Indlæg: 8

Oprettet af | Oprettet: 13-06-2012, 14:38

blandingen i en Broholmer?

Hejsa,
jeg er den lykkelige ejer af en broholmer/ engelsk mastiff bl. på 12 uger.
Hvad jeg kan læse mig frem til så er en broholmer en blanding af granddanois og engelsk masfiff, så jeg forstået ikke helt hysteriet omkring bevarelse osv. for vil man have en broholmer er det vel at parre disse to racer?
Nå men vores dreng, Kessler, vokser for vildt og vejer allerede 14 kilo, og ligner en broholmer.
Svarer kun på seriøse henvendelser og ikke sure opstød over jeg kalder det hysteri.. kunne ikke lige finde et andet ord der dækker det ind for mig lige nu.

Skriv et svar til indlægget



13-06-2012, 15:41

Hvad er din problemstilling her? Hvorfor blander man ikke bare Granddanois og Engelsk Mastiff sammen hvis man vil have en Broholmer eller hvorfor er der hysteri om at bevare racen og holde den "ren" eller har det noget med Kessler at gøre? Og slap dog lidt af, lad være med at få næverne op inden nogen har smidt en handske efter dig. "Act like your heart's never been broken" og alt det der.

Fra toppen af, så er det fordi ingen af de to hunde kunne passere for en Broholmer, de ligner og er da også i samme gren, men man kan bare ikke være sikker på at få hunde der passer på Broholmer standarden ved at blande de to sammen. Så derfor ville de skulle vælge meget kræsent mellem afkommet, og det holder ikke i længden at bruge andre racer, så derfor er det lidt hys om at få racen gjort "ren" så hurtigt som muligt. Det er jo nemlig en selvstændig race og ikke et eller andet punkt mellem en Engelsk Mastiff og en Granddanois.

Jeg tror det besvarer det hele, faktisk... Eller har jeg misforstået?

13-06-2012, 16:10

Det ta'r mange hundegenerationer før det bliver til en race - Broholmeren var næsten uddød, men man havde standarden/opskriften på hvordan den skulle se ud og være, og det var et stort arbejde, at gendanne den - så vidt jeg ved indgik andet end de to racer du nævner - derfor hæger man så meget om Broholmeren, og ærgeligt at nogen er ligeglade, og rask væk blander - det er i det hele taget trist for alle racer - men kær ser han ud, din blanding...

13-06-2012, 16:41

til havana West. jeg ser bort fra din 1. halvdelen af beskeden, men læser det fornuftige i resten.
Tak for svar.
Til Tina, tak for svar. jeg spørger fordi jeg undrer mig og for mig som ikke er helt inde i det som andre, så virker det som hysteri, men som jeg også skrev i mit indlæg, så var det det ord som jeg kunne komme på! Intet var ment i en negativ tone, som jeg så lige fik smidt tilbage.
Spørger af ren uvidenhed og fordi jeg netop selv nu er ejer af en blanding med mest broholmer i. Har fået oplyst hvad racen er en blanding af, som beskrevet, men dette er måske ikke korrekt?

13-06-2012, 17:39

Undskyld. Virkede jeg på nogen måde stridslysten eller fornærmende? I så fald, må du meget undskylde, og jeg kan godt i retrospekt se, hvordan det måske har virket lidt groft, men det var ikke meningen. Du virkede meget defensiv, og jeg prøvede at få dig til at slappe lidt af, omend det alligevel er ret tydeligt hvordan vi kan have fejlfortolket hinanden... En eller anden dag kommer tonelejer forhåbentlig også til internettet.

13-06-2012, 17:57

Nej, jeg mener ikke det er korrekt, hvad du har fået oplyst - måske er det sagt for nemheds skyld - som jeg har forstået det, har der været flere racer indover, da man ved starten af gendannelsen "bare" har opsøgt, større tunge hunde, der i sig selv kan ha' været blandinger.

Engang for længe siden, har jeg læst en bog om, gendannelsen af de danske hunderacer, f.eks. Hvid Dansk Spids, Dansk Svensk Gårdhund, Broholmeren og Hertha Pointeren - husker ikke længere bogens titel, men interessant, det var det - det er så lykkedes for de tre førstnævnte, men de er stadigt meget "sårbare" som racer, hvis man kan sige det sådan....

