Indlæg: 23

Oprettet af | Oprettet: 18-04-2012, 07:28

Renlighedstræning af voksen hund. Har desperat brug for hjælp!!

Hej alle

Jeg skrev et indlæg for et par måneder siden, men det førte ikke rigtig nogen løsning med sig, så nu prøver jeg lige igen :);

Min mand og jeg overtog i sommers en shih tzu hanhund på knap 1 år fra nogen, som (efter sigende) ikke havde tid til den. Vi blev blandt meget andet lovet, at den selvfølgelig var renlig. Men det var den langt fra. Og vi kan simpelthen ikke få rettet op på det ... det er lige som om, at den dårlige vane med både at tisse og skide indendørs har sat sig så godt fast i knolden på den lille fyr, at vi slet ikke kan nå ind til den. Vi gør selvfølgelig alle de gængse ting med mange luftninger i haven og op til 5 gåture om dagen, men alligevel går det jævnligt galt inde i huset. Den kan finde på at skide indendørs, selvom den har været i haven 5 minutter tidligere. Vi har lært den at sige til ved havedøren, når den vil ud, men ofte undlader den at gøre dette og skider bare på gulvet i huset i stedet.

Vi er efterhånden ret desperate!! Min mand er meget tæt på ikke at ville have hunden mere, og det er jeg rigtig ked af, for den er verdens sødeste og kærligste lille pelsklump!! Og jeg vil meget gerne løse problemet, så den kan blive ved med at følge efter mig rundt i huset og være dejlig :);

Jeg håber virkelig, der er nogen, der har gode, alternative råd til, hvordan vi får den renlighedstrænet!!

Mange vh'er

Skriv et svar til indlægget



18-04-2012, 08:09

Hejsa.
Jeg har selv en Beagle på 1 år og en hvalp på 10 uger. Jeg vil starte helt forfra :) Ud når den har spist,leget, sovet og når den begynder at snuse rundt. Vores lille Lady på 10 uger tisser i haven når jeg siger tis tis. Hun får en lille godbid eller bolden så leger vi lidt.Sker der et uheld indenfor tager jeg hende ud med det samme, og hun er faktisk ved at fatte at det er ude det skal foregå. Fra vores side kræver det en masse tålmodighed og at være hurtigere end hende :) Har hun været ude og ikke har tisset og vi går ind, så kan der gå 5 min så er det ud igen, det gir lidt motion, men sådan gør vi. Hilsen Mona.

18-04-2012, 08:26

Hej LLH.

I har overtaget en lille ung hund, fordi dens familie "ikke havde tid til den". Den grund samt "allergi," er de mest brugte grunde, for at ville af med sin hundehvalp.

At de ikke har haft tid til ham, er sandt nok, det lader jo til de helt har undladt at renlighedstræne ham, som man normalt starter med en familiehund ved 8-ugers alderen.

Det burde de selvfølgelig ærligt have fortalt jer ved overtagelsen.
Selvom i har gjort alt det rigtige for at lære ham at besørge ude, er det nu en dårlig indgroet vane, han ikke selv er bevidst om er forkert.

I må bare fortsætte træningen, og håbe og tro på, at da han vel ikke er kastreret, nu er begyndt at "lette ben" og derfor som kønsmoden vil ændre adfærd, til hellere at besørge både stort og småt, ude hvor andre hanhunde har lagt deres "visitkort". At han vil begynde at markere sig på gåturene. og i haven må i lade være med at lukke ham ind, før han har besørget.

Nu er det forår, tæverne er ved at være i løbetid. Hvilket får hanhunde til yderlig at markere sig. Og det er nemmere at renlighedstræne hunde på denne årstid, end om vinteren.

Hvis han dagligt er alene hjemme nogle timer, og da han stadig ikke kan holde sig i den tid, så er i i hans situation stadig nødt til at ty til at lægge en avis på gulvet som "toilet", det er bedre end at finde "søer" og "stort" på gulvet ved hjemkomsten. Og den dag han kan holde sig vil avisen være tør, evt. brugt som legetøj og revet i 1000 stykker. Så kan den fjernes.
Avisen kan også lægges om natten, indtil han er helt renlig.
Jeg ved mange er imod "avistoilet, men jeg har selv brugt den, som en god hjælp, ikke mindst om natten, uden det har givet nogen af mine hunde renlighedsproblemer.

