Indlæg: 9

Oprettet af | Oprettet: 31-05-2012, 13:04

Køb af mops - tæve eller han?

Først var vi mest til en tæve - men nu vi blevet mere og mere hooked på at få en han.

Der er jo fordele og ulemper ved begge, de ulemper der lige vægter mest ved at vælge en hun er jo at de er i løbetid 3 uger af gangen - 2 gange om året. Vi bor i en lejlighed med lyst trægulv - og vi bor til leje - så det ikke engang vores eget.
- hvad har i af erfaring med dette - er det ikke noget problem? - er de gode til at holde dem selv ren? - har læst man man kan få en "buks" til dem - nogen der har erfaring med det?

Af ulemper ved hannerne er jo at de generelt er mere dominerende end tæver - det gælder vist for alle racer ;) - og mops er jo i forvejen en dominerende race, og vi er lidt bange for at få en der virkelig dominere andre og er svær at opdrage til at lade være fordi det jo ligger i deres natur. Der har vi indtryk af at tæverne ikke dominere ligeså meget? - har dog også læst at man har mulighed for at kastrere - men det jeg ikke meget for - ved ikke hvorfor - måske fordi jeg ikke ved hvad det gør/betyder for hunden. Ved godt det hjælper på de ikke har trængen til at dominere andre hanhunde på samme måde(og tæver for den sags skyld) - men min bekymring er så at om de ligesom bliver "underkastet" andre hunde - og egentlig får svært ved at lege med andre hunde fordi de "overdominere" hannen.

Men hvad har i af erfaringer fra jer selv og andre? - specielt hvad angår mops.

På forhånd tak
Maria

Skriv et svar til indlægget



31-05-2012, 20:01

Løbetid er ikke det store problem for gulvene hvis du får fat i et par løbetidsbukser, de holder blodet væk, ellers så er det nemt nok at vaske a gulvet med en fugtig klud og lidt sæbe. Specielt ikke hvis I ikke har have, og derfor ikke ender med at skulle tage den af, for nu er hun ude og på når hun kommer ind og-! Bare kan nøjes med at tage den af når I går en tur med hende, og så også skifter hendes bind ved samme lejlighed.

Først vil jeg lige advare dig om den måde du bruger dominere, det er outdated og mange adfærdseksperter vil nok give dig et suk og rysten på hovedet hvis du bruger det sådan.
Derudover er trangen til at dominere lige stor i hanner og tæver, i hvert fald i teorien, da den dominerende er den, der har retten til at formere sig, og jeg har lidt svært ved at forestille mig, at en skødehund er en af de mere bossy racer derude.

Og endelig til dit spørgsmål, hvis I siger til jeres avler (her er en erfaren kennel avler en god ide) at I er lidt bange for at jeres lille dreng vil ende med at være en type, der vil køre showet, så skal han/hun nok sørge for, at I får den i kuldet han/hun tænker vil passe jer bedst. Og den rigtige træning kan gøre underværker, her tænker jeg specielt på klikker- og shaping træningsformerne, hvor I simpelthen lokker hunden til at gøre noget med godbidder og belønner den, eller hver gang den gør noget i godt kan lide den gør, så den faktisk tror, det er dens egen smarte lille opdagelse, at hvis den venter til I siger "Vær's'go'" med at hoppe op i sofaen eller springe til maden eller bare går stille og roligt ved jeres hæl så giver I den en godbid. Så får I en hund, der på alle mulige måder er glad og tilfreds med sit lod i livet, men sammentidig opfører sig som den mest velopdragne lille vovse nogensinde.

Er hvad mine erfaringer som hundeejer og førstegangs hvalpekøber generelt har lært mig.

31-05-2012, 20:25

Super - tak skal du have.

Ordet dominere kommer fra min svigerindes hund - hun har en hanhund - en golden retriver, og det jeg mener med den dominere er at den laver den såkaldte "humpen" op ad andre hunde - især hanhunde - og det troede jeg var fordi han vil dominere de andre og vise han bestemmer? - kan godt være det mig der har misforstået det ;);

Men tusind tak for dit råd. Vores plan er også at snakke med avler om det :)

01-06-2012, 04:39

Hej Maria.

Jeg ville også bruge ordet dominere, overfor det du fortæller. jeg synes ikke det er et fy ord.
men sådanne er vi så forskellige.

Min han JR er kasteret, det blev han som 6 mdr, fordi jeg ikke ville ha, han indgik i avl, han er ikke raceren.
Det har fjernet hans lyst til at pare sig, han kan dog stadig lugte at tæver lugter anderledes,når de løber, men ikke mere end det.
han er lige så aktiv og fremad rettet som han skal være, og han humpe også andre hunde, hvis han forlov.

jeg har bare fjernet hans behov for at formere sig, et behov jeg viste jeg ikke ville lade ham få dækket, men man skal ikke tror man dermed har løst alle problemmer, der skal stadig leges og trænes, og jeg skal stadig vise hvem som leder her hjemme.

min personlige holdning, er at hunde som ikke indgår i avl, bør netraliseres.