13-06-2012, 18:17

tak. det var i hvertfald ikke min hensigt at virke grov eller stridslysten. beklager. men som udefra virker det var lidt "hysterisk" den måde som broholmeren bliver beskrevet flere steder, mht. opdræt osv. Så derfor ville jeg gerne vide hvorfor og kunne ikke komme på andet ord end hysteri. sorry.

13-06-2012, 18:19

det kunne være sjovt at vide lidt mere omkring broholmeren udover at den virker som en fantastisk hund, selvom han er en laban med fuld knald på lige nu, roligt sind og meget lærerig og han tackler vores amstaff.

04-08-2012, 20:30

Kære Hanne

Jeg ved slet ikke hvor jeg skal begynder for at svare på dit indlæg....

En Broholmer er IKKE en blanding mellem en Eng. mastiff og en GD - men der er korrekt, at begge disse racer indgik i genetableringen af racen. Der har også være parret en spansk mastiff ind over og andre broholmerlignende hunde - men alle disse krydsninger er foregået kontrolleret, og med det ene formål: At genetablere denne fantastiske hunderace.

En Broholmer er en meget gammel dansk hund af mastiff-typen. Den kan dateres helt tilbage til 1500-tallet, hvor Kong James VI af Skotland i forbindelse med sit bryllup med Frederik II’s datter i 1589 forærede det danske hof nogle store prægtige hunde af mastiff typen. Disse hunde blev parret med flere af datidens store hunderacer og med tiden opstod en hund, som man kaldte den gamle danske hund. Desværre uddøde denne hund næsten helt indtil kammerherre Sehested på Broholm Gods på Sydfyn i 1850 besluttede sig for at genetablere denne gamle race. - Haraf navnet Broholmer.

For at sikre racen overlevelse bestemte Sehested, at alle der fik en hvalp, skulle være forpligtet til at hjælpe med genetableringen. Desværre var racen igen tæt på at uddø først i 1900-tallet - og i 1974 begyndte en ny reetablering - denne gang under Dansk Kennel Klub.

Broholmeren er stadig under rekolnstruktion, men det betyder IKKE, at der krydses andre racer ind. Pt. findes der ca. 850 Broholmere på verdensplan, langt de fleste i DK. En Broholmer SKAL være godmodig og meget ligevægtig. Derudover SKAL en Broholmer være en sund hund. Derfor, og fordi racen stadig er under rekonstruktion, er der strenge regler for avlen. Alle hunde skal have en HD/AD (hofte og albue) status på C/1 og derunder for at kunne indgå i avlen. Dette for at sikre, at vi udelukkende avler på hunde med sunde hofter og albuer - og dette har forbedret racens hoftestatus gevaltigt. Dernæst skal alle Broholmere mentalbeskrives for at kunne indgå i avlen. Vi vl kun have mentalt sunde hunde. Tænk hvilke skader en ustabil hund af den kaliber kan udrette!!! Til sidst skal alle hundene eksteriørbeskrives for at sikre, at vi fremavler hunde, der rent faktisk ligner Broholmere. De skal have meget halshud f.eks. Det har en GD ikke. Først når hunden har gennemgået disse 3 momenter tilfredstillende, er hunden avlsgodkendt.

Når hundene så er godkendt, bruger vi oceaner af tid på at sikre, at hver eneste parring forbedrer racen, både mht. eksteriør, sundhed og det mentale område. Jeg bruger stort set alt min fritid herpå.Tæven og hanhunden skal supplere hinanden på alle punkter, ellers bliver parringen ikke godkendt. En tæve med meget udkrængede læber parres med en hanhund med mere stramme læber osv.

Dette bunder bestemt ikke i hysteri - men i et meget stærkt ønske om at rekonstruktionen skal lykkes denne gang, så vi kan bevare denne gamle dansoke hunderace, men den fantastiske udstråling og det helt fantastiske rolige sind.

Så nej - en Broholmer er IKKE en krydsning mellem en eng. Mastiff og en GD - så langt fra!

DKK har udgivet en bog om Broholmeren, som kan lånes på bibliotektet. Her kan du læse om racens spændende historie.