Kære Hanne
Jeg ved slet ikke hvor jeg skal begynder for at svare på dit indlæg....
En Broholmer er IKKE en blanding mellem en Eng. mastiff og en GD - men der er korrekt, at begge disse racer indgik i genetableringen af racen. Der har også være parret en spansk mastiff ind over og andre broholmerlignende hunde - men alle disse krydsninger er foregået kontrolleret, og med det ene formål: At genetablere denne fantastiske hunderace.
En Broholmer er en meget gammel dansk hund af mastiff-typen. Den kan dateres helt tilbage til 1500-tallet, hvor Kong James VI af Skotland i forbindelse med sit bryllup med Frederik II’s datter i 1589 forærede det danske hof nogle store prægtige hunde af mastiff typen. Disse hunde blev parret med flere af datidens store hunderacer og med tiden opstod en hund, som man kaldte den gamle danske hund. Desværre uddøde denne hund næsten helt indtil kammerherre Sehested på Broholm Gods på Sydfyn i 1850 besluttede sig for at genetablere denne gamle race. - Haraf navnet Broholmer.
For at sikre racen overlevelse bestemte Sehested, at alle der fik en hvalp, skulle være forpligtet til at hjælpe med genetableringen. Desværre var racen igen tæt på at uddø først i 1900-tallet - og i 1974 begyndte en ny reetablering - denne gang under Dansk Kennel Klub.
Broholmeren er stadig under rekolnstruktion, men det betyder IKKE, at der krydses andre racer ind. Pt. findes der ca. 850 Broholmere på verdensplan, langt de fleste i DK. En Broholmer SKAL være godmodig og meget ligevægtig. Derudover SKAL en Broholmer være en sund hund. Derfor, og fordi racen stadig er under rekonstruktion, er der strenge regler for avlen. Alle hunde skal have en HD/AD (hofte og albue) status på C/1 og derunder for at kunne indgå i avlen. Dette for at sikre, at vi udelukkende avler på hunde med sunde hofter og albuer - og dette har forbedret racens hoftestatus gevaltigt. Dernæst skal alle Broholmere mentalbeskrives for at kunne indgå i avlen. Vi vl kun have mentalt sunde hunde. Tænk hvilke skader en ustabil hund af den kaliber kan udrette!!! Til sidst skal alle hundene eksteriørbeskrives for at sikre, at vi fremavler hunde, der rent faktisk ligner Broholmere. De skal have meget halshud f.eks. Det har en GD ikke. Først når hunden har gennemgået disse 3 momenter tilfredstillende, er hunden avlsgodkendt.
Når hundene så er godkendt, bruger vi oceaner af tid på at sikre, at hver eneste parring forbedrer racen, både mht. eksteriør, sundhed og det mentale område. Jeg bruger stort set alt min fritid herpå.Tæven og hanhunden skal supplere hinanden på alle punkter, ellers bliver parringen ikke godkendt. En tæve med meget udkrængede læber parres med en hanhund med mere stramme læber osv.
Dette bunder bestemt ikke i hysteri - men i et meget stærkt ønske om at rekonstruktionen skal lykkes denne gang, så vi kan bevare denne gamle dansoke hunderace, men den fantastiske udstråling og det helt fantastiske rolige sind.
Så nej - en Broholmer er IKKE en krydsning mellem en eng. Mastiff og en GD - så langt fra!
DKK har udgivet en bog om Broholmeren, som kan lånes på bibliotektet. Her kan du læse om racens spændende historie.