01-06-2012, 08:27

Ja, det er at dominere. Men hunde dominerer næsten udelukkende det samme køn, og det hedder vist noget andet hvis det er det andet køn. Men det er teknikailteter. (Jeg er meget ordkræsen);

Seks måneder lyder meget for tidligt at få en hund kastreret, avlsegnet eller ej. Jeg har hørt ikke så få skræk historier om, hvad der kan gå galt for hunden ved en så ung kastration, men det lyder nu som om det er gået okay for din. Jeg deler din holdning derudover, om at hunde bør neutraliseres eller være egnet til avl.

01-06-2012, 08:33

Jeg har nu min tæve nr. 7, Bella på 10 år der desværre ikke er sterilliseret. Vi har haft hende siden febr. 2011 og hun har lige været i sin første løbetid efter vi har fået hende. Vi har ventet det længe, men dyrlægen sagde der max. godt kunne gå 1.½ år imellem løbetider. Hendes 3 ugers løbetid gav nok derfor mere "blødning", men hun holdt både sig selv og gulvet ren, så de få pletter jeg så, var let at fjerne med vand. Løbetidsblod er jo ikke rigtig blod, som meneskeblod, derfor ikke så problematisk at få væk. Og hun er ikke "sofahund".

3 af mine egne tæver, blev som ældre, sterilliseret grundet hormonale sygdomme, men synes ellers ikke deres løbetid gav os nogle problemer. De var i løbetid ca. hver 9.måned Som sagt gør tæver sig selv rene, og kun da de lå i sofaen om aftenen, gav jeg dem løbetidsbukser på med et tyndt bind indeni.

Iøvrigt vil jeg anbefale at alle tæver bliver sterilliseret i en ung alder, hvis de ikke skal have hvalpe. Samt når de har født de kuld hvalpe, man ønsker på dem. Det er min erfaring at det også helbredsmæssigt er bedst, og så er man fri for løbetider.

Jeg har også haft en hanhund, (vores første hund) der blev kastreret, fordi dyrlægen, sagde det gjorde opdragelsen af ham lettere for os. Han humpede, gøede af andre hanhunde, så vi og dyrlægen troede han var den dominate type. Senere er vi blevet klogere, heldigvis, og bedre til at opdrage og aktivere vores hunde. Det er lederskab og hundeforståelse man når længst med. Det hjælper ikke en døjt at kastrere en hanhund, medmindre hans uheldige adfærd skyldes hormoner. Og det var slet ikke tilfældet for vores hanhund. Men dengang , i 1985 var dyrlægernes eneste forslag kastrering, hvis man havde opdragelsesproblemer.

01-06-2012, 08:39

Jeg fortrød vi lod vores hanhund kastrere, den eneste fordel jeg så var, at vi så kunne få en tæve i huset, og det fik vi hurtigt derefter.
Iøvrigt humper tæver også nogengange på hinanden, især når de er i løbetid, så det gør begge køn, men kan afledes fra det.

01-06-2012, 10:17

Hverken mine 3 tæver eller hanhund der blev neutraliseret, ændrede adfærd, vægt, eller fik pelsproblemer, så det er sikkert også forskelligt, om det sker grundet de neutraliseres.

Tæver er i løbetid 1-2 x om året. Hanhunde er i løbetid hele året rundt. Hanhunde kan derfor være sværere at lære at blive på egen grund. Samt nogengange ikke luftes løse. Det problem kan man så selv løse, ved at lade haven hegne ind, og lufte ham i snor, når der er tæver i løbetid, i området, hvor man bor.

Med hensyn til dominans, "det kalder man det altså i hundeverdenen", når vores hunde gerne tager "magten" fra os, og udnytter os grundet vores manglende hundeforståelse og lederskab, det er tæver og hanhunde vist lige gode til. Det er jo også et spørgsmål om den enkelte hunds temperament, mere end dens køn. Noget opdrætteren tit kan fornemme, på hvalpenes indbyrdes forhold, når de leger og spiser, allerede i 5-8 ugers alderen.
I mit sidste kuld, beholdt jeg den mest frembrusende "her kommer jeg" hvalp, bla. fordi jeg tænkte, hun kommer nok retur, så hellere beholde hende selv.

01-06-2012, 11:36

Tusind tak for jeres fine svar.. Det gav hvertfald nogle tanker omkring hvad vi skal vælge.
Synes det et interessant emne, og tænker mht dominans, at det også afhænger af racen, hvordan man opdrager dem. Så jeg tror vi blevet enige om vi tagwr den med avler for at få det køn der passer bedst til os, og der skal nok gå et lys op for os når vi ser det dejlige kuld:);

Men tak igen:)