Indlæg: 7

Oprettet af | Oprettet: 13-10-2012, 21:34

Lille ferie med hvalp

Hej alle

Har lige fået min Shih Tzu hvalp i fredags og hun er nu ved at vænne sig til min lejlighed. Vi har haft lidt "uheld" med toilet på gulvet, men jeg er mere opmærksom på hendes signaler nu og vi går ned til gården (som heldigvis er stille, aflukket og med en masse gemmesteder og overraskelser for hende, så det ikke er for kedeligt). Vi går så også stille og roligt tur i snor, men det skal hun godt nok lige vænne sig til! Faktisk bliver hun helt panisk, hvis hun mærker at snoren begrænser hende lidt! Hun sover i min seng og vækker mig, når hun skal tisse, så vi kan gå ned! Alt i alt går det ganske godt! Hun er kun 8 uger, men meget selvstændig (også derfor sælger var tryg ved at lade hende flytte nu). Hun var "alfa hunnen" i kuldet.
I næste uge, ville jeg meget gerne tage til Jylland og besøge mine forældre, men jeg er lidt nervøs over det. Jeg tror egentlig nok, at hun skal klare turen i sig selv...jeg er bare mere nervøs for hvordan det på virker vores "alene hjemme træning" hvis jeg tager hende væk i 3-4 dage?? Jeg skal starte med arbejde den 1. november (regner dog med, at have en hundelufter til at kigge til hende midt på dagen). Derfor er det vigtigt, at hun kan være alene! Jeg er helt vildt ked af, at gå fra hende overhovedet, men hun skal jo lære det...

Skriv et svar til indlægget14-10-2012, 07:24

Hej,

tillykke med din lille hvalp. Det er skønt at få sådan en lille tut ind i huset, men også et stort ansvar og arbejde. (det ved du);
Det er ikke helt let at svare dig, for egentlig synes jeg at en SÅ lille hvalp skal have lov at være hjemme og lære det hele at kende på en hyggelig og fredelig måde.

Fik du hende i forgårs eller sidste fredag. En uge synes jeg nemlig gør en stor forskel. Hvis det var i forgårs, så synes jeg det er for tidligt at tage hende med på langtur. Hvis det er over en uge siden, kan du godt tage hende med hvis forholdene hos dine forældre ikke er for stressende.

Du skriver at hun er 8 uger nu - vil det sige, at du har fået hende da hun var 7 uger eller præcis de 8 uger. Hun er en meget lille baby og verden er stor og skræmmende for hende, hun har lige forladt alt hvad der var velkendt og det eneste hun har kendt til.

Renlighedstræningen er kun lige begyndt og du vil opleve både successer og ærgrelser den næste tid og for nogle endda i måneder. I forhold til en langtur vil det ikke have den store indflydelse tror jeg.

Med hensyn til alene hjemme træningen, ville jeg også lige vente til hun har været hos dig et par uger. Hvis du tager til dine forældre, kan du risikere, at hun igen synes det er nyt at komme hjem til dig og der starter forfra med tilvænning og tryghed og så kan du komme i tidsnød i forhold til alene-hjemme-træning og 1. november.

Jeg kan jo godt forstå, at du gerne vil besøge dine forældre og jeg kan også godt forstå, at du gerne vil vise din hund og hvis det kun er dine forældre og ikke en stor familie-komsammen med en masse uro så ville jeg nok også gøre det - men overvej det alligevel og overvej om det er det bedste tidspunkt i forhold til din hunds tryghed og ikke mindst alene-hjemme-træningen.

God fornøjelse med hende - det er fantastisk at have hvalp i huset men sandelig også et kæmpe arbejde og der smutter et par andre fornøjelse i kølvandet af det og når det virkelig er ærgreligt, så kikker du bare hundebassen ind i øjnene og så er alle glade igen. :)