Held og lykke med den lille fyr, som helt uskyldigt er urenlig.

18-04-2012, 09:11

Selvom jeg ikke tvivler på i har gjort alt fornuftigt for at lære jeres hund renlighed, vil jeg her foreslå "social hundesamvær" som træning. Det er jo ikke sikkert i har tænkt på den mulighed i vinter.

Jeg tror det vil være en god ide`hvis du/i kan lave en aftale med en eller flere andre hundeejere, at i går ture sammen. På gå-ture med en anden voksen hanhund, skal du så lade din hund snuse der, hvor den anden hund lige har tisset, det vil ofte være et sted, hvor andre hanhunde også har afleveret deres visitkort. Og har de opsnuset "visitkort" af en løbsk tæve, bliver det endnu mere interressant, at besørge der. Det kan på naturlig vis, være lærerigt for din unghund. Og give ham mere lyst til at besørge, også når i går ture alene. Men husk altid at lufte ham i snor.

En ide`kan det også være at invitere en anden hund, han kender godt iforvejen, hjem i haven, som så vil besørge der, men vær varsom hvis i invitere en voksen hanhund hjem, så skal det være en han der er væsentlig ældre end jeres, så der ikke opstår uønskede dominansproblemer dem imellem. Ved tævebesøg vil det ikke være et problem.

18-04-2012, 09:22

Hej Mona og Aase

Tak for jeres svar :);

Hunden er sjældent alene hjemme, fordi jeg arbejder hjemmefra. Selvfølgelig er vi her ikke altid, men det plejer kun at dreje sig om få timer ad gangen, når den er alene. Men den kan også sagtens holde sig i temmelig mange timer. Vi har haft perioder på en del uger, hvor der ikke har været et eneste uheld indenfor, men så er det lige pludselig som om, Fanden tager ved den igen. Den dumme vane er nemlig ligepræcis super indgroet, og åbenbart særdeles svær at fjerne igen, når den først er der. Grunden til at vi anskaffede en voksen hund i stedet for en hvalp var ellers, at vi gerne ville slippe for al den indledende basistræning, fordi vi også har et mindre barn i huset. Så vi synes, vi havde rigeligt at se til. Men set i bakspejlet havde det bestemt været lettere at lære en ny hvalp gode vaner fra starten end at forsøge at erstatte en indgroet dårlig vane med en ny god vane ;);

Den lille hund har også lettet ben, når den skulle tisse, lige siden vi fik den, så jeg tror bestemt, den allerede har været kønsmoden på det tidspunkt. Og vi har også en hunhund i huset, som er meget dygtig til kun at besørge udenfor, så hvis hanhunden skulle ønske at afmærke dér, hvor der i forvejen lugtede godt af hund, skulle man tro, at alle forudsætningerne allerede var på plads i haven :) Vi bor inde midt i Odense, så der burde også være mange "gode" hundelugte på alle gadehjørner, når vi går tur :);

Vi har forresten også forsøgt det der trick med at rose helt overdrevet, hver gang den tisser/skider udenfor, og bare ignorere og bære den ud i haven, når den har haft uheld indenfor. Og i lang tid gik vi direkte i haven, når hundene havde spist eller var vågnet. Men det er bare lige som om, at intet har en rigtig effekt. Dens mønster er så inkonsekvent. For 2 dage siden gik vi glade rundt og sagde til hinanden, at nu var pointen da vist ved at fise ind i knolden på pelsklumpe, for nu var det mindst 2 uger siden sidste uheld. Og før man når at vende sig om, har den så pludselig både tisset og skidt indenfor flere gange dagligt i de sidste par dage. Og flere gange er det sket ganske kort tid efter, at den har været i haven. Suk!!

Jeg har det ikke så godt med ideen om avistoilettet. Jeg tænker, at hvis først man lærer hunden, at det er ok at besørge indendørs, så bliver den bare endnu mere forvirret, når den pludselig ikke må længere. Og jeg er altså 100% sikker på, at det ikke handler om, at den ikke kan holde sig og derfor kunne have brug for en "inde-løsning". Den har simpelthen bare ikke forstået, at det er ok udenfor, men at det er forbudt indenfor. Og jeg ved ikke, hvordan jeg får den lille detalje banket ind i knolden på den ;) Stakkels lille forvirrede pelsklumpe :);

Vh

18-04-2012, 09:26

Hej Aase

Nu nåede jeg lige at svare, før jeg så dit sidste indlæg. Men som skrevet ovenfor har vi også en hunhund (også shih tzu). Tror du ikke, den er nok "socialt hundesamvær" for hanhunden, eller skal det være en anden hanhunds lugt, den følger efter?

