersigende være fremragende til agility (jeg har dog ikke selv afprøvet det endnu). Det er en mellemstor hund på korte ben, som dog ikke har så meget pels som en collie eller sheltie.

Efter min mening skal man VIRKELIG vide hvad man går ind til, før man anskaffer sig en Border Collie. Man kan virkelig få brændt nallerne, hvis ikke den bliver trænet og aktiveret. Det er nok en af de klogeste racer du kan få fat i, men også netop derfor skal man vide, hvad man har med at gøre. Når det er første gang du skal have hund, vil jeg istedet anbefale dig at kigge på de andre racer, som er nævnt i denne tråd.

Der er mange racer at vælge mellem, så selvfølgelig findes der en som passer til dig. :-) Men lad vær med at købe den første og den bedste! ;-);

Held og lykke med det!

25-01-2013, 19:32

Hej ..

Jeg tænkte om du havde overvejet en puddel i stedet for en border collie eller en anden collierace??
Pudlen fåes i flere størrelser, er klog og god til både lydighed og agility, men har nemmere ved at slappe af, og ikke brug for helt så meget stimulation som en border collie har... Og så er det en virkelig skøn familiehund..

Pøj pøj uanset hvad hvilken race du vælger

26-01-2013, 08:07

Hej.

mange gode forslag.

ville også sige at du skal holde dig fra border collien, som første hund. de kan godt være lidt sarte, er mit indtryg. og har hørt at de virkelig har brug for at hyrde, for at funkere.

træner selv agility med min terrie, det er super sjovt- kan kun anbefales, synes også at jeg ser mange dygtige, puddler og dværg scnausere, men næsten alle hunde synes agility er sjovt, dem jeg har set, som ikke rigtigt gad, var det deres ejer der faktisk ikke syntes at det var sjovt

26-01-2013, 08:29

Jeg kan godt forstå du gerne vil have hund og jeg synes du gør dig nogle gode tanker om det. Min første tanke da jeg læste dit indlæg var, hvor er du om 10-15 år - hvor bor du, har du stadig tiden til en meget aktiv hund osv osv.
Disse tanker skal ikke afholde dig fra at få hund, men netop det med aktiviteten og arbejdshunden er meget vigtigt for f.eks en border collie og måske en aktiv men ikke helt så meget arbejdshund kunne være en mere langsigtet løsning.
Du skriver, at du har været hestepige og på grund af økonomi måtte opgive dette. En hest er mere vant til flere mennesker og det er åbenbart mere almindeligt at sælge heste videre. Det gør man ikke med en hund, den er kommet for at blive. Så tænk over racen og tidsforbruget en ekstra gang - også på længere sigt
Jeg har herinde ofte skrevet dette og nu skriver jeg det igen: Besøg en hundeudstilling og snak med hundeejerne. Det er virkelig en god oplevelse og meget læreridt.
Som sagt skal du have hunden i 10-15 år så om den kommer i morgen eller om nogle måneder gør ikke den store forskel