14-10-2012, 08:22

Tillykke med hvalpen. Tror egentlig den vil være tryg bare den er sammen med dig. På den anden side vil det nok forsinke renligheds træning og " alene" træning da omgivelserne vil være anderledes.
Når du skriver at hun sover i din seng og at du er " helt vildt ked af at gå fra hende" tænker jeg at du skal passe på at du ikke gør det svært for dig selv at træne alene hjemme. Jeg tror hunde i høj grad aflæser din bekymring og får overført den angst til sig selv. Vi gjorde selv det fra vores hvalp var helt lille at vi afgrænsede hendes færden i huset med børnegitter så det blev helt naturligt at hun nogen gange var "alene" hvor hun alligevel kunne høre lugte og evt se os. Det foregik uden noget ståhej eller forvel ritualer. Hun blev vant til at vi gik ud og ind af dørerne uden at det betød at vi var væk ret længe. Vi har efterfølgende ikke haft brug for egentlig at træne alene hjemme. Hun lægger sig til at sove når vi går og er glad men rolig båring kommer hjem. Hvis vi kortvarigt forlader hende uden for en butik lægger hun sig med hovedet på forpoterne og venter roligt på at vi kommer tilbage. Det korte af det lange er at jeg tror det er alfa og omega at du undgår at give hende følelsen af at adskillelse er et problem og at hun lider når du ikke er lige inden for rækkevidde. Når det er sagt er det selvfølgelig vigtigt at der er gradvis tilvænning. Når hun lige er kommet fra mor og søskende skal hun selvfølgelig have tid til at føle sig tryg på sit nye hjem og at der ikke er andre hunde.
Mht gå tur synes jeg det er fint at vænne hende til halsbånd og snor, men til start kan du bare lade hende bestemme retning og fart så det mere bliver tilvænning til at der er snor mellem jer end at det har karakter af tur. Husk at komme i gang med socialisering hvor hun jan møde venlige hunde og mennesker og lære at det er positivt og ikke skræmmende. Held og lykke

14-10-2012, 23:21

Mange tak for svar! Det er godt med lidt meninger :);

Beaglepack: Jeg går heller ikke tur med hende! Det er hun alt for lille til...vi øver med halsbånd og snor, og så bestemmer hun tempo og retning og vi går ikke ret langt, mest bare frem og tilbage!
Når jeg siger alfa, som jeg jo skrev "" ved, så var det mere en talemåde end det egentlige begreb...jeg mener bare, at hun var den der bestemte mellem hvalpene og var mest selvstændig....

Connie: Ja det er skønt og et stort stykke arbejde! Hun er alt jeg foretager mig lige nu og sådan skal det også bare være nu :) Jeg fik hende først lige denne fredag, så derfor har jeg også bestemt mig til, at det ikke går med den tur! Jeg ville se det an og det er svært at forestille sig, men jeg vil ikke stresse hende, så vi bliver hjemme og begynder med lidt alene hjemme træning, når der er gået en uge mere, tror jeg! Det er faktisk også mest dette afbræk i "træningen" og tilvænningen til mig og mit hjem, der bekymrer mig! Jaja ligeså snart jeg ærger mig over en lille tissesø, så ser jeg bare på hende og så er det ligemeget :);


Hanne: Ja hun sover i min seng :( Det ville jeg faktisk helst være foruden, men hun hyler så meget nede i sin kurv, at det er synd for hende, mig og ikke mindst mine naboer! Hun hopper op af sengen (som er for høj til, at hun kan komme op) og får sig selv helt kørt op og falder ned og hyler...hun er helt panisk! I min seng sover hun 6-7 timer uden at vågne! Ved ikke helt hvordan jeg håndterer det, for jeg ved jo godt, at det ville være bedst, at hun lærte det fra starten!!

Hun er ok med at jeg forlader rummet, hvis hun f.eks. bare ligger og kigger. Ellers vil hun løbe efter...men jeg tror, du har ret i, at et lille gitter, kunne hjælpe...

Det er svært med alene hjemme, da jeg jo indimellem skal handle og derfor må tage hende med. Det gør mig ikke noget at bære hende, da hun er så lille....men hun er rædselsslagen!! Så det går meget hurtigt! Men i morgen skal hun simpelthen med til dyrehandlen og have noget andet mad!
Så snart jeg tør (hønemor!!), skal vi mødes med andre hunde på nærliggende område....men jeg er lidt bange for, at det er for meget for hende....men jeg må prøve at holde hende sammen med små hunde!