Og tak for svar :);

Vh!

18-04-2012, 11:05

Når han har været renlig i mindst 14 dage, og så får et tilbagefald, forstår jeg godt i bliver skuffet, men så er han da allerede "godt på vej" så vær positiv og tålmodig. Hvordan var vejret iøvrigt lige den dag, det gik galt ? Koldt og regnvejr måske.

I har en tæve iforvejen, det er giver i hvert fald fint "socialt hundesamvær" hjemme, til glæde for begge hunde. Og hun er så "førerhund" i forholder, det plejer damer jo at være, også i hundeverdenen.
Hanhunde tisser gerne, hvor tæver tisser, for at fortælle tæven , "her er jeg" især udenfor haven hvor andre hanhunde har tisset, er det særlig vigtig med den information.

Det samme gælder for tæver. Når vi luftede vores to jævnaldrende tæver sammen, der i en lang overgang havde dominansproblemer dem imellem, tissede de begge oveni hinandens tis.
Adfærdsbehandleren, som vi havde til at hjælpe os med dominansproblemer, der var årsag til nogle slagsmål, sagde det skulle vi helt undgå. Især at den yngste tissede, hvor den lidt ældre lige havde sat sig.
Det problem får man ikke mellem hunde af hver sit køn, de plejer at leve sammen i fryd og gammen. Tæven bestemmer og han adlyder.

18-04-2012, 11:33

... jeg tror endda, den har været renlig i en måned eller to på et tidspunkt. Men så kommer der bare altid et rigtig ækelt tilbagefald, hvor det er flere gange om dagen, det går galt indendørs :(

18-04-2012, 14:09

Og du er sikker på jeres tæve ikke er, eller lige ved at komme i løbetid, så det er derfor han igen p.t. markerer sig også indenfor ?

Hvor gamle er de to hunde ?

18-04-2012, 14:21

Vores hunhund har formodentlig en eller anden kønshormon-defekt (dyrlægen kan ikke rigtig finde ud af det). Den bliver meget hurtigt træt, den kommer lidt for ofte i løbetid, og hanhunde er meget interesserede i den (også når den ikke er i løbetid), så jeg mistænker lidt, at den måske (i hvert fald i visse perioder) går rundt og lugter af løbetid, selvom den egentlig ikke er i det ...

Men hvis hanhunden skulle markere, fordi hunhunden lugter af løbetid, ville det så ikke kun dreje sig om tisseri? For den er faktisk betydeligt værre til at skide indendørs end til at tisse ...

18-04-2012, 14:22

Hov. Hunhunden er snart 7 år, hanhunden er ca. halvandet år :)

18-04-2012, 15:08

Jo det kan du have ret i. Løbetid hos tæven skulle ikke påvirke hanhunden til at skide inde.

Hvis det ikke så skyldes nevøsitet, eller dårlig mave, så må det antages at være tilbagevendende dårlig vane. Håber det kun er en enkelt dag indimellem, det går galt for ham.

Hvis jeg var jer, ville jeg få tæven sterilliseret, både grundet alder, hormonproblemer, og det at i nu har en hanhund.
Det er ikke acceptabelt for tæven, både at lide af træthed, og flere løbetider årligt end 2.
Før hun opereres bør dyrlægen tage en blodprøve, hvor både de røde og hvide blodlegemer måles, foruden levertal og nyrer, m.m. så dyrlægen giver den korrekte narcose under operationen, og kan vurdere om hun efterfølgende skal på specialkost. Hun er jo nu senior og en ½ gammel hund.

18-04-2012, 15:17

Vi er i løbende kontakt med dyrlægen omkring hunhunden :) Sidst vi talte med ham (efter diverse urin- og blodprøver) mente han, at der måske var tale om en cyste på en af æggestokkene, som påvirkede dens kønshormoner. Han syntes, at vi lige skulle se tiden an, fordi sådan nogle cyster åbenbart tit har det med at forsvinde af sig selv igen efter lidt tid ... og hunden virker som om, den har det ok. Jeg tror ikke, den har smerter eller noget. Den bliver bare lidt hurtigere træt og skal have nogle lidt kortere ture end den anden. Så nu ser vi lige, hvad der sker :);

Mht. hanhunden er det jo desværre ikke bare en enkelt dag indimellem, hvor det går galt. Der er jo som sagt gode perioder, hvor alt foregår som det skal i haven eller på gåturen. Men når den så ligesom kommer ind i en dårlig stime igen, kan den både skide og tisse indenfor flere gange dagligt i ugevis ... Den er åbenbart min lille forvirrede mysteriehund ;)

18-04-2012, 16:11

Jeg kan godt huske dit indlæg fra sidst, hvor du kaldte hunden for "lille dumme", som affødte en del diskussion :) - nok om det, men det lader jo til, at I med de første råd (som jeg går udfra I har fulgt) har fået længere perioder, hvor det går godt, og som der er skrevet må I fortsætte med tålmodighed, og ikke slække, for man kan ikke forvente, at hunden altid bare kan, det den lærer til evig tid, mine egne gamle hunde skal også holdes øje med og guides...

Dengang mente jeg, der skete noget i hjemmet, jeres han ikke kunne kapere og derfor blev urenlig - og jeg tror stadig, der er noget der tricker ham, så han falder tilbage til det for ham vante - så vidt jeg husker blev det ikke nævnt sidst, at jeres tæve har en hormonforstyrrelse - det kan jo godt være den, der spiller ind, på hannens reaktionsmønster.

Kan godt forstå, det er frustrerende, når man lige troede problemet var løst - tæven er godt nok syv år, men en sterilisation kunne være løsningen for begge hunde og sidste ende jer selv...

18-04-2012, 16:42

Der kom faktisk ikke rigtig noget på banen ved mit sidste indlæg, som kunne bruges mht. renlighedstræning. Alle, som kommenterede, var totalt fokuserede på det sekundære problem med at få hunden til at holde op med at spise sin egen lort og overså fuldstændig hovedproblemet med, at den besørger inde i huset. Så derfor tænkte jeg, at jeg slet ikke ville nævne det sekundære problem denne gang ... for hvis urenligheden først bliver løst, er problemet med at spise lorten jo også et langt stykke hen ad vejen løst af sig selv :);

Jeg ved ikke, hvad der skulle tricke den til at falde tilbage i uvanen. Det virker som om, at det er fuldstændig tilfældigt, hvornår det sker. Og når den så først er startet på uvanen igen, er det ligesom om, det sidder fast i hovedet på den i nogle dage/uger, at nu er det indendørs det hele foregår. Og som sagt: hvis det handlede om løbetidslugt fra hunhunden, ville problemet vel kun udmønte sig i, at hanhunden tissede indendørs. Men den er helt klart mere forfalden til at skide indendørs end til at tisse ... jeg tror helt ærligt ikke, den nogensinde har forstået, at det er forbudt at besørge indendørs. Men hvordan f*****, får jeg den så til at forstå det nu, når vanen allerede sidder så godt fast i det lille lodne hoved? Åh, hvor er det frustrerende, når man elsker sin lille pelsklumpe, men manden er så træt af den, at han ville være klart til at aflevere den hos dyrlægen til den sidste rejse i morgen tidlig, hvis han fik lov :'(

18-04-2012, 17:35

Ja, det er da rigtigt, nu du skriver det, at det overvejende handlede om l****spiseri, men jeg mener nu også at rådene gik på overvågning, områdebegrænsning og ros ved udendørs-"levering".
Der var vist også noget omkring foder - en hund bør jo ikke lave stort utallige gange om dagen.

Jeg tror så, at hundes frustrationer kan udmønte sig forskelligt - hunde er meget konservative, så det de har lært (eller lært sig selv) ved bestemte situationer bli'r ved at dukke op - jeg tror ikke, det er tilfældigt, hvad der sker, selv om det for jer synes sådan, og det kan sagtens være hunhundens lugt, der udløser trangen (men det kan også være så meget andet).
Jeg synes du skal holde fast i, at der trods alt er længere gode perioder end tidligere og fortsætte ad den vej med at holde øje og rose overdrevent, når det foregår ude.

Men hvis din mand ikke er så indstillet på et længere forløb før hunden "fatter det", kan det blive for stor en belastning for jeres familie, og I må så overveje en omplacering - synes ikke det ville være rimeligt at aflive en ung og ellers sund og sød hund...

18-04-2012, 18:20

Nej, det er et rigtig stort dilemma, når man står med en lille skøn problemhund, som den ene part er mere investeret i end den anden. Jeg kan sagtens forstå, at det er ved at drive min mand til vanvid ... og han får jo heller ikke knyttet sig til hunden, fordi han bare så ofte er irriteret på den. Der har jeg lettere kunnet se igennem fingre med dens uvane (selvom jeg selvfølgelig synes, det for alt i verden skal fixes), fordi jeg er så glad for den lille hund allerede. Jeg går som sagt hjemme hele dagen - både fordi jeg arbejder hjemmefra og pga. sygdom, og de små lodne tæller rigtig meget i mit hyggeregnskab, så jeg ville være enormt ked af at skulle af med den :(

Er der nogen der ved, om der herinde på siden (eller evt. et andet sted på nettet) er en professionel adfærdsterapeut, som man gratis kan benytte til gode råd? Jeg har spurgt min dyrlæge, men han var ikke til meget hjælp ud over det helt basale mht. at sørge for nok luftninger i løbet af dagen og den slags. Og det er jo sådan noget, som man har brug for til en lille ny hvalp. Men når man først står med en lille 'adfærdsvanskelig' hundeklump, som har fået sat sig dårlige vaner i hovedet, skal der nok lidt andre midler til (lader det jo til) ...

18-04-2012, 18:23

Beagleack 3 > Vi har haft den lille fyr en tur til dyrlægen for at få tjekket maven. Der er ikke noget medicinsk galt som sådan. Han anbefalede et foderskift (bare for en sikkerheds skyld), men det har ikke gjort nogen forskel ...

18-04-2012, 20:30

Jeg husker ikke om det er foreslået før, og om du så har svaret, det har du prøvet. Men det er vigtigt at fodre ensartet f.eks at dele dagens ration på 3.måltider dgl. og fodre hundene på samme tid hver dag. Det er vigtigt at mad ikke står fremme hele dagen, så hundene går og klatspiser, det gælder også tørkost . Kun vand skal altid stå fremme.

Det plejer at vænne hundene til at besørge stort et par gange dgl. på nogenlunde faste tider. Hvor du så som hjemmearbejdende vel har mulighed for at planlægge dine lufteture med hundene.

Med hensyn til at spise egen lort, så er det min erfaring, med to af mine 8 hunde, at man er nødt til at være der, når hunden sætter sig og skider, og fjerne det, før den når at vende sig om og æde det. Man kan få noget at tilsætte foderet, der siges at lugte/smage dårligt så hunden ikke mere æder egne lorte. Men hvis hunden æder både egen og andres lorte, som mine hunde gjorde, så er det ikke løsningen. Så er man nødt til at stå klar med hundeposen hjemme i haven, samt at få øje på de brune pølser på gå-turen før hunden, og så ved et NEJ og et let træk i snoren, derved undgå hunden spiser alle andres "lækkerier". Det er meget svært at få den til at slippe det "guf", hvis den har snuppet den i et ubevogtet øjeblik. Og efter om nødvendigt at have prøvet at rave "guffen" ud af hundens mund, så foretrak jeg at lade dem æde skidtet.

19-04-2012, 08:12

Håber i finder en løsning :) Kan klart anbefale Jan Vestergaard. (adfærdsbehandler) Han er rigtig dygtig. Han hjalp os med vores gamle Beagle. Han var hjemme hos os i 2 timer hvor han kom med ideer og redskaber til hvordan vi kunne ændre vores hund's adfærd positivt. Nogle gange er det godt med nye øjne på sagen / problemet.

19-04-2012, 14:21

Jeg tror, jeg vil prøve rådet med at tage maden væk, når hundene er færdige med at spise. De bliver fodret på nogenlunde samme tid hver dag, 2 gange om dagen, men jeg plejer godt nok at lade eventuelle rester stå, så de kan spise lidt i løbet af dagen. Det prøver vi lige at lave om på og ser, om det gør nogen forskel :) Og så vil jeg da også lige prøve at skrive til brevkassen og se, om der skulle komme noget banebrydende fra den kanal. Tak for de mange råd :);

Vh'er