Mange tak for svar :)

15-10-2012, 06:36

Hej igen Janni.
Nu er der jo også forskel på hvalpe og der er ingen grund til at stresse hende ved at forlange mere end hun kan honorere.
Mht sengen kunne du jo lave en lille tilvænning. Feks have en dejlig blød kurv...måske med en lille lunken varmedunk i som du træner hende til at synes er dejlig at være i. Ved at give lækre godbidder/ nusse og kæle når hun er i den....eller til sart bare når hun nærmer sig den og så langsomt arbejde mod at hun går op i den. Så kan du jo til start tage kurven med i sengen så hun både er i kurven og i nærheden af dig. Så lægge dig på mandras på gulvet ved siden af....siden op i sengen men med hånden nede hos hende. Altid rose når hun er i kurven og er rolig. Det burde virke:);
Mht børnegitter er fremgangsmåden den samme. Hvis hun er utryg ved at du går 3 meter væk så start med 1 og ros når hun tager det roligt og så øg langsomt afstanden. Bare husk ingen ynk for så bekræfter du hende i at det også er forfærdeligt med adskillelse.
Mht andre hunde ville jeg nok også starte med enten mindre eller ihvertfald rolige hund da en større ungehund godt kan virke ret skræmmende. Langt de fleste andre hunde vil respektere at hun er hvalp og behandle hende venligt så du skal ikke være nervøse for at der sker hende noget. Igen ingen ynk eller tagen op i arme hvis hun er lidt bange...bare støt hende i at det her er godt og tal rosende og opmuntrende til hende. Husk ikke at give hende nogen grund til at tro at dette er bekymrende/farligt

15-10-2012, 06:37

Hej igen Janni.
Nu er der jo også forskel på hvalpe og der er ingen grund til at stresse hende ved at forlange mere end hun kan honorere.
Mht sengen kunne du jo lave en lille tilvænning. Feks have en dejlig blød kurv...måske med en lille lunken varmedunk i som du træner hende til at synes er dejlig at være i. Ved at give lækre godbidder/ nusse og kæle når hun er i den....eller til sart bare når hun nærmer sig den og så langsomt arbejde mod at hun går op i den. Så kan du jo til start tage kurven med i sengen så hun både er i kurven og i nærheden af dig. Så lægge dig på mandras på gulvet ved siden af....siden op i sengen men med hånden nede hos hende. Altid rose når hun er i kurven og er rolig. Det burde virke:);
Mht børnegitter er fremgangsmåden den samme. Hvis hun er utryg ved at du går 3 meter væk så start med 1 og ros når hun tager det roligt og så øg langsomt afstanden. Bare husk ingen ynk for så bekræfter du hende i at det også er forfærdeligt med adskillelse.
Mht andre hunde ville jeg nok også starte med enten mindre eller ihvertfald rolige hund da en større ungehund godt kan virke ret skræmmende. Langt de fleste andre hunde vil respektere at hun er hvalp og behandle hende venligt så du skal ikke være nervøse for at der sker hende noget. Igen ingen ynk eller tagen op i arme hvis hun er lidt bange...bare støt hende i at det her er godt og tal rosende og opmuntrende til hende. Husk ikke at give hende nogen grund til at tro at dette er bekymrende/farligt

15-10-2012, 13:22

Hej Hanne :);

Tak for svar igen :) Jeg er på vej ud for at finde en kurv nu! Min plan havde ellers været, at hun skulle blive glad for sin transporttaske og så sove lidt i den (råd fra andre), men den er hun altså ikke med på! Så nu køber vi en ny dejlig kurv! Og den med varmedunken, vil jeg prøve! I dag forsøgte vi lidt med at stille noget op, som adskiller hende i et andet rum, men hun panikker helt vildt og kæmper sig op af det...så jeg skal lige ha noget stærkere og så tage det med ro!

Ja jeg synes også, at hun skal møde andre hunde. Hun skal f.eks. være lidt sammen med en ret stor hund nu her...men han er ret gammel og træt, så jeg er ikke bange for, at der sker noget der...men ham skal hun helst kunne være omkring...Mht de yngre hunde, så lader jeg hende også bare lære det...sådan er naturen jo! Hunde opdrager jo også hinanden på den måde...så jeg vil mødes med andre mindre hunde snart!

Tak for gode